Kivipellon Saila

maanantai 17. elokuuta 2015

Valkkaria

Jostain syystä tänä vuonna valkosipulini, siis Aleksandran kasvu on jatkunut ja jatkunut. Kukkavanat eivän kiertyneet spiraalille kuten ennen ja kukkalatvaan kesti kauan tulla itusilmupampula, no lähes aina sen leikkaan poiskin ettei sen kasvu vie voimaa tyveltä.


Valkkarit nostan elokuun alkupuolella, nyt en ehtinyt, vipinää on riittänyt tai sitten olen tullut saamattomaksi. Eilen nostin sipulini ja olinkin jo kauhuissani, joko sipulit ovat alkaneet avautua maassa, niinkin on joskus käynyt.
No ei onneksi! Sato oli hyvä, sipulien koko erittäinkin tyydyttävä, kynnet monissa lähes peukalon kokoisia. Muutama pieni sipuli nousi maasta, ne joutavat syksyn istutuksiin. 

Latvan itusilmuista en ole pitkään aikaa kantaa lisännyt, minulla on kukkamaassa hätävarareservi olemassa, jos kanta taantuu.

Pörröpää


Muutaman latvapampulan päästin avautumaan, itusilmut niissä olivat niin komeat ja päätyvät hyötykäyttöön, vaikka valkosipulia riittää muutenkin kiitos hyvän sadon. 


Valkosipuli on herkkuani, tosin Kivipellon isäntä ei aina tykkää herkuttelustani, sanoi että koko talo käryää. Oletteko koskaan kokeilleet laittaa uuniperunoiden kanssa samaan vuokaan kokonaista valkosipulia avaamattomana? Perunoiden kaverina kynnet muhivat kuorissaan ja kun ne viimein avaa ja pehmeä, lähes makea kynsi on valmis herkutteluun...tuoksu varmasti karkoittaa kaikki pahat henget!
Sipulit on vielä siivoamatta.

Lokakuulla laitan taas uudet pistokkaat vahvaan maahan. Kanalakompostin levittämisen jälkeen valkosipuli on toisena kurpitsan jälkeen viljelykierrossa.

Käytän valkosipulin mehua myös ikonimaalauksessa - sipulin mehu pehmentää kullan pintajännityksen ja sen avulla pystyn tempera-tekniikalla maalaamaan kullan päälle.

Syksyn työt ovat siis alkaneet, kurkkujen sato oli valtava ja riittää tuliaisiksikin, mustikoita sain pakkaseen reilusti, samoin vattuja. Tämän aamuinen vattusaalis onkin sokerin kanssa tekeytymässä ja keitän sen vanhaan malliin - kolme kertaa - hilloksi, isännän lempparia!

20 kommenttia:

 1. Mahtava valkkarisaalis! Meillä Ukkokulta hoitaa valkosipuliviljelmät, eikä sato taida olla murto-osaakaan tuosta - vielä. Tykkäämme kumpikin hurjan paljon valkosipulista sen kaikissa olomuodoissa. Olemme kokeilleet myös kokonaisena uunissa ja suurta herkkua sekin. Itse rakastan eniten eri tavoin marinoituja valkosipulinkynsiä. Eipä tule nykyisin edes ajateltua, mitä sukulaiset ja tuttavat tykkäävät meidän tuoksuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuinka marinoit kynsiä, nekin ovat herkkua mutta en ole oikein siihen vielä perehtynyt vaikka niistä tykkäänkin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hyvässä maassa kasvoivat ja sato sen mukainen, kiitos kuuluu kanoille :)

   Poista
 3. Oih, ihania valkkareita! Mä kanssa tykkään tosi paljon, mutta aina arveluttaa töihin lähteä "haisevana", jos vaikka ihmiset pyörtyilee kun joudun oikein lähelle menemään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota samaan ajattelen itsekin valkosipulin ystävänä, tosin kaikkien elimistö ei käsittele valkosipulia samoin, joillakin se on niin tyrmäävä ja joillakin vain heikko, riippuen siis aineenvaihdunnasta, enpä tiedä kuinka persiljansyönti oikeasti vaikuttaa, vaikka jotkut sanovat että se vie tuoksun pois, en ole kokeillut. Kun aikanaan odotin lapsia, raskausajan ihanin tuoksu on valkosipulin tuoksu, mies jo melkein hermostui kun töissä oli syönyt valkosipulia ja halusin häntä niin kovin haistella :)

   Poista
 4. Ompa siinä valkosipuli poikineen, mahtava sato.
  Itse ostin valmiit taimet jotka kaikki kuolivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato oli tänä vuonna hyvä, johtuneeko se kylmästä alkukesästä ja niistä hulppeista sateista, kynnet ovat todella isoja. Harmi kun taimesi kuolivat!

