Kivipellon Saila

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Nautin suunnattomasti kasvimaalla touhutessani. Olen ihastunut potager-tyyppiseen ja hiukan villiin kasvimaahan. Poika jyrsi maan, hiljalleen rakennan kohopenkkejä samalla keräten kivikautisia 'ystäviäni', valvatteja, ja niitä riittää. Mutta minulla on visio, että joskus saan niistä selkävoiton, yritän ainakin. Olen päässäni kehitellyt penkkien mallin, vuoroviljelysysteemin ja kaikki. Kuokka on heilunut ja juuria kerätty - paljon, tuskin kaikkia kuitenkaan. Puolet kasvimaasta on jo penkkeinä. Perunat maassa. Yritän olla tehokas, mutta mehut ihmeesti vie palkkatyö, joka näin kesän tullessa on aika hektistä ja kiivastahtista... Mutta kun kuokka käy nukkumaan, kanat on ruokittu niin jyvillä kuin vihreälläkin, on aika ottaa kamera ja hiippailla pihalla, valo on aika sopiva! Tässä kuvia eiliseltä ja tältä päivältä.


  Eilen taivas oli upea, odottava. Mietin, tuleeko ukkosta, lunta vai vettä. Ei tullut mitään, yöpilviä olivat onneksi.

 Sulosa on tullut linssilude. Hän huomasi kameran kädessäni, nopea pinkaisu narsissien tykö ja istumaan...noo niukan olivat narskut vanhoja, mutta ei se Suloa haitannut, narsissipoika pääsi kuvaan taas!

 Näitä keisarinpikarililjoja en väsy kuvaamaan, ne kukkivat kunnolla meillä ensi kertaa! Ihania ja pahan hajuisia!

 Nyt kysyn viisautta! Tässä pitäisi kasvaa varjoliljaa, mutta mitä nämä isot tupsut oikein ovat?

Puhtaanvalkoinen ihanuus kukkii! Valkoinen sinikämmen on ehtoton suosikkini kevätkukkijoista, nautin suunntattomasti sen puhtaan valkoisesta kukinnosta! Taimi onneksi viihtyy ja kasvaa isommaksi!

 Toinen kevään kukkija josta nautin, on metsätulpaani. Nyt niitä laitoin kukkamaahankin, muuallakin niitä kasvaa jo. Laitoin, vaikka niiden juurirönsyt leviäisivät kuinka!

Sitten vielä kellojen helinää! Etupihan kukkamaata rassattiin, siis kummityttö rassasi viime perjantaina. Hän otti yli puolet kuunliljoista pois, jotta maanpeittoruusut saisivat valoa ja kasvutilaa. Nyt on kellojen aika kukkia. Kukkamaassa kukkii myös valkovuokot, sinivuokot ja ketunleivät. Kun tein tämän kukkamaan, haravoin metsänpohjaa ruusujen suojaksi, sain metsältä lahjaksi vuokot ja ketunleivät! Ihana lahja! Kirjopikarit aloittelevat kukintaa, se leviää ihanasti siementämällä!

Ulkona on odottava tunnelma, varoitettiin hallasta! Laitoin harsot kasvihuoneeseenkin ja telkesin oven kunnolla kiinni! Toivottavasti taivas vetäytyy pilveen ja pakkasta ei tulisi, jotta kukkivat herukat ja mustikat säilyisivät, radiossa kyllä sanottiin, että mustikka voi uusia kukintaansa...en ole siitä aiemmin koskaan kuullutkaan!

Oikein mukavaa viikonjatkoa!

34 kommenttia:

 1. Minä olisin ainakin luullut, että nuo tupsut olisivat varjoliljaa. Minulla on pari viime vuonna istutettua ja näyttäisivät samantapaisilta. Ihanan runsaasti kirjopikarililjoja, ei voi kuin ihailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupsut kasvavat varjoliljojen kohdalla, mutta ovat niin uskomattomat reheviä ja siitä heräsi epäilyni! Kirjopikarililjat ovat saaneet rauhassa siementää ja siksi niiden määrä on hiljalleen lisääntynyt!

