Kivipellon Saila

perjantai 14. elokuuta 2015

Kotona taas

Tilailin lomasäitä, ei moittimista...käytiin tarkistamassa asia melkein koko Suomen pituudelta ja ei tosiaan moittimista!

Lomareissumme on vuosia kulkenut pohjoiseen idän kautta, nyt ajoissa ilmoittelin isännälle, että tänä vuonna lännen kautta tehdään retki. Matkalla oli paljon kaunista, ihmeteltävää ja jopa kauhisteltavaa, onneksi ihailtavaa oli eniten! Paljon oli paikkoja, joissa olisi voinut viettää enemmän aikaa! Sellaiseen matkaa olisi varmaan kulunut ainakin kuukausi, tuskin olisi riittänyt. 

Matkan varrelta...varoituksen sana, tämä on maratoonipostaus!

Kalajoelta.

Uimakopit. Melkein kaikki rikottu paitsi täältä takaapäin! Lapsuus tuli mieleen, Yyteri. Pienenä tyttönä teimme retken Yyteriin. Ihanaa oli uida, kovin kauas rannasta en uskaltanut mennä, meressähän vosi olla haita! Nyt tiedän ettei täällä saakka kuitenkaan - ainakaan vielä - hait uiskentele. Siskot kai taas hyväuskoista olivat pelotelleet.


Jäljet hiekassa, kauniin valkoisen koiran

Veden luomaa taidetta
Hailuodon majakka

?

Energiatuotantoa, puhdasta vaikka kolisevaa
Kukkolankoskelta Ruotsin puolelta, käytiin siis myös ulkomailla!


Jos olisin kukka, haluaisin kukkia tällaisessa paikassa


Vastarannalla vietettiin häitä, onpa mitä viehättävin onittelupaikka!


Lokki kivellä keskellä koskea, mukava paikka ihmetellä maailman menoa, onneksi vesi ei ole korkeammalla!

Ihania vanhoja rakennuksia

Maisema myllärin huoneesta.


Mitähän tuo merkki tarkoittaa?

Olin hetken enkeli

Ukonilma nousemassa...sivuutti meidän ja satoi hetken ajomatkalla.
 
Äkäslompolossa


Olimme yhden yön kuolleessa kylässä...se nukkui kesäuntaan, odotteli turistikauden avajaisia. Onneksi oli hiljainen aika, en viihdy turistirysässä...jotkut viihtyvät. 

Äkäsmylly, pienen ajomatkan päässä Äkäslompolosta pohjoiseen.


Lapin laihat kuuset miellyttävät silmääni
Näitä kavereita tuli vastaan paljon.

Hetassa, kaikkien mökkien ikkunan alla oli ravintola pienimmille, niitä täytettiin säännöllisesti. Lintulaudan elämää oli kiva seurata.

...joko tuo orava lopettaisi syömisen...

...nam, nam, nam...

...täältä löytyy jotain herkkua vielä...harmaata jo vähän turkissa...
...no jopa kestää...

...vihdoinkin!Hillat Hetassa olivat vielä raakoja.
Esteettinen kulkureitti, tästä porot eivät varmaan uskalla mennä läpi.

 JyppyrävaarallaKirkko näkyi niin kauniisti.


Täällä oli helppo hengittää!
Villaa...

Saimme kaverinkin.
Kelitilaukseni ei ollut kuitenkaan aukoton, jossain satoi...
Kävimme Jyppyrällä polkupyörillä, kävelimme metsäosuuden. Pilvet alkoivat valumaan alaspäin...se ei haitannut nehän olivat kaukana. Kun viimein palasimme mökille, ripsutteli hiukan. Laitoimme saunan lämpiämään...jo satoi kaatamalla!

Ja taas ulkomaille...Norjaan tällä kertaa! Matkalla näimme ison petolinnun, vaikutti piekanalta, tullessa taisimme nähdä saman linnun.

Juhl's gallery, Kautokeinossa. Tämä on houkutus, jota on vaikea vastustaa. Niin ihana paikka, upeita koruja, kaikkea, yhdet korvakorut ostin!


 Tästä voi lukea täältä lisää.Pihassa nämä ihanat rakennukset.

Pikefossin putous
Ja matka jatkuu...


