Kivipellon Saila

perjantai 20. toukokuuta 2016

Ei pelkkiä kukkia

Luonto herää voimalla, sade teki hyvää! Kaikkia siitepölyjä sade ei huuhdellut pois kuitenkaan, joten allergisten tukala olo jatkuu edelleen. Pian alkavat kuuset ja männyt kukkimaan. Meidän mäellä on paljon suuria havupuita, joten odotettavissa on jälleen keltasiedätystä, kohta saisi talon pestä ulkoa, kuisti, terassi, parveke, seinät...joka paikka on vahvan keltaisen siitepölyn peitossa. Onhan siitepöly tärkeääkin kasvien elämän jatkumisen kannalta, en siis valita.

Keltaiseen kun päästiin niin tässä pari ihanaa keltaista...polvistuin tuoksuttelemaan metsätulppaania, tuoksu yllätti! Jos saatte tilaisuuden haistaa tätä ihanaa kukkaa, tehkää se, kannattaa! Tuoksu on aika voimakas, mutta hyvä!

Kukka avautumassa, terälehdissä kauniit vihreät raidat.
Lisää keltaista...hiukan punaista.
Nyt sitten puihin! Olen saanut joskus vanhaa, tosi vanhaa kantaa olevan kirsikan ja luumun taimet, kirsikkaa en ole päässyt vielä maistamaan, luumua kylläkin. Maku oli erinomainen, mehukas ja kivi lähti helpolla, Hedelmä oli vaalea tummin pistein, lajike tuntematon maatiainen, luulen. Luumulla on varsin houkuttelevat heteet!
Kirsikka

Luumu
Aikainen omenapuukin on jo kukassa, se on anopin istuttama ja nimi haihtunut maailman tuulissa. Hedelmät siis hyvin aikaisia, mehukkaita ja tulevat kuultaviksi kypsyessään, kuten Sävstaholmassa, sitten ne halkeavat ja pahenevat nopeasti, olisiko lajiehdotuksia?


Päärynä 'Jukka' on nupulla, silläkin on erinomaiset hedelmät, kasvaessaan hankalahko, tekee hyvin 
teräviä oksakulmia, jotka tuennasta huolimatta helposti repeävät. Mehukas päärynän maku!


Kurkataan kasvimaalle! Potagerin haluaisin tästä maasta, aloittelen siis tekemällä kunnolliset käytävät ja nostamalla penkkien korkeutta, lavakaulukset tulevat joskus toivottavasti. Osa on jo kylvetty, osan käännän vielä uudelleen, jotta saan hankalat valvatit - nuo kivikautiset aarteet - mahdollisimman nuukasti pois maasta. 


Ja sitten oikeisiin puihin! Ihanat kerkät!

Purppurakuusi
Kultakuusi
Metsäkuusi kuusiaidasta kuvattuna.
Ja koivut...
Paperikoivu
Kivikoivu, kasvuunlähtö ollut verkkaista, mutta perässä tulee.
Tammissa on vielä silmut, joten niitä kuvaillaan myöhemmin. Hyvin ne kuitenkin talven kestivät, hiukan pupu niitä verotti, onneksi otatammi säilyi koskemattomana!

Sitten muhkuralepän pieni taimi, varressa on jo hyvät muhkurat. Taimen ostin (saa hymyillä) Tukholmasta kotimaiselta taimituottajalta, Blomqvistin taimistolta, lähdin siis merta edemmäs kalaan, rahtasin kotimaisen taimen rapakon yli takaisin Suomeen, mutta taimi oli saatava ja nyt se kasvaa hyvin!


Taivas on sininen ja tuomi kukkii, ilmassa huumaava tuoksu, tuomen ja narsissien, myös metsätulppaanin! Nyt on niin ihanaa aikaa!


Nyt pannaan pillit pussiin, kameran akku lataukseen, jotta aamulla heti päästään tyttären kanssa messureissulle Uuteenkaupunkiin! Jos blogiystäväni olet huomenna messuilla ja emme ole tavanneet, minut tunnistaa punaisista hiuksista ja huikean kokoisesta mustelmasta leukaperässä - olin eilen hammasleikkauksessa ja hiljalleen tumma sinisyys laskeutuu iholle.

Kaikille haluan toivottaa mitä ihaninta viikonloppua, katsellaan ja kuunnellaan kevättä!

