Kivipellon Saila

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Aamulenkillä

Lähdin aamusta heti lenkille, taivas oli niin sininen ja kaunis.Linnuilla oli kaunis konsertti menossa, kuusenlatvassa luritteli tipunen, en nähnyt mikä, kun silmälasit jätin kotiin.

Näyttää kyllä räkätiltä, mutta ääni oli jonkun toisen linnun, mustarastaan

Toivoin näkeväni tummakarvaisen ketun, jonka mies oli toistamiseen nähnyt iltalenkillä ollessaan samoilla paikoilla...näin vain mustan koiran. Olikohan se tumma kettu kuitenkin ollut tuo samainen koira?

Kotiin päästyäni tein aamukierroksen pihatanhuvilla.

Kohta kukat avautuvat!
Olen erityisesti mielistynyt pikkunarsisseihin:

Rip van Winkle

Jetfire

Jetfire

Narcissus Moschatus

Tetet, jotka alle kymmensenttisiä tappeja

 Kivisellä mäellä puuhamaan päässä on yksi kesän työmaani, siinä kasvaa kaikenlaista luvatonta. Hiljalleen siihen olen laitellut kukkivia pensaita ja sipulikukkia. Korean onnenpensaita laitoin kaksi, toinen koki ikävän kohtalon. Koska mäellä oli myös seljaa, niin reppuruiskumies tuli ja suihkutti rontuppia, ja sitten minulla oli vain yksi koreanonnenpensas, no niitä saa kaupasta lisää. Onnenpensas kai muistutti seljaa ja siksi se piti myrkyttää, samalla suihkautuksella menehtyi myös preeria-angervo ja melkein punalatva. Onneksi pääsin hätiin ja sovimmekin, että katsomme ruiskutettavat taimet tulevaisuudessa sitten yhdessä.

Pian nuput aukeavat

Törmällä olen saanut ilokseni viihtymään myös lapsuudenkukkani ja ihanuuden,  isohirvenjuuren.


 Sitten talon toiselle puolelle. Omenapuiden alla äidiltäni saamat kerrotut idänunikot ovat jo vahvassa kasvussa.


Eilinen päivä meni tämän kukkamaaneljänneksen rassaamiseen. Persian keltaruusussa on sitten vietävän tarttuvia piikkejä... Sieltä sitten hiljalleen nousevat pionit, maanpeiteruusut, iirikset ja liljat.


Keisarin pikarililjat ovat jo aikas kookkaita

Kirsikkapuiden alla kasvaa erilaisia narsisseja, nuppuja oli ihan mukava määrä, viime vuonna ei kukkia tullut kovinkaan paljoa.


Siellä kasvaa myös pari juhannuspionia (meillä sanotaan talonpoikaispioni). Pelastin ne heinikosta ennen talommen rakennusprojektin alkua. Sain niitä pelastettu kymmenkunta.

Juhannuspioni
Jalkavaimo nousemassa kylvystä, sekin kasvaa kirsikkapuun alla.

Ja sitten nämä kirput. Jaksan aina ihmetellä, miksi kaupassa kuolanpioni maksaa niin paljon. Meillä kuolanpioni siementää, jos vain ei huomaa leikkoa vanhoja kukintoja pois. Täytyykin keksiä näille pikkuisille uusi kasvupaikka...niitä on aika vietävän paljon.


Ja mamman kulta huomasi, että rapsuttaja on kierroksella...


Telkkarin säätiedoissa luvatiin ihan mahdotonta vappuilmaa, ja aamun paikallislehti toisti samaa kauheutta! Voimakas matalapaine tuo Pohjois-Pirkanmaalle, siis meille, lumisateita keskiviikon ja torstain välisenä yönä, jopa 30 cm lunta. Tämä on siis pahin skenaario, sanotaan. Toivottavasti se ei toteudu ja tuulet vievät lumipilvet Siperiaan tai jonnekin mahdollisimman kauas! Ihan kauheaahan se olisi, jos vappuna oltaisiin porukalla lumitöissä ja teekkariressukoita, joita kastetaan Tammerkoskeen teekkarikasteessa Vapunpäivänä, lumituiskulla vielä hellittäisiin. Tosin tuollainen luminen ilma saattaa hiukan Vapun juhlintaa hillitä ja terasseilla olisi tilaa!

Toivotaan kuitenkin auringonpaistetta kaikille!

18 kommenttia:

 1. Voi ei mikä vappuskenaario! Vuosi sitten vappuna heräsin siihen, että maa oli valkoisena, lunta oli yli 5 cm. Oli se aikamoista, kun ei ollut silloinkaan enää yli kahteen kuukauteen lunta nähnyt. Toivottavasti ei tule 30 cm:iä kuitenkaan! Muutama sentti sulaa äkkiä, jos aurinko paistaa.
  Ihanan keväistä siellä on, niin hyvässä kasvussa kaikki kukkapenkit!
  Onnenpensasta saa muutenkin kuin kauppaan menemällä, se on yksi helpoimmista pistokaslisättävistä. Laita oksanpätkä kukkaruukkuun tai suoraan maahan, se juurtuu siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväistä on vielä ja aikas mukavia pihatyöilmoja joita lomalleni tilasinkin. Toivottavasti ei ihan kauheasti lunta tule jos on siis tullakseen, ihan mahdottomilla pelottelevat. En taida noita aarretaimia vielä laittaa maahan, vaikka ulkona pärjäävätkin, ettei heti tule kylmää suihkua niskaan. Taidanpa laittaa taivukkaan onnenpensaasta, se on aikas nätti niin kukkiessaan kun kukinnan jälkeenkin. Saisin niin uuden taimen helposti tuon ressukan myrkytetyn paikalle.

