sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Esikot

Kevään kaipuuta tämä varmasti onkin, paluuta vanhoihin kevätkuviin ja toisaalta muistelua, mitä pihassa kasvaakaan. Olen tavattoman huono tekemään pihasta karttoja, kasvit kyllä tunnistan ja tämä on siis pieni päiväkirjani puutarhani kukkijoista. 

Varoitus: kuvia on jälleen todella paljon!

Esikot


Ihania, aikaisin kukkivia, kevään tuojia. Jatkokertomusta siis edellisiin postauksiin. Vain osalle esikoista löytyy nimi, monelta on tuuli tai harakat vieneet nimilapun mennessään.

Ensiksi messutuliainen, aarre, jonka kukinta alkaa keväällä hyvin aikaisin, pitkin kesää se kukkii myös ja viimeisenä ennen lumen tuloa se vielä tekee nuppuja ja sään sallisessa muutama kukka aukeaa. Taimi siis ostettu Ulriksdalista ennen koronaa. Taimesta on saatu muutama poikanenkin jakoon.

 Julianesikko Primula Pruhoniciana-Ryhmä (suikeroesikko)

Näitä minulla on muutamia kappaleita, kahdesta siis kuva. Ovat suloisia matalia kukkijoita.
 

 


 

Barnhavenin Mystery-pussin siemenistä kasvatettuja kaunottaria. Kuulunevat loistokevätesikoiden ryhmään.

Kukat ovat samettisen kauniita, vaikka kukkien terälehdille on laskeutunut keväistä siitepölyä.

 

 

 

 


 

 Palloesikko (Primula denticulata) , ohessa toinen niistä, valkoisen palloesikon ensikukintaa odottelen vielä.  

 

Japaninesikko. Näitäkin pihastani löytyy muutamia. Japaninesikko on upea, kukka aloittaa matalana, mutta meillä ainakin kolmessa tasossa nousee lähes metrin korkeuteen. Kuvassa Primula japonica 'Appleblossom' 'Miller's Crimson' Group.

 

 

 Kevätesikko, primula veris

Nämä ovat pihamme vanhaa perintöä. Niitä tupsahtelee pitkin nurmikkoa erityisesti omenapuulehdossa. Tykkään näistä erityisen paljon. Ne kukkivat usein aikaisin samaan aikaan scillojen kanssa muodostaen hiljalleen leviävän esikkopellon pihamme hiukan varjoisammalle marjapensas- ja omenapuualueelle.Loistokevät- ja tarhakääpiöesikko (Primula)

Nämä ovat ihania, jopa kimppuun sopivia kaunottaria. Meillä niitä löytyy montaa eri sävyä, osa on risteymiäkin. Valkoiset ovat lähtöisin lapsuudenkodistani.

 

 

 

 

                                                Etelänkevätesikko 'Kummityttö' (Primula elatior)

Ensimmäisen taimen sain kummitytöltäni, esikkoa vielä sen enempää tuntematta, ristin sen 'Kummitytöksi'
 


 

 
 Pihaesikko Primula × pubescens
Kaunis ja kestävä, varmasti tuo lehden vahvuus ja nahkeisuus on siitä tae. 
 


        


                                  Ja tällä kertaa viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kultaesikko p.auricula.                           


Minulla oli haave joskus esikkopellosta, jollainen kaimallani Saaripalstan Sailalla on. Enempää asiaa ajattelematta ja sen eteen mitään tekemättä meidän alapellolla eli tulevassa arboretumissani on hiljalleen alkanut maasta nousemaan esikon, scillan ja posliinihyasintin siemeniä. Rakennusajan jälkeen (noin 20 vuotta sitten) maata myllättiin, ison osan kaikista taimista keräsin ajoissa pois, mutta siemeniä jäi peltoon. Nyt routa ja mahdollisesti muurahaiset nostavat siemeniä maasta itämään. Siitä olen todella iloinen!

Nyt maratooni päättyy jatkuakseen toisella aiheella myöhemmin

Kaikkea hyvää sinulle!

