torstai 22. helmikuuta 2024

Pientä ja kaunista

Lunta ja räntää on luvattu nyt niin paljon, että taidan päivittää tänne aikaisia pihan kukkijoita lisää.

Retuperällä oleva kasvikirjanpitoni siis hieman etenee, toivottavasti.

Jälleen siis tutkailen aikaisia kevään kukkijoita, joita ikävöin ja jotka jälleen ihmeen kaupalla tupsahtavat muutaman kuukauden kuluttua jälleen ilahduttamaan 💗!

Kirjanpitoa jatkan hiljalleen vuokoista, liljoista, pioneista, iiriksistä, neilikoista ja ehkä muistakin sitten aikanaan.


Ja vaikka lunta on tullut jo paljon ja lisää tulossa - eri olomuodoissaan - se ihmeen kaupalla sulaa tai haihtuu todella nopeasti jälleen poiskin. 

Kuvia on jälleen ihan massiivi määrä, halusin, että kukinnan eri vaiheista olisi edes hiukan näkyvissä jo tunnistettavuudenkin vuoksi.

Kylmänkukat - Pulsatilla

 Kylmänkukat ovat erityisiä suosikkejani, jos niin voi sanoa. Erityisen rakas on suloinen vaaleanpunainen, kissanpennunpehmeä vaaleanpunainen 'Perle Glocke', muutkin kauniita ilman muuta.

Pulsatilla 'Perlen Glocke'


Pulsatilla vulgaris 'Alba'

Pulsatilla vulgaris 'Papageno'


Pulsatilla vulgaris 'Rote Glocke'

Pulsatilla vulgaris 'Blaue Glocke'

Kolmilehdet eli trilliumit

Haluaisin, että trilliumeja kasvaisi meillä paljon! Turun Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on todella upeita trilliumeja, voi miten minä niitä meillekin haluaisin - ehkä joskus! Trillium luteum ja trillium cuneatum kasvavat vielä ja niiden ensikukintaa odottelen.

Trillium grandiflorum

Trillium erectum


Trillium sessile

Trillium sessilen luulin jo menettäneeni, mutta yllätys oli iloinen, kun huomasin sitä jopa kahdessa eri kohdassa kasvamassa!

Sinikämmenet - Glaucidium palmatum

Meillä kasvaa niin sinistä kuin valkoistakin sinikämmentä. Viime syyskesän suuri ilonaihe oli, että kummastakin sinikämmenestä löytyi siementaimia. Sain vinkin ammattitarhurilta: sinikämmen nostaa ajan myötä juurakkoaan ylöspäin maasta, eli sitä kannattaa peittää ajan kanssa.


Lumikki - Sanguinaria canadensis 'Multiplex'

Herkkä kevään kukkija. Aivan kuin lehti suojaisi kukkavanaa kylmältä, niin tiukasti lehti on kääriytynyt kukkavarren suojaksi. Lumikki herää aika aikaisin keväällä kukkimaan, ensin tulee kaunis valkoinen kukinta ja sitten vasta puhkeavat lehdet. Lumikki nostaa myös juurakkoaan maasta, sitä on hyvä välillä peittää. Kasvustoa meillä on jaettu hiukan ystävillekin. Ei kuitenkaan leviä paljoa.

Koiranhampaat - Erythronium

 Ensimmäinen koiranhammas meillä oli 'Pagoda'. Muutaman koiran hampaan muotoisen sipulin maahan laitoin, niistä on kasvanut hyvän kokoinen kasvusto, joka ei pahemmin kukinnan jälkeen lakastu, Lehdetkin ovat kauniit. Koiranhampaita piti saada lisää, rusokoiranhampaita (Erythronium dens-canis) ja valkokukkaista keltakoiranhammasta (Erythronium tuolumnense 'White Beauty'). Koiranhampaita olisi vielä hankintalistalla...

Keltakoiranhammas - Erythronium tuolumnense 'Pagoda'
Erythronium tuolumnense 'White Beauty'

Rusokoiranhammas (Erythronium dens-canis)

Kääpiöjumaltenkukka - Dodecatheon

Suloinen korukukka, talvehtiminen meillä on toisinaan oikullista, mutta onneksi tiedän mistä näitä saa lisää ja mulla on siellä agentti, jolta saan hankinta-apua 👍

Pikkujumaltenkukka (Dodecatheon pulchellum 'Album)

 Karhunlaukka - Allium ursinum

En juurikaan ole laukkojen ystävä, joitakin meillä kasvaa, mutta määrä on minimaalinen! Karhunlaukka on poikkeus - se on kukkapenkin suosikki, sillä on oma paikkansa ja se leviää maltillisesti. Käytän sen lehtiä mielelläni varhaisvihanneksena, sen mieto valkosipulinen aromi on oivallinen salaatissa tai maustevoissa.

Orvokkiressukka

Tämä pikkuinen orvokkiressukka on niin hellyttävä. Hän valitsi oman kasvupaikkansa ja ilahduttaa taatusti minua aina mennessäni kasvihuoneeseen. Näitä siementaimia löytyy aina sieltä ja täältä ja ne saavat elää ja kasvaa kuten haluavat 💗    Maratooni on jälleen lopussa. Kuvia ja selityksiä oli paljon, kiitos kun jaksoit loppuun asti! 

