Kivipellon Saila

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ropinaa

Eilen se alkoi, sateen ropina. Säätiedoitus lupasi sateen alkavan klo 15, se olikin tunnin etuajassa, hiukan haittasi, olin kasvimaalla täysi draivi päällä, olisin halunnut kylvää ja kuokkia vaikka kuinka, mutta sitten melkein kastuin ja menin imuroimaan ja huushollia tekemään. En tykkää kotitöistä kesällä. Aloin kiukuttelemaan itselleni, jumpittelemaan, keksimään tekosyitä miksi pitäisi laittaa pesukoneet surisemaan ja imuri käyntiin. Soitttelin kahdelle isolle siskolle, olisin puhunut ummet ja lammet, heillä oli kaikkea kivaa sisäpuuhaa, joten pakko oli aloittaa ja sainkin tehtyä mitä olin ajatellut. Uloskaan en voinut karata sateeseen peltohommiin...

Sade jatkuu edelleen......ja hyvää se tekee kuivalle luonnolle, kasveille ja raikastaa ilmaa siitepölystä tehden monen allergikon elämän hiukan helpommaksi.

Sisääntulon kukkamaalla kellot kilkkaa täydessä kukassa nyt. Penkkiin tehtiin hiukan muutoksia, siis kummityttö teki viikko sitten. Kaivettiin yli puolet massiivisiksi kasvaneista kuunliljoista pois. Tilalle kummityttö toi aarteen, atsalean, siitä laitan myöhemmin postauksen.Nyt on meidän mäellä tapahtunut ihme, viimein vuosien odottelun jälkeen keisarinpikkarit kukkivat! Ihana kukka, haju .... ei miellyttävä! Näillä vuoraan lahjaksi saamani magnolia 'Vanhan rouvan', jottei  myyrä tee tekosiaan. Laitan mukaan kasvamaan magnoliani juurelle vielä valkosipulia kyytipojaksi, vaikka myyrät osaavat olla ketkuja, siskollani Mustikkamummolla myyränketku oli kaivanut valkosipulinkynsisuojuksen pois ja vienyt ne kauemmaksi kasalle haittaamasta sen touhuja, ovela!


Meillä viime talven kova pakkanen ja lumen vähyydestä johtunut syvyyksiin päässyt routa vei myös paljon perennoita ja sipulikukkia, joten narsissien kukinta oli paljon vaatimattomampi kuin aikaisempina vuosina, tänään huomasin että melkein kaikki helmihyasintitkin olivat menneet saman tein pakkasen kylmään kitaan, harmi! Onneksi vahinko ei ole korvaamaton, uusia sipuleita laitan maahan syksyllä.


Pionit nousevat aika mukavasti narskujen lomasta. Katoin pionipenkin syksyllä vahvasti syksyn lehdillä ja se kannatti! Pionituhoja ei tullut onneksi lainkaan.
Lasihuoneen päässä oli valtava määrä helmihyasintteja, nyt ei enää ole kuin muutama, Kaikki hyasintit menivät myös.
Keltaisen penkin narsissit kukkivat aika hyvin, pakkanen ei niitä napannut ahnaaseen kitaansa.
Vaaleankeltainen terapia runoilijapenkissä. Miksi osa runoilijoistani on vaaleankeltaisia eikä puhtaan valkoisia? Pakkasen tekemä geenivirhe vai mikä ihme?
Rytörinnekin on herännyt, vuorijumaltenkukassa on ihanat nuput!


Mukavaa ropisevaa Helluntaita ja iloista alkavaa viikkoa!

40 kommenttia:

 1. Viime aikoina ei kyllä millään ole malttanut olla sisällä. Siinä mielessä sade toi tarpeellisen katkon, ja kämppäkin tuli siivottua. Ihmeellisen kasvupyrähdyksen sade myös sai puutarhassa aikaan. En ole vielä edes koko pihaa käynyt tarkastamassa, kun vasta tulin kotiin.

  Olen nyt suorastaan kateellinen noista keisarinliljoista. Meillä yksi kukki toissa kesänä, siinä kaikki. Annoin niille lannoitustakin, kun joku sanoi niiden tykkäävän vahvasta maasta. Haju ei ole niitä ihanimpia, mutta ajattelen aina hajun ilmaantuessa ilmoille, että kukat sillä kertovat olevansa jälleen läsnä. Jotenkin sitä on jo oppinut odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona on nyt niin ihana olla, touhuilla ja tarkkailla, tekemistä piisaa! Sade puhdisti ihanasti ilmaa, linnut lauloivat ja on niin vihreää! Tein pienen kierroksen illalla ja kasvu vain kiihtyy!