 


18 kommenttia:

 1. Ihania, ihania, ihania! Kauniit kukkat toivat lämpöä tänne lumen keskelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Nyt tarvitaan tänne lumen keskelle kukkaterapiaa. Käyn samalla kuvien kanssa pihaa läpi ja hiljalleen saan kaikki kasvit kirjattua ylös.

   Poista
 2. Upeat esikot. Ne ovat yksi lemppareistani puutarhassa. Värivariaatioita on mieletön määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella ihania, tykkään niistä kovasti. Hiljalleen niitä meille olen hankkinut. Väri- ja habitusvariaatioita kyllä löytyy!

   Poista
 3. Sinulla on niin ihania esikoitakin vaikka kuinka paljon, aivan hurmaavia.
  Aiemminkin olen todennut, että ne eivät oikein meillä viihdy, pitäisi olla varma paikka, missä talvimärkyys ei uhkaa.
  Useampana keväänä olen suunnitellut käydä Vakka-Taimessa keväällä, kun esikot kukkivat, siellä on kuulemma aika upeat kasvustot.
  Jospa nyt tänä keväänä ehtisi, kun en ole töissä, jee!!
  Mukavaa uutta viikkoa Kivipeltoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella ihania! Meillä tarvimärkyyttä ei juurikaan ole, koska asutaan täällä mäen päällä - alla lienee kivikasa, tässä varmaan jääkausi pysähtyi sulamaan ja jätti valtavasti kaikenkokoisia kiviä, vesi ei seiso juurikaan.

   Mulla on ollut pitkään haaveena ja aikomuksena mennä keväällä Vakka-Taimeen katsomaan sipulikukkien kukintaa, esikoitakin sitten pitää samalla ihastella, varmaan matka toteutuu kunhan kevät saa lumet sulatettua.

   Kiitos, samoin sinne teille!

   Poista
 4. Esikot ovat ihania ja sinulla niitä näyttää olevan paljon erilaisia. Yritän lisätä omiani. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoita on hiljalleen kertynyt ja niistä pidän kovin paljon! ihania ensimmäisiä maljakkokukkia ja valtaisa kukinta pitkin pihaa - tykkään, kukkaterapiaa parhaimmillaan!

   Poista
 5. Ihanat esikot. Meilläkin niitä on aika paljon ja erilaisia, mutta japaninesikko ja tuollainen alkupään kirjava, kerrannaiskukkainen vielä puuttuvat. Kumpaakin olisi kiva joskus saada, kun esikot tuntuvat viihtyvän meillä aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella ihania ja valikoimaa niissä riittää! Japaninesikoita meillä on enemmänkin ja vähän muitakin esikoita vielä - kaikista vain en ole ottanut/löytänyt kuvia. Meillä esikot ovat aika kestäviäkin, mutta hellejaksot aina koettelee, poikkeuksena tietenkin on tuo erittäin hyvin viihtyvä violettinen kerrattu esikko, siitä tykkään!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Nämä ovat ihania ja niistä on aikanaan myös kimppukukiksikin!

   Poista
 7. Oi mikä tarjonta sinulla on . Minullakin niitä löytyy aika paljon erilaisia . Jos löytyisi jotain uutta kaupan puolelta pitää ostaa .
  Esikot on minusta helppoja ja lisääntyy mukavasti ne on terveitä ja varmoja kevään kukkijoita . Kiitos esittelystä ❤️ .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat ihania, hiljalleen niitä meille on muuttanut ja hankinkin niitä mielenkiintoisia löytäessäni - Särkän perennataimisto on yksi ihanteellinen hankintapaikka! Ilman muuta täytyy ostaa, jos mielenkiintoista löytyy ja kuten sanoit, esikot ovat erinomaisia, helppoja ja terveitä kasveja ja niitä ei kauriit ja puputkaan ole meillä syöneet - se on iso plussa! Hiljalleen teen päiväkirjaa, mitä meillä puutarhassa kasvaa!

   Poista
 8. Esikot ovat ihania, erityisesti sykähdyttää nuo tosi tummat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella kauniita! Nuo tummat samettisen väriset ovat kauniita - ainoa vain, että keväinen siitepöly niitä hieman täplittää!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!