maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kasvihuoneella

Eilen rassasin muovihuoneen Zilgan ja tomaatit. Zilgasta poistin vesiversoja ja harvensin terttuja (vähän liian vähän kai oppikirjan mukaan nuukuuksissani!). 
Zilga

Zilga
 Yhdessä pienessä rypäleentaimessa on pari terttua tulossa maistiaisiksi! Kuka kumma on vienyt rypäleiden nimilaput! 

Pikkuinen
 Tomaateista poistelin alalehtiä ja varkaita ja sidoin ne, hanskat kädessä! Kurkuissa kasvusto vain vahvistuu, pääsen säilömään niitä lomallani sopivasti!




Kylvin kasvariin salaattia, viime vuotinen samettikukka olikin siementänyt ja tillikin, joten ta-daa samassa penkissä iltapalasalaatti ja teeainekset, kätevää. 


Olen löytänyt hyvät hanskat, ei maksa paljoa, pitää lian hyvin loitolla, kestää kohtuudella kosteutta ja ruusunpiikkejä. Pestykin jo koneessa työvaatteiden kanssa 40 asteessa ja silti pitää vielä kosteutta ja piikkejäkin. Olen aika allerginen tomaatin kasvustolle, saan siitä vesikelloista ihottumaa ja hirvittävän kutinan, eilen sain tomaatit rassattua ilman jälkimaininkeja. Ensimmäisen kaksi paria ostin Tampereen Supermessuilta Kotipuutarha-lehden standilta, siis vain kaksi paria, emme rouvan kanssa saaneet oikein selvää valmistusaineista ja siksi olin varovainen, olen muutenkin allerginen. Hanskat osoittautuivat kuitenkin hyväksi, jäi kaivelemaan ja tilasin viime viikolle viisi paria lisää 4 e/pari + postimaksu, ei paha ja kirje tuli vielä kotiin. Eli hanskat on tilattu Kotipuutarha-lehdestä. Ps. tämä ei ole mainos enkä hyödy tästä mainostamisesta lainkaan paitsi että käteni pysyvät ehjinä ja puhtaina!

Uudet
Käytetyt
Töiden jälkeen pesemätön tassu
...ja tämä samoin, vähän kurttuinen
Pionit ehtivät mennä jo nukkumaan, joten kuvia niistä ei nyt olekaan, mutta Persian keltaruusu jatkaa kukintaa!

Pojat ovat torkkuneet melkein koko päivän, no Nöpöllä oli mammavahti illalla, mutta Sulo nukkui! Nyt pojat valmistautuvat illan rientoja varten.

Sulo vetelehtii myllynkiven päällä lämpimässä...

Nöpö pesee itseään kuistin pöydän kissamatolla, yrittää pitää silmiä auki...mukamas väsynyt vielä!



 Mukavaa alkanutta viikkoa!

 

24 kommenttia:

  1. Ihanaa nähdä miten runsas kasvihuone sinulla on! Ja minulla on vasta tomaatit kukalla ja Krassitkin vihreällä lehdellä, toivottavasti ehtivät kukkia kunnolla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit jurottivat pitkään ja taas, tuhannennen kerran ajattelin että niistä ei tule mitään, mutta tulikin, tanakoita ja pieniä, alkoiva muovihuoneeseen päästyään voimistua ja tekemään kukkaa. Nyt jo muutama raakile, annan niille vielä nokkosvettä, niin kasvu saa voimaa. Krassit taimetin kasvarissa, siksi ne jo kukkivat, sade ja tuuli vain piiskaa niitä ikävästi.

      Poista
  2. Hyvien hanskojen löytäminen on lottovoitto.
    Ihana ruusu ja ihanat pojat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, olen noihin hanskoihin ollut enemmän kuin tyytyväinen! Pojat osaavat miellyttää! Ruusussa on ihan valtava määrä kukkia tänä vuonna - jostain syystä.

      Poista
  3. Kiitos hanskavinkistä! Ne omat kun ovat vielä olleet etsinnässä. Saanko kysyä, mistä olet ostanut viiniköynnöksen? Haaveissa olisi omaan kasvariin myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Viiniköynnös on jo aika vanha, ostopaikkaa en muista, mutta Zilgaa myydään aika monessa paikassa jo, joten kannattaa katsoa puutarhamyymälöistä. Nyt on tullut Zilgan ja Betan rinnalle myös Brita, mitä kannattaa kokeilla ja jos oikein innostut, mene Kivistikin (Eestissä) sivuille, itse laitoin s-postia Taavi Kivistikille rypäleistä, jotka kestävät Suomen ilmaston niin kasvarissa kuin avomaalla. Tilasin sieltä viisi tainta, yksi menehtyi viime talvena muut hyvässä kasvussa (taimissa oli mukana taimipassi!!!). Zilgaa ei kannata laittaa kasvariin, se valloittaan sen helposti, avomaalla se pärjää, kestää pakkasta yli -30 astetta. Laitoin kauan kauan sitten Zilgan kasvariin, se oli silloin uutta ja arvokasta, nyt laittaisin sen siis avomaalle, kasvarissa kuritan sitä kesän aikana melkoisesti, jotta satoa saan.

      Poista
    2. Toivottavasti löydät mieleisen rypälelajikkeen!

      Poista
  4. Mahtava kasvihuone. Teetkö ikinä mummun hölskytyskurkkuja? Ne ovat hämäläiseen lapsuuteeni liittyvä herkku!

    VastaaPoista
  5. Hieno ja rehevä kasvihuone! Mun kurkuista ei tule mitään :(
    Ei voi olle totta, että siellä kukkii krassitkin !!! Ei vaan täällä ole mitään sellaisia oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sitä kurkkuasiaa Sinun kannattaisi tutkia, kasvualustaa ym. Krassit on taimetettu kasvarissa, siksi ne kukkivat!