                    Kaikkea hyvää sinulle ja toivotaan, että lumitilanne armahtaisi meitä kaikkia!                               

 


18 kommenttia:

 1. Beautiful photos and flowers! I have many of the same flowers here in my garden in springtime. Trillium grows very well here. I have sown the white Glaucidium and I hope they will after a while. Have a wonderful weekend ahead!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You dear Marit! When I came back here I decided that this blog is like a diary of my garden and knitting so I go through what grows in the garden, mainly perennials. There are so many bulb flowers that I will only write down some of them. Now we have plenty of snow and more is coming, but spring is here soon.

   I hope that Your Glaucidium germinate and will delight you! Last summer was special because even the slightly more special plants in my yard produced seeds and small seedlings and I hope that they are still alive!

   All the best to You!


   Poista
 2. Kuinka kauniita kukkasi ovatkaan, ole vahva nauttimaan niistä ja anna meidänkin nauttia niistä kuviesi kautta! Kiitos kun kannustit meitä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Katerina! Meillä on vielä talvi ja paljon lunta, nämä kuvat ovat arkistostani - teen päiväkirjaa puutarhani kasveista. Kevät on täällä pian jälleen!

   Poista
 3. Ooooo. Aivan ihana tuo vaaleanpunainen tarhakylmänkukka👌

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen hullaantunut näihin kaikkiin kevätkukkiin, kerrottu lumikki on kauppalistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkijat ovat todella ihania ja tykkään kovasti, että sipulikukkien ohella on perennojakin kukassa samaan aikaan. Lumikki on todella ihana!

   Poista
 5. Kylläpä on kauniita kevään kukkijia. Runsas lämpäre Lumikkiakin. Jokohan nuo miun rusokoiranhampaat tänä keväänä kukkisivat, ovat olleet jo muutaman vuuven tuolla mehtäpuutarhan puolella. Sievä on tuo pikkujumaltenkukkakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään kukkijat ovat aina niin odotettuja, pitkän talven jälkeen usein käyn katsomassa onko kasveissa eloa ja onko nuppuja näkyvissä. Lumikkia ostin pienen taimen, mutta se on mukavasti levinnyt, tykkään siitä kovasti! Rusokoiranhammas on kaunis jo lehdistöltään ja vielä kaunis kukka - toivottavasti omasi kukkii keväällä! Pikkujumaltenkukka on kuin koru, ihana! Niitä täytyisi saada lisää vielä, siis kauppalistalle - tytär asuu aika lähellä Särkän perennataimistoa, josta tuo ihanuus on hankittu.

   Poista
 6. Onneksi ei ole mitään todettuja sydänsairauksia, sillä näitä kuvia katsellessa mötikkä rinnassa pamppaili ylikierroksia. Niin ihania kasveja runsaasti. Tykkään valtavasti tarhakylmänkukista. Perlen Glocke ja Papageno aiheuttivat monta "ooh" -huudahdusta. Johan tässä kevätkuume nousee uusiin lukemiin. Kiitos Saila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mutta täytyy sanoa, että täälläkin pamppailee kun katselen vanhoja kuvia saati sitten, kun nuo ihanuudet nostavat talven jälkeen päätään hiljalleen lehtiä availlen ja sitten kukkavanat. Perlen Glocke on yksi lempikasveistani, niin suloinen ja pehmeä, samoin Papageno - kaikki kylmänkukat toki ovat kauniita! Kevätkuume on mullakin nousussa, nyt kun hiljalleen teen tätä taimikartoitustani.

   Poista
 7. Hei Saila!
  Minulle jäi nämä Pulsatillat mieleen, ne on minusta niin ihania. Ihan sen näköisiä että niillä olisi turkki päällä vielä keväällä. Kauniit kukat ja monta väriä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Pulsatillat ovat todella ihania, kuin pieniä kissanpoikia - pehmeitä ja kauniita! Kevätkukinta on todella ihanaa - niin nämä aikaiset perennat kuin sipulikukatkin!

   Poista
 8. Kyllä näitä maratooneja kelaa erittäin mielellään. Eipä ole tullut kyllästymien mieleen. Vaaleanpunainen kylmänkukka on syötävän suloinen. Lumikki on hauska miten kuka kaivautuu esiin lehtikääröstään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä kuulla, ajattelin hieman lyhentää postauksia (ajattelin että lukijat heti alkuun kyllästyy skrollaamiseen), mutta joidenkin kasvien kukinnassa, kukinnan vaiheen kuvaaminen on tunnistuksenkin kannalta aika tärkeää ja joskus hyvin kaunistakin kuten juuri Lumikilla! Perlen Glocke on niin suloinen ja pehmeä - yksi suosikkikasveistani ilman muuta!

   Poista
 9. Kyllä on upeita kukkia. Kohta tulee kevät, jee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Kevät tulee ihan kohta - ihanaa, kun valon määräkin on niin kovin lisääntynyt!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!