Kivipellon Saila

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Lehdessä sanottiin...

...että tätä pakkaskautta kestää vielä neljä viikkoa. Joku joka tekee näitä ennustuksia on sellaisen ennustuksen tehnyt. Kylmää kyytiä siis riittää! 

Luonto on kyllä nyt niin upeaa, vaikka lunta ei olekaan. Auringon säteet hellivät ja timantteja leijuu ilmassa. 
Aamuaurinko hehkuu!

Timantit taittavat valoa niin upeasti!

Punainen lato metsän reunassa.Tylsä Mörökölli on tehnyt postauksillaan pikkulintujen elämästä pakkasella minuun suuren vaikutuksen ja kun vielä lisäksi paikallislehdessä (Aamulehdessä) oli eilen kirjoitus pikkulintujen talvesta, asia vielä vahvistui. Meilläkin roikkuu omenapuussa rasvamakkarat! Olivatkin muuten aika käytännöllisiä, edullisia ja siistejä ja haittaeläimien kuten hiirien ja rottien lisääntymistä ruokintapaikalla ei tarvitse pelätä.

Kiitos Mörökölli herätyksestä!

Hiukan tilastoa:
 - Ainakin puoli miljoonaa suomalaista seuraa talvilintujen elämää ja laittaa pikkulinnuille ruokaa.
- Tintti syö päivän aikana kolmanneksen painostaan. Sinitiainen painaa noin 10 g.
- Talitiaisen poikasista joka seitsemäs selviää seuraavaan kesään, aikuisista vain puolet.
- Tikka voi lintulaudalta napata tiaisen syötäväkseen.

Elämäni ensimmäiset lintukuvat! 

Tintti yritti olla makkaran takana piilossa.
Rohkeni sitten kuvattavaksi.
 Voi miten ihailenkaan taitavien kuvaajien ottamia lintukuvia, niitä käyn katselemassa mm. Tillariinan blogissa!

Aurinkoista alkavaa viikkoa! Pitäkää itsenne lämpimänä!

38 kommenttia:

 1. Jos jotain niin nyt on todella kaunista. Mutta 4vkoa vielä tätä, pakko todeta että uuh.. Kirpsakkaa sunnuntaita Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia, kirpsakkaa on ollutkin ja siksi varmaan olemme saaneet nauttia ihanista aurinkopäivistä, aivan uskomattoman kauniita auringon nousuja ja laskuja on ollut! Niin sanottiin ennustuksessa että neljä viikkoa vielä kylmyyttä, toivottavasti lauhtuisi kuitenkin ettei ihan paukkupakkasia olisi!

   Poista
 2. Kyllä kuitenkin omasta mielestäni mieluummin pakkasta kuin +5 astetta lämmintä ja vesisadetta, vaikka kylmästä en pidäkään. Hienoja ja talvisia puutarhakuvia ja kivoja tinttikuvia. Aikas herättäviä faktoja linnuista: talitiasien poikasista vain joka seitsemäs selviää ja isoista puolet, huh... Tikka voi napata tiasen! Aikas peto se sitten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, pakkanen mieluummin jos valita saisi. Loska, sade ja pimeys menee ihan luihin ja ytimiin, nyt pakkasella aurinko on niin upeasti paistanut ja se siemenluetteloiden ohella piristää oikein mahdottoman paljon!

   Nuo biologin faktat järkytti ihan kauhean paljon, ja tikkakin sellainen peto! Lintuja en ole ennen kuvannut ja nyt sitten yrittelin niin että meinasi isäntä jäädä ilman lounasta!

   Poista
 3. Minä ilmoittaudun heti noihin puoleen miljoonaan talvilintuseuraajaan. Taitaa olla nenänjäli ikkunassa. Piti kaikenkukkuraksi mallata oikein talja ikkunapenkille, jotta voin seurata komentajatintin äkseerausta aitiopaikalta. Hupaisaa puuhaa.

  Timantteja tuli tänään pikuhiljaa lisää aivaalta. Ihanaa untuvankevyttä pakkaslunta. Nyt koko maailmani on pumpulissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen seuraaminen on kyllä niin mukavaa, niiden liikkeet ovat vain niin nopeita ettei hämäläinen pysy perässä! Lintujen valvontapaikka pitää olla hyvin varusteltu, se tekee asiasta vielä mukavamman! Se jos mikä on mukavaa niin, että isäntä melkein jäi ilman lounasta tänään, hän hiukkasen siitä kommentoi!