32 kommenttia:

 1. Hauskoja puita. Mistä keksit näitä erikoisia lajeja? Meillä poika tahtoi lännenpihtan viime kesänä. Hauskaa messuilua:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo aika nuorena, murkkuna, näin elämäni ensimmäisen käärmekuusen, se oli taianomaista ja jäi muistijäljeksi ja salaiseksi haaveeksi. Toinen ihanuuspuu tuli vastaan matkalla Seinäjoelle siis Ilmajoella, surukuusi, kuusista kaunein, sen metsästys alkoi välittömästi. Kuusenmetsästysretkellä löysin kaikkia ihanuuksia ja peräkontti täyttyi kotiintuomisista. Tuossa sivupalkissa on arboretum-otsakkeella kuusenhakureissu Lohjalta, jos sinua kiinnostaa. No, ei pelkkiä kuusia, myös tammet kiinnostavat. Ihailin aina Tampereella kirjasto Metson edessä upeita ikivanhoja tammia, no ei muuta kuin terhoja keräämään syksyllä puiden juurilta, halusin tammikon, kylvin terhot kasvimaahani, jota ei siis kannata koskaan tehdä. Tammet kasvoivat upeasti, ja juuri vielä upeammin, isäntä kiitteli kun joutui kaivamaan tammet (noin 50 kpl) kasvimaasta lähes metrin juurisyvyydestä. Halusin tammia lisääkin, punatammen terhoja sainkin ostettua Mustilan arboretumista, otatammi löytyi Vakka-taimesta...ja sitten koivut. Koivut ovat aika monimuotoinen porukka, ihanuuksia löytyy kuten tuo paperikoivu ja kivikoivu, haluaisin myös kyynelkoivun, se on hyvin kaunis, punakoivu kiinnostaa samoin keltakoivu. Erikoisleppiä mulla on kaksi: tuo muhkuraleppä ja sulkaharmaaleppä, niitäkin löytyy lisää.

   Erikoisuuksia löytyy, ne vievät mennessään...en tavoittele erikoisuuksia uhmakkaasti mitä vain -periaatteella, vaan puiden pitää olla kestäviä kotimaisia, vuodet eivät ole veljeksiä ja ne jos mitkä koettelevat niin kasveja kuin ihmisiä. Metsistä löytyy puita, joissa on hyvin mielenkiintoisia geenivirheitä (siis muitakin kasveja myös kuten punaisia sinivuokkoja, kerrottuja keltavuokkoja jne.), joiden koristearvo on huomattava. Geenivirhe ei periydy, joten kasvia tulee lisätä joko oksastamalla tai mikrolisäämällä, joka varmaan on kannattavampi ja emokasviystävällisempi. Yksi hyvä ystäväni on alan ammattilainen ja hänen kauttaan meille onkin rantautunut monta kaunista mikrolisättyä puuta!

   Puut ovat kauniita ilman geenivirheitäkin, huikean kaunis on pohjoisen kynttiläkuusi, niitä aina ihailen pohjoisen reissuilla, samoin kaikki lehtipuut. Ainoat puu/pensasmaiset kasvit joista en missään nimessä välitä ja halua meille on selja ja taikinamarjapensas. Metsässä liikkuessaan kannattaa katsella tarkkaan ympärilleen, upeat puut ja kasvit ovat ainakin kuvauksen arvoisia!

   Minusta on ihanaa istuttaa uusi puu!

   Kiitos, messumatka on varmaankin mielenkiintoinen. Soittelin jo Vakka-Taimeen (heillä on standi messuilla) ja heillä on myyntiin tulossa ihania taimiherkkuja jälleen, Suomessa kasvatettuja ja kylmyyden kestäviä!

   ..tulipa tästä romaani...

   Poista
 2. Ihanaa messuviikonloppua Saila! Toivottavasti leukasi ei ole kovin kipeä. Jäin ihmettelemään pihanne kukkivia puita, meillä on kaikki omenapuut vielä ihan pienen pienellä nupulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni! Leuka on nyt aika uhkea ja sininen, taitaa olla paras laittaa iholle värivoidetta ettei ihmiset luule ihan mitä vain :D

   Meillä on aika hyvä pienilmasto tässä metsän reunassa, harvoin kovat tuulet sopivat tähän, meillä on aika suojaista, siksi varmaan nuo puut jo kukkivat!

   Poista
 3. Moi. Toivottavasti leuka perät paranee hyvin. Ja hyvää messupäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Mulla on antibiootit ja kipulääkkeet mukana pakattuna, laitan varmaan jotain värivoidetta peittämään sinisyyttä :D

   Poista
 4. Moikka. Havu puiden kukinnot ovat aivan upeita. Ei voisi uskoa että kuusen kukinnot ovat punaisia. Terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kukinnot ovat kauniita, mutta niitä ei huomaa jos ei osaa katsella, kukkiva kuusi on kaunis! Tuolla purppurakuusella kerkät ovat punaisia ja vihertyvät vanhetessaan, samoin kultakuusen kerkät ovat heleän vaaleankeltaiset ja nekin sitten hiljalleen vihertyvät. Olen nähnyt ison purppurakuusen kerkkineen, on upea! Oma kuuseni on vielä ihan pieni!

