Kivipellon Saila

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Viettelys

Pohdin aina vahvasti etukäteen, mikä puutarhan alue olisi huollon tarpeessa, kukkamaat, kasvarit, kasvimaa...turhaa ajattelua, puutarha viettelee minut ihan joka kerta. 

Tänään ajattelin leikata ruusut. No sisääntulon maanpeiteruusut, Sommarvindit, kasvavat kuunliljojen vieressä. Kuunliljat tarvitsivat katemultaa (hauska juttu, luin Betweenin blogista). Hieno sana, totta joka tavu. Katetta kuunliljojen versojen päälle, komeaksi täytekakuksi! Alla taimet, täytteenä vanhat versot ja kermana katemulta kompostista! 

Edessä oikealla vielä leikkaamaton uskomattoman sitkeä laventeli

Vasemmalla kuunliljakakku kaikilla höysteillä

Lopputulos

No kun kompostin aukaisin, katemultaa pyydettiin monelta suunnalta...ai niin ne Sommarvindit...no tyhjensin kompostin. Niin ne ruusut! 

Kellarinmäen Juhannusmorsian on tehnyt juuriversoja, niille on paikka katsottu, täytyy vain purkittaa ensin, että juuri vahvistuu ja musta ruusu, Nuit's de Young  joka kasvaa ihan väärässä paikassa ja silläkin on ihana uusi verso. Kaivoin ruusut ja purkitin, toisen mustan ruusun laitoin uuteen aurinkoiseen paikkaan kompostilla vahvistettuun maahan, toinen jäi purkkiin odottamaan vahvistumista Juhannusmorsiamen kanssa.Oikeasti en tiedä ruusun nimeä, olen sitä metsästänyt, onkohan se Juhannusmorsian vai mikä, mummun vanha ruusu, ihana kuitenkin? Tekee hillitysti juuriversoja ja kukkii Juhannuksena, mieto ruusun tuoksu.
Kaksi purkkia Juhannusmorsianta ja yksi musta ruusu.

Sulo oli apuna hommissa!
Puutarha siis vietteli taas kerran minut, piti leikata ruusuja...leikkasinkin illan päätteeksi, kun olin ensin meikannut kuunliljat, kattanut Sommarvindien juuret kompostilla, tyhjensin kompostin melkein, kaivoin ruusut, istutin ja purkitin...nautin ja nautin! 

Nöpökin auttoi, vähän jo väsyttää
Kyllä puutarhointi on vain niin ihanaa...viettelevää...nautinnollista...kuinkahan pääsen aamulla sängystä ylös?

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kisupojista on paljon apua...viettelys vei taas mennessään, unta ei kauaa tarvi odotella!

   Poista
 2. Ruususi voisi olla Suviruusu "Poppius",itselläni on juuri mummun vanhaa kantaa oleva ja näyttää samanlaiselta kuin sinun ruususi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, ruusu on myös aika vanha.

   Poista
  2. Juhannusmorsiameksi on kovasti voimakkaan värinen, joten luulen minäkin Poppiukseksi.

   Poista
  3. Taitaa olla Poppius, kiitos tiedosta:D

   Poista
 3. Niin,särkylääkettä joudun ottamaan iltaisin;) Vaikka polvia kolottaa ei puutarha töitä voi jättää väliin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, särkylääkettä täytyy joskus ottaa...mutta on se sen väärti, puutarhatouhu antaa kuitenkin aika paljon hyvää mieltä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Taitaa olla meillä puutarhaihmisillä yhdistävä tekijä!

   Poista
 5. Noinhan siinä aina käy. Viettelystä on turha vastustaa, antaa sen viedä mukanaan. Tuo katemulta on kyllä pätevä juttu ja se myös helpottaa keväistä penkkien kohentamista, muista hyvistä puolista puhumattakaan. Nyt vielä markkinointigurut ovat keksineet sille myyvän nimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä puutarhointi on hyvä viettelys kaikkiaankin! Hyviä puolia riittää melkoisesti ja siksi kannattaa katemultaa käyttää, ihme on että sillekin on keksitty kauppanimi :D myyntimiehillä on tuntosarvet tälläkin saralla.

   Poista
 6. Ihana ruusu! Toin kerran ystävältä Vammalasta Tornionjokilaaksonruusun ja istutin suurin toivein. Pah pah hienohelma ei tykännyt olla puolessa välissä: kotoisin pohjoisesta ja kylässä etelässä - kuka sitä nyt siinä välissä haluaa kukoistaa?