   Keisarinpikkarit kukkivat nyt kunnolla ensi kertaa ja siitä olen iloinen, aikani odottelin ja sitten luovuin toivosta. Ne yllättivät, pakko oli ottaa monta kuvaa! Onneksi haju ei välity kuvien mukana! Laitoin maahan syksyllä persinapikkarinkin, mutta talvi vei sen mennessään!

   Poista
 2. Ovatpa tosiaan sittenkin valkonarsissin näköisiä nuo haalean keltaiset! Ehkä ne siitä valkaistuvat kukinnan edetessä?
  Ihanat keisarinpikkarit :-) Tuo kirjopikkarimeri on ihan uskomaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti valkaistuvat, mutta narskupenkissä ne pysyvät keltaisina, kiusallaan kai!

   Keisarinpikkarit kukkivat nyt ensi kertaa kunnolla, luovuin jo toivvosta, ne yllättivät! Kirjopikkareita tulee koko ajan lisää, ne ovat kovia siementämään ja siitä olen iloinen :D :D :D

   Poista
 3. Voi miten paljon pikarililjoja - aivan superihania =) Täälläkin vuoroin sataa ja ukkostaa, niin ettei sisälläkään voi kunnolla mitään tehdä. No meillä oli kyllä jo niin kuivaa, että sade tekee erityishyvää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikarililjat kukkivat nyt kaikki, harmittaa vain että routa ja pakkanen vei persianpikarililjani! Kirjopikkarit leviävät hyvin siemenestä :D

   Onko teillä ollut ukkostakin, voi! Meillä vain sataa, ideaali lämpötila olla kasvarissa touhuamassa! Sade tekee hyvää niin maalle kuin siitepölyillekin!

   Poista
 4. Mieletön pikarililjojen meri!!
  Kastepisaroissa kauniita kukkijoita!
  Räystäskuva on mainio myös.
  Ihanaa helluntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin aikoinaan penkkiin muutaman kymmenen kirjopikarililjan sipulia, ne ovat kovia siementämään ja siitä olen iloinen, pikarililja on niin ihana kukka, valkoiset pikarililjat vain ovat taantuneet.

   Pisarat ovat kukissa ja kasveissa ihania timantteja! Meillä on satanut koko päivän, se varmaan räjäyttää luonnon kukintaan ja vehreyteen!

   Kiitos Susanna!

   Poista
 5. Sataa ja yhdeksän astetta kylmää... Sääliksi käy västäräkkipariskuntaa, joka kipittää pitkin talvenkeltaista "nurmikkoa". Jotta hyvin on teillä siellä etelämpänä asiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän täällä, lämpöisempää kuin teillä ja turhaan kiukuttelen, mutta tykkään kuokkimisesta niin kovasti! Toivottavasti västäräkeille löytyy evästä ja suojaa siellä pohjoisessa!

   Poista
 6. Täälläkin on luonto saanut kunnolla vettä eilen ja tänään. Aivan upeita kevätkuvia ja tuo kirjopikarililjojen määrä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Vettä on saatu ja paljon! Nyt on niin paljon ollut kuvattavaa, innolla odotan aina uusia maasta nousevia kasveja!

   Poista
 7. Ei voi kun ihmetellä, miten kauniita kukkia teillä on. Meillä on paistanut aurinko koko päivän. Auringossa on + 30°C lämmintä. Olisi se sade tarpeellista tännekkin. Yöllä vähän oli satanut, mutta eipä paljoa putsannut ilmaa. Allergiat vaivaavat lääkkeistä huolimatta, lumen tuloon asti. Olisipa noin energinen olo, että saisi perunat ja muut istutukset maahan. Perhoskukkia on vielä hankittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen kukkien määrä lisääntyy ja tahti tuntuu kiihtyvän vanhemmiten :D Aurinkoa teillä ja noin lämmintä, meillä sataa välillä tihuuttaen ja välillä kaatamalla! Kunnon sade helpottaisi varmaan allergiaoireita! Olen hyvin innokas hyötyviljelijä, ekat perunat (3 lajiketta) on jo maassa, kaksi lajia vielä odottamassa kuhan saan maan valmiiksi! Perhoskukkia laitoin jo mutta en riittävästi, auringonkukat ovat hyvää matkaevästä muuttolinnuillekin ja maanparannukseen oivallista!

   Poista
 8. Moi. Melkein voisit antaa puolet tuosta innosta meille. Aurinkoista päivää sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani, sataa sataa ropisee vieläkin! Jos nyt tulee aurinkoa niin luonto räjähtää kasvuun, sade tuli oivalliseen aikaan! Tänään vietin aikaa kasvihuoneella ja kasvimaa kutsuu!

