Kivipellon Saila

tiistai 1. marraskuuta 2016

Keittiöbongausta

Viime lauantaina kävimme Kivipellon isännän kanssa kaupoilla. Ruokaa tietenkin, mutta piti ostaa evästä myös linnuille. Kävimme tiukan keskustelun uudesta lintulaudasta, haluan uuden ja tiedän hyvin millaisen. En jaksanut kauaa kylillä kiertää, jalka ei ole vielä kunnossa ja olo huonovointinen. No rasvamakkaran ostin ja löysin sopivan suojan sille, kauniimman ja turvallisemman kuin makkarapaketin verkkopussin.

Kauaa ei kulunut, kun linnut huomasivat baarin olevan auki. Tappelun henkeä oli hieman ilmassa, talitintit olivat sitä mieltä, että makkara kuuluu heille, sinitiainen viisaampana antoi talitinttien etuilla, niiden jälkeen se sai rauhassa aterioida.


Oravakin kävi tilanteen tarkastamassa. Tänään seurailin lintuja jälleen keittiön ikkunan takaa...tinttejä, räkättirastaita, mustarastaita ja eeeei!!! kamera esiin, tilhiparvi. Kuvat ovat lennokkaita, tilhillä ei ollut kauaa aikaa omenoiden kimpussa oleskella, muutaman kuvan sain.Ulkona on aika raikasta, lähes kylmää. Marraskuu alkaa, mutta ei haittaa. Nyt on hämärän hyssyn, kausivalojen ja kynttilöiden aika, aika joulun valmisteluille. Pihatyöt alkavat olla paketissa. Viikonloppuna kanat siirretään talvikotiin. Navetasta daalian juurakot kannetaan kellariin ja loput pelakuut sisälle. Talvi voi tulla!

Mukavaa marraskuuta!

34 kommenttia:

 1. Oi mitä suloisuuksia olet onnistunut bongailemaan. Me kun emme kisujen vuoksi koskaan näitä ihania epeleitä omalla pihalla näe. <3 Mukavaa tiistaita Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun laittelin ruokinta-automaattia keittiön ikkunan alle, isäntä heti kysyi että kuvaamistako varten sen siihen laitoit, no en pelkästään. Mukava on lintuja katsella ja antaa ajatuksen lentää! Meilläkin kisuja automaatit kiinnostavat, mutta kissojen nopeus ei oikein riitä tinttipaistimetsästykseen. Aika paljon lintuja nyt pihassa lentää :D

   Kiitos Tiia!

   Poista
 2. Kyllä on ruokaa linnuille kulunut! Taitaa tahti vaan tihentyä kun pakkaset tulee. Siementaliköntti ei kestä edes viikkoa. Toisaalta on niitä kiva seurata. Monta kertaa päivässä tulee katseltu, ketä käymässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olen aloittanut ruokinnan varovasti, mutta nuo omenat kelpaavat niin tilhille, rastaille kuin tinteillekin ja tietenkin närhille. Rasvamakkarasta käydään jo taistoa!

   Lintuja on tosi kiva seurata ja tutkailla josko joku uusi olisi löytänyt ruokintapaikan.

   Poista
 3. Lintuja on kiva seurata ruokintapaikalla. Meillä sinitiainen jahtaa muut pois talipötköltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin! Meillä taas talitintit ovat voitolla ja sinitintti tulee sitten kun talitintit ovat syöneet ja lentäneet pois!

   Poista
 4. Hämärän hyssy on oikeastaan kivaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin, silloin saa kaikkea kivaa sisäpuuhaa tehtyä :D

   Poista
 5. Tuo talipötkön suoja onkin oravavarmaa mallia. Siinä on kurre piessyt säkättäen häntäänsä huomatessaan herkun kalterien takana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, huomasin sen myös, täytynee korjata asia ja tuoda oravallekin herkkuja! tuo pötkösuojus on vain tintille turvallisempi kuin joustava verkko, linnut eivät jää kiinni tuohon kalteriin, joustavaan verkkoon taas voi pieni jalka tarttua. Laajennan ensi viikonlopun aikana ruokintapaikan tarjoilupaikkoja :D Kurre tutki oikein kunnolla pötkösuojuksen ja ei ollut hyvillään!

   Poista
 6. Ihania lintuja! Varsinkin Tilhet, ne kun puhelevat koko ajan syödessäänkin. Meillä oli pitkästä aikaa Töyhtötiainen ja niin pienen pieni kaunis. Olen syöttänyt lintuja läpi kesän, tykkään niin kovin kun on pihassa elämää. Ja tänään sitten tuli ensimmäiset lumet, onneksi vain vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja on niin kiva katsella keittiönpöydän ääressä! Tilhistä olin eritoten iloinen, niitä olen koittanut kuvata kauan! Töyhtötiainen onkin hauska pystytukkapunkkari :D

   Linnut kiittävät ruokinnasta, mukavasti napsivat kesäaikaan kaikkia ei-toivottuja itikoitakin ja ovat niin kauniita.

   Meillekin tuli ihan ohut kerros lunta, onneksi!!

   Poista
 7. Meillä pihlajat tyhjenivät marjoista yllättävän nopeasti kun sana kiiri lintumaailmassa. Ensin ihmettelin kun marjat pysyivät puissa. Kohta olikin sitten vilskettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin meillä ja sitten oli loppujen omenoiden vuoro, niitä vielä riittääkin, nyt laajennan hiukan tarjontaa ruokintapaikalla :D

   Poista
 8. Pitäisikö taas kokeilla lintujen ruokintaa omassa pihassa, viimeksi se päättyi naakkaparven kova ääniseen rääkyntään. Nuo tilhet ovat niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai kannattaa kokeilla, tuo pienireikäinen verkko tuossa rasvamakkaran päällä pitää varislinnut sopivasti pois, rasvamakkaralle tosin ei oravakaan pääse. Naakat ovat aika kovaäänisiä, niitä en halua ruokkia talviaikaan...ne tuntuvat pärjäävän ilmankin! Tilhet ovat tosi kauniita!