   Voi, pumpulia täälläkin on, lumikolaa ei tarvita, untuvan saisi lehtipuhaltimella poistettua, kauniisti auringonsäteet kohdattuaan hiutaleet muuttuvat timanteiksi kimmeltämään, ihania!

   Poista
 4. No höh! Toivotaan, että se ennustaja on ennustanut ihan pieleen! Jospa ne Siperian kylmät hönkäykset menisivät välillä jonnekin vielä syvemmälle Siperiaan, eivätkä tulisi tänne meidän kiusaksi! Ihan pieni pakkanen ei niinkään haittaisi :)
  Talvinen maisema on aina kaunis, kuten kuvissasikin. Kunhan tarkenee käydä kuvaamassa :)
  Linnut tosiaan tarvitsevat näillä keleillä meidän ihmisten apua selviytymiseensä.
  Meillä on yksi ruokintapaikka keittiön ikkunan edessä, siitä niitä on mukava seurata, kissatkin välillä istuvat tarkkailemassa.
  Ostin viimeksi Plantsussa käydessämme noille talipötkylöille sellaiset metalliset talipallotelineet, niihin mahtui juuri sopivasti sellainen kilon pötkylä. Nuo muoviset verkot voivat olla vaaraksi linnuille. Tyhjiin verkkoihin linnut voivat sotkeutua pahastikin. Ehkä eivät niin helposti noihin isoihin pötkylän verkkoihin kuin niihin pieniin talipallojen verkkoihin.
  Olen aikoinaan liittynyt jäseneksi BirdLife Finlandiin, sieltä saa kaikenlaista mielenkiintoista tietoa talvilinnuista ja muuttolinnuista.
  Aurinkoista viikkoa sinullekin! Ei muuta kuin pipo syvemmälle päähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on paras toivoa, ajatteles neljä viikkoa on pitkä aika olla Siperiassa! Pikkuisen pakkasta ja pikkuisen lunta olisi toive tuonne yläilmoihin!

   Nyt on ollut niin ihanaa kuvattavaa, nuo timantit jotka leijuivat auringonsäteissä olivat niin kauniita! Pakkanen meinasi kangistaa sormet kyllä.

   En ole kovin paljoa lintuja ennen ruokkinut, sain nyt herätyksen tähänkin siis! Ja onhan niin mukavaa lintujen touhua seurata, linnunpönttöjä meillä kyllä on useita. Kiitos vinkistä, käyn hakemassa Plantsusta sellaiset metalliset kanssa, yleensä boikotoin Plantsua huonon laadun takia mutta poikkean siellä kun se on kauppamatkan varrella ja onhan se tärkeää että ruokintapaikka on turvallinen linnuille. Taidanpa käydä myös BirdLifen sivuilla katsomassa lisääkin. Otin elämäni ensimmäiset lintukuvat, ei ole helppoa se kuvaaminen, kohde on niin eläväinen!

   Nyt tarvitaan toppahousuja, -takkia, kunnon pipoa ja kunnollisia tumppuja että pysyy lämpimänä! Mukavaa viikkoa Sinullekin!

   Poista
 5. Lintulautojen vilskettä on mukava seurailla, meillä kaksi mustarastastakin etsii lautojen alta syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin, mustarastaitakin talvehtii ja ovat pakkasella aikas pampuloita kun yrittävät pysyä sulana. Oletko kuullut niiden laulavan talvella? Meillä on vain tinttejä ja niitä on iso parvi etsimässä ruokaa.

   Poista
 6. Meilläkin on tuo makkara siementen lisäksi. Kiva on katella lintujen syömäpuuhia samalla, kun juo aamukahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin kivaa ajanvietettä! Nuo makkarat ovat aika helppokäyttöisiä!

   Poista
 7. Ihania talvikuvia! Maisema on nyt kaunis ja lintuja on ilo seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni! Nyt on ollut niin paljon valoa. Meillä pyörii parvi tinttejä ja niiden touhuja on kiva seurata.

   Poista
 8. Komeita väri-ilottelukuvia, kerrassaan nautittavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta! Luontoäiti ei ole säästellyt väreissään eikä valon määrässä!