Alta-joki virtaa. Täällä isäntä sanoi, että tuoksuu ulkomailta. Sanoin - armaani, olemme ulkomailla. Ei kun "ulkomailta"... no tiesin mitä hän tarkoitti. Tuoksui siis korkealta paikalta, vuoren päältä, kuin Madeiran vuorilla tai Azoreilla...vain savuntuoksu ja kukonlaulu puuttuivat.


 Ilma oli niin kaunis, pilvien varjot auringonpaisteessa lankesivat maahan.


Altan kanjoni, uskomaton paikka. Kuvat otettu autosta, jossa tuulilasissa oli muutama liiskaantunut itikka.

Altassa, nämäkin kuvat otettu autosta, kyllä siellä valotolpat ihan suorassa olivat! Oli niin jännää, kuina meren vaikutus on niin merkittävä kasvillisuudelle. Täällä kasvoi taas kuusia!

Lunta


Jäämeren rannassa, kallioilla

 Paluumatkalla kanjonissa.

Virtaavaa vettä oli kaikkialla!

Kotimatka alkoi, ajelimme hissuksiin Suomineidon kurveja myötäillen kotiinpäin. 

SiikajokiKuvia otin aika paljon, tässä pieni otos! Matkan varrella Hetan pohjoisella puolella näin kolme kasvihuonetta, olipa ihmeteltävää. Kolarissa ja Pellossa kukkivat pionit ja unkarinsireenit, Hetassa juhannusruusu oli kukkinut aivan juuri! Nautin suunnattomasti vedestä, vallankin virtaavasta vedestä, kuvattavaa riitti ja nautin, kun hiljaisuudessa sain katsella jatkuvaa virtaa! Nautin suunnattomasti myös valon leikeistä ja varjoista, sitäkin oli suunnattomasti tarjolla ja ilmasta, oli tilaa hengittää.

En kaipaa lomalla huvipuistoja ja härpättimiä, niitäkin olisi ollut tarjolla, tai turistirysistä, ravintolassa emme käyneet koko matkalla kuin kerran. Nautimme erinomaisista paikallisista herkuista, ja niitäkin oli paljon tarjolla. Ohitimme menomatkalla Hanhikiven tienhaaran ja mietin, onko pakko tuokin rakentaa. Uutisissa sanottiin että Pohjanmeren perukkaan on tulossa lisää tuulivoimaloita...vaikka ne kolisevat, eivät ne kuitenkaan tee pahempaa ympäristötuhoa! Uutisissa kerrottiin Sotkamon kaivoksen asioista...sekin nostatti karvat pystyyn, mikä on puhtaan luonnon hinta ja mitä jää lapsille... Ajattelin ja paasasin isännälle, etteikö voisi olla ihmisille sähkökiintiö kuin maidontuottajille maitokiintiö...kiintiön verran voisi käyttää. Mitä jos sähkö lopuu, kuinka käy...en uskalla edes ajatella! Tarvitaanko ihan joka asiaa varten joku kone  tai härpätin...sitä aina kannattaa miettiä. No tässäkin tuli saarna!

Pohjoisen matkalla usein näemme kanalintuja, nyt näimme Pohjanmaalla vain yhden fasaanin. Petolintuja kyllä näimme, tuon jo aikaisemmin mainitsemani piekanan lisäksi pikkutiellä Hetasta Nunnasen kautta Kittilään näimme viisi kanan kokoista lintua keskellä tietä, isäntä jarrutti ja pysähdyimme. Yksi makasi mahallaan tiellä muut istuivat. Haukanpoikia...kaivoin kameraa...olin liian hidas...linnut lensivät taivaan tuuliin, sain vain muistokuvan! Myös etelämpänä näimme yhden kanahaukan.

Onneksi meillä täällä on vielä paljon kaunista ja koskematonta ja tilaa hengittää, kissankelloja helisemässä!

