Kivipellon Saila

perjantai 8. toukokuuta 2015

Narsissit

Minulla on jo lapsuudesta lämmin suhde narsisseihin. Ne olivat lapsuutenin ihanuustuoksukukkia, runoilijanarsissit, valkonarsisseiksi silloin puhuttiin.

Ne eivät kuki vielä. Nyt on vasta kevään aikaisin kukkivien narsissien aika, jatkoa seuraa, kunhan niiden nuput aukeavat.

Puhukoot kaunottaret puolestaan...Puutarhassani kasvaa aika montaa eri lajia narsisseja, en lähtenyt niitä nimeämään, syksyllä kukkasipuliluettelossa löytyy varmaan kaikille nimi.

Kaikkein rakkaimpia ovat runoilijanarsissit, niiden ylväs asento, kaunis väritys ja huumaava tuoksu ovat....sitä ihanuutta jota lapsena koin niitä tuoksutellessa ja nytkin vielä aikuisena...kohta mummona palauttaa mieleen sen ihanuuden ja sillan kukkamuistoissa lapsuuteen. Kukkamuistot ovat niin ihania.

No kuvausmatkalta tänä iltana oli mukana tietenkin...

 Narsissi-Sulo! Sulo viihtyy narsissipenkissa niin hyvin! Varmaan tuoksu huumaa...

Ja tietenkin uskollinen puutarhakissani...


Nöpö.

Lopuksi...

...kun talomme perustuksia aloitettiin kaivmaan, ylimääräinen maa siirrettiin pois, sivummalle. Sinne tietämättäni siirtyi mummun vanhat narsissit. Hiljalleen ne maasta ovat nousseet. Tänään kävin aarteen pelastamassa kukkapenkkiin.


Oikein aurinkoista viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Ihana narsissi-meri!
  Meillä on vasta muutamat narsissit kukassa, nuput onneksi lupaavat kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempikukkiani ja niitä hiljalleen olen lisännyt ensin sekoituksista ja sitten pusseittain kaikkia kivoja mistä olen pitänyt ja tuntuu että loppua ei näy...

   Nuput lupaavat todella kukintaa...onneksi on vähän viileämpää, että kukintaa riittää pidemmäksi aikaa!

   Poista
 2. Kaunis tuo Narsissi, missä v punainen keskusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain ja se ei kovin paljoa kukinnan aikana edes vaalene.

   Poista
 3. Ihanat mummun perintönarsissit!
  Ja kaikki muutkin. Tuoksumuisto narsisseista on minullakin selkäytimessä, ja olen niin onnellinen siitä, että olen istuttanut omallekin pihalleni valkonarsissia. Tosin ihana tuoksumuisto tulee myös keisarinpikarililjoista, vaikka ne löyhkäävätkin, mutta kun niihin yhdistyy mielikuva vuoden ihanimmasta ajasta.
  Narsissi-Sulo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat! Kun maata oli kasattu sivummalle talonpohjan tieltä olivat narsissit niin syvällä, ihmettelen kuinka ne sieltä ovat jaksaneet lähteä nousemaan ylös ja vielä lisääntymäänkin, maata oli päällä ainakin 20 cm! Samalla kasauspaikalla metsän reunassa vanhan punaisen ladon päässä kukkii iloisesti scillojen meri, näyttää tielle aika hauskalta!

   Minulla on tuoksumuisto myös tiikerinliljoista (äiti sanoi: keisarin kruunuista), ne kasvoivat kotona marjapuskien alla, mutta olivat niin ihania ja tietysti mummuni sarviorvokit ja niiden tuoksu.

   Lempeässä kevät- ja kesäillasssa tuoksuvat kukat, niin narsissit, ruusut, sireenit... levittävät ihanasti tuoksuaan tuulen virtojen mukana kauaskin, silloin on ihana pysähtyä ja haistella, seurata tuoksua ja tuoksutella vielä lisää!

   Poista
 4. Hienoja ja noin paljon erilaisia! Täällä vasta nupuillaan, mutta kohta ne aukeavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kymmenen vuoden ajan hiljalleen niitä lisännyt ja ovat itsekin jakaantuneet niin määrää riittää, mutta ei vielä tarpeeksi. Nyt olen ihastunut pikkunarsisseihin (syklaami-, orkidea-, nunna- ym. narsisseihin). Narsissien kukinta on yhtä juhlaa ja siksikin että ne selviävät talvesta hyvin kun eivät kelpaa myyrille.

   Poista
 5. Ihania ja paljon! Mukavaa viikonloppua, Saila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat ja valikoimaa riittää, Kauppilasta löysin valtavan määrän ihanuuksia viime syksynä, mutta luonto (ja murtunut selkänikama) ei silloin antanut periksi ihan kaikkia tilata...ensi syksyyn riittää siis tilattavaa vielä.

   Mukavaa viikonloppua Sinullekin! Rapsutukset Mikille!

