Kivipellon Saila

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pieniä pimpuloita!

Tein tänään mielestäni oivallisen päätöksen. Päätin, että jaan siemenet kolmeen osaan, sisällä taimetettavat, kasvarissa taimetettavat ja suorakylvöt! Sitten olikin helppo aloittaa. 

Leikkasin pelakuut, vanhukset saivat uuden mullan ja laiton lisää pistokkaita, kun edellisistä niin moni menehtyi. Olin kai ottanut liian hentoisia taimenalkuja.'Els'
Kylvin tyttäreltä tuliaisena saadut arvoitukselliset siemenet, kanarianpalmun ja liekkipuun. Sitten kylvin ihanuuskasvini, banaanipassionin. Sillä on upean kaunis kukka, uskoisin että se ei ole niin vaativa kuin tavallinen passio (sitä olen kasvattanut joskus myös) ja jos se tuottaisi hedelmiä niin nekin ovat ihanan makuisia. 12 siementä meni multaan!

Kylvin myös sinipunavaulaa, ritarinkannusta ja purjoa. Purjon kanssa olen aika nirso. Sillä pitää olla korkea kuiva-ainepitoisuus, että säilyisi hyvin kellarissa. Vihreät lehtihuiskilot niistä kuivaan aina ennen kellariin laittoa. Laitoin nyt kasvuun Hyötykasviyhdistykseltä tilaamaani 'Nothern Lights' -lajiketta. Sille luvataan kaunis lilahtava syysväri, hyvä kylmänkestävyys ja viljelyvarmuus. Vanhaa tuttua Hannibalia kylvän sitten kasvariin ja avomaalle suoraan heti keväällä 'Blaugrüner Winter' -lajiketta. Voimakaskasvuinen ja kylmänkestävä tämäkin ja se sopii minulle oikein hyvin! 

 Paprikat ja siementaimipelakuut ovat vielä aika pieniä ressukoita.

 
Nyt on oivallinen aika vaihtaa multia, ottaa pistokkaita ja kylvää! Tosin multa loppui kesken, mutta on tässä aikaa hakea uusikin pussi ja vaihdella vielä, kun kuu on sopivalla hollilla. 

Aurinko paistaa pilviverhon takaa ulkona ja käy kylmä viima (no tuulikin haihduttaa lunta)! Meillä on vielä aika talvi! Joko teillä on näkynyt muuttolintuja? Meillä joku tyyppi tuolla taivaalla huutelee 'kriik, kriik', en ole sitä päässyt näkemään.


Huomenna on maaliskuu puolessaan!


28 kommenttia:

 1. Hyvässä kasvussa näyttävät olevan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi multa ja valo tekevät hyvää, paprikat vielä aika pieniä :D

   Poista
 2. Wow so lots of nice that sprouts and grows with you one lovely sight.
  I have sown beef tomatoes, cluster tomatoes to regular tomatoes this year to the very germ willing.
  Two years ago I started collecting geranium so now I think there are about 40 different varieties, I liked it a lot ha ha.
  Good luck with small plants, they look fine.
  The sun shines to the snow melts, spring is here slowly.
  Good Monday to you.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sweet peppers and geraniums, which I sowed are so small, but they grow fast, I hope. Tomatoes are so interesting, so many colours, tastes, sizes, tomatoes is like wines!

   Fantastic! So many different geraniums! Magnificent collection of beautiful flowers!!

   May I ask, how do You keep Your wild geraniums alive during winter! I didn't succeed, first came aphid-army (I tried struggle against them, but...) and then slowly all plants died. Have You ever used neem-oil against aphids?

   That I hope too, this time I have taken stronger sprouts. I have bought couple of little geraniumplants, too!

   Yes, sun shine and spring is in the air already, although nights are very cold.

   I wish You wonderful and sunny week!