   Poista
 2. Varjoliljaksi minä noita luulen.
  Kirjopikarimeri on hurmaava.
  Keisarinpikarit niin näyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varjoliljani ovat aikaisemmin olleet niin vaatimattomia, siksi aloin epäillä että mitä ihmettä nuo ovat! Kirjopikarit ovat lemmikkejäni,olen antanut niiden siementää rauhassa! Odottelen, että keisarinpikarililjat kerrankin kukkisivat!

   Poista
 3. Aivan upean näköinen iltapilvimuodostelma. Hienot värit kerrassaan!

  Minulla keisarinpikarililjat ovat kukkineet tasan tarkkaan sen ensimmäisen istutusvuoden, eikä koskaan sen jälkeen. Viime vuonna luin, että ne tykkäävät voimakkaasta lannoituksesta ja annoin niille vuoden palanutta hevonkakkaa. Eipä näy nuppuja nytkään. Haju on jotenkin tyrmäävä, mutta tavallaan myös pidän siitä. Ikäänkuin kukat ilmoittavat, että täällä me ollaan, vaikka ei kukitakaan.

  Sinulla on tosi hieno kirjopikarililjametsä. Tuollainen pehko on minullakin toiveissa ja ihmeen hyvin jo kahden kauden aikana kasvustot ovat runsastuneet. Toivoa siis on.

  Kuuntelin eilen samoja hallatiedotteita ja tuo mustikan uudelleen kukkiminen oli minullekin ihan uusi asia. Kävin illalla laittamassa kasvariin öljylämmityksen päälle ja heitin hallaharsot herukkapensaille. En ole koskaan aiemmin niitä peitellyt, mutta nyt ne ovat jo täydessä kukassa. Onhan ne vähän hassuja heiluessaan alapihalla valkoisina kummituksina, mutta riittääpä taas naapureilla ihmettelemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko ottaa kamera lähes kesken päivällisen ja lähteä kuvaamaan, taivas ol niin upea, muhkea ja värit upeita, kuvissa niistä vain häivä!

   Keisarinpikarililjat ovat monta vuotta vanhoja meillä ja kukkii ensi kertaa, ovat saaneet olla omissa oloissaan ja nyt jokin ne herätti kukkimaan, toivottavasti saisit iloita myös omiesi kukinnasta, vaikka ensi vuonna!

   Kirjopikarililjat on istutettu vajaa 10 vuotta sitten ja ovat saanet siementää rauhassa, ihmeen paljon ovat lisääntyneet! Harmittaa vain että tuo valkoinen on taantuva väri! Ihania kuitenkin!

   Meillä oli eilen aamulla nurmi jäässä samoin auton ikkunat, kasvariin pakkanen ei onneksi mennyt, herukat täytyy tarkistaa vielä! Kyllähän ne harsot aika kummituksilta näyttävätkin...

   Poista
 4. Voi tuota pikariviidakkoa - aivan sykähdyttäviä ovat juuri tuollaiset kukkameret! Yhtenä kasvukautena ne eivät synny, tarvitaan aikaa. Onneksi selvittiin hallasta ainakin meillä, ei mitään merkkejä vaurioista, vaikka yöllä käytiin miinuksen puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarililjoja aloin istuttamaan vajaa 10 vuotta sitten, hiljalleen ne ovat siementäneet ja kukkineet ihanasti joka kevät! Meillä oli pakkanen käymässä, onneksi vaurioita ei paljoa ilmeisimmin syntynyt!

   Poista
 5. Moi. Aika viileä keli oli meilläkin. Sulo on kyllä hyvin oppinut miten kameran edessä ollaan.Upeita kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi viileää ja pakkasella käytiin, onneksi marjojen kukinnassa ei kovin pahaa jälkeä syntynyt kuitenkaan, toivottavasti!

   Sulo on linssilude ihan selvästi :D

   Kiitos Matti Juhani!

   Poista
 6. Upeat kuvasarjat jatkuvat puutarhastasi...sinikämmen on minulle aivan uusi tuttavuus, kauniin valkoinen kukka. Ja tuo sinun pikariparatiisisi... voih, kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari!

