Kivipellon Saila

lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannusaaton retkellä

Meillä on tapana Juhannusaaton iltapäiväliikenteen jo hiljennyttyä tehdä pieni kotiseutumatka. Katsomaan luontoa, peltoja, metsiä, koskia, kanavia, järvenselkiä, kaunista Suomea.

Muroleen kanava Ruovedellä on yksi suosikeistamme. Päätimme tehdä nyt vain lyhyen retken ja palata kotiin saunaa lämmittämään. Matka ei ole pitkä, muutamia kymmeniä kilometrejä. Sinne oli saapunut muitakin katselemaan kanavan toimintaa, kosken kuohuja, levähtämään tai ihan muuten vaan.

Kanava yhdistää kanavan yläpuolisen Paloveden ja alapuolisen Vankaveden vesiyhteydellä toisiinsa ja reitti jatkuu Näsijärvelle. Kanava on 315 metriä pitkä ja sitä on rakennettu vuosina 18521854. Kanavan kautta liikennöi mm. SS Tarjanne Tampereen ja Virtain kaupungin välillä.

Kanavan alue on kaunis, metsä lehtomainen ja puusto monimuotoista.
Puista suuri osa on vanhoja, korkeita ja rungon paksuus kunnioitusta herättävää.


Kanavan reunoilla on kaunis kiveys. Jälleen kerran ihmettelin sitä työmäärää ja työvuosia kuinka tämä siihen maailmanaikaan on saatu tehtyä. Kivien saumakohtiin on löytänyt kasvupaikkansa kivikkokasvit.

Veden pintaa seurataan.


Kanavan varrella kulkee soratie ja sen ja metsän välissä kasvaa rehevä alue kukkineen ja puuntaimiseen.Muutaman sadan metrin päässä virtaa Murolekoski.


Suomesta löytyy paljon kauniita paikkoja, joissa kannattaa poiketa!

Hiippailin vähän pihatanhuvilla. Saaripalstan Sailan blogissa oli upea katselmus hänen puutarhansa akileijoista. Meilläkin kasvaa matalaa akileijaa, mutta myös korkeampaa. Maassa vain on jotain outoa, vaikka minkälaisen akileijan siemeniä kylvän, lopputulos on aina sama, kerrottu mummonmyssy! No, tänä vuonna maassa kukki kaksi aarretta.

Mummonmyssy

ja toinen...

Kukat näyttävät isoilta, mutta ovat kyllä aika kompakteja pieniä sykeröitä.

Ja ne aarteet:

Sininen, mutta sekin kerrottu.

Isokukkainen yksinkertainen kaunotar.
Pikkutipuista on kasvanut jo aika isoja!

Mirja

Vaippahousu-Vappu vasemmalla mamman vieressä.

Sadekuuro yllätti jälleen!


Mukavaa Juhannuksen jatkoa!


24 kommenttia:

 1. Mulla on hämärä muistikuva, että olisimme joskus tsiljoona vuotta sitten tehneet kesäretken tuonne kanavalle. Olin silloin ehkä tyyliin 3-4-v... Akileijoja kuvailin minäkin tänään, paljolti Sailan kuvien innoittamana :) Oikein mukavaa Juhannuspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muroleen kanava-aluetta on laitettu kauniimpaan kuntoon nyt ja siellä on tosi kiva vierailla! Sailalla on upeita akileijoja, aivan ihania ja innoittavia! Ne tummatkin! Mukavaa Juhannuspäivän ja viikonlopun jatkoa!

   Poista
 2. Kiva perinne teillä käydä juhannusretkellä lähiseudulla. Mekin tästä suunnitellaan lähteä Raippaluotoon onkimaan ja grillaamaan juhannuspäiväillan ratoksi. Mukavaa juhannuksen jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läheltä näkee usein vain kauas, lähellä on monta paikkaa, jossa on kaunista ja mielenkiintoista nähtävää! Sitä ei aina huomaa! Raippaluodossa olenkin joskus käynyt, ihanaa seutua, isäntä opiskeli Vaasassa silloin joskus tuhat vuotta sitten. Toivottavasti siimat teillä on kireitä ja saalis hyvä, ja grilliherkuthan aina ovat ihania!

