lauantai 2. toukokuuta 2015

Lauantai-illan huumaa

Keväällä, kesällä ja syksyllä lauantai-illat ovat melkein hurmoksen aikaa. Linnut laulavat, ulos voi mennä "sisävaatteilla", on lämmintä, pitkälle kesään illalla on valoisaa. Pihalta kuuluu elämän ääniä: koirat haukkuvat, jossain soi moottorisaha, naapuri pienii puita, lapset leikkivät...elämän ääniä! Pannuhuoneen piipusta ja sittemmin saunan piipusta nousee savu, tuoksu huumaa, kala savustumassa, salaatit odottamassa iltapalaa, karvatassuille ja pitsipöksyille annettu omat iltapalat ja lauantainamit. Voi tätä ihmisen elon ihanuutta.

Aamulla oli niin kylmää, puutarha ei vielä kutsunut, ajattelin pestä keittiön ikkunaseinän, ulkoa. Kuopus yllätti ja tupsahti kylään. Sain äitienpäiväkukkia jo etukäteen. Tytär ajatteli, josko töissä olisi äitienpäivänä ja siksi toi orvokkeja äidille jo nyt. Iloinen yllätys!


  Pestiin keittiön ikkunat sisältä, samalla kukkaikkunan seinä ja katto, kiitos lapseni avusta!

Viettelin hänet puutarhakauppaan, ei tarvinnut paljoa houkutella. Kaikkea kivaa löytyi.

Tytär lähti ja jäin istuttelemaan jo aiemmin ostamiani taimia. Laitoin nimikyltit hyvin esiin, jottei reppuruiskumies luule niitä seljoiksi. 

Lauantai-iltapäivän huuman saavutuksia:


 Leikatessamme vanhoja omenapuita, katkaisimme vanhimman tyttären kanssa kaksi vanhaa oksaa, teimme niistä kärhöille tuen, sopii tyyliin, mielestäni kaunis! Tuen huomenna uuden kärhön siistimmin.


Keskelle istutin Valge Daamin ja männyn kyljessä kasvavat jo kaksi Aljonushkaa. Omenapuun oksat ovat tummuneet kuin ebenpuu.



 Metsäpuutarhaan istutin hortensian, Wims Red, Tahvosten tuotantoa.



Puutarhakissa Nöpö mamman kaverina.


Voisitko rapsuttaa?


Lauantai-illan villivihannesateria, kanoille kuitenkin. Voikukkaa ja vuohenputkea, tyttöjen ja Tarmon herkkua.


Esikot kukkivat jo niin ihanasti.



 Scilloja olen istuttanut joka puolelle, paitsi en kukkamaille. Isomummulla scilloja oli sinisena mattona, se on myös tavoitteeni.


Ja hyasintit, nuppujenkin väri on niin ihana, odottelen niiden avautumista. Hyasinttien nimiä en muista. Kukkia sipuleista -kirja on innoittanut minut tähänkin hyasinttien kasvattamiseen.

Vanhat tulppaanit jaksavat edelleen kukkia, kukkavarteen tulee useita nuppuja ja kukkiessaan ovat oranssin punaisia.


Scillat ja mehitähdet ovat valinneet ihan itse kasvupaikkansa. Scillojen löytyminen oli iloinen yllätys, jo paikankin suhteen. Kivien piilosta on turvallista kurkistella.

Eilisen urakka ja saavutus. Rikkaruohot sain pois, köynnösruusu "Flammentanzin" sain leikattua ja köynnöspinaattia kuritettua.

Tässä he ovat, vauvat Mirja ja Vappu. Mirja harmaa ja Vappu musta vaippahousu. Kanat häiriintyivät, kun jouduin käyttämään salamaa kuvatessani, siksi kuvia näin vähän. Tipuja oli neljä, kaksi menehtyi. Meillä oli yksi uhmakas kana, se sai pahaa aikaan ja siksi siirrettiin toisiin tehtäviin. Meillä hautoo vielä kaksi kanaa!


Tipunen mamman alla. Kana istuu kyykyssä, vatsan alta ovat sulat pois kokonaan ja lämpötilaa voisi sanoa kuumaksi.

Mirja ja vaippahousu-Vappu

Mukavaa viikonloppua! 

Terveiset myös pojilta!



