Kivipellon Saila

perjantai 5. helmikuuta 2016

Tupsahtelua

Muutaman kasvin kanssa olen ollut tosi vaikeuksissa kovan leviämisen kanssa, yrtti-iiso oli kai mahdottomin hävitettävä. Tein suuren työn että sain sen kitkettyä kukkamaastani, toinen oli tarhasuolaheinä, mutta ei kuitenkaan niin hankala. Oletko törmännyt ikäviin tupsahtelijoihin kukkamaillasi tai kasvimaalla?

Näistä tupsahtelijoista tykkään kovin, kasvimaalla on jopa suuri ilo kun huomaan jonkun rakkaan kasvin siementäneenkin, jopa krassinkin siemen kasvimaalla on säilynyt elinvoimaisena talven yli!

Näitä ainakin tapaan tupsahtelemassa kasvimaalla talven jälkeen keväällä...

Maurinmalva
Krassi

Kehäkukka


Kosmoskukka
Auringonkukka
Pihanurmella saa ja jopa toivoisin, että scillat ja posliinihyasintit leviäisivät innolla. Niitä laitankin sipuleista joka vuosi lisää, mutta toivoisin saavani kauniin sinisen kukkamaton omenapuiden alle ja toki muuallekin puutarhaan mahdollisimman pian, isomummulla oli sellainen! Ilokseni olen huomannut että rakentamisen jälkeisten pihatöiden jälkeen isomummun vanhojen scillojen ja posliinihyasinttien pikkusiemenet ovat alkaneen voimistumaan jo harvakseltaan kukkivatkin pitkin nurmikenttää!

Scilla
 Omenapuiden alla kasvaa myös äidin antama unikko joka saa levitä aivan rauhassa, se kukkii kaunisti kerrotuilla punaisilla kukillaan!

Unikon pampuloita
Kukkamaassa parasat tekevät siementaimia maltillisesti ja niitä sitten siirtelen tai annan ystäville!

Parsa
Kukkamaalla iloisesti levittää siemeniään myös kuolanpioni, jos en ole muistanut vanhoja kukintoja poistaa! Mutta sekään ei haittaa! Pikkutaimille on löytynyt aina uusi koti!

Kuolanpioni
Sormustinkukkaa toiset moittivat, että se leviäisi liikaa, minä en sitä saa millään kasvamaan ja toivoisinkin että se tupsahtelisi siellä ja täällä! Odottelen sitä innolla!Haitallisia tupsahtelijoita meillä ei olekaan, kun tuon yrtti-iison sain lannistettua! 
Sulo tupsahtaa kasvihuoneeseen torkuille

Oikein mukavaa alkavaa viikonloppua ja laskiaista! 
Pitkiä pellavia Teille kaikille!


28 kommenttia:

 1. Mulla vaan noita voikukkia riittää..joka paikassa..aina.
  Lemmikki tahtoo pikkasen liikaa levitä. tykkään kyllä kovasti kukasta mutta joka penkissä sitä ei saa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niitä meilläkin tupsahtelee enemmän kuin olisi soveliasta, mutta kesäisin Kivipellon isännän lempipuuhiin kuuluu voikukkien kaivaminen nurmesta. Hänellä on musta vanha betoninroiskeinen ämpäri ja lapiona vanha puutarhalapio jonka katkenneen varren virkaa toimittaa kiinni hitsattu iankaikkisen vanha hana, hana on hyvä kahva jota vasten lapion voi maahan painaa ja sitten poljetaan voikukan juuren reikä umpeen niin että tanner tärisee!

   Lemmikit tosiaan ovat ihania, mulla nekään ei kovin leviä, mutta uskon ettei sen ihan kaikkia penkkejä tarvitsisi täyttää!

   Poista
 2. Minä toivon ihan samaa kuin sinäkin, että sormustikukkia alkaisi ilmestyä vähän kaikkialle, ne kun ovat niin kauniita ja koristeellisia. Täälläkään ne eivät todellakaan ole levinneet riesaksi asti, vaikka sitä juuri haluaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sellainen haave että sormustinkukkia tupsahtelisi sillain kuin Beatrice Potterin satukirjoissa, sieltä varmaan ihastukseni sai alkunsa :D toivottavasti saamme kummatkin noita ihanaisia tupsahtelemaan sinne ja tänne!

   Poista
 3. Täälläkin on joitain tupsahtelijoita.
  Sormustinkukat ovat niitä innokkaampia. Mutta siirtelen niitä sitten paremmille paikoille, annan ystäville ja välillä suvaitsen niitä vähän väärissäkin paikoissa. Ensin en meinannut saada niitä millään pysymään meidän tontilla ja kylvin parina kesänä 100 kpl siemenpussit ja istutin pari taimeakin. Ja auta armias, kun siemenpankki maasta yhtäkkiä innostuikin kasvamaan. Nyt niitä on. :)
  Ja scilla-matoista tai -meristä minäkin haaveilen. Vanhoissa taloissa on aivan uskomattoman kauniita näkyjä keväisin. Ehkä meilläkin joskus.
  Ja sun kuolanpionin leviämisestä minäkin olen iloinen. Yksi pienokainen sai uuden kodin meiltä viime kesänä. Kerron kyllä, mitä hänelle kuuluu ensi kesänä.
  Mukavaa viikonloppua ja pitkiä pellavia Kivipeltoonkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, varmaan ihania! Toivottavasti meilläkin joskus tulee tuollainen sormustinkukkapamaus ja niitä nousisi sieltä ja täältä, sitä odottelen :D

   Isomummulla oli tosiaan upea scilla- ja posliihihyasinttimatto tuosssa tien puolella ja omenapuiden alla, toivon että saan samanlaisen aikaan, annan kukkien siementää ja ostan aina alelaareista loput scillat ja posliinihyasintit.