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Voi noita Norjan maisemia! Ja upea, upea koskimaisema. Kiitos tuhannesti tästä kuvamatkasta!
  Juu, uutiset Pyhäjoelta ja Talvivaarasta... voi masennus. Tuulivoimaan pitäisi satsata, ydinvoima on mennyttä aikaa. Hämmästytti se, kun joku Pyhäjoen kunnanjohtaja sanoi tv:ssä, että sinne tarvitaan lisää asukkaita. No juu, rakentamaanhan sinne niitä tuleekin, mutta sen jälkeen siellä ei halua kukaan asua. Voi mitä lyhytnäköisyyttä. Surku sentään. Ja sama sen kaivoksen kanssa.
  Paasaus on tarttuvaa :-D
  Pakko siirtyä lopuksi ihaniin asioihin, ettei jää pää kihisemään. Ihanasti sanot, että haluaisit kukkasena asua tuollaisessa paikassa kosken äärellä! Mikä näkymä myllärin ikkunasta, mykistävä. Mahtava paikka häävastaanotolle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Noihin maisemiin olisin halunnut upota pidemmäksikin aikaa, silmä ja sielu lepäsivät, kaikki aistit saivat mahdottoman annoksen ihanuutta!

   Ajattelin ihan samaa, kohta on Suomineidon uuma saastutettu kokonaan ja kun alaan perehtyneet tiedemiehetkin ovat sanoneet, että tuokin voimalaitos on aivan turha, niin miksi ja tuo Talvivaara ja mahdollisesti myös Sokli, tuomiot johtajille olivat naurettavia! En jaksa olla ihmettelemättä, kuka ihan oikeasti voi tehdä tuollaisia saastutuspäätöksiä pitkälle tulevaisuuteen, maailmalla kun suuntaus on jo aivan toisenlainen! Päässä kihisee tosiaan ja matkan varrella isäntä sai kuulla sellaiset paasaukset...uuman kohdalla, päässä tosiaan kihisee ja savu tulee korvista!

   Nautin suunnattomasti virtaavasta ja aaltoilevasta vedestä, kuohuista ja tyrskyistä sekä avarasta maisemasta ja tuulesta! Ihana oli katsella kuinka kukat leikkivät tuulessa ja veden virta niitä huojutti! Kukkolankoski on upea paikka, sinne täytyy mennä uudelleenkin!

   Poista
 2. Upeat maisemat ja reissu. Tätä oli kiva lukea ja katsella, kun en ole missään noissa paikoissa käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tosiaan ihana reissu tai oikeastaan jälleen kerran hanimuuni! Pohjoisessa on paljon kaunista nähtävää!

   Poista
 3. Voi, miten ihana matka teillä on ollut! Länsireitti pohjoiseen on kaunis, mutta niin hidas :)
  Paljon katsottavaa. Altan kanjoni on upea ja Pohjois-Norja kaikkineen on suosikkipaikkani. Aivan vatsaa väänsi ihastuksesta kun katselin kuviasi. Minusta turistirysät ovat ihania, kaikki kokoontuvat niihin ja minulle jää paljon rauhallista aluetta retkeilyyn :) Kymmeninä Jäämerenretkilläni olen asunut tunturissa, maailman upeimmissa merimaisemissa ja kokenut suunnattoman autuuden auringon paistaessa läpi yön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lännen reitti oli meille aivan uusi, vaikka olen lapsesta saakka pohjoisessa käynyt papalla ja muutenkin, Paljon oli katsottavaa. Pohjois-Norjassa on tosiaan paljon nähtävää ja sinne varmaan palaammekin, Altan kanjoni oli hyvin vaikuttava! Ihan noin pohjoisessa ja Jäämeren rannoilla en ole ennen käynytkään. Merimaisemat - kaikki maisemat olivat upeita! Lapin vuodenajat täytyy itse kokea!

   Tosiaan, en tullut ajatelleeksikaan, turistirysäthän tosiaan imevät itseensä väkeä ja meille hiljaisuuden ja maiseman nautiskelijoille jää enemmän tilaa!

   Poista
 4. Olipas sulla mahtava reissu, jos noista kuvista voi päätellä. Monenlaista maisemaa ja luontoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain ja vakavasti jälleen ajattelin järkkärin hankintaa, jotta olisin saanut vielä parempia kuvia! Meillä on isännän kanssa matkoillamme aina niin mukavaa - hanimuunia joka kerta :)

   Suomessa on paljon nähtävää, noiden lintujen näkeminen myös ilahdutti vaikka en niitä saanutkaan kuvattua.