  Vooi minunkin pitää leipoa moisia kakkuja! Komposti vaan on vielä umpijäässä - mutta jos kangella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että etelästä tuotu pohjoisen ruusu noin tylytti Sinua! Eipä olisi uskonut tosiaankaan! Olet kyllä niin hyvä kakkuleipuri, tätäkin kakkua voit kokeilla, jään taltuttamiseen Sinulta löytyy aina keinot!

   Poista
 7. Tuleeko ne kuunliljat tuon kerroksen läpi, pitää varmaan kokeilla itsekkin tuota samaa.
  Ihanat ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katteen alta taimet tulevat läpi vankasti puskien, kate parantaa maan laatua, pitää allansa kosteuden ja on hyvää einettä maan matosille, jotka puolestaan pitävät maan kuohkeana ja lannoittavat jätöksillään. Ei tarvitse kastella eikä lannoittaa, kukoistaa varmasti. Kummityttöni, siis hortonomineitonen, ihmettelee aina kasvien kokoa ja lehtien suuruutta, vaikka tämän kummenpaa temppua en kasveille tee. Taimien alla on helteellä kissojen kiva lekotella :D Mummun ruusut ovat kyllä ihania ja tuo ihan tumma violettikin, ostamani, on kyllä aika dramaattinen, mutta kaunis.

   Poista
 8. Sulo ja Nöpö ovat niin söpöjä <3 Kiitos kaunis kannustuksesta ruokakisassa <3 Lämpö tuntuu tänne asti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta herkkuahan olit tehnyt ja parasta, nam nam! Pojat ovat kivoja kavereita!

   Poista
 9. Todella kaunis ruusu ja kiva apulainen kuule juhannusruusu on meilläpäin kerrattu mut valkoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu on niin kaunis, ajattelin sen olevan Juhannusmorsian, ruusuni taitaa siis olla kuitenkin (kiitos anonyymin kommentti) suviruusu 'Poppius' eikä luulemani Juhannusmorsian, se on vaaleampi punainen ja myynnissä (kai) Haikalan puutarhalla Tampereen liepeillä. Meilläkin juhannusruusu on valkoinen puolikerrottu, tuoksuva, ihana!

   Poista
 10. Minullakin on kuunliljoja ja ruusuja aika paljonkin. Nuo kissat ovat vain niin söpöjä. Minun pitäisi ajella puutarhalle taimien hankintaan. Karkaakohan siellä mopo käsistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ruusut ovat ihania!! Kuunliljojen lehdistö on ihanan rehevä ja vihreä, sadepisarat jäävät lehdille lepäämään kauniisti ja lehdistö antaa aurinkoa ja kuumuutta vastaan suojan kissoille, mukava lepopaikka katveessa. Taimitarhalla karkaa mopo ihan aina käsistä, sinne minäkin menen lauantaina, yhtä kärhöä hakemaan, saa nähdä mitä tulee mukana.

   Poista
 11. Kauniita kissoja!! Mukava nähdä näitä puutarha-avustajia - vai ovatko teillä työnjohtona enemmänkin?

  Voi, kun olisi jo kompostimateriaalia täällä maalla! Huonokuntoisia paikkoja multaa varten kyllä riittäisi. Mutta eiköhän tämä vuosi tuo jo muutosta, kun pääsen toden teolla kaivelemaan ja kääntämään, toivottavasti istuttamaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtotehtävissä kisut pääasiassa ovat, vallankin Nöpö, kukkiin erikoistunut, näyttää kaatuneet kukat ja haistelee tuoksuja kuten minäkin ja puolustaa mamman kukkamaita vierailta...kokemusta siitäkin on, kissan kynnet ovat aika terävät.

   Komposti on aika hyvä multakone, nuo mitä levitin on vuoden vanhasta keittiöjätteestä, laitan kukkamaille ja kasvimaille haravointijätettä ja kesällä heinäsilppua, niillä ihmeesti maa paranee, sekä kanalan pohjaa, vuoden kun se vielä kasvimaan reunassa muhii niin sitten levitän sen kasvimaalle parannusaineeksi, lohko kerrallaan pikkuhiljaa. Sinistä savea olen lähtenyt parantamaan, niin katteilla kuin kompostilla ja härkäpapu- ja auringonkukkamailla, hiljalleen hiljalleen...paranee maa kuitenkin kun ei peruskalliota myöten käännä. Pitkämielisyyttä ja onnistumisen iloa Sinulle toivotan! Aion käydä Haikalalla, siellä on oikeaa Juhannusmorsianta, sen haluaisin!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!