Kivipellon Saila

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Oikea Jussinpäivä

Tänään on oikea Jussinpäivä! Kesä vehreimmillään!!


Taivas on antanut...no avokätisesti vettä! Kiitos siitä, mutta kohtuus tässäkin, jos sallitaan!

Reipas 20 ml tänään
Kasvihuoneessa on kivaa, sinne ei sada, ropina vain kuuluu, lämmintä riittää ja viileyttäkin, jos haluaa ovet avata. Voi touhuilla sateellakin.

Rakastan tomaatteja. Tämän vuoden valikoima on, no ei niin kattava, mutta mielenkiintoinen:
Ola Polka, Green Zebra, Japanese black, musta päärynä, Zloty Ozarowsky, Vesimeloninen, Mustameriläinen, Ananas, Hundred's and thousand's, Indigo rose, Indigo blue berries, Golden bumble bea, Sungold F1 ja Maskotka.Kaikista muista kasvaa taimia kasvareissani, mutta tuo Hundred's and thousand's kasvattaa herneenkokoisia pieniä punaisia tomaatteja miljoonan ainakin ja niiden keräämiseen ei pitkämielisyyteni riitä! Taimet lähtivät kummityttäreni keskimmäiselle tyttärelle, kuten aikaisempinakin vuosina! Meillä on tästä salainen sopimus!

Kuten jo huomasitte, mukana on vain yksi F1, välttelen niitä, mutta isäntä rakastaa juuri tätä oranssia karkkia, joten se sallittakoon. Mukana on pietarilaisesta siemenkaupasta tyttäreni tuomia, Inpectan, siementen maailman ja kotimaisten siemenliikkeiden siemeniä. 

Kuinka hyvin tunnette muuten tomaattia...kannattaa perehtyä. Vitamiinia, makua ja voimaa. Minulle oli aivan uusi tieto, että tomaatin uskottiin parantamaan mieskuntoisuutta. Pietarilaisessa siemenliikkeessä myydään vieläkin tomaattilajiketta 'Viagra'. Tehokas vitamiinipakkaus on siis kyseessä! 

Nautin tomaatin kasvatuksesta, ulkonäöstä ja mausta, muusta viis! Olen aika allerginen tomaatille kasvina kuitenkin!

Katse siis kasvariin...

Tomaatin kukan koosta voi siis päätellä millainen hedelmä on tulossa. Koisokasvina se siis on perunan sukulainen niin hyvässä kuin pahassakin!

Ja versot...
...enemmän tai vähemmän muistuttavat perunaa. Keskimmäinen tomaatin taimi tulee kantamaan tummia hedelmiä, sen voi lukea verson tummasta hipiästä!

Kaikki taimet ja Sulo nukkuvat ruohokatteessa, lämpimän peiton alla ja päällä (Sulo siis).


Toki kasvaa kasvihuoneessa muutakin, salaattia muun muassa. Viime vuonna paikalla kasvoi samettikukkia, en raskinut kiskoa siementäneen samettikukan taimia pois salaatin keskeltä.


On toki kukkia ja houkutuslintu, joka upealla värillään houkuttelee hyöteiset pölyttämään.


Upean värinen fuksian punainen zinnia, jonka sain kummityttäreni esikoiselta, kiitos! Kukalla on nyt tärkeä tehtävä!

Kasvihuoneessa kasvaa viinirypäleenikin, yksi eestiläinen ei ole vielä herännyt kasvuun, mutta ei hätäillä, annetaan sille aikaa. Vanha Zilga kasvaa ja rehottaa. Ensi viikonloppuna leikkaan vesiversot pois. Rypäle kantaa jo raakileita!

Sade ropisee muovihuoneen kattoon, kasvihuoneessa on mukava olla!

 
Iloista oikeaa Jussia!18 kommenttia:

 1. Juhannusruusukin siis tiesi oikean Jussin ja availi kukkasiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, paremmin kuin almanakka! Iloista Jussia Sinulle!

   Poista
 2. Onpa siellä hyvää satoa luvassa ja vahtikin paikalla, ettei mikään myyrä tai hiiri pääse satoa nakertamaan! Ihana tuo navetta tms. rakennus taustalla yhdessä kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat kyllä pitävät hyvää vahtia, ettei nakertajia hiippaile kasvihuoneella tai puutarhassakaan. Juu, se rakennus on meidän navetta. Sillain aika jännä, 40-luvulla rakennettu ja valkoiseksi kalkittu. Katolla punaiset savitiilet ja kaikki puuosat punamullattu. En ole tuollaisia navetoita montaa nähnyt. Meilläpäin navetat ovat ennen olleet hirsi- tai kivinavetoita.