20 kommenttia:

  1. Paljonhan teilläkin kukkii, ei meillä vielä noin. Asutaan varmaan Suomen kylmimmässä ja märimmässä kyläpahasessa ;) Suloiset tipuset. Jos ne ovat poikia, niin jäävätköhän silloinkin mustiksi. Meilläkin oli musta kana aikoinaan, lapset olivat nimenneet sen mustaksi noidaksi ;) Se ei kyllä saanut mustia tipusia. Näyttää kuitenkin nuo kanat samanlaiselta. Tuo harmaa kissukin on aikalailla samaa maata kuin meidän Hermanni (olenkohan todennut jo kuinkakin monta kertaa, kun en muista mitään )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilla musta väritys on säilynyt tipuilla tullessaan aikuisikään.Jotain on tullut lisää, yhdellä mustalla tuli kupariraitoja rintan, kaunis lintu. Kirjavilla tipuilla väri muuttuu ja niistä ei osaa arvata aikuisiän väriä. Meillä on myös kaksi kirjavaa viime syksyn tipua, niistä tuli melkein vaaleita, mutta ihmettelen niiden laulusulkia, hienot mutta oudot kanalla, kukoilla on laulusulat yleensä.

      Me asutaan mäentörmällä ja lumi sulaa pois aika varhain. Maa kuitenkin pidättää kosteutta aika hyvin. Olen yrittänyt joka vuosi laittaa lisää sipulikukkia, jotta jo heti lumen sulettua joku kukkisi ja kukkisi aina perennoiden kukintaan asti. Kukkamailla en juurikaan yksivuotisia kasvata, kasvimaalla kylläkin.

      Poista
  2. Oli sentään noita ihania vaippahousutipusia! Jokohan meilläkin ensi kesänä, pitäisi vaan järjestää myös talviasunto tipuille. Olen niin hellämielinen, etten millään pysty ottamaan vaan kesäkanoja. Niiden pitää sitten olla kokonaan omia!
    Rapsutuksia myös ihanille puutarhapojille!
    Minulla oli eilen vapaapäivä, tänään ja huomenna taas työpäivä. Eilen tehtiin koko päivä kaikenlaisia pihahommia, niitä projekteja kyllä riittää, tänään illallakin vähän jatkoin....
    Ihanan huumaavaa toukokuuta sinulle :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiput ovat niin suloisia ja niin pieniä. Kesäkanoilla talvikodin paikka on aina tärkeä kysymys, en minäkään hentoisi kanoja syksyllä lopettaa ja ottaa keväällä uusia. Minulta on moni kysynyt syömmekö me omien kanojen lihaa, no eihän kukaan omaa koiraansakaan syö! Saan aina vähän ihmettelevän ilmeen. Kanat ovat niin ihania, suosittelen! Rapsutukset menevät pojille varmasti, etenkin Nöpö tykkää mun rapsutuksista, Sulo taas isännän.

      Pihahommia riittää, onneksi se on mukavaa tekemistä. Tänään ajattelin kääntää kasvimaan ensimmäisen kerran.

      Ihanaa toukokuuta Sinullekin ja mukavaa työpäivää!

      Poista
  3. Kivoja tipusia ja monipuolista kukkailottelua puutarhassa, waude! Kuulostaa ja näyttää ihanalta keväältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kukista nauttii niin paljon, ne oikein huumaa pitkän talven jälkeen ja lintujen konsertti siinä ohessa. Päivittäin täytyy tehdä puutarhakierros ainakin kerran, suloisessa karvaisessa seurassa, Nöpökin tykkää kukista :D

      Poista
  4. Ihanat tipuset! Pihallasi on hurjasti kukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suloisia ne pikkuiset ovat! Scilloista ja posliinihyasinteistä tykkään, ne ovat tälle mäelle aina kuuluneet ja hyvin ne ovat siementäneetkin, pikkutaimia pukkaa sieltä ja täältä. Narsissejakin olen laittanut aika paljon, joskaan en tarpeeksi ja ne ovat nupulla, nuo Carltonit kukkivat aina melkein ensimmäisinä.

      Poista
  5. Olet ollut niin ahkerana ja niin on komeat kisut ja söpöset tipuset. <3 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhatyöt ovat niin mukavia, Nöpön kanssa niitä yhdessä tehdään, satoi tai paistoi. Tipuset ovat suloisia.

      Mukavaa sunnuntaita Sinullekin ja alkavaa uutta viikkoa!