   Poista
 9. Tilhit ovat kovia omenoiden perään, vaikkapa vain koristeomenat maistuvat niille. Lintujen kuvaaminen on vaikeaa - olet onnistunut nappaamaan kivoja tilannekuvia. Mukavia hetkiä lintulaudan äärellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuussa käy vilske ja olin niin iloinen kun tilhiparvi löysi apajalle! Lintujen kuvaaminen on mukavaa, vaikkakin haasteellista, sopivaa sairaslomatekemistä keittiön ikkunan ääressä :D

   Poista
 10. Tlhi on kyllä kaunis lintu ja se ääni!! Ajattelin sinua viikonloppuna, kun harpoin metsässä mustikanvarpujen perässä. Valmiita tuotoksia ei kyllä ole vielä näyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilhen äänen kuulin jo aikaisin syksyllä, koitin tavoittaa laulajaa, mutta turhaan!

   Kiitos ajatuksesta, toivottavasti se ei ollut ihan mahdottoman halloween-ajatus :D :D :D Ajattelin kovin Sinua kun siivosin etupihan kukkamaata ja siellä oli niin paljon valkovuokon juurakoita...

   Odottelen kunnes saat tuotokset valmiiksi...vähän jännittääkin! Mustikanvarpuja voisikin hakea, vaikka jouluksi....josko niihin pienet lehdet tulisi :D

   Poista
 11. Ääh meille ei kannata laittaa tuotä pötköä, kun on 8 harakan parvi pyörimässä. Entinen poikaystävä laitto linutulaudan ympärille verkon, mikä vähän hillitsee harakoita. Nälkähän se on tietty niilläkin, mutta kun niille ei riitä mikään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varislinnut ovat aika röyhkeitä ruuanhaussa. Tuo tiivis metalliverkko rasvamakkaran päällä on oivallinen hidaste niille, vaikka varmaan tuo verkkokin, minkä entinen poikaystävä teille laittoi. Varislinnuille ei tosiaan riitä mikään...

   Poista
 12. Hienoja kuvia sait napsittua! Minä en suuremmin lintuja ruoki, koska nuo kisujen leuat napsuvat tiuhaan täällä. Onneksi on semmoisia naapureita, että voin luottaa ettei heiltä ruokavarastot lopu :)
  Vaikka tämä aika on pimeää, kylmää, inhottavaa loskaa jne. niin oikeastaan ihanaa aikaa. Voi rauhoittua sisähommeleihin eikä tarvitse enää loikkia tuolla pihalla, varmaan ne lumityöt ovat sitten seuraavia
  hommia .. Totta tosiaan eihän siihen jouluunkaan ole enää kauan aikaa, nyt onkin kiva alkaa laitella jotain valoja ja kynttilälyhtyjä pihalle. Voi, teillä menee tipuset talvikotiin, varmaan tulee ikävä mutta voi sitä riemua kun ne saa sitten keväällä hakea takaisin kotiin :)
  Kiitos, sinulle samoin mukavaa alkanutta marraskuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki!

   Mulla meni aika monta vuotta etten lintuja ruokkinut juurikin tuosta samasta syystä ja siksi, että pelkäsin kanafarmarina tauteja. Rottia ja hiiriä en pelännyt, koska kaksi kissaa pitävät niistä huolen. Sulo yrittää lintuja metsästää, mutta vähän huonolla menestyksellä :D

   Nyt on niin ihanaa aikaa kaikelle sisähommalle, väkerryksille ja leipomuksille, lukemiselle ja puutarhalehtien ja -kirjojen selailulle, joulun valmistelullakin...se onkin jo hyvässä vauhdissa!

   Huomenna kanat pääsevät talvikotiin! Keväällä sitten sitä riemua jaetaan yhdessä ja nautitaan kun Tarmo kiekaisee niin että kylä raikuu!

   Poista
 13. Moi. Lintujen talvi ruokinta on tärkeää ja hauskaa katseltavaa. Välillä on pienet kinat kuka syö ensin. Kivoja tarkkailu hetkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Talviruokinnassa on monta etua ja iloa! Vipinää riittää ruokintapaikalla!

   Poista
 14. Moi. Keittiöbongaus on kivaa. Minusta lintujen touhuja on kiva seurata. Hyviä bongaus hetkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöbongaus on tosi kivaa ja nyt kun tuo kinttu on paketissa enkä pääse oikein pihalle hiippailemaan, on mukavaa tee-mukin ja kameran kanssa keittiön ikkunan takaa katsella lintujen touhua.

   Kiitos Matti Juhani!

   Poista
 15. Hitsiläinen.. hyvä kun muistutit.. täytyykin kipaista linnunruoka-kaupassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sopiva aika aloittaa talviruokinta. Minunkin täytyy laajentaa tarjontaa ruokintapaikalla, kun tuota lunta meinaa tulla ja lintujen eväät peittyvät hangen alle.

   Poista
 16. Ihania kuvia olet saanut ruokintapaikalta.
  Täytyy meilläkin viritellä taas nuo talviruokinnat, kun lumikin jo tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Laitoin vasta rasvamakkarat, siemenautomaatti täytyy vielä viritellä ja oravalle jotain herkkua :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!