   Poista
 2. Toivottavasti lumet pysyvät kaukana, siellä on jo niin kauniin keväistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon, ihan uskomaton sääennuste. Laittelin jo vähän suojaan purkeissa olevia maahan meneviä perennoita ja puun taimia.

   Poista
 3. Kivoja pilviä olet bongannut, voisivat olla sen tulevan rintaman etureunaa, hyvällä mielikuvituksella jalaspilviä. Sulla on niin paljon kaikkea ihanaa, että toivotaan niiden lumien menevän sinne Siperiaan.
  Kaikki kirput voit lähettää tänne, kunhan et lähetä liljankukkoja, niitä on jo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin taivaalle pihahommissakin ollessani, tummia pilvilauttoja on alkanut lipua lännestäpäin...ehkä nuo ekan kuvan pilvet ovat jalaspilvien etiäisiä, saattaa ollakin. Toivottavasti ei tule ihan kauhea myteri! Huomenna pitäisi tulla vielä sutarinkin, tyttösutarin vielä, toivottavasti ei käy kova tuuli ja katto ole kovin niljakas että pysyy katolla. Noita kirppuja kyllä riittää, voisin vaikka lähettääkin sulle niitä pussillisen tai syksyllä siemeniä. Kun ne heti laittaa multaan syksyllä niin itää varmasti. Vai on teillä jo liljakukkoja, täytyypä tarkkailla noita omia liljoja. Oletko tulossa puutarhabloggaritapahtumaan Tampereelle?

   Poista
  2. En ole tulossa Tampereelle. Löysin äsken ilmoituksen googlettamalla, varmaan kiva tapaaminen. Jätän väliin, mullahan ei edes ole omaa blogia.
   Se "kirppujuttu", katsotaan sitten syksyllä :)
   Vappuiloa toivottelen! (säistä huolimatta)

   Poista
  3. Juu, jos vain kuolanpionin siemeniä haluat laitan niitä postiin sitten syksyllä! Iloista Vappua Sinullekin, toppatakki on varmaan paras vappusäässä!

   Poista
 4. Piti ihan kuuklettaa tuo isohirvenjuuri. Mielenkiintoinen tapaus, pitääpä kysellä meidän puutarhoiltamme, josko se menestyisi meillä. On muuten käpyjä mahottomasti tuossa linnunlaulupuussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, käpyjä muutenkin on melkoisesti ja tosiaan tuossa linnunlaulupuussa erityisesti.

   Isohirvenjuurella on upeat lehdet, upea korkea kukkavana ja kullankeltainen kukinto, se kuuluu lapsuuteni kasveihin ja vallankin ne upean isot lehdet ovat mieleeni. Toivottavasti menestyisi teilläkin!

   Poista
 5. Nuo ahkerat apulaiset :) meillä mies ja raivaussaha on vaarallinen yhdistelmä monta pensasta on henkensä menettänyt.
  Ihania pieniä narsisseja, ihan kohta nuo kukkivat täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania apulaisia, tarvitaan vain ohjaavaa kättä ettei tule isompaa vahinkoa. Siskon kauppamatkalla ollessa hänen miehensä oli siistinyt mongolian vaahteraa, voit kuvitella miltä se näytti yksirunkoisena, totesi mies vain että vesoja vähän siivosi, kiitteli sisko häntä kovin...

   Nuo pikkunarsissit ovat niin suloisia!

   Poista
 6. Kylläpä on kasvu pitkällä! Meillä täällä tuulisen pellon laidalla vielä varrotaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkällä kasvu jo on ja hirvittääkin tämä kylmyys, mutta kasvit kestävät keväällä kylmää paremmin kuin syksyllä, onneksi! Kevät etenee kyllä ja pian varmaan lämpimiäkin ilmoja saadaan.

   Poista
 7. Nuo aamun kierrokset pihalla on sitä mitä nyt juuri täällä kaupungissa kaipaan. Onneksi ilma ainakin tänään on surkea ja niin varmaan kesäkodin taivas antaa pelkkää vettä. Olemme sellaisessa vaiheessa, että kesäkotiin pääsemme vasta noin parin viikon kuluttua ja sekös minua hieman surettaa ja harmittaa..
  No, sain sieltä raportin ja onhan siellä kaikki hyvin, mutta ihan omin silmin sitä täytyisi nähdä miten ja mitkä kasvit ja pensaat ovat kasvussaan edenneet ja missä vaiheessa mahdollinen kukinta tai silmujen aukeaminen.
  Sinun aamukierroksesi oli mukava ja oli kiva kanssasi sitä kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä eilen satoi ihan koko päivän ja onneksi vettä ja illalla vähän räntää sitten kuitenkin. Lumi ei jäänyt maahat onneksi. Uskon että kesäkotiin haluatte jo, keväällä kasvun seuraaminen on niin ihanaa, aina putkahtaa yllätyksiä maasta heränneistä tutuista, joita koko talven on kaivannut. Mukava uutinen aina on että kaikki on hyvin, vaikka uskon että omin silmin haluaa kasvun aina nähdä. Olipa kiva, että olit mukanani aamukierroksella!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!