   Poista
 3. Voi äääääks miten paljon lunta! Onneksi on se yksi mäki...
  Ihana pelargonitehdas, kyllä sen kanssa kelpaa haastaa talvea, joka ei halua päästää irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä hangessa taaperretaan! Onneksi tosiaan kellarin mäellä on vähän maata näkyvissä :D

   Tänään nautiskelin mullan kanssa touhuamisesta (harmi vain kun se loppui kesken), talvelle naureskelen, kohta se valuu rännejä ja ojia pitkin sinne jonnekin meren syvyyksiin! Pelakuun taimia laitoin monta, jokusen pienen taimen myös ostin ja ne purkitin. Tukholmasta aion hankkia villipelakuita! Niiden talvetus on ollut mulle mysteeri, yrittänyt olen, taito puuttuu ;D

   Poista
 4. Jaa missäs asennossa sen kuun pitää olla, jotta mun mullanvaihto ei mene poskelleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivassa :D Kuun kierron mukaan ne entisajan immeiset kaikkea puuhasivat, sitä olen miettinyt ja tutkaillut, että siinä järkeä on ja hankin sellaisen kalenterin, jossa on tekstiä ja kuvia, koska mitäkin sopii tehdä niin että kaikki vetovoimat on paikallaan!

   Poista
 5. Ai, ai, kun sulla on valtava määrä terhakoita taimia. Sulla näyttää olevan ihan ammattitason kokonen kasvihuone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin silloin aikoinaan, kun lapset olivat kotona vielä, vähän reilumman kasvarin koska kaikkea tarvittiin ja nautin suunnattomasti (kuten edelleenkin) kasvattamisesta. Nyt olen laittanut muovihuoneeseen viinirypäleitä kasvamaan, no tomaattia ja kurkkua sekä tietenkin kukkia sielä kasvatan ja nautiskelen!

   Tänä vuonna meillä on pelakuukesä, no on niitä aina paljon ollut mutta halusin uudistaa vanhat ihanat pelakuuni. Lisäksi on ostettuja pikkutaimia. Messuilta aion hankkia vielä villipelakuiden taimia!

   Poista
 6. Kiitos Saila ulkokuvista. Lohduttavaa, että muidenkin pihalla lunta riittää, eikä föhnit ole tuulleet lämpimästi. Vaan kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu - eli lumettomaksi.
  Yhtä pikkuisia ovat minun pelaguuni ja paprikani, mutta eiköhän nuo tuosta vahvistu.
  Multahommissa onneksi pääsee kevään makuun. Ruukkukukkien mullanvaihtoon olisi tarkoitus ryhtyä, kunhan saan kaapit siivottua. Ei ehdi liikoja miettiä kevään etenemistä, kun keksii itselleen riittävästi muuta hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kummallakin ilo vielä tarpoa umpihangessa, kun toiset joutuvat jo pihahommia tekemään :D :D :D

   Taimet alkavat yhtäkkiä kasvamaan voimallisesti, mutta tuo vauvavaihe kestää joskus niin malttamattoman kauan! Ei haittaa toisaalta, taimipöydällä on aika tunkua ja ensi kuulla saan lasihuoneen lämpimäksi, siellä taimet vahvistuvat ihan hetkessä.

   Keväällä riittää kaikkea kivaa tekemistä, multahommia meinaan jatkaa kunhan saan uuden pussillisen, pääsee vähän tuntumaan :D

   Poista
 7. Sinulla näyttää olevan ihanan iso kasvihuone! Onko itse rakennettu vai tilattu jostain? Minunkin pitäis käydä tutkimassa talvetushuoneen pelakuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikanaan se tilattiin jostain Turun seudulta ja on osoittautunut erittän hyväksi ja kestäväksi, riittävän isoksikin (mulla on toinenkin pienempi kasvari, 'lasihuone'). Kasvari siis hankittiin 1900-luvun lopulla, vain kerran (pari vuotta sitten) vaihdettiin muovi ensimmäistä kertaa (sekin hankittiin jostain Turun seudulta). Päällä siis muovi ja alumiinikaaret. Syksyisin se pesen aina painepesurilla eli siis helppohoitoinenkin, tosin muovihuone ei ole koskaan kaunis ulkoa.

