Kivipellon Saila

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Hamsterointi alkaa...

Eilinen ihana aurinkopäivä kului mansikkamaalla. Tuuli kävi sopivasti, tytär näki yhden paarman vain, keli oli mansikoiden poimintaan mitä otollisin! Ihmettelimme vain, kuinka ihmeellä vierasmaalaiset ihmiset ovat löytäneet keskeltä hämäläistä maalaismaisemaa mansikkapaikan, edustettuina oli ainakin intialaiset, japanilaiset, venäläiset, ruotsalaiset, saksalaiset, englantilaiset, eteläamerikkalaiset...kaikki keräämässä mansikoita ja herneitä ja ihailemassa maiseman kauneutta.

Nyt alkoi siis hamsteroinnin aika! Pakkaseen saatiin mansikat, isäntä toi ensimmäiset kanttarellit, pitkästä siimasta tuli ..... paljon kalaa, monta kuhaa, haukea ja ahventa, mustikat pulskistuvat metsässä vielä odottamassa.

'Crazy Daisy'
Aamulla saimme pienen vieraan. Pikkuinen on asettunut johonkin lähelle asumaan. Isäntä näki kun sen äiti ilmeisimmin yritti pienokaista vierottaa ja tämä pallero asuu siis meillä ja käy nurmikolla tankkaamassa pikkumasuaan!


Ressukalla turkki ihan märkä!
Sataa, sataa...onneksi ei myrskyä ainakaan vielä kuten luvattiin. Vatsa alkoi ilmoittelemaan ruoka-ajasta, lähdin kasvimaalta perunoita hakemaan/etsimään ja otin kameran mukaan. Isäntä ehdotteli, josko veneen ottaisin mukaan, kun sadetta vain riittää. Jotenkin nämä perunan haut menevät niin, että minä haen sateella ja isäntä poudalla. No ei haittaa, kasvimaalla käynti on aina mukavaa! Peruna kukkii kauniisti, kaikki ei kuitenkaan tee kukkaa...


'Van Gogh', tuuli heiluteli kukkavartta ja varmaan kuvaajaakin!
'Rosamunda'
'Mayan Gold'
Olen hiljaa kiitellyt kateviljelyä, jota olen vuosia harrastanut. Maani oli savea, joka hiljalleen on alkanut murustua, keventyä ja imee vettä liettymättä melko hyvin, ei täydellisesti vielä, mutta kasvit eivät huku ja perunat erottaa savipaakuista. Työni ei ole ollut turhaa!


'Mayan Gold' -pelto on hyvin kaunis, kukka tummempi miltä kuvassa näyttää.


Härkäpapu 'Karmazyn', joka tekee vaaleanpunaiset pavut.
Revonhäntä
'Navara'
Kukkapenkistä nappasin muutaman kuvan päivänkakkaroista. Molemmat ovat matalakasvuisia, jotka olen siemenestä taimettanut. Uhmaavat tuulta ja sadetta, eivätkä ole vielä kaatuneet.

'Crazy Daisy'
'May Queen'
Viikko vielä sinnitellään ja sitten kelin paranevat, luulen! 5 aamua lomaan!

Mukavaa alkavaa viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Suloinen jänö ja kauniita kukkasia. Mahtavia hamsterointipäiviä teille. Kyllä se on kiva fiilis, kun on kesää hieman jemmassa kaapeissa odottamassa paukkupakkasia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupunen on niin pieni, se liikuskelee kasvimaan ja kasvarin tienoilla, sen kai pitäisi jo olla iso...! Talvella on pakkasesta niin kiva kaikkea ottaa ja antaa lapsillekin!

   Poista
 2. Ihana postaus kaikesta sateen tuomista haitoista huolimata. Toivottavasti pieni pupu jo pärjää omillaan ja löytää jostain sateen suojan.
  Peruna on mukava viljeltävä, tosin minulla ei peruna tänä kesänä menestynyt ja en ole edes viitsinyt nostaa yhtäkään onnetonta vartta, tuskin siellä edes on mitään kuin pieniä nappuloita.
  Ihailen tosiaan sinun perunamaitasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Annamme sen pihassa rauhassa syödä ja toivottavasti löytää sateensuojaa, paikkoja kyllä on vaikka aitan alla. Se on niin pieni ressukka!

   Kiitos! Peruna kasvaa aikas hyvin ja maa on parantunut, kiitos kompostin ja katteeen. Haluan kyllä itse perunan kasvattaa, vähän tässä omassa maassa ja enemmän isossa maassa, lapsille ja anoppilaankin talven tarpeiksi.