   Poista
 5. Oh, miten paljon valkkareita! Teille eivät taatusti vampyyrit tule lähimaillekaan!
  Minulla on ehkä parikymmentä tavallista keväällä istutettua valkosipulia kasvamassa. Ne ovat vielä ihan täydessä kasvussa, mutta ne korjataankin yleensä vasta syyskuussa.
  Ihania reissukuvia aiemmassa postauksessasi, olen niin viettänyt aikaa siellä marjapuskissa, että blogien lukeminenkin on jäänyt väliin. Monta tuttua paikkaa oli postauksessasi, se Juhls on kyllä yllättävä paikka, siellä erämaan keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vampyyrien ja kaikkien muiden ilkeyksien poissaolo on taattu jälleen ensi talveksi! Lokakuulla laitan maahan seuraavan vuoden varmistuksen. Tuo Aleksandra on hyvä lajike, muitakin olen kokeillut ja ajattelin jälleen kokeilla, mutta en pidä sillä kiirettä. Tuo lajike antaa hyvin satoa kyllä.

   Meillä oli ihana matka, paljon nähtiin ja vielä jä paljon näkemättä. Upea luonto ja virtaavat vedet ovat niin kauniita ja itikoita oli niin vähän. Juh'sissa olisi voinut viettää vaikka päivän, se on niin ihana paikka ja yllättävä. Hauskaa siellä oli myös kanala ja lampola, jotka näkyivät näyttelysaliin lasiseinän takaa, upeita kanojakin siis siellä! Jaksan aina ihailla taitavia käsityöntekijöitä, prosessipuoltakin jäin hetkeksi katselemaan.

   Kesällä ei tosiaan ehtisi millään tänne blogistaniaan, puuhaa riittää ja aika kuluu siivillä.

   Poista
 6. Uunissa paistetut valkosipulit ovat ihania! :P Olenkin kuullut että valkosipulin viljely on suht. helppoa, joskus kun saan kasvimaan niin valkkari on hankintalistalla. Ja onhan valkosipuli tosi terveellistäkin, ei hevillä sairastu flunssaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuli taipuu moneen herkkuun! Sen viljely on hyvin helppoa, mutta se vaatii kyllä kasvuvoimaa ja tarpeeksi pitkän kasvukauden. Oman lajikkeeni istutan syksyllä ja korjaan elokuun puolenvälin paikkeilla. Valkosipulissa on paljon antioksidantteja!

   Poista
 7. komea sato! Pidän myös kovasti valkosipulista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kesä oli valkkarille suosiollinen! Valkosipuli jakaa ihmisiä kuten oliivit ja homejuustokin, valkosipuli on niin hyvää, kuten oliivit ja homejuustokin!

   Poista
 8. Mahtava sato, vau! Ja täytyypä joskus kokeilla vinkkiäsi valkosipulin valmistamiseen uunissa, kiitos siis siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato oli tänä vuonna onnistunut! Valkosipuli uunissa on hyvää, et tule pettymään!

   Poista
 9. Vau, miten paljon!
  Todella hienoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato onnistui todella hyvin tänä kesänä, valkosipuli tykkää myös viileistä kesistä!

   Poista
 10. Parasta herkkua ovat gruusialaiset marinoidut valkosipulinkynnet.Valitettavasti niitä saa vain Venäjältä, plääh. Mutta jos semmoisia osaat tehdä tammitynnyrissä ja viinienlehtien kera, niin mää muutan teille heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuka tekisi ne tynnyrit, viininlehtiä olisi! Yläkerrassa on tilaa vaikka heti! Pitäisi alkaa perehtymään tuohon marinointiin...herkkua sillain saataisiin!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!