   Sinikämmen on ihana kevätkukkija niin valkoisena kuin sinisenä! Molemmat minulla oli, mutta sininen hävisi ja ostin Tommolasta uuden kevätmessuilta! Pikarililjat ovat hiljalleen lisääntyneet siementämällä suurimmaksi osaksi!

   Poista
 7. Moikka. Upean väriset pilvet. Sulo on aika linssilude. Söpö. Upeat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvet olivat tosi uhkeat, väritys huikean kaunis! Sulosta on hiljalleen tullut melkoinen linssilude!

   Kiitos Sami!

   Poista
 8. Komppaan Mari Marjamäkeä, kun vei sanat hyymm sormenpäästä ;)

  VastaaPoista
 9. Upeat kukat! Sulo on nimensä mukainen:)

  VastaaPoista
 10. On niin ihana katsoa kauniita kukkia:-)Meidän kukkapenkistä ei vielä nouse mitään:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Meillä tuo lämmin aalto herätti sipulikukat, kukkivat puut ja nupuille omenat, herukat ja kirsikat, pelottavan varhain, keväthalla on kavala!

   Poista
 11. Upeita kevätkuvia ja mahtava kirjopikarililja-niitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Kirjopikarililjat ovat lisääntyneet siementämällä isoilta osin!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos! Ne ovat saaneet kypsyttää siemenensä perennoiden suojissa.

   Poista
 13. Ei voi kuin ihailla sun pikarililjapeltoa!
  Minäkin levitin eilen harsoja, mutta taidettiin kuitenkin selvitä ilman miinusasteita. Hyvä näin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siemensipulit ovat kasvaneet aika isoiksi jo ja jatkavat elämää :D

   Meillä kävi pakkanen, mutta tuhot olivat aika pienet, uskon!

   Poista
 14. Harsoja meilläkin leviteltiin ja aamulla klo 5 huomasin, että oli plus yksi aste. Mutta kyllä on mielenkiintoinen tuo Sinikämmen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinikämmen on upea kukka, suosittelen! Meillä on tuo valkoinen ja oli sininen, mutta se hävisi. Ostin messuilta uuden sinisen valkoisen kaveriksi!

   Meillä oli pakkanen, nurmi ja auton ikkunat kuurassa!

   Poista
 15. Äkkiseltään katsoin, että olet jossain vuoristossa! Mutta että pilviä... meillä lähdetään tänään vasta siemenpottujen ostoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvet olivat aika huikean kauniita! Vai pottukaupoille...no kevät on teille ehtinyt vähän myöhemmin! Onko meri vielä jäässä?

   Poista
 16. Voi ihanuus mitä kukkia! Onpa rehevä sinikämmen! Omani on aivan reppana tuohon nähden. Sulo on kyllä fantastinen kuvauskohde, niin suloinen. Olettepa ahkerina ja sinulla on ihana, avulias poikakin! Voi kun minunkin laiskimukseni tekisivät joskus jotain...nyt tosin sairastavatkin. Varjoliljat ovat tosi oudon näköisiä pintaan tullessaan, mutta ne varret miltei unohtuvat kun kukkivat. Minä metsästän vielä valkoista versiota. Iloista kevätviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia!

   Sinikämmenellä on ikää, mutta ilmeisimmin viihtyy kasvupaikallaan! Sulo on linssilude, kiva maata nurmella ja zoomata, kun kissa puskee linssin kostean karvaiseksi, mutta mukavaa meillä on yhdessä kuitenkin!

   Poika on jo ihan aikuinen 30 v ja tykkää pihahommista jo :D

   Varjoliljat meillä aikaisemmin ovat olleet aika hentoja ja kalvakkaita, uskomattoman reheviä nyt! Mulla pitäisi olla kumpaakin niin valkoista kuin purppuraa, sain sipulit työkaverilta. Odottelen kukintaa! Toivottavasti saat valkoistakin versiota!

   Poista
 17. Mahtavaa kukintaa! Minä en saa keisarinpikarililjojani kukkimaan. Ja mikä ihana kellojen parvi, tuollaista kun saisi joskus ihailla omassa puutarhassa.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!