   Poista
 3. Ihan niin, on jo monta kiloa mustikkaa pakkasessa ja vähän omasta pellosta mansikkaa. Eikä paljoa mahdu enää pakkaseen. Mutta on niin mukava metsässä viettää aikaa :)
  Luukin että tuo valkea kukka on pioni, vaan oliko se päivänkakkara?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Sinulla mansikkamaakin! Meilläkin oli mutta nyt kun ollaan kaksin, käyn ne noukkimassa mansikkatilalta. Mustikassa tykkään olla niin, mulla on hyvä paikka, siellä on helppo kulkea ja siellä kasvaa kanttarellejakin! Pian alkaa loma ja pyöräilen ämpärini kanssa sitten metsän siimekseen, voi miten sitä odotan! Mustikkapaikkani on kallioista, kallioiden koloissa on pieniä suonotkelmia jossa mustikat kasvavat ja tuuli humisee puissa, ei ole itikoitakaan!

   Valkea kukka on siis päivänkakkara, hauskan näköinen!

   Poista
 4. Onpa teillä upea kasvimaa. Ja wau mitkä perunat. Ihanat härkäpavun kukat. Vai laittaa miehesi sinut aina perunoita sateella hakemaan :) Hauskoja kohtaamisia pupujen ja ulkomaalaisten kanssa. Minäkin pakastin mansikkaa ja pelkään pahasti napostelleeni jo suurimman osan sieltä...Te olette ihan omavaraisia melkein ensi talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on sellainen kasvimaaherätys vallankin tuohon perunaan ja härkäpapuun ja tietenkin auringonkukkaan...Mies jotenkin järjestelee, että mun vuoro hakea perunoita on sateella, no toisaalta ei se haittaa, kasvimaan vieressä on hana ja saan pestyä perunat ja saappaat siinä hyvin!

   Oli kyllä uskomatonta kuinka kansainvälinen sakki oli mansikkamaalla, tyttären kanssa sitä oikein ihmeteltiin, mutta hyvähän se vain on! Pupu on niin pieni. Tässä pihapiirissä se liikuskelee, ei ole kovin arkakaan.

   Juuresten osalta aina pyrimme omavaraisuuteen, se on jotenkin korvien välissä, perunaa en osta koskaan enkä juurikaan porkkanaa ja sipuliakaan saati valkosipulia. Mansikoita meilläkin napsittiin reippaasti niin mansikkamaalla kuin kotonakin. Tuoreena ne ovat parhaita!

   Poista
 5. Harvoin sitä tulee perunankukkia ihailtua, mutta sen ne kyllä ansaitsevat. Meillä oli aiemmin pieni perunamaa, mutta siitä luovuttiin. Kaipaan sitä, sillä oman maan tuotokset maistuvat taivaallisilta. Johtuu varmaan niiden hoitamiseen käytetystä työstä ja omistautumisesta. Pienen puutarhan saldolla ei useinkaan ole taloudellista merkitystä, mutta tunnetasolla sitäkin enemmän. Ja on se vain hienoa ottaa pakastimesta oman puskan herukoita ja antaa niitä lapsillekin. Niissä on sydän ja äidinrakkaus mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunallakin on kaunis kukka ja värejäkin löytyy, vallankin noiden inkkariperunoiden upeat violetit kukat ovat kauniita! Meillä uudet perunat otetaan aina omasta maasta, meillä tosin erinomaisen hyvä kellarikin jotta vanhat perunatkin säilyvät. Omista kasvatuksista tietää mitä syö ja pienen puutarhan saati isommankaan maan peruna ei ihan kyllä taloudellista ole vaikka joskus niin itselleni uskottelenkin. Se on se tunne! Lapsille aina kauppaan niin pakasteesta tai kellarista evästä mukaan ja kyllä he mielellään ottavatkin ja siitä tulee hyvä mieli!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Pavut ryöppään ja käytän jos vaikka missä - toiveeni olisi kuitenkin oppia marinoimaan ne kuten Azoreilla viinietikkaan, aivan ihania, siellä niitä syötiin kuin pähkinöitä oluen kanssa...en ole oluen ystävä mutta pavut maistuivat. Maanparannukseen härkäpapu on erinomainen ja kanoille rehuksi.

   Poista
 7. Komean näköistä! ja niin söpö tuo pupu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo pupu on niin ihanan pieni ja suloinen, karva ihan märkä! Apila maistui!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!