sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Helmikuu alkoi

 En tiedä, mutta minusta tuntuu, että aika rientää melko nopeasti - tammikuu paukutti pakkasiaan, ja nyt ollaan jo helmikuuta aloitettu mukavasti.

Pieni varoitus! Kuvia taitaa olla aika paljon 😉



Kylvöjä en perinteisesti vielä ole aloittanut tekemään,talvikylvössä on vain pähkinät, joita keräsin viime syksynä Vakka-Taimesta, oikein luvan kanssa. Nekin piti laittaa maahan jo syksyllä, mutta en tiedä oliko laiskuutta vai mitä, ne nyt jäi kylvämättä. Toivon, että pähkinöistä edes joku itää.

Mutta ensi kesän kylvösuunnitelma toistaa itseään. Meillä kasvaa kaikkea sitä mitä ennenkin ja siemenet on kaikki jo hankittu.

Kukkien kohdalla on hiukan variaatiota ja yritän, ettei leikkokukkamaa paisuisi entisestään.
















Tomaatit, kurkut, kaalit, sipulit, perunat, porkkanat, valkosipulit, pavut, salaatit, härkäpavut, herneet, kurpitsat ja vähän jotain muutakin on kasvatuslistalla vanhaan malliin. Pyrin siis mahdollisimman korkeaa omavaraisuusasteeseen!









 Kasvimaan visuaalisuus painottuu, kuten aina ennenkin - kukkia pitää olla siellä täällä ja koitan olla aktiivisempi kaalien harsottamisessa. Toivon, että kasvimaalla ja kukkamaalla olisi perhosia ja muita pörriäisiä, mutta kaalimaahan iskevät innolla perhosten toukat ja enhän minä aina raski niitä poiskaan ottaa. Mutta harsojen (joista en tykkää ollenkaan) ensi kesänä ainakin hiukan pyrin pelaamaan ja tietenkin laitan sellaisia tuoksuvia rinnakkaiskasveja, jotka luonnollisesti torjuisivat näitä ei aina niin toivottuja ruokavieraita. Ensi kesänä myös on pieni pelko, että meidän alueella kauriiden lisääntynyt määrä tulee verottamaan myös kasvimaata - siksi toivonkin, että muutama vuosi sitten lähimailla asustellut karhu palaisi - silloin kauriista ei ollut yhtään haittaa!





 


Taimetuksen aloitan maaliskuussa, perinteisesti aloitan paprikoilla, sitten tuoksuherneet, ja tomaatit, sen jälkeen kaikkea muuta kivaa. Tomaatteja tulee noin 50 erilaista + mikrodwarfit, joita tulee noin kymmenkunta.






 

Jos aika rientää tällä vauhdilla, ei ole kuin hetki, kun kevät on jo täällä!

 

Mukavaa helmikuuta Sinulle! 



16 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat, mahtavasti satoa. Kevät on täällä ihan kohta, linnut ovat aloittaneet kevätlurituksiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnuilla todellakin on kevättä jo rinnassa ja se ilahduttaa kovasti - kevät on täällä ihan kohta! Kiitos! Kasvatusvalikoima alkaa olemaan jo aika vakio ja satotoiveet aina korkealla tai ainakin niin että pärjäämme pitkälle talveen.

      Poista
  2. Kateeksi käy hienot kuvasi kukkamaista ja myös kasvimaan sadosta. Joskus oli minullakin, nyt vaan pieni läntti. Kylvät aikaisin tuoksuherneet. Muutamana viime vuonna olen kylvänyt sisällä suoraan ruukkuun, jossa kasvavat kesän ulkona. Kylvän vapun jälkeen ja kukkivat heinäkuussa. Saatko kukkimaan aikaisemmin pitkällä esikasvatuksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä puutarhanhoito on rakas harrastus ja harrastuksen määrä vain lisääntyy, kun jäin eläkkeelle - nyt on enemmän aikaa ja voimia. Olen jo vuosia kasvattanut tuoksuherneet Cecilia Wingårdin ohjeen mukaan eli laitan siemenet kasvuun maaliskuun puolella, taimet vien kasvihuoneeseen jo huhtikuun alussa hiukan keleistä riippuen ja avomaalle sitten kun on sopiva hetki toukokuulla. Tuoksuherne kestää pakkasta aina -7-8 asteeseen saakka, toki jos tulee kylmää, siirrän taimet suojaan tai harsotan ne hyvin. Kukinta alkaa kesäkuulla.