   Poista
 5. Oli upeaa katsella kuvia ja yrittää muistella sitä vähää, mitä vielä muistissa on. :)
  Oli vuosi -71, kun olen silloisen poikaystävän kanssa länsireittiä ajanut pohjoiseen. Oulussa vaihdettu kihloja, Saanatunturin juurella yövytty teltassa, sieltä Altaan ja Jäämerenrantaa ylös. Muistan kuinka hirveästi pelkäsin, vaikka saimme ajaa sisäreunaa, koska suunta oli pohjoiseen. Se onkin ainoa pohjoisen reissu, jonka olen tehnyt, lukuunottamatta Ylläkselle lasten ehdoilla tehtyjä laskettelumatkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa Sinulla silloin romanttinen reissu, ja maisema varmasti oli iso osa myös silloin. Nyt tiet ovat todella hyvässä kunnossa! Äitinikin muisteli että ennen olisi tiet olleet aivan hirveitä ja hänkin oli tehnyt ikuisen päätöksen ettei ikinä sinne menisi jos hengissä sieltä selviää!

   Poista
 6. Upeat kuvat ja reissu, paljon minulle tuttuja ja rakkaita paikkoja.

  Asiaat kirjoitat sähköstä ja kaivoksista, olen kanssasi ihan samaa mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sielu ja aistit lepäsivät, Lapista löytyy aina paljon ihanaa näkemätöntä ja kokematonta!

   Millaista ehdokasta pitäisi äänestää, joka Arkadianmäelle päästyään oikeasti ajaisi niitä asioita joita on luvannut ja joka tekisi sellaisia kauaskantoisia päätöksiä ihmisten ja luonnon hyväksi, jotenkin vain tuntuu että iso veli aina jyrää ja markkinavoimat!

   Poista
 7. Kiitos tästä hienosta kesämatkasta. Nautin jokaisesta kuvasta ja hetkestä, jonka olit niihin taltioinut. Talvivaarasta ja Hanhikivestä olen kanssasi samaa mieltä, enkä käsitä, miksi asioita pitää katsoa niin lyhytnäköisesti. Miksi taloudellinen näkökulma voittaa aina kaikki muut arvot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, kuvat olivat vain raapaisu ihanuutta!

   Ihan uskomatonta kun Hanhikivi on ihan tarpeettomaksi jo todettukin niin miksi sitä vain jyrätään eteenpäin! Mikähän senkin tulevaisuus oikeasti on ja paljonko tulee lisäkustannuksia, minne ydinjätteetkin viedään?? Ja Talvivaara...pah, harmittaa!!

   Poista
 8. Kiitos matkasta pohjoiseen oli mukava kulkea kanssasi ja muistella omia vaelluksiaan tuolla tunturien, järvien ja jokien maassa.
  Syyskuun alussa teen viikon linja-automatkan tuonne itäiseen Lappiin otsikolla Inarin maa.
  Matkasi on ollut tosi antoisa ja siitä jää aina kaipauksen tunne sisimpään.
  Istun ulkona ja pihalla käy pieni tuuli, mutta se ei ole sama kuin tunturintuuli, sitä tuulta aina joskus kaipaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, meillä on kaunis kotimaa! Meillä oli kyllä todella onnistunut matka ja sääkin suosi, itikoita oli aika vähän. Nautin kaikilla aisteilla, kaikkea vallankin tuulta, virtaavaa ja kuohuvaa vettä tulen kaipaamaan, kunnes sinne taas palaamme.

   Ihanaa matkaa Sinullekin, ruska on varmaan silloin hyvin kaunis ja tuuli hellii!

   Poista
 9. Sitä on sitten posoteltu meidän ohi nokka pystyssä ja kovalla kiireellä, yhyy! Pohjolan Valkea kaupunki täällä ihan vaan teitä varten ois ollut tyrkyllä. Oisin opastanut sut pyörryksiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ja mietin, ajattelin ottaa yhteyttä, mutta mut on kasvatettu...no miten sen nyt sanoisi, olisi ollut kiva nähdä, mutta en halunnut tyrkytellä. Kerroin kyllä isännälle että Oulu on Vanhan Rouvan valtakuntaa ja hän se hyväksyi hiljaa kunnioittaen ja toisaalta Sinähän olit riekkumassa siellä Pohojanmaalla Intsun tykönä...joten...poiketaan toiste, ja varmasti. Peräpohjola lännenkin suunnalta hurmasi isännän, virtaava vesi ja kalastus, joten sen kautta Lappiin mennään toistekin!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!