   Poista
 9. Huikea aamu-aurinkokuva, mystisen oloinen valoilmiö. Lintuja pitää yt ruokkia ahkerasti. Ruoan ja ruokintapaikan valinnalla voi varmistaa, etteivät rotat kotiudu. Rasvamakkarat, talipallot, pähkinämurske ja kuoritut auringonkukan siemenet ovat siistejä ja turvallisia. Ruokaa kuluu nyt paljon. Tikkakin tykkää rasvamakkarasta, ei tarvitse pistellä tinttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Jo heti aamulla, kun mentiin lenkille pienet lumikiteet tekivät tuollaiset ylös ja alas kulkevat valot (en tiedä miksi niitä sanotaan), mutta aurinko oli niin upea, samoin sellainen valtava kehrä oli joka oli reunoiltaan lähes sateenkaaren väreissä. Lenkillä ei kameraa ollut mukana ja sitä harmittelin, mutta pakkanen olisi varmaan vaikuttanut kameran toimivuuteen. Kuvat otin kotiin tullessamme pihasta. Piha onkin ollut aika hyvä kuvauspaikka näillä pakkasilla! Aurinko tosiaan näyttää hyvin mystiseltä!

   Linnunruokaa kuluu nyt paljon ja auttaa niitä tällaisilla pakkasilla täytyy. Ruokintapaikan seuraaminen on siitä työstä hyvä palkka!

   Poista
 10. Upeita kuvia! Enpäs tiennyt, että tikat vievät pikkulintuja. Meillä on usein aamuisin rasvamakkaralla harmaapäätikka. En tiedä onko se harvinainen. Luulin sitä ensin vihertikaksi, mutta se se tuskin on. Pihassa pyörii myös käpytikka ja palokärki. Lapsi on hienosti oppinut tunnistamaan lintuja samalla kun on niitä kissojen kanssa ikkunasta vahdattu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elise! En tiennyt minäkään, tuntui hiukan kalsealta. Meidänkin pihassa oli sellainen vihreäpäinen tikka kerran, toiste ei näkynyt, käpytikkoja olen nähnyt ja palokärkiäkin. Ajatteles kuinka on upeaa lapselle opettaa lintuja ikkunan takaa ihmetellen, varmaan ne jäävät sillain hyvin mieleenkin! Kissoja varmaan kiinnostaa linnut myös!

   Poista
 11. Viime päivinä noita haloilmiöitä on ollut usein. Sinä onnistui vangitsemaan sellaisen kameralla. Hieno!
  Meillä käy päivittäin kaksikin tikkaa talipötkössä. Ehkä ne ei nappaa tinttejä ruoakseen, kun talia on tarjolla, toivon. Jotenkin ajattelen, että lintujen ruokkiminen on osa puutarhan hoitoa ja sen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Sen lisäksi, että lintujen touhuja on tosi kiva seurata.
  Saitpa onnistuneen lintukuvan heti ensiyrittämällä. Lintukuvaus kiinnostaa, mutta ehkä on parempi nautiskella taitavien ja asiaan perehtyneiden lintukuvaajien otoksia.
  Neljä viikkoa pakkasia, huh. Toisaalta, parempi, että on kunnon talvi ja sen jälkeen kevät ja kesä. Neljän viikon päästä ollaan helmikuussa ja edelleen siis talvessa. Äkkiä se aika hurahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Upeita aurinkoisia pakkaspäiviä oli ja haloja näkyi ja olivat kauniita!

   Uskon myös että talipötköt ovat tikankin nokkaan maittavampia kuin pikkulinnut ja jättävät ne sitten rauhaan. Varmaan niin on että linnut pihapiirissä lisäävät hyvinvoinnin ylläpitoa ja onhan linnut niin mukavia seurattaviakin.

   Lintukuvaus ei varmaan ole mun alaanikaan, pidän liiaksi meteliä, luulen, mutta kunhan yritän ja jonkun kuvan nappaan joskus. Lintukuvaajien kuvat ovat upeita katseltavia!

