Kivipellon Saila

torstai 10. maaliskuuta 2016

Sain mukavan haasteen Betweeniltä ja siihen tietenkin tartuin, mukava haaste kevättä ja pihahommia odotellessa ja fiilistellessä. 

Onhan talvi täynnä ponnistuksia, jotta saa kuivassa huoneilmassa ja vähäisessä valossa riutuvat sisäkukat pidettyä hengissä ennen kevätauringon säteiden voimaannuttamista. Olen ehkä selvinnyt talvesta voittajana. Multia en ole vielä vaihtanut eikä kukkani ole vielä päässeet kevätsuihkuun. Kukkani nauttivat kunnon suihkusta ja sen jälkeisestä mäntysuopaliuos-käsittelystä. Lehdet kiiltävät ja talven pölyt on huuhdottu pois...no se vielä odottaa! Isojen kukkien siirtoon olen jo hankkinut pyörälliset alustat ja se helpottaa suunnattomasti. Ennen taiteilin isot kukat pyyhkeen päälle ja sen avulla vedin ne pesuhuoneeseen.

No mutta tässä kukkiani, alan olohuoneesta. 

Olohuoneessa meillä on aika vähän kukkia, valo ei oikein riitä muille kuin sitkeästi varjossa viihtyville kukille.

Hopeaköynnös on kasvanut pituutta ja viihtyy hämärässä. Liikakastelua tulee välttää, se onnistuu minulta oikein hyvin.

Hiukan rankkuuntunut palmuvehka. Hissuksiin lehtiä on tullut lisää.

Ja sitten 'salin' puolelle...

Hoitolapset, tyttären pullojukka on kasvanut ihan kiitettävästi! Tykkään kukasta kovin! Juuripampulat ovat paisuneet jo lähes appelsiinin kokoiseksi. Mullanvaihdossa täytyy miettiä joko ruukun suurentamista tai kolmen pampulan jakamista omiin ruukkuihin.

Valkokukkainen marraskuunkaktus. Lahja äidiltä. Odottelee mullanvaihtoa sekin.
Ja sitten kyökin puolelle. Meillä on keittiössä koko seinän levyinen ikkuna korvikkeena viherhuoneelle, jota kotiamme suunniteltaessa vahvasti toivoin, mutta en sitten saanut kuitenkaan.

Valoa vasten, kiinanruusu ja ikivanha jukkapalmun raakki.

Kiinanruusuni kukkii helmikuulta aina jouluun. Leikkaan siitä kaksi kertaa vuodessa lähes puolimetriset kasvut, eli sen vuosikasvu on noin metri.
Suuri haaveeni on saada hyvin kerrottu sitruunankeltainen (joidenkin kasvien yhteydessä keltainen on sallittua!) kiinanruusu. Sellaisen kerran näin Antonio Borgesin puistossa Ponta Delgadassa Azoreilla ja sydän jäi siltä osin sinne! En kehdannut ottaa oksaa, koska väkeä oli niin paljon ympärillä ja sitä kadun ankarasti!


Tämä vanha kirjavalehtinen fiikus meinasi lentää ulos kunnes sydän heltyi, kun varressa oli pieniä ihania silmuja!

Ruissalon arboretumista ostamani greippipuun alku ja vieressä marraskuun kaktus nupulla (valkoinen).

Soilikeissa ei ole vielä nuppuja. Minulla oli neljä soillikkia, yksi menehtyi, yksi sinnittelee ja kaksi on voimissaan.

Edessä Madeiralta tuomani venuksenkengän alku ja takana vuosia vanha joulutähti.

Kaksi hujoppia kiinanruusua ovat blogiystävän postissa lähettämiä alkuja ja kasvavat upeasti. Ne ovat vuoden vanhoja. Leikkaan ne pian, toivoisin niistä saavani varrellisia puskia.

Venuksenkenkä

Fiikukusrankusta leikkasin kaksi oksaa taimetukseen. Takana ihana pienikukkainen santtu.

Takana se toinen henkitoreissaa oleva soilikki, edessä voimakaskasvuisempi. Santun ostin kukkimattomana halpalaarista, 1,5 e. Se on aika hyvissä voimissa.

Takana 'First Yellow' -pelakuu, sekin voimissaan.

