sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Omenapuiden alla

 Keväthaaveiluita ei kovin kauaa enää tarvitsekaan tehdä, helmikuu alkaa olemaan aika lopuillaan ja maaliskuuhan lasketaan jo kevätkuukaudeksi. Aika rientää kovaa vauhtia eteenpäin ja vaikka lunta sataakin lähes päivittäin niin nopeastihan se joka vuosi on huvennut. 


Kun säätiedoissa luvataan kylmenevää, en siitä kangistu kuitenkaan - hyvä että kylmä tulee nyt eikä toukokuulla, vaikka eihän se aina ole varmaa sekään!

Mutta omenapuiden alla meillä on pieni lehto. 

 

 

 

Keväisin puiden alla on sininen scillamatto, joukossa myös posliinihyasintteja, vuokkoja, akileijoja, narsisseja ja villitulppaaneita, jotka saavat halunsa mukaan levitä. Siellä kasvaa myös unikoita, jouluruusuja ja  vanhoja alppikärhöjä - ne kiipeävät omenapuiden runkoja pitkin ylöspäin. Kärhöjen kasvua rajoitamme, koska talvisin niihin kertyy lumikuorma puuta rasittamaan.

 

 

Clematis alpina plena
Clematis 'Piilu' Patens-ryhmä

 

Helleborus, open pollinated

 Olenkin kirjoittanut jo siellä kasvavista esikoista, kolmilehdistä, kiurunkannuksista ja sinikämmenestä. Suuri haaveeni puutarhassani on, että siitä tulisi aikaa myöten helppohoitoinen ja haave olisi Tasha Tudorin ja Beatrix Potterin puutarhoiden kaltaisesta puutarhasta, mutta pala kerrallaan. 

Lilium martagon

Hankin aineistoa tätä tarkoitusta varten ehkä joskus liiankin innokkaasti! Nykyään rakas ystäväni sanookin, mieti minne taimen laitat, ennen sen ostoa - yritän toimia niin kaikenlaisella menestyksellä!


Mutta on kai sitä hassumpiakin kohteita ostoksille, kasvit viettelevät minut hyvinkin helposti - käykö sinulle koskaan niin?


Clematis integrifolia 'Alionushka'

Meillä sataa vettä, pihassa on lunta ihan mahdoton määrä, piha kuin luistinrata ja me molemmat olemme olleet kuumeessa ja oudossa vatsataudissa.

Mutta ei haittaa eläkeläisiä! Kaapissa vielä riittää lankaa, uusi Linka Neumannin Jääkarhu-paita menee tänään puikoille, Hopi-neuleen juuri tänään kylvetin. Puhelimen muistilappuun laittelen ostoslistaa tulevia messu- ja puutarhamatkoja varten ja muutenkin mieli on aika iloinen!

Kaikkea hyvää myös Sinulle!

Tuolla omenapuun juurella saattaa näkyä ihan pikkuisesti uusi ihastukseni - saniaiset, niitä ei vielä montaa ole - toistaiseksi!

26 kommenttia:

 1. Voi että, miten kaunista! Ihanat puut kukkiessaan ja aivan ihanat kukat niiden alla. Haaveesi ja suunnitelmasi kuulosaa täydelliseltä, sellainen Tasha Tudor -puutarha on minullakin toiveissa johonkin kohtaan.
  Ihanat ovat myös edellisen juttusi suloiset kukat. Perlen Glocke on aivan ihastuttavan värinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko kauniimpaa kukkivaa puuta kuin hedelmäpuut - on varmaan - mutta nämäkin ovat ihania! Olen yrittänyt kasvattaa blue carpet -mattoa tuohon lehtoalueelle, jossa jo ennen meitä kasvoi scilloja ja posliinihyasintteja, mutta maa myllättiin rakennusaikana. Ihmeesti routa ja muurahaiset nostavat sipulikukkien siemeniä maan pinnalle! Tasha Tudorilla on ollut niin kaunis puutarha, se on johtotähtenäni! Kiitos, erityisesti tuo pieni kissanpoikakukka 'Perlen Glocke' on ihanimpia kukkia mitä mulla pihassa on 💗

   Poista
 2. Nuo laajat sipiulikukkien matot ovat niin kauniita. Minullakin scillat ovat levinneet hyvin, mutta monta muuta lajia saisi levitä reippaasti. Näkisin oikein mielelläni lisää kaunista puutarhaasi laajemmasta kuvakulmasta, on harvinaista, että lajeja on noin paljon.
  Minuakin kasvit viekoittelevat todella paljon. Vaatekauppoihin tai vastaaviin ei ole mitään hinkua, mutta taimet houkuttelevat aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sipulikukkien ystävä, erityisesti pikkunarsissit ja villitulppaanit sekä scillat, posliinihyasintit saavat ottaa pihassa tilaa tahtonsa mukaan. Mitä pienempi narsissi, sen ihanampi 💗! Minun täytyy keväällä ja kesällä kuvata pihaa laajemmin sitten kun kukinta alkaa. Kasvit viettelevät vahvasti ja haluan testata hiukan kasvuvyöhykkeitä. Asun mäen päällä, joten märkyysongelmaa meillä ei juuri ole ja maa on aika hikevää multaa, se ei kovin helpolla kuivu - alla on tosin savi.