   Pelakuut alkavat hiljalleen heräämään kevääseen :D

   Poista
 8. Minulla on helpompi lajittelu: esikasvatettavat ja suorakylvettävät :)
  Sinulla on niin ihana kasvihuone, sinne mahtuu paljon herkkuja. Meillä on vielä maa lumen peitossa, paitsi luodut alueet vihertävät. Hannibalia minäkin aioin kylvää, mutta vähän myöhemmin, olisi kiva kokeilla tuota Nothern Lightsiakin joskus. En ole koskaan kokeillut purjon suorakylvöä avomaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nauttinut kovin tuosta muovihuoneesta, vaikka se on ruma ulkoa, mutta käytännöllinen ja sinne saa kaikkea kivaa kasvuun ja pienilmastoltaan ihana, helppohoitonen ja kisupojat tykkäävät siitä kovin (mukava nukkua päiväunta kirkkaan muovin alla heinäpatjalla). Kasvariin on jalostunut todella herkkukattaus niin kasveja kuin kukkiakin, nyt siellä on kohtuullinen määrä viiniköynnöksiä, Zilga on siellä ollut aina (nyt laittaisin sen avomaalle), mutta tilasin Kivistikiltä Eestistä kestäviä muitakin viiniköynnöslajikkeita ja laitoin ne tuonne kasvuun muutama vuosi sitten. Lisäksi tietenkin tomaatteja laajalla variaatiolla ja kurkkua, sekä niitä ihania kukkia!

   Purjo kannattaa kylvää aika aikaisin, varresta ei niin paksu tule kuin taimetetusta, mutta kesäkäyttöön mukavaa. Tuo 'Nothern Lights' sopii myös suorakylvöön. Viime kevään viimeiset suorakylvöpurjot keräsin uuden vuoden aattona perunasalaattiin :D

   Poista
 9. Siinä on monta terhakkaa taimea odottamassa lumien sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meillä ensi kesä on pelakuukesä (jällen)! Ne ovat niin ihania kellarin edustan ruukkupuutarhassa.

   Poista
 10. Mitkä ihanat kylvösysteemit ja pelargonien pistokkaat! :) Musta on aina niin kiva katsoa kuvia kylvö- ja taimiruukuista.
  Itsekin kunnostauduin tänään kylvöjen ja koulinnan osalta. Hommaa riittää vielä huomisellekin ja kohta täytyy ruveta keksimään, mistä saisi lisää tilaa kaikille virityksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sama täällä, koskaan ei saa tarpeekseen kylvö- ja taimiruukkukuvista, ja ihanimpia ovat isojen kasvihuoneiden valtavat pikkutaimipöytäkuvat tai ihan herkät lähikuvat!

   Nyt on ihanaa taimetusaikaa, sisällä tosiaan alkaa tila olemaan jo vähissä, onneksi ensi kuulla pääsen lasihuoneelle. Siellä voi mullan kanssa touhuta jo vähän vapaammin, olen aika suurieleinen multahommissa ja siivoaminen on siitä seuraamus, aina :D Vanhemmiten kylvän vähän isompiin astioihin ja väljemmin että kouliminen olisi helpompaa! Nyt on tosiaan otollinen aika taimi- ja kylvöpuuhille!

   Poista
 11. Voi hyvät hyssyrät miten sulla on täysi tohina päällä puutarhajutuissa. Minä sitten kesän korvalla haen muutaman taimen puutarhalta. He aina kysyvät saako olla muuta,niin minätapaan sanoa,että tapan nämä ensin ja haen sitten lisää...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Intsu-ihanuus! Sinulla on kaikkia ihania pihakuvia ollut blogissasi, eivät kukkakuvissa olleet ihanuudet ole kovin kärsiviltä näyttäneet :D :D :D Viherpeukalo olet kyllä!