      Poista
  3. Oi kun ihania kuvia, rehevää kasvua ja vaikka mitä herkkuja. Toivotaan että tulee aikainen kevät - ja lempeä lopputalvi tässä välillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Satotoiveet ovat aina korkealla ja vaikka repertuaari noudattelee pitkälti samaa kaavaa niin aina jotain uuttakin kasvatan. Toivottavasti saamme aikaisen kevään, niin ettei säätila sahaa pakkasen ja helteen välillä kuten viime vuosina on käynyt. Takatalvi on pahinta mitä tiedän!

      Poista
  4. Tammikuu tuntui tosi pitkältä, mutta nyt tuntuu, että aika kuluu vinhaa vauhtia. Kevät on tuossa tuokiossa.
    Sulla on siellä valikoimaa enemmän kuin pienessä kauppapuutarhassa!
    Tomaattejakin uskomattoman montaa erilaista!
    Kauneus on tärkeää myös hyötykasvimaalla ja sitä kauneutta sinulla myös on.
    Ihanan näköinen tuokin kuva, missä on revonhäntiä 💚
    Helmikuun lopulla minäkin vasta aloitan kylvöpuuhat.
    Sitä ennen laitan vain jättiverbenan pistokkaat kasvamaan.
    Ja 24. helmikuuta on perinteinen pelakuiden leikkauspäivä. Miten siitäkin taas selviää ilman, että laittaa "ihan vaan kaiken varalta" pistokkaita. Kun yhtään ei tarvitse.
    Mukavaa helmikuuta sinne Kivipeltoonkin ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Nuo tomaatit ovat vain niin ihania, niitä pitää olla ja nyt tuntuu että määrä taas hiukan lisääntyy. Minua varoiteltiin tuosta leikkotarhastakin, että helposti keulii ja näin tuntuu käyneen, yritän olla varovaisempi. Kimppuja en yleensä paljoa tee, mutta tykkään käydä kukkia silittelemässä pellolla. Revonhännät ovat todella ihania! Täytyy leikata todellakin pelakuut ja olla varovainen pistokkaiden otossa, varalle tietenkin muutama mutta mitä sekin sitten ikinä tarkoittaa! Uusiakin tekisi hiukan mieli...

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Yritin laittaa kommenttia blogiisi, mutta en saanut onnistumaan.

      Poista
  6. Uskomatonta värien paljoutta talven keskelle. Sitä tarvitaan. Mahtavia kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Väriterapia on nyt paikallaan, kylmää on luvattu jälleen!

      Poista
  7. Sinulla on kyllä tomaatteja mahtava valikoima! Onko joku erityinen suosikki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat ihania ja ne ovat vietelleet ihan täysin! Suosikkeja on tosi monta, mutta kanadalaisen Karen Olivierin lajikkeet Taiga, Midnight Sun, Polaris, True Colours ja Tundra erityisesti, hiukan polttelee hänen Karma-tomaattinsa, jokunen niistä jo minulla on sekä microdwarfit - niitäkin on kertynyt kymmenkunta! Näitä voi kyllä suositella lämpimästi!

      Poista
  8. Olipa inspiroivaa katsella näitä kuvia! Näin talvella tulee aina mieleen, kun katselee toisten suuria kasvimaita ja lukee omavaraisuussuunnitelmista, että olisipa kiva, jos itselläkin olisi suurempi kasvimaa. Voisi kasvattaa määrällisesti enemmän kaikkea ja sekaan mahtuisi niitä kukkiakin runsain mitoin. No, jos rehellisiä ollaan, niin käy se kesälläkin välillä mielessä, mutta sillä mennään, mitä on. Eipähän tule liian raskaaksi hyötyviljelyt, kun on vain pieni lavatarha.
    Tammikuun pakkaset vaihtuivat helmikuun pakkasiksi. Muuta eroa ei ole kuin päivän pituus. Toivottavasti nämä pakkaset eivät kuitenkaan rikkoisi -30 asteen rajoja eivätkä paukkuisi päällä montaa päivää.
    Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt todella paukkupakkasia jälleen luvattiin, en oikein pakkasista välitä! Minulla oli isompi kasvimaa ennen, se on yli puolella pienentynyt ja nyt kasvatellaan sen mitä me kaksi tarvitsemme, tosin lapsillekin hiukan. Kasvihuoneisiin on valikoitunut herkkujutut, jotka aina eivät ole satoisia ja joista aina odottelen maistiaisia innolla, Kasvimaani koko on juuri verrannollinen voimavaroihini tällä hetkellä ja siihen pyrin tulevaisuudessakin.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!