   Poista
 9. Upea pikarililjameri! Meillä vuorijumaltenkukka vasta puskee lehtitupsua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikarililjat ovat siementäneet innokkaasti ja muutamassa vuodessa siemenestä kasvaa kukkiva sipuli, tykkään kirjopikkareista kovin! Vuorijumaltenkukkaan tuli aika varhain lehtiruusuke, nuput ilmestyivät viime viikolla.

   Poista
 10. Kertakaikkiaan ovela myyrä - mahtoikohan sillä olla pienen pieni pyykkipoika nenässään kun niitä valkosipuleita siirteli muualle... :D
  Kyllä maisema on alkanut vihertää sateen jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovela oli myyrä ja uskon että valkosipuleiden siirrossa pyykkipoika oli apuna, että tekikin sellaisen tempun!

   Sade tekee niin hyvää luonnolle! Kosteus ja lämpö varmaan yrittää korvata talven ja roudan tuhoja!

   Poista
 11. Moi. Ja hyvää Helluntaita. Kyllä on upea kukka loisto pihassa.

  VastaaPoista
 12. Narsisseja ainakin riittää ja pikarililjoja, siinä on jo kauneutta! No nuo sisähommat voi tehdä vähän kevyemmin kesällä - eihän siellä sisällä ollakaan paljoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen ja routa vei narsisseja, helmihyasintteja ja kaikki hyasintit! Mutta kukkijoita riittää onneksi vielä ja syksyllä pitää hankkia sipuleita lisääkin. Tosiaan kevennetysti mennään kesäaika sisähommissa, tosin juhannukseksi pitää vähän tarkemmin siivoilla...

   Poista
 13. Ihanaa väriterapiaa puutarhassasi. Samat tuntemukset minullakin, aloin kiukuttelemaan sateelle, kun pilasi kaikki puuhat pihalla. Mutta sitten aloin miettimään kuinka hyvää se tekeekin luonnolle ja puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! On hyvä että jollekin voi kiukutella, isäntä kalassa, lapset maailmalla ja yksin kotona kiukuttelen sateelle ja itselleni :D :D

   Sade tuli hyvään aikaan kuitenkin, kasvukausi alussa ja kosteutta tarvitaan ja hillitsee hyvin siitepölyn määrää!

   Poista
 14. Apua, miten mahtavaa kukintaa! Sisähommat eivät tosiaan nappaa, pihalle veri vetää. Sade teki luonnolle kyllä terää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Ei tosiaan nappaa, ulkona on niin paljon kaikkea kivaa tehtävää! Sade teki tosiaan terää!

   Poista
 15. Aivan mahtava kuva kelloista. Ihanat värit! Meillä oli tänään siivouspäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni! Kirjopikkarit ovat ihania! Tänään onkin ollut juuri sopiva siivouspäivä! Tämän päivän vietin kasvihuoneella ja oli kivaa!

   Poista
 16. Miten kaunis tuo pikarililjaryhmä. Toki narsissitkin ovat upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita! Pikarililjat ovat hiljalleen siementäneet ja levinneet!

   Poista
 17. Ihanan runsaat pikarililja- ja narsissiryppäät! Minulta pakkanen vei suurimman osan narsisseista, syksyllä täytyy korjata tilannetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Pakkanen vei meidänkin mäeltä narsisseja, kaikki hyasintit ja suurimman osan helmihyasinteista, mutta syksyllä korjaan tilanteen myös, toivottavasti toista noin hankalaa talvea ei tulisi pitkään aikaan!

   Poista
 18. Aika ihanalta näyttää oikeastaan nuo keisarinpikarililjat, vaikka ovatkin oransseja;)
  Meilläkin pakkanen vei osan kukkasista, täytyy kuitenkin vielä odotella josko jotain vielä nousee ennenkuin menee kaivamaan uutta tilalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en oikein väristä välitä, mutta kukka on upea ja kukkii meillä ensimmäistä kertaa! Olen myös varoen kukkamaita rassannut, jotten hitaasti herääviä taimia tuhoa, vahinkoa tuli meillekin mutta onneksi paikkataimia aina saa tilalle.

   Poista
 19. Ihanan paljon narskuja ja pikarililjoja!
  Meillä kyllä helmihyasintit selvisivät mutta kevätlumipisarat menehtyivät. Ne pitää istuttaa kait aika syvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kumpaisista kovin! Helmihyasintteja säilyi vähän ja lumipisarat ilmeisimmin menehtyivät myös. Aika syvälle ne tosiaan pitää istuttaa vaikkei sipuli ole kovin iso.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!