Limoviikuna! Kasvin äiti peräisin vuodelta 1982. Kesätöissä ollessani nappasin oksan, siitä kasvoi merkittävän suuri puu, kolmatta metriä, kunnes hermostuin, kun se oli niin rankku. Otin jälleen oksan ja tässä se kasvaa, noin 1,5 m korkeutta.
 Ihan tuossa oikeassa alakulmassa näkyy ihanuuteni, avautuva venuksenkenkä. Laitan siitä ihan pian oman kuvan, kukka on jo melkein avautunut!

Laakeri, oma pieni lauri silvani!

Tässäkin on ihan pikkuruinen venuksenkenkä.
Suuri haaveeni on ollut saada Madeiralla joulukukkanan käytetty keltavalkoinen venuksenkenkä kasvamaan isoksi puskaksi (tämä taan poikkeuskeltainen) ja kukkimaan. Toiveita siis on!

Venuksenkenkä
 Ja vielä yläkerran kaavelin hoitolapset, ne kukkivat ihan koko ajan hoidosta huolimatta, tyttären orkideat.

En ole oikein sisäkukkaihminen, mutta tuo keittiön iso ikkuna antaa kasveille ihmeesti valoa ja voimaa. Meillä keittiön verhoina on siis kukat. Toiveenani on ollut ikkunan päälle oma hyllykkö, jonne voisin laittaa riippumaan köynnöksiä, toive on kuultu, toimitusaika vain tuntuu venyvän. Olisi pitänyt olla tiukempi rakennusaikana asian suhteen!

Tämä on niin mukava haaste, että jatkan sitä, vaikka se onkin jo blogeissa kiertänytkin. Sisäkukille aikaa vielä riittää, kun hanget peittävät maan.

 Haastan mukaan Marin sekä Tuulikin

Oikein aurinkoista viikonloppua!32 kommenttia:

 1. Sulla on hulppean kokoiset ikkunat köökissä. Kyllä kelpaa kukkia kasvatella ja hyvin näyttävät kukoistavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä (korvike viherhuoneelle) ja onneksi lämpölasia joten pesupintoja ei ole mahdottoman paljon. Hengissä kukat ovat ja suihkua odottelevat varmaan!

   Poista
 2. Voih, sinulla on upeat tilat viherkasveille. Minulla ne ovat tällä hetkellä todella rajalliset. Miten olet saanutkaan joulutähden säilymään hengissä noin pitkään! Venuksenkengät ovat niin ihania. Mahtava kokoelma kasveja olet kerännyt.

  Kiitos haasteesta Saila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo keittiönikkuna on aika ideaali, siinä riittää valoa talvellakin ja kesällä siihen paistaa vain aamuaurinko niin kasvit eivät pala! Muualla talossa paitsi tuolla yläkerran kaavelin ikkunassa ja tietty tyttären huoneessa (siellä on mun pikkutaimistoni nyt) valoa ei riitä paitsi vähään tyytyväisille kukille.

   Venuksenkenkiä olen vuosia haaveillut (niitä nyt neljä), yksi alkaa pian kukkimaan, mutta noiden juurakoiden joita toin pariin otteeseen Madeiralta olen odottanut niiden kasvuun lähtöä ja kukkimista. Vanhan joulutähden kasvu on mysteeri minullekin. Sain sen rakkaudella isännältä suojapurkissa jossa ruukku ei edes yltänyt pohjaan ja sitä en heti huomannut. Joulun jälkeen kasvi alkoikin kasvattaa uutta (olin sen siis laittanut ihan tassille kasvamaan ja ottanut suojaruukun pois). Joulutähti vain kasvaa ja kasvaa, kesällä vien sen taas ulos. Varmaan siksi se kasvaa kun se on hyvin ajatuksin annettu, uskon sellaiseen ja niin on käynyt muutaman muunkin kasvin kanssa mm. mun ison jouluruusuni. Toivottavasti vastaat haasteeseen, se on todella ymmärrettävää että talvi koettelee sisäkukkia!