      Poista
  6. On sinulla mahtava kasvihuone meikäläisen minikasvariin verrattuna. Zilgankin jouduin siirtämään ulkokasvatukseen, kun se ei yksinkertaisesti mahtunut kasvamaan muovihuoneessa.
    Sanopa, kärsiikö tomaatit, jos niiden lehtiä lyhentää? Alkavat olla niin pitkiä, että varjostavat liikaa. Alimpia lehtiä olenkin jo ottanut pois.
    Hyvät puutarhakäsineet ovat kullan arvoisia. Tykkään myös, että niiden täytyy kestää jonkin verran pesua. Ostin messuilta paristakin paikkaa käsineitä, mutta nuo Kotipuutarhalehden käsineet taisivat jäädä sivuun. Meillä käy kylän keskustassa pari kertaa kesässä työhanskakauppias, jolla on aika hyvä valikoima erilaisia hanskoja. Häneltä tapaan käydä ostamassa nipun, jolla pärjää vähän aikaa eteenpäin.
    Voi noita kissoja. Ovat niin herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zilga pärjää hyvin avomaallakin, omani olisi hyvä myös siirtää mutta juuret ovat varmaan jo Kiinassa saakka! Uusien versojen laittoa aidanteeksi olen haaveillut, toteutus antaa odottaa itseään vielä.

      Enpä usko että tomaatti kovinkaan kärsii lehtien typistämisestä, kunhan lehtiä jää yhteyttämiseen. Tomaatit tarvitsevat valoa jotta kypsyisivät.

      Käsineet olivat löytö! Hyvät käytössä!

      Kissat ovat ihania, Nöpö on mun puutarhakissani, no Sulokin joskus!

      Poista
  7. On siulla mahtava kasvihuone,tuollahan voi kasvattaa vaikka mitä, ei ole tilasta kiinni.
    Miun veljellä kasvaa Zilka rivitalon takapihalla, kasvanut jo kymmeniä vuosia ja satoa tulee ihan hurjasti. paikka on tosi lämmin ja suojaisa.
    Ihan tuo keltainen ruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt hifistelen ja kasvatan herkkuja kun lapset ovat jo isoja ja herkku on määrän jo korvannut ja rakastan tomaatteja! Tänä vuonna ei kasva yhtään ihan punaista tomaattia!

      Zilga pärjää hyvin avomaallakin, aikanaan sen kun ostin oli se aika ihmeellistä ja hienoa, sitä varjelin ja laitoin kasvariin, enää en laittaisikaan.

      Ei keltaruusun vertaa kai liene päällä maan...

      Poista
  8. Minulla on samanlaiset hanskat, ja olen havainnut ne hyviksi. Olen ihan mahdoton kuluttamaan puutarhahanskoja. Monet olen muutaman kerran käytön jälkeen saanut rikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanskat ovat ihan ensiarvoisen tärkeät jotta iho pysyy kunnossa ja melkein kauniina! Minullakin hanskoja kuluu ja usein menee sormenpäät puhki, näissä ei vielä ole mennytkään.

      Poista
  9. Huonojahan nuo rukavitsit ovat, kun noin kädet rypistää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, äidilläni on samanlaiset ryppykädet, suonet törröttää ja nahka menee kurtulle ja kortisoni on syönyt osuutensa :D

      Poista
    2. Anteeksi! Tarkoitin tuon vitsiksi. Itselläni on samanlaiset kädet.

      Poista
    3. Älä pyydä anteeksi, vitsi tuli vitsinä ja nauratti, mulla on oikeasti kurttanakädet, suonet pinnassa,lapset niillä leikki pienenä...hassu leikki!

      Poista
  10. Tulin ensimmäistä kertaa visiitille tänne, jännittävää. Ihanat kisut teillä. Onpa upea tuo Persian keltaruusu! Aivan ihana. Kuulostaa hurjalta tuo reaktiosi tomaatteihin. Itsekin olen tomskuallerginen. Hyvä jos hanskoista on vihdoin apua. Minä ihastelin noita kauniita kultasormuksiasi. Minä näin muuten tuollaiset hanskat yhdellä vanhalla miehellä joka oli pyörälenkillä! Ajohanskoina siis, olisikohan rouvaltaan lainannut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, tervetuloa! Kuulin blogistasi jo bloggaritapaamisessa Tampereella ja kävin kurkistelemassa myös mitä kaikkea ihanuutta Sinulla kasvaa, ja todella kaunista löysinkin!

      Keltaruusu kukkii ihan mahdottomasti tänä vuonna! Kisupojat ovat nyt vauvoja kun lapset ovat aikuisia ja lentäneet omille siivilleen maailmaa rakentamaan.

      Tomaatista saan ihan kauhean ihottuman, kutinan ja vesikelloja, kutina on niin hermeettistä että sitä en halua, tomaatteja toki voin syödä, niille en ole allerginen, mulle tekee saman reaktion raaka liha ja kala, marjat, raparperi...mulla on marjassa aina hanskat kädessä, mansikkapellolla niitä aina ihmetellään :D mansikkaa voin silti syödä, nahka vain ei kestä.

      Sormukset ovat elämäni ihanuudelta, ensin kihlat ostettiin sitten naimisiin ja kädet kutistuivat ja piti hankkia 40-v lahjaksi tuo topparisormus ja sekin on jo iso, mulla on vanhemmiten kädet kutistuneet!

      Hanskat tuntuvat olevan aika monikäyttöiset :D

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!