   Poista
 5. Sievä metsätulppaani!
  Sen tuoksu hurmaa!
  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Metsätulppaani on niin kaunis, ihanasti tuoksuva!

   Poista
 6. Heh, hyvät tuntomerkit! Upeita kerkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisitpä sinisen leukani, sain muutaman osaaottavan katseen :D

   Poista
 7. Purppura- ja kultakuuset - upeita uusine kerkkineen.
  Ja omppupuun kukat ovat aina yhtä ihania. Ja kaikki muukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkät ovat tosi ihanan värikkäitä, voimakkaita! Ja tietty omenapuiden kukat, sitä valon ja öttiäisten surinan määrää :D

   Poista
 8. Upeita puita, kyllä kuusessakin on kaunis kukinta. Puhumattakaan pian avautuvista hedelmäpuista. Mukavaa markkinapäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mitenkäs se sanonta menee kuusen kukinnan näkemisestä...
   Markkinoilla oli niin mukavaa!

   Poista
 9. Paranemisia! Ja mukavia messuja. Hieno tuo purppurakuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean Vihreää! Leuka on aika sininen, muttei enää niin turvoksissa!

   Poista
 10. Ihanan kaunista on puutarhassasi.
  Tuoksut huumaavat.

  Ei se helppoa ole kevään kauneuden keskellä kun on allergioita ja herkkyyttä.
  Toivottavasti pian hellittää.

  Kuusen kerkät ovat tosi kauniita.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus!

   Kevät on niin ihanaa ja kaunista, nopeasti ohimenevää aikaa, jokaisesta hetkestä ja jokaisesta kukkijasta pitää nauttia!

   Poista
 11. Kauniita näkymiä! Kukkivat puut ovat lumoavia ja tuntuis, että tänä keväänä ne kukkivat runsaasti. Kuusen kerkät puolestaan ovat hauskoja väreissään, punaista ja keltaista! Toivottavasti messut olivat onnistuneet =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuntuu että kovan talven jälkeen puilla ja talvesta selvinneillä kukilla on uskomaton tarve kukkia, jatkaa elämää!

   Nuo kerkät ovat niin kauniita, ihailen vallankin noita purppurakuusen kerkkiä, niin punaisia!

   Messut olivat tosi kivat!

   Poista
 12. Hienoja kuvia. Ihanat nuo paperikoivun lehdet ja kaikki värikkäät kerkät! Omenakuvauksestasi minulle tulee mieleen Huvitus. Se on vanha lajike, jonka omenat kypsyvät todella varhain. Juuri tuo aikaisuus, mehukkuus ja läpikuultavuus kuulostavat huvitusmaisilta tuntomerkeiltä. Ovatko omenat myös hyvin makeita maultaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anita! Paperikoivu on niin kaunis, niin lehdet kuin aikuisen puun valkoinen runko! Nautin noista värikkäistä kerkistä myös.

   Huvitus tuo puu voisi ollakin, hedelmät ovat kyllä makeita! Kiitos tunnistuksesta!

   Poista
 13. Kaunista puiden kukintaa, ja mitkä tupsut purppurakuusessa, niin suloiset! Tänään kauppareissulla ihastelin ympäristöä, tuntuu että joka pihassa ja tienvarsilla on nyt upeaa puiden kukkaloistoa.
  Mukavaa messumatkaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin ihanaa aikaa, joka paikassa kukkii, niin pihoissa kuin pientareillakin! Valoa riittää ja luonto heleän vihreää! Purppurakuusen kerkät ovat niin ihanan punaisia!

   Kiitos, matka oli niin ihana!

   Poista
 14. Hienoja kuvia <3 mukavaa sunnuntaita sinulle :)

  VastaaPoista
 15. Nyt on niin kaunista, että tuntuu että pakahtuu! Ihanin kevät ikinä! Aurinkoista sunnuntaita Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kevät tuntuu nyt pitkän ja kylmän talven jälkeen aivan uskomattoman ihanalta, valo ja heleä vihreys!

   Kiitos Tiia, samoin myös Sinulle!

   Poista
 16. Ihania puita! Rakastan puita. Olen istuttanut yli 80 puuta tontilleni ja nautin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut ovat ihania, ne vievät mennessään - lehtien muoto, oksat, runko, kevään silmut, syksyn ruska! Puiden istuttaminen on niin tärkeää! Valtavasti olekin puita istuttanut!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!