   Ihanaa Juhannuksen jatkoa Sinullekin!

   Poista
 3. Ihania akileijoja, mulla vain vanhoja perinteisiä :) Jotenkin tutulta tuo kanava minustakin tuntuu, olisko joskus tullut käytyä :)
  Ja tänään on meillä kotiseuturetken vuoro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä sano vain, perinteisistä tykkäisin minäkin, mutta maa tekee kepposen joka kerta ja tulee noita mummonmyssyjä!

   Kotiseuturetket ovat kivoja!

   Poista
 4. Mun mummuni ja vaarini ovat tavanneet toisensa Muroleen kanavalla! Ihastuivat, rakastuivat ja menivät naimisiin... Mistä tuli mieleeni, että mun yksinkertaiset akileijani ovat mummun peruja sieltä Hämeestä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan romanttista! Siihen aikaan ei varmaan paljoa kuljettu autolla Muroleeseenkaan, Tarjanteella varmaan ja muilla laivoilla! Upea tapaamispaikka! Täällä Hämeessä varmaan muualla kasvaakin niitä ihania isoäidin akileijoja paitsi meillä. Kestävä aarre Sinulla, akileijat ovat ihania!

   Poista
 5. Kauniit kuvat! Mukavaa juhannuksen jatkoa, Saila!

  VastaaPoista
 6. Mä voisin matkailla Suomessa vaikka joka viikko. Paljon on paikkoja näkemättä. Enempi oon innostunut luontokohteista, mutta muutkin kyllä kelpaa. Korkeat paikat jätän kyllä väliin, korkeanpaikan kammo on sen verran vaivana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina putkahtelee uusia ihania paikkoja, mutta jätän myös korkeat paikat väliin, jalat menee alta, korkeanpaikankammo on ihan kauhea. Kerran Kolilla oltiin perheen kanssa, multa meni tunto lantiosta alaspäin, enkä ollut edes reunan lähella, mies komensi alas, menin sitten mättäälle istumaan ja palautumaan. Tekisi mieli käydä Jalasjärvellä siellä hiidenkirnulla, mutta kuinka sinne menee, houkuttaa mutta en taida uskaltaa! Hieno paikka kai sekin!

   Poista
 7. Ja minulle ei vaan mitään mummonmyssyjä tuu, vai kuin koitan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Voisin laittaa sulle syksyllä niiden siemeniä, jos haluat!

   Poista
 8. Kyllä hienossa paikassa olette käyneet! Suomen luonto on todella kaunis ja näin kesällä antaa parhaimpaansa. Kesällä ei huvita ulkomaille lähteä. Minä kyllä tykkään kovasti syksystäkin. Oih kuinka ihailen sinun akilleijoitasi. Minun täytyy saada myös niitä puutarhaani:) Hyvää juhannuksenajan viimeistä sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonalkua! Suomi on ihana paikka asua, kauniita paikkoja löytyy koko pituudelta ja leveydeltä! ..ja kaikki vuodenajat vielä lisäksi muotoilevat luontoa ja ympäristöä kauniiksi! Kesällä ei todellakaan huvita lähteä muille maille! Melkein kaikki akileijani ovat noita mummonmyssyjä, isomummun peruja.

   Poista
 9. Tuttu paikka, ainakin kerran kesässä tulee siellä käytyä.

  Upeita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muroleessa mekin poikkeamme ainakin kerran kesässä!

   Poista
 10. Upeita kuvia! Kiva nähdä, että olette käyneet täällä Ruovedellä :) Murole on niin kaunis paikka, siellä on aina ilo käydä. Ihanaa juhannusta sinne teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonalkua ja muuttoa Teille! Ruovesi on niin lähellä ja tuttu paikka, kaunis kuin karkki, siellä poikkeamme joka kesä ja Murole helmi!

   Poista
 11. Ihana päästä näin blogin kautta tutustumaan tuohonkin paikkaan, jonka olemassa olosta ei tietenkään minulla ollut edes tietoa. Kiitos kovasti Saila<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinulle kun olit kävit kanssamme Muroleen kanavalla, se on hyvin kaunis paikka, suhteellisen lähellä Tamperetta. Siihen liittyy paljon historiaakin.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!