   Poista
 6. Ihania, narsisseja ei ole koskaan liikaa, monta samaa löytyy miultakin, mutta tuo keltainen pörröinen narsissi on ihan uutta miulle.
  Nautitaan näistä ihanuuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan! Olen samaa mieltä, narsisseja ei ole koskaan liikaa!

   Poista
 7. Upeaa narsissiloistoa, toinen toistaan kauniimpia. Runoilijan narsissit ovat minullekin rakkaita, niitä kasvoi valtavasti lapsuudenkotini pihassa. Toin sieltä muutamia sipuleita aikoinaan, mutta eivät ole täällä viihtyneet yhtä hyvin. Elossa ovat kuitenkin. Sulo ja Nöpö ovat varmasti suuri apu kukkien ihailussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runoilijan narsissit ovat kaikkein ihanimpia vaikka ihania ovat kaikki, tosin perunanarsisseista en niin välitä, tosin niitäkin minulla on vaikka eivät vielä kuki. Mukava, että runoilijasi ovat pysyneet elossa, vanhat runoilijat ovat erityisen ihania, koska niillä on muisto ja sielu, melkein perheenjäseniä.

   Se on niin jännä juttu, että pojat huomaavat aina, kun menen pihatöihin, vallankin Nöpöä kiinnostaa pihatyöt tai sitten se kokee velvollisuudekseen valvoa minua. Eilenkin otin vaivihkaa lapion ja ämpärin ja marssin tietä pitkin punaiselle ladolle mummun vanhoja narskuja pelastamaan ja kuinkas ollakaan, Nöpö istui hiljaa vieressä ja valvoi mammaa :D
   Usein mieskin sanoo kissoille lähtiessään työmatkalle että pitäkää mammasta huolta, ja kyllä vahtijoita riittää kaksin kappalein...kissat kyllä ihmeesti ymmärtävät puhetta!

   Poista
 8. Ihanat narskut! Nuo mummun vanhat ovat aarre :)

  Narsissit ovat niin kiitollisia kukkia, kasvavat ja lisääntyvät ilman hoitoakin. Tosin nyt ostin kukkasipulilannoitetta ja ajattelin ripotella sitä. Kompostia olen kasvustoille yleensä levittänyt, mutta tänä keväänä se jää väliin. Kevään pikkunarskut ovat vielä ruukuissa ja ne pitäisi pikapuoliin laittaa maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! vanhat aarrenarsissit ovat erityisen ihania!

   Kyllä vain, narsissit ovat ihania ja kiitollisia ja mikä parasta, eivät kelpaa myyrille! Kompostia ja ruohosilppukatetta narsisseille olen myös antanut ja kukkivat usein hyvin, tosin vuosia on ollut että sipuli kerää voimaa eikä kuki, mutta seuraavana vuonna taas. Mullakin on pikkunarskut matkalla maahan purkissa odottelemassa. Ne ovat niin suloisia kun keväällä pukkaavast maasta aikaisin.

   Poista
 9. Oi, miten ihania! En ihmettele yhtään, että kissapojatkin tykkää. Nyt tiedän, mitä meiltä vielä puuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, lempikukkia...tai yksi lempikukista :D Pojat ovat oikeita puutarhakissoja ja tuoksuttelevat mielellään myös kukkien sulotuoksuja!

   Poista
 10. Tee hyvä ihminen tuosta Narsissi-Sulosta pääsiäiskortti!

  VastaaPoista
 11. Voi, miten kauniita ja monia erilaisia narsisseja. Juuri tänään huomasin, että oma narskuvalikoimani on aivan liian suppea. Kissatkin poseeraavat niin pehmoisen iloisina, että ihan tekisi mieli ojentaa käsi niitä rapsuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsisseja ostan joka vuosi lisää ja nyt viime syksynä löysin taas paljon uusia Kauppilan luettelosta. 10 vuotta olen valikoimaani lisännyt, ensin sekoituspusseilla ja sitten lajikkeittain pakattuna. Kissat ovat oppineet jo poseeraamaan, tosin kun Sulo huomaa että otan kuvaa se laittaa korvat luimuun jostain syystä! Pojat ovat ihanan pehmeitä kavereita!

   Poista
 12. Voi, mitä narsisseja! Ihania kerrottuja ja kauniita värejä. Touhukas kissakaverikin sinulla seurana :) Liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tervetuloa blogiini, teen varmasti vastavierailun! Narsissien maailma on niin laaja, kerrotut ovat yllättäen hyvin kestäviä! Ihan kaikki narsissini eivät kuki vielä. Pojat ovat osa harrastustani :D

   Poista
 13. Vautsi mikä narsissikokoelma sulla! Upeelta näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, odottelen vielä valkonarsissien, valkoisten kerrottujen ja orkideanarsissien (thalia) kukintaa. Niiden tuoksu on niin huumaava! Thaliat olen laittanut lehtopuutarhaani, varjoisampaan...sopivat sinne mielestäni hyvin.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!