   Tämä taimetus on vielä aika pienimuotoista, yritän vähän himmailla tänä kesänä.

   Poista
 12. Aivan mahtavan kokoinen kasvihuone! Itse en ole onnistunut purjon kylvössä, vaatiiko se jotain erityistä? Perjantaina näin ensimmäisen parin joutsenia, länsirannikolla kevät on jo ovella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, muovihuone on nykyään riittävän kokoinen, mutta aika ruma muovinen. Tykkäisin enemmän sellaisesta viktoriaanisesta lasihuoneesta (aina lämpimästä). Purjot kylvän taimimultaan ja kastelen, koulin ne sitten ja istutan vahvaan maahan, en sen erityisempää ole tehnyt ja satoa olen saanut, Joskus olen saanut sellaisia siemenpusseja, joissa on tavattoman huono itävyys, siksi panostankin hyvänlaatuisiin siemenliikkeisiin jossa materiaali on tuoretta, uskon että itämättömyyden syy on siinä!

   Oi jo joutsenia! Ihania! Teillä kevät on niin paljon aikaisemmassa kuin täällä sisämaassa! Joskus kun olen ajellut Turun kukkamessuille, pelloilla jossain Auran seuduilla on ollut paljon muuttolintuja (hanhia, töyhtöhyyppiä, joutsenia) lepäämässä ja tankkaamassa.

   Poista
 13. Oi miten siellä sinulla jo vihertää, minä kylvän vasta omat esikasvatettavani viikolla 13. Olemme pääsiäisen maalla ja vasta sen jälkeen teen kylvön, miten mahtaa silloin olla kuukalenterin suositukset.
  Kesäkodissa suurin osa kylvöistä on suorakylvöä, jotain ehkä esikasvatan ja sekin menee aika myöhäiseen.
  Lunta on täälläkin vielä aika lailla, tosin se on aika höttöä ja likaista kuten näin keväisin yleensä kaupunkiympäristössä on.
  Onnea kaikille kylvöille ja suunnitelmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin myös siihen että suorakylvöjä olisi suurin osa ja onnistuinkin melko hyvin! Taimetettavien määrä on selvästi vähäisempi tänä vuonna! Kuukalenteri täytyy tarkistaa!

   Kesäkodissa varmaan ehdit taimettaa jos on tarpeellista, onneksi kaikkea ihanuutta kasvaa suorakylvöistäkin ja taimistolta saa sitten lisää. Kaikkea ei voi eikä tarvi itse kasvattaakaan.

   Nyt on niin kevät, onneksi lumi ja lämpö vie lunta eikä paljoa ole kaljamaa ja jäätikköä! Likaista kyllä on, lätäköitä, pitää varoa ettei autot roiski!

   Kiitos! Pelakuita laitoin vähän siemenestä, raksin vanhat ja laitoin pistokkaita, muutamia ostin lisää ja messuilta sitten erikoisuuksia hiukan hankin. Villipelakuiden talvettaminen on niin korkeaa matematiikkaa, että en ole onnistunut siinä vielä! Vähän yleensä kylvän sisälle, koska tahtovat venyä honteloiksi, lasihuoneella sitten kylvän vähän lisää :D

   Poista
 14. Kasvatukset sulla hyvällä mallilla. Minun minimaalliset ja työ vie nyt aikani. Täällä lumet hupenee ja kevät on hyvällä alulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä helppohoitoisia laittelin kun oli multaa kotona. Olen tänä vuonna maltillinen. Mulla on nyt ollut aikaa hissuksiin touhuilla ja aikaa tulee olemaan varmaan lisääkin! Mullan kanssa puuhaaminen on niin leppoisaa ja pikkutaimien kasvua kiva seurata.

   Työ vie niin ajan kuin voimatkin, se on totta! Onneksi kevät tulee joka tapauksessa ja pälvet aikavat laajenemaan! Pian ulkonakin multa alkaa tuoksumaan!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!