      Poista
  6. Oi noita sulosia tipuja.
    Upeita on siun kevään kukkijat, aivan hurmaavia esikoita ja hyasinttejä.
    kevät illat ja aamut ovat ne parhaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevät on kyllä hurman aikaa! Tiput ovat niin suloisia, mamma potpottaa ja tipu vastaa piipittämällä, mukavaa keskustelua on kiva kuunnella. Nyt kun meillä on kaksi mammaa ja kaksi tipua, pienet ovat vähän sekaisin kumman mamman alle mennä lämmittelemään, joskus menevät molemmat toisen ja taas toisen alle ja mammat ihmeissään että missä ne pikkuiset oikein ovat.

      Poista
  7. Voi apua, mitä ihania tipuja!!! Kukkasiakin jo vaikka mitä kukkimassa :D
    Upean värinen orvokki, enpä ole ennen nähnyt!
    Kivi-kukkapenkeistä tykkään minäkin ja tarkoitus olisi rakentaa vielä yksi sellainen omaan puutarhaan.
    Ja kanoja jo odottelen, kunhan saadaan paikka niille laitettua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiput ovat kyllä ihania. Kukkaset ovat alkoittaneet voimalla kasvun ja kukinnan, niitä ei väsy tarkkailemaan. Nyt on ollut tosi kauniita orvokkeja ja tuo jonka sain tyttäreltä on superkaunis! Kivipellossa on hyvää materiaalia, kiveen kalahtaa lapio aina ja noita järkäleitä riittää. Tuo iso kivi päällimmäisena on Sulon tarkkailupaikka. Kiva kun teille tulee kanoja!

      Poista
  8. Onpa ihania kukkia. Meillä vaan sateli eilisenkin päivän, vaan aina sinne pihalle piti ponkaista välillä. Ei kuki meilläkään vielä tulppaanit eikä esikot, ei vuokot. Vaan jospa se tästä vielä...
    Pikkutipuset ovat niin ihania, on ne isotkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei eilen satanut ollenkaan, aamulla oli tosin kylmä ja tuuli melkoinen, illaksi kirkastui ja pilviverho repesi. Kyllä kevään kukkijat teilläkin pian kukinnan alkavat, yllättävät iloisesti. Kyllä se siitä :D Kanoista riittää iloa vaikka kuinka paljon.

      Poista
  9. Kirjoitin tänne mielestäni ihan hyvän kommentin, mutta tuonne se purjehti bittitaivaalle ja tuskin siellä ihan yksin seikkailee. Niin kirjoitin jotain ihan Aleksis Kiven sanoin aitanpolun emännästä lauantaiehtoon huumassa ja vielä jotain muuta, pikkutiput eivät ehtineet matkaan ja hyvä niin kyyti olisi voinut olla liian lennokasta niille ihanille pienille tipusille.
    Eli oikein hyvää ja lennokasta toukokuun alkua sinne teille ja erityisesti noille ihanille kisusille.....täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle käy joskus ihan samalla tavalla vallankin jos tekstiä on tullut enemmän kirjoitettua, lentää se ikuisiksi ajoiksi bittiavaruuteen ja se harmittaa! Kiitos kauniista ajatuksesta! Ihanaa toukokuuta Sinullekin ja Maijalle rapsutukset! Meillä kissoilla riittää puuhaa, Nöpö paimentaa minua puutarhahommissa ja Sulo vaanii, sitä on niin hauska katsella.

      Poista
  10. Onko tuossa kivisessä kukkapenkissä ihan oikea kivipaasi toisen päällä. Vai onko se joku puunrunko? Jos se on kivipaasi, niinpaakko rekkaanja lähetä tänne ;) Todella komea! Ja mites noita hyasintteja saa kasvamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikea kivipaasi tästä meidän nurkilta kaivettu ja niitä riittää vaikka useampikin rekka, tässä kai kivikaudella oli joku sulamispaikka ja koskaan ei maahan lapiota iske ettei se kolahtaisi kiveen. Puhuttiin isännän kanssa että tuonne kiven päälle voisi viedä patjan ja tyynyt ja loikoilla sopivalla säällä. Nyt se on Sulon tähystyspaikka.

      Mulla on hyasintteja ekaa kertaa oikein sipulista ja laitoin ne multaan syksyllä, tilasin ne Kauppilasta Saaripalstan Sailan kirjan ohjeen mukaan (Kukkia sipuleista, hyvä kirja)

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!