   Minulla on myös tuskan paikka mennä vaatekauppaan, ruokakauppakin tekee joskus hankaluutta, mutta taimistoilla tykkään olla, katsella, ihmetellä, kuvata ja tehdä hankintoja! Teen kesäaikaan usein sellaisia terapiaretkiä yksin eri taimistoille, siis päiväreissuja.

   Poista
 3. Omenapuigub ei varmaan enää yhtään enempää kukkia mahtuisi, kuin mitä noissa sinun puissasi. Maagisen kaunista.
  Kuinkahan sitä oppisi miettimään ensin paikat ja sitten vasta ostamaan sinne kasvit? Yleensä kaupassa tarttuu mukaan aivan hallitsemattomasti sitä ja tätä. Kotona sitten kierrän purkin ja lapion kanssa etsimässä sopivaa kohtaa, johon kasvin voisi istuttaa. Sen takia puutarhani onkin yhdensortin sillisalaatti.
  Harmi, mikä kumman tauti teihin on iskenyt. Toivottavasti toivutte nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuiden kukinta on lähes joka vuosi niin upeaa ja se surina mikä kuuluu kun pölyttäjän ovat töissään 💗!

   Harvoin mietin taimistolle mennessäni, mitä ostan, mietin vain habitusta ja värimaailmaa ja sitten tapahtuu - poks - no taimistosta riippuen tietysti, kasvit huutelevat kutsuvasti, ihanuudet, joita en edes tiennyt haluavani 🥰! En tiedä, onko sillisalaatti paha asiaa ollenkaan, jatkuva kukinta ja rehevyys on tärkeää ja tietenkin vähän sävymaailmakin.

   Olen hiukan huono sairastamaan, mutta kuume vetää peiton alle ihmeesti, edes neuleterapia ei siinä auta. Toivottavasti tämä tauti lähtisi pian pois!

   Poista
 4. Dear Saila,

  I'm so happy that your blog is back in bloglandia again.
  I long for spring too. You show so many lovely springflowers. What hardiness zone is it where you live? I see you show photos of Helleborus. Do they grow well at your place?
  I like clematis very much. I can see you have many different of them.

  All the best to you!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Marit!
   I live in the middle of Finland. Usually we have a lot of snow in winter, especially now. Our house is on a small hill at the edge of the forest, the snow blows but in spring it melts quite quickly, finnish zone III-IV. I have several helleborus, they thrive and make seed seedlings easily. Clematis, which I grow are either natural species, c.intergifolia, c.heracleifolias, Clematis x diversifolia or other, which has smaller flower, almost like wild types, c. alpinas grow up along appletrees and some clematis I use covering way, 'Arabella' is very suitable covering 'difficult areas'. I have only few clematis, which has quite big flower, some.

   I hope that spring is soon here! All the best to You too!

   Poista
  2. Thank you for your answer. I found a USDA map, and I think you have a warmer zone than me. Here we call the zones H1- H8, but i think zone lll is the same as H3 here. I have H4 where I live. I live two miles from the coast, and it can be very cold here sometimes. It was -27 C here in January. I like C. integrifolia too, and 'Arabella' is one of my favorites.

   Yes, let's hope that spring comes soon!
   All the best!

   Poista
  3. It's interesting! I live on the border of zones III-IV. We have always had quite cold winters, even -30 C in December and January, sometimes also in February. Certainly the sea has an effect there, there are strong winds that make the air even colder. I remember when we used to talk a long time ago here on the blog, that when you have, for example, a heavy snowfall, we will have it in two days - surely this is the case.

   I have to say, I am very fond of Norway! Last summer we were fishing again in Northern Norway, the region in Vannøya island and the Arctic Ocean completely stole my heart!

   Poista
  4. Thank you for your kind comments about Norway. I have never been up there myself. I live in the eastern parts of Norway, and it's about 8 miles from Oslo.

