perjantai 16. helmikuuta 2024

Pikarililjat ja kiurunkannukset

Jatkan kevään kukkijoiden kanssa. 

Pikarililjat ja kiurunkannukset, molemmat aikaisia ja kiitollisia kukkijoita, leviävät pihassa maltillisesti ja juuri oikeaan paikkaan. Pidän molemmista kovasti!

Sisääntulossa meillä on kukkapenkki, jonka keväisin peittää violeten ja valkoisin kukin kirjopikarililjat. Kukinnan jälkeen annan niiden - kuten kaikkien muidenkin pikarililjojen - siementää. Kukkapenkissä kasvaa muita korkeampia perennoja, joiden suojaan kukkineet kukkavarret taipuvat kypsyttämään siemeniään, siemenestä ensikukinta kestää pari vuotta. Jo aika pienikin siemenestä kasvanut sipuli kukkii, on hyvin kestävä! Olen tullut siihen tulokseen, että fritillaria meleagris 'Alba' on tällaisissa sekoituspenkeissä taantuva, violettisävyinen voittaa.

Fritillaria meleagris





Fritillaria persica

Kaunis tumma kukkija, oikullinen. Kasvaa, kukkii ja katoaa...tai hiljentyy tekemään sivusipuleita.

 


 

 Fritillaria pontica

Minusta erittäin kaunis ja herkkä!

 

 Fritillaria raddeana

 


Fritillaria 'Uva-vulpis'

Näitä meillä tupsahtelee sieltä sun täältä!


 

Fritillaria pallidiflora

Tämä on yksi suosikeistani ilman muuta ja sitä hiljalleen lisäilen.

 

 

Fritillaria 'Lutea'

Tuoksuuko täällä kevät, naapurin lantala vai mikä? Tämän keisarinpikarililjan tuoksu jakaa tietenkin ihmisiä. En tokikaan ole tuoksun ystävä, mutta kasvin ystävä kovastikin, myyrät pysyvät loitolla!  Meillä nämä keisarinpikarililjat ovat hyvinkin lisääntyvää sorttia! 



 

 

Fritillaria 'Paradise Beauty' 

Tällä meille tulleella kukkasipulilla oli varmasti jokin geenivirhe! Kukkia oli valtava määrä kukkavanan päässä ja kukkavana aivan mahdottoman vahva! Upea ja hiljalleen lisättävä fritillaria.

 

 

Fritillaria imperialis

Myös meillä kestävä, hyvin kukkiva ja tätä meillä kasvaa erityisesti pakoissa minne en myyrien soisi menevän. Kaunis, mutta tuoksu leijailee jo kauas ja se ei ole kovin miellyttävä, mutta minua se ei haittaa! Meillä fritillaria imperialikset ovat hyvin aikaisia. Keväthalla laittaa ne kerran jos toisenkin taipumaan alaspäin, mutta äärimmäisen harvoin kasvi jättää kukkimatta!  Upea!

Puutarhasta löytyy vielä

Fritillaria camschatcensis

...en vain löytänyt siitä kuvaa. Ensi keväänä minua ilahdutta fritillaria 'Helena' myös kukinnallaan, toivottavasti!  Myös fritillaria sewerzowii 'Green Eyes' toivottavasti kukkii ensimmäistä kertaa tänä keväänä!

Nämä isot fritillariatkin lisääntyvät meillä ihan kiitettävästi. Viime syksynä nostimme noin 40 kukkimatonta fritillariaa ja istutimme ne uudelleen, kyseessä voi olla joko F.persican tai F.Lutean sipulit.

 

Kiurunkannukset, Corydalis

Upeat pikkuiset, kiitolliset kukkijat. 

Meiltä löytyy:

- Corydalis solida G.P.Baker punainen

- Corydalis decipiens hento vaaleanpunainen

- Corydalis solida 'Snowy Owl', ensikukintaa odotan ensi keväänä

- Corydalis solida 'Beth Evans' roosanpunainen

- Corydalis solida 'Purple Bird' violetti

- Corydalis sinikiurunkannus 'Craigton Blue'


 


Corydalis solida 'Beth Evans' ja narsissi Peeping Tomin nuput.




 

Kuvia tuli jälleen paljon, mutta toivottavasti jaksoit loppuun asti.

Kaikkea hyvää Sinulle!



18 kommenttia:

  1. Ihania kukkia, tuli niin kevään kaipuu näitä katsellessa. Kiurunkannus taitaisi olla sopivan kokoinen minunkin pienelle terassilleni jos vaan kestää kotiloiden hyökkäyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään kaipuu tulee, mutta onneksi ei enää kovin kauaa tarvitse odotella! Kiurunkannus ainakin meillä on kestävä, tosin kotiloita meillä ei ole. Kiurunkannus kukkii alkukesästä ja hiljalleen painuu kukinnan jälkeen maan alle kukkien jälleen seuraavana keväänä. Kannattaa kokeilla joka tapauksesa!

      Poista
  2. Oi, miten valtava määrä ihania sipulikukkia ja muita kevään kaunottaria. Näissä esittelemissäsi kukissa on lajeja, jota olen hinkunut pitkään, mutta kaikkia ei ole vielä löytynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hiljalleen lisäilen näitä kaunottaria. Jotenkin kevään piipot ja hiljalleen kukintansa aloittavat ihanuudet - mahdollisimman aikaiset tietenkin - ihastuttavat suunnattomasti pitkän talven jälkeen.