   Poista
 3. Ihastuttava koti ja lempeän tunnelmallinen valo teillä. Viherkasvisi ovat tosi upeita ja hyväkuntoisia. Näkee, että viherpeukalo on asialla. Viehättävä tuo ikkuna jolla orkideasi viihtyvät. Minä otin kiinanruusun alun äidiltä enkä saa sitä millään viihtymään, miten hoidat omaasi? Onkohan se enemmän lämpimän ystävä, kun minulla se on kuistilla.Miten ne miehet onkin niin hitaita..aina niille pitäisi deadline laittaa tai muutoi tuppaa venymään ja pahasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hanki on maassa ja kirkas ilma, valoa tulvii sisään ja meillä on aika vaaleaa muutenkin, valkoinen-vihreän sävyt-ruskean sävyt -linjoilla mennään, siihen on aina mukava lisätä jotain piristystä: kukkia, tyynyjä jne. Yläkerran kaavelissa mulla on englantilainen teepöytä ja tuo luku/kutomis-tuoli ja ikkunalla, josta aamuaurinko paisaa viihtyy tyttären orkideat oikein hyvin.

   En oikein tiedä miten kiinanruusujani hoidan, aluksi oli tyttären huoneessa taimipöydälläni ja sitten muutti keittiöön, valoa ne saavat aikalailla, ja kosteuttakin aina kun lehdet lerpattavat :D Kuisti varmaan on hieman viileä paikka näin talvella, mutta kesällä se on oikeinkin hyvä, jopa ulkonakin menestyy, onhan se ainakin Madeiralla aitakasvi! Miesten toimitusaika venyy, vallankin jos heillä ei asian suhteen ole omaa intressiä mukana :D

   Poista
 4. Melkoinen valikoima hyväkuntoisia huonekasveja - ilmeisesti valo-olosuhteet ovat kuitenkin varsin ideaalit. Lisäksi hoitajalla täytyy olla rakkaudellinen ote kukkiin, ei tämä muuten onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiössä valoa riittää, ikkuna on aika iso, korvike toivomalleni viherhuoneelle. Tykkään kukista, joskus töistä tullessamme isäntä epäilee että kukkien hoito on tärkeämpää kuin ruuanlaitto...ja onhan se :D Enemmän kukkia haluaisin etenkin kiinanruusuja ja noita venuksenkenkiä!

   Poista
 5. Onpas paljon ja hyvävointisia sisäkukkia. Mulla ronuu muutama, pitäisi vaihdella multiakin tässä joskus taas :)
  Hauska Sulo-seikkailu edellisessä postauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo iso keittiön ikkuna on aika hyvä valonlähde, aamuaurinko paistaa! Talvi on kyllä sisäkukille melkoinen koetus! Mullanvaihto täälläkin odottelee.

   Sulo on tosimies, seikkailja!

   Poista
 6. Sinulla onkin melkoinen valikoima huonekasveja. Ja niin upeat valo-olosuhteet. Erityisen ihastuttava on tuo kaavelin ikkunatasanne, jossa orkideat näyttävät viihtyvän aivan erinomaisesti. Piti muuten googlettaa sana kaaveli, sillä minulle se oli outo. Sille löytyikin kaksi käyttötarkoitusta, joista toinen liittyi autoihin ja toinen on tuo tarkoittamasi kattolyhty.
  Teilläkin on sitten pitkät toimitusajat hämäläiseen tapaan. Hämeestä se on minunkin Ukkokultani, joten se selittänee projektien venymisen vuosien mittaiseksi. Sitä ei enää pahemmin edes huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo ja tänään oli pakko ostaa alesta tyttären kanssa kaksi (keltaista) cymbidiaa lisäksi, oli oikein elämän tilaisuus, iso taimi vain 15 e, en päässyt ohi! Laitoin taimen sulavasti keittiön ikkunalle, ikkunapenkit pitäisi olla vain leveämmät että mahtuisi enemmän verhoja! Valoa kyökin ikkunassa piisaa, olisin kuitenkin sen viherhuoneen halunnut!

   Kaaveli on hassu sana, meille tuttu, isäntä rakennusihmisiä. Kaaveliin paistaa aamuaurinko ja tyttären orkideat varmaan tykkäävät siitä, kukkivat lähes koko vuoden, kastelen niitä kun muistan eli kasvavat hoidosta huolimatta!