   Poista
  5. I have good memories of Southern Norway too! 1970 I was 11 years old, we went on a bus trip with my father (I think he was already very old man at the time - 47 years old). We also went to Oslo, we stayed at a campsite, I guess we went swimming in the Oslo fjord, Holmenkollen and some market where I bought the first peaches of my life. For a long time I saved peach stones as my 'great treasure'. We also went to Vigeland park and it made a big impression on me even then! The countryside of southern Norway was a very beautiful place, those lovely roads and fields. my love for Norway must have been born then. I haven't been to southern Norway since then, but I have been to the shores of the Arctic Ocean several times.

   Poista
 5. Upea omenapuulehto. Kun maailma on täynnä ihania kasveja, ei voi kuvitellakaan etteikö olisi aina tilaa yhdelle taimelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puut ovat vanhoja, yksi perheomenapuu, joka on ympätty vuonna 1949. Totta, aina on tilaa yhdelle tai ehkä useammallekin taimelle! Minulla on hakusessa muutama taimi, melkein must-juttuja - toisen tiedän mistä saan, taas toisesta ei vielä ole tietoa.

   Poista
 6. Oi tuota omenapuuta, niin hurmaava ♥ ja ne kaikki kukat siellä puiden alla, ihanat.
  Aina mahtuu muutama uusi kasvi puutarhaan ja kasvit todella viettelevät, meillähän siitä on kyllä kokemusta ;)
  Toivottavasti vatsatauti menee pian ohi, nyt on kyllä kaikenlaisia viruksia ja tauteja liikkeellä, kunpa pystyisi välttelemään ne.
  Parempaa vointia teille ja leppoisaa helmikuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät aina on upeaa aikaa, kukkivat hedelmäpuut ja kaikki maasta poksahtavat sipulikukat, ne ovat niin ihania! Meillä todellakin on kokemusta kasvien viettelystä, mutta onneksi olemme olleet niissä tilanteissa toistemme tukena ja se on ollut suuri asia! Mulla on etsinnässä taas pari ihanuutta, toisen tiedän mistä saan mutta toisesta eli trollius likacinus, jos jossain näet niin ilmiannatko mulle, kiitos!
   Mulla on jo parempi olo, mutta isäntä on kuumeessa, oikeasti, nyt ei taida olla miesflunssaa!

   Poista
 7. Omenapuut ovat kauniita kukkiessaan ja muutenkin ihania. Siellä onkin sopiva keväällä kukkivien olla ja kukkia. Tuota näkyä toivois omaanki pihaan aikanaan.
  Kyllä se hurmaannuttaa aina kun taimikaupoille piäsöö, uuven kasvin paikka on sitten useimmiten hakusessa.
  Toivottavasti mahatauvista piäsettä, kaikenlaisii tuntuu nyt olevan liikkeellä.
  Mukavoo helemikuun loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuut ovat kyllä kauniita kaikkina vuodenaikoina! Niiden alla on mukava lehto, joskus helteillä meillä on siellä riippumatto mukavassa varjossa. Siellä saavat myös lehtokasvit sopivan varjon.

   Kun pääsee oikein hyvälle taimikaupalle niin voi että! Siellä miettiä ja tutkailla kuin karkkikaupassa ikään.

   Tauti on kitutautia mutta hiljalleen onneksi helpottaa!

   Kiitos Ulla!

   Poista
 8. Hei Saila!
  Aivan ihania kaikki kevätkukat, niitä todella odottelen.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!
   Kevään kukintaan onneksi ei ole kovin kauaa aikaa enää, se on aina niin ihana! Mukavaa helmikuun loppua Sinulle!

   Poista
 9. Lunta ja liukasta jäätä riittää meilläkin. Huoh 😔.

  Kaunis, kaunis on puutarhasi. Kyllä tuolla mieli lepää 🌿.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut niin liukkaat kelit ja tuntuu jatkuvan kun pakkasta luvattiin!

   Kiitos! Enää ei tarvitse kauaa odotella, kun talven ote helpottaa!

   Poista
 10. Noihin kauniisiin kukkanäkymiin ei olekaan enää pitkälti aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin juuri - pian alkaa maaliskuu ja vanhan sanonnan mukaan maaliskuu maata näyttää!

   Poista
 11. Ihania kukkakuvia! Oma lehto omenapuiden alla kuulostaa niin kivalta, ja näyttää kauniilta! On vaikea olla malttavainen, kun on ihania taimia tarjolla ja haluaisi ne ilman muuta omaan puutarhaansa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Tykkään lehdoista ja tuonne omenapuiden alle se on muodostunut ihan itsestään, mukava paikka oleilla myös sateella ja helteillä ja siellä kasvaa varjossa tai puolivarjossa viihtyviä kasveja, hiljalleen sinne olen saniaisiakin laittanut kasvamaan. Malttavaisuus ei oikein kuulu hyveisiini puutarhahommissa, mutta aina on taimille paikka löytynyt ja kesäksi uusia ostoslistoja olen jo tehnytkin!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!