      Poista
  3. Ensimmäisen kuvan kirjopikarililjojen runsaus suorastaan mykistää katsojan. Kuva todistaa, kuinka aina ei tarvitse olla sitä sun tätä, vaan vähänkin voi olla paljon. Raddeana on minusta hienostunut ja Fritillaria 'Paradise Beauty' melkoinen jötikkä. Tilaatko sipulit ulkomailta? Kotimaisissa kaupoissa harvemmin vähänkään erikoisempia näkee.
    Kiurunkannukset ovat aivan ihania kevätkukkijoita ja pörriäisten suosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kovasti tuosta kirjopikaripenkinstä ja sen kukinnasta. Olen antanut siementää sen lähes joka vuosi eli sipulien kappalemäärää riittää, valkoista olen siihen aina silloin tällöin lisännyt ja valkoista mulla on muutamassa kohdassa pihaa ihan yksistäänkin. Penkissä kasvaa myös valkovuokkoja ja helmililjoja aikaisin keväällä ja sitten isolehtiset perennat peittävät kasvustot alleen. Raddeana on todella kaunis ja sitä olen lisäillyt. Tuo Paradise Beauty on varmaan jokin geenihirviö, en ennen ole fritillarialla nähnyt noin vahvaa vartta ja kukkia tuota määrää! Tilaan Hollannista suurimman osan kukkasipuleista - hinta/laatu-suhde on ollut erinomainen ja valikoimaa on riittänyt hyvinkin.

      Aikaiset kukkijat ovat tosi tärkeitä pörriäisille ja nuo kiurunkannukset ovat oivallisia siihen hommaan. Samalla alueella jossa kiurunkannusta kasvaa mulla on jouluruusua ja esikoita - kaikki aikaisia ja hyviä aikaisin lentonsa aloittaville pörriäisille! Sinikiurunkannus kukkiikin vasta heinäkuulla, mutta hoitaa hommansa mesibaarina silloin, se on todella kaunis ja puhtaan sininen kukinnaltaan.

      Poista
    2. Tilasin viime syksynä ensimmäisen kerran sipuleita Hollannista. Valikoima on varsin laaja ja hinnatkin minusta kilpailukykyisiä. Voisinkin käydä katsomassa, mitä siellä on näin keväällä tarjolla.
      Istutin viime keväänä sinikukkaisen kiurunkannuksen, joka ei kuitenkaan kukkinut. Toivon, että se jostain syystä vain mököttäisi ja nousisi kukkimaan tänä kesänä.

      Poista
    3. Tuo sinikukkainen kiurunkannus kukkii hieman myöhemmin, heinäkuulla ja on todella kaunis. Varmaan ensi kesänä se sinua ilahduttaa! Tilaan suurimman osan kukkasipuleista Eurobulbilta, eli jo vuosia, ja olen ollut hyvin tyytyväinen laatuun ja hintaan.

      Poista
  4. Fritillaria imperialis, On muuten todella upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fritillaria imperialis on todella upea, eri nimikkeillä siitä on hieman varioivia kukkasävyjä, mutta upeita kaikki! Kestävä, varsi niiaa jos tulee napakka kevätpakkasyö, mutta nousee, harvoin kukinta menetetään ja tuo tuoksu, myyrät eivät tykkää, minua se ei häiritse - siis koko kasvi tuoksuu.

      Poista
  5. Täydelliset kukat kestävät keväällä! Näen osan heistä ensimmäistä kertaa elämässäni! Kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, myös öitä jolloin on vielä pakkasta! Ole hyvä, nämä ovat meillä keväällä aikaisin kukkivia sipulikukkia. Suuri ilo pitkän ja lumisen talven jälkeen.

      Poista
  6. Kylläpä kauniisti kukkivat pikarililjat ja kiurunkannukset siellä puutarhassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään molemmista oikein kovasti, iloisia kukkijoita varhain keväällä ja mesibaareja herääville pörriäisille!

      Poista
  7. Oh, onpa fritillarioitakin paljon erilaisia! Eikö sinulla niihin tule liljakukkoja?
    Minulla on pääasiassa vain kirjopikarililjoja, jotka kiitettävästi leviävät ympäri tonttia, mutta liljakukot ovat löytäneet nekin! Niitä liljakukkoja on hankala kerätä, kun kukkia on vähän siellä sun täällä. Liljakukkojen takia meillä ei muita liljoja olekaan kuin muutama marhanlilja, kun ne ovat niin ihania. Viime kesänä suihkuttelin niitä valkosipulivedellä ja sain jotenkin liljakukot kuriin.
    Kevään pörriäiset ovat varmasti onnessaan kiurunkannuskasvustoissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä fritillarioita riittää ja onhan meillä liljakukkoja aina alkukesän aikaan, mutta niitä käyn aktiivisesti teilaamassa, niin ei niistä isoa vaivaa ole ollut, josko olisi kymmenkunta kesässä. Liljoja olen hiljalleen lisäillyt fritillarioiden lisäksi, suosikkeja tietenkin Kanadan- ja michiganinliljat.

      Kiurunkannuskasvusto alkaa olemaan aika suuri ja suosittu mesibaari pörriäisille.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!