   Tosi hämäläisiä kyllä, vaikka isännällä virtaa suonissa karjalaistakin verta :D

   Poista
 7. Oi onpa sinulla paljon kukkasia. Ja kiva lukea että monilla niistä on jopa oma tarinansa :) Hienosti olet saanut joulutähdenkin viihtymään!
  Tuo venuksenkenkä alkoi kiinnostamaan, pitää vielä googlettaa..

  Kiitos paljon haasteesta, otan sen mielelläni vastaan! Nyt on kyllä kukkaset aika huonossa kunnossa niin kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, en ole vielä ehtinyt niihin multiakaan vaihtaa mutta jospa minä noista nyt jonkinlaisen postauksen saisin aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monella kukallani on tarina, ne ovat jostain kotoisin ja niillä on jotain kerrottavaa, siitä pidän kovin! Joulutähti on kasvanut ja on voimakkaan vihreä, kasvaa varmaan siksi että sain sen ihanuudeltani kauniiden ajatusten siivittäminä! Venuksenkenkään olen ihan hurahtanut, vallankin siihen keltavalkoiseen, jonka kukintaa odotan. Juuri alkaa kukkimaan valko-ruskeanvihreä!

   Kiva, jos jatkat haastetta, jään odottelemaan innolla! Talvi kurittaa sisäkukkia, niilläkin on nyt heräämisen aika! Uskon että Sinulla on kaikkia ihania kukkia! Mullanvaihtoon täälläkin pian ryhdytään :D :D

   Poista
 8. Ihania kasveja sinulla. Kasvia muistoina ja tarinoina on kaksin verroin kiinnostavampaa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kanssasi samaa mieltä, kasvien tarina on aika tärkeä, kaunis muisto!

   Poista
 9. Ompa siulla paljon upeita viherkasveja.

  VastaaPoista
 10. Vanha herra tuumasi kuviasi katsellessaan, että toi likkahan asuu viidakossa - onkohan sen ukolla viidakkoveitsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kyllä mies miehen tuntee, viidakkoveitsellä uhkaillaan meillä useinkin kun kyökin ikkunata ei näy tarpeeksi hyvin ulos! Juu viidakossa asustaa Kivipellon Jane ja Tartsan :D

   Poista
 11. Että miten paljon kaunista ja vihreää, meillä on vain yksi kasvi. ;)

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Meillä keittiössä on seinän levyinen ikkuna, viherhuoneen korvike!

   Poista
 12. Vihreyden valtakunta!
  Kevätsuihku piristää!
  Oletko saanut venuksenkengän kukkimaan uudelleen?
  Laakeri on ihana!
  Täällä ne on vaan pihalla melko suuria...

  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätsuihku kyllä piristää kukkia, lehdet alkavat kauniisti kiiltää ja kasvi pääsee paremmin yhteyttämään!

   Kyllä, sain venuksenkengän kukkimaan, odottelen että kaikki muutkin venuksenkenkäni voimistuisivat ja kukkisivat!

   Laakerista tykkään kovin myös, toki siitä lehtiä ruokaan joskus otan, mutta kun sitä kastelee nousee mullasta Madeiran tuoksu! Sinulla on oma laurisilva, laakeripuu on tosi ihana!

   Kiitos Susanna!

   Poista
 13. Ihana määrä erilaisia huonekasveja. Vautsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on sisäkukille oivalline paikka kasvaa ja minulle myös, saan niitä tarkkailla ja tutkailla touhutessani :D

   Poista
 14. Heips, Saila! Kävin vastailemassa sinun haasteeseesi.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vastasit, kävin jo lukemasssakin upeista kasveistasi!

   Poista
 15. Sinulla on varsinainen viidakko sisälläkin. Nyt alkoi kaihertaa kun annoin yli kolmekymmentä vuotta mukanani kulkeneen kiinanruusun menehtyä syysviimoihin. Siinä oli hyvin kauniit ja jättimäiset kerrotut kukat. Päästyään ulkoilman makuun täällä maalla se ei lakannut ollenkaan kukkimasta, talvet läpeensä se kukki ja lehdistö pieneni ja pieneni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi voi! Varmaan kaihertaa! Mullakin tuo keltainen kiinanruusu kukkii lähes koko vuoden ja vuosikasvu on melkoinen, lähes metri! Kiinanruususi oli varmaan upea!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!