   Meillä on nyt pakkasta -10 astetta ja lunta tulee poikittain! Luvattu lunta tulevaksi oikein reippaasti, taitaa olla niin että sitä mitä tulee niin tulee reippaasti, ensin pakkasia, sitten lunta ja mitä seuraavaksi...toivottavasti jotain kivaa kuitenkin. Mutta nyt on talven aika ja siitäkin voi nauttia :D Lapsena meille sanottiin että kovan pakkas- ja lumitalven jälkeen tulee lämmin ja aurinkoinen kesä, toivottavasti näin nytkin.

   Poista
 12. Tinttejä on kyllä mukava seurata ruokintapaikalla, siellä käy aikamoinen vilske!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ne ovat ressukat ruuanhaussa niin touhukkaita! Vallankin tinteillä touhua riittää!

   Poista
 13. Tinttejä riittää meilläkin ja sapuskaa saa kantaa..mutta puutarhan apulaiset auttavat minua kevään tullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan niin on, vastavuoroisuutta! Ja apulaiset ovatkin aika tehokkaita!

   Poista
 14. Komeita kuvia, pakkasen paukunnan aistii kuvista :)
  Lintulautoja minäkin yritän välttää, ettei oravaiset ja muut isommat nappaa pikkuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin pari viikkoa saikkulomalla ja kuvat on otettu ihan pihasta tai keittiön ikkunan läpi ja pakkasta riitti! Oli vain niin kaunista!

   Nuo rasvamakkarat ovat aika kivoja, lintujen on helppo käydä syömässä turvallisesti.

   Poista
 15. Hui kamala,neljä viikkoa vielä jos tätä kylmää riittää.Minä olen ollut talvi-ihminen, mutta ihan näin kireätä pakkasta en sentään toivo ainakaan kovin pitkään.
  Lintujen talviruokinta olisi ihan täydellisenä kivaa, mutta täällä rivitaloissa ei sitä oikein pidetä hyvänä, talipalloja olen telineeseen laittanut.
  Upeat talvikuvat olet saanut Saila kamerallasi vangittua muistoksi tästä kylmästä tammikuun alkupuolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillain siinä ennustuksessa oli! Vähän tuntuu hurjalta!! Nyt on enää -10 astetta ja lunta tulee poikittain, vähän siis kuitenkin lauhtunut mutta talvenselkä ei ole vielä taittunut.

   Lintujen talviruokinta tosiaan rivitalossa on hiukan hankalaa, mutta talipalloista varmaan on linnuille iloa ja vatsantäytettä.

   Kiitos! Aurinkoisia päiviä oli niin paljon ja haloja, upeita!

   Poista
 16. On luonto kaunis kaikkina vuodenaikoina. Jokaisessa oma erilainen kauneutensa. MUtta pakkasesta en tykkää,en. Ihan pieni talitintti suuren makkarapötkön kimpussa. Siitä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meillä on suuri rikkaus vaihtuvat vuodenajat ja kaikissa niissä on kauneutensa ja se on helppo löytääkin! Kovasta pakkasesta en minäkään tykkää, pakkastaa saa kyllä olla, en tykkää oikein vesikelistäkään.

   Iso on makkara pikkuiselle tintille, siitä riittää syötävää ja kun loppuu, tuon uuden :D

   Poista
 17. ihana, että ruokit siivekkäitä ystäviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivekkäät ystävät kiittävät kauniisti, niitä on niin mukava seurata!

   Poista
 18. Ihana kuva sinitinttusesta ateriallaan :).

  Minäkin rakastan noita pakkastimantteja <3. Eilenkin kun ajeltiin maalaismaisemissa, piti oikein pakottaa katseen pysymään tiessä. Lumen timanttien kuorruttamat puut ovat niin kauniita. Pitääpä tsekata nuo blogit jotka vinkkasit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan ensimmäinen julkaisukelpoinen lintukuva!

   Pakkastimantit ovat kyllä kauniita ja eilenkin tuli sellaista timanttisadetta auringonsäteissä ja se oli niin upeaa! Puut ovat olleet nyt niin kauniita ja huuruisia. Nyt tulee lunta, timanttipuut peittyvät lumeen, kaunista sekin!

   Poista
 19. Ihan huikeita kuvia olet ottanut!
  Vaikka minä odottelen jo kovasti kevättä, pakkanen on saanut luonnon kyllä niin upeaksi että.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Pakkanen teki pihan täyteen timantteja ja auringon sai hehkumaan!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!