   Poista
 3. Meillä tomaatti on kasvanut ainoastaan avomaalla kun ei ole kasvihuonetta. Yleensä vähän huonosti. Kaikki tosin muistavat yhden kesän kun meillä oli monta kulhoa pöydillä täynnä tomaatteja ja saunanlauteille kypsymässä myös. Nyt en laittanut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet eivät ole veljeksiä ja toisinaan tuntuu että avomaalta saa satoa vaikka mistä, säiden armoilla ollaan! Avomaalla en ole vuosiin tomaattia kasvattanut, mutta usein - en tänä vuonna - olen pari Wilman tainta vienyt vanhalle äidille avomaalle, ja jostain syystä hän saa niistä satoa kelistä riippumatta, vanha vihreä peukalo!

   Poista
 4. Ois ihanaa käydä napsimassa tomaatit suoraan puskasta.

  VastaaPoista
 5. Näyttää tosi hyvälle!

  Minulla ei ole kasvihuonetta, joten tomaatintaimenet ovat ulkona. Saa nähdä, tuleeko näillä säillä minulle mitään satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti saat satoa! Aurinkoa tulee vielä ja se antaa potkua kasvuun!

   Poista
 6. Onpa monenlaista tomaattia! Mielenkiintoista kasvatella noin isossa kasvihuoneessa.
  Täällä eivät kuki ja oli vain kolmea siementä mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo muovihuone on mun paratiisi! Nyt kun lapset ovat jo aikuisia hifistelen ja hankin herkkujen siemeniä, punaisia ei tänä vuonna kasva lainkaan. Se on mun stressinpoistopaikka ollut jo vuosia. Toivottavasti tomaattisi alkavat kukkimaan ja antavat satoa!

   Poista
 7. Voi pyhä pamaus sun kanssas. Mitä kasvia sulla EI ole?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi rakas ystävä, paljon vielä puuttuu! Persikka ja aprikoosi kiinnostavat, mutta näistä maatiaisista - toivoisin pääseväni joskus Pietariin siemenkauppaan katsomaan vanhoja myynnissä olevia lajikkeita tomaateista ja kesäkurpitsoista - oikeastaan vaikka mistä!

   Poista
 8. Haaveissani on kasvihuone ja erityiseti tälläisenä kesänä. Tomaati ovat surkeina vaikka ostin taimet kukkivina puutarhalta. Kissat löytävät aima mukavimmat paikat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat kasvihuoneen, se on aina projekti joka kuitenkin kannattaa monella tapaa! Toivottavasti pian saamme aurinkoa, satoa tulee avomaallakin tomaatista hyvänä vuonna ja onneksi nykyisin kesä jatkuu aika pitkälle syksyyn.

   Kissoilla on uskomaton taipumus löytää ihanat nukkumapaikat, pehmeä heinä muovihuoneessä - valoa, lämpöä ja pehmeyttä hyvillä maisemilla...no kuka toisi ruuan kuonon eteen, piika tietenkin!

   Poista
 9. Kasvihuoneessa minäkin viihdyn, vaikka meillä on ihan lilliputtiversio tuohon sinun keitaaseesi verrattuna. Siellä tuoksuu niin hyvälle ja äänet suodattuvat kaukaisina ja vaimeina.
  On sinulla tomaattivalikoimassa jos jonkinlaista. Eikä ihme, että tuolloisessa paratiisissa kissakin viihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä iso muovihuone on ollut varsin kestävä, se hankittiin joskus 1990-luvun lopuilla ja vain kerran on muovi vaihdettu. Silloin oli tuotannon aika, iso perhe ja kaikki paikat hyödettiin perheen hyväksi, kasvimaa oli kolme kertaa suurempi. Kasvihuoneessa on ihanaa, nykyään puuhastelen ja nautiskelen, nautin viiniköynnöksen tuoksusta, se on hyvin herkullinen, juttelen kasveille ja kissat nukkuvat katteella, sielunhoitoa! Syksyllä kasvihuone on viidakko! Enää en laita köynnöskrasseja kasvamaan tomaattien alle, jotta jalalle riittäisi edes vähän sijaa!

   Nautin tomaateista kuin jotkut viineistä! Metsästän herkkuja ja yritän niitä kasvattaa, pyrin eroon F1-tomaateista, maatiaiset ovat olleen aina suosikkejani! Koska perustimme kummityttöni kanssa (hortonomi) kahden naisen yhdistyksen 'Kohtuuden ystävät' tarkoituksena taimettaa kaikkea kohtuudella (joskus onnistun joskus en), pyrin kasvattamaan alle 20 lajia tomaatteja kesässä, onneksi ylimääräiset taimet ovat aina menneet ystäville, jos niitä on yli jäänyt, sääli on niitä poiskin laittaa!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!