   Toivottavasti kuolanpionisi kasvaa, jollei niin saat taatusti uuden!

   Kiitos, toivottavasti aurinkokin uskaltaan pilven reunan takaa pilkistää! Pellavaa laitan jälleen, se on kuivakukkanan kiva (kuitupellavaa kasvatan).

   Poista
 4. Ihania karkulaisia, kehäkukkaa meilläkin ilmestyy millon minnekkin, kompostin kanssa leviää.
  Sormustinkukkaa haluaisin, mutta kun en saa siemeniä itämään, missähän on vika.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Mullakin on ollut tuo sama ongelma kun en saa sormustinkukkaa kasvamaan, tuhatpäin siemeniä olen heitellyt sinne ja tänne, taimetinkin ja nyt on vähän jo toivoa että saisin edes hiukan niitä kasvamaan, nuo kuvat ovat juuri niistä taimettamistani. Kehäkukka kyllä sopii piristämään ihan missä vain (melkein)!

   Poista
 5. Pihakäenkaali! Muuten nätti, mutta kun sitä on joka ikisessä paikassa. Toin kerran tyhmyyksissäni anopille tupsullisen käenkaalia naapurista. Aikaa siitä lienee 15 vuotta. Aika nopeasti me se yhteistuumin nujerrettiin - muka. Sitkeä sissi, ei voi muuta sanoa.

  Sen sijaan lemmikki on toivottu vieras, samoin kuin maksaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta harmittaa kun pitää nujertaa joku kiva ja kaunis, muttei sekään ole mukavaa jos karkulainen leviää ihan työkseen vaikka minne! Hyvä kun saitte selkävoiton! Toin kellarinmäelle KELTAmaksaruohon (oikein siis piha-alueelle :D) ja se on alkanut leviämään ja saa kasvaa vaikka onkin k.....en ja lemmikit, aion nyt kevätmessuilta Tukholmasta ostaa Impectalta vaaleanpunaisen lemmikin siemeniä, niistä näin kuvan Samettihortensian blogissa ja ihastuin!

   Poista
 6. Meillä voikukka leviää liikaa pitkin nurmikkoa, muusta ei ole haittaa. Sormustinkukkien leviämistä minäkin odotan! Scillat leviää vähän, kehäkukkaa nousee viljelylaatikoista ja tummaa unikkoakin jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta onhan voikukka iloisen keltainen, meillä isännän stressinpoistopuuhaa lauantaiehtoona on voikukkien kaivuu vanhalla pikkulapiolla nurmikosta, voikukka tosin on vielä voitolla! Aikas jännää että aika moni toivoisi sormustinkukan leviävän, se ei taida ihan niin helppo kukka ollakaan! Laitan ensi kesänä unikoita lisää ja toivon niiden leviävän tupsahtelemaan sinne ja tänne, siperianunikkoakin olen yrittänyt meidän mäelle saada vähän huonoin tuloksin, siitäkin tykkään, se on mun lapsuusihanuus, mummun naapurilla niitä oli eikä niihin saanut koskea :D No onneksi muut unikot viihtyvät ja tuo idänunikko kasvaa. Se on kaunis, hyvin kerrottu, mutta kukka on painava ja sade sen usein hakkaa maahan!

   Poista
 7. Samoin toivoisin sormustinkukkien tupsahtelua, voikukkaa taas tupsahtelee kaikkialla. Ukonkello valtasi koko kukkapenkin, jonka sitten puhdistin, mutta tupsahtelee vieläkin. On kaunis kukka, mutta sopii vain sinne missä saa levitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukka on aika elinvoimainen, tuskin siitä kovin helpolla meilläkään eroon pääsee. Sormustinkukat ovat kyllä ihania ja odottelen innolla niiden tupsahtelua!

   Poista
 8. Sulo on löytänyt pehmoisan kukkapenkin jossa lepäillä <3. Sormustinkukat ovat ihania, ne tupsahtaa sinne minne lystää ja kukkii tosi kauan :). Kuinka syvän multakerroksen olet antanut noille auringonkukille? Haluaisin kasvattaa noin komeita auringonkukkia, mutta epäilen että 3 metrinen jättiläinen vaatii aika paksun mullan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo viihtyy oikein hyvin muovihuoneessa, kun katemuovit vaihdettiin jätettiin kissoille oveen kulkureitti että pääsevät pehmeälle heinäkatteelle päiväunille ja maailman menoa seuraamaan. Toivon että meilläkin sormustinkukat viimein alkaisivat viihtymään :D

   Nuo mun auringonkukat ovat sellaisia matalia, pussissa lukee noin metrin korkuinen mutta kasvaa usein noin 1,5 metriseksi eli ihan kasvimaan mullissa kasvavat, matalampiakin on ja niitä voi laittaa ruukkuunkin. Oli mulla muutaman kerran noita kolmimetrisiäkin mutta varret piti palastella vesurilla, olivat niin kovaa tekoa mutta tykkään noista matalista kun ne ehtivät aina kukkia ja siemenet valmistua pikkulintunen evääksi.

   Poista
 9. Mökillä meni aikansa ennenkuin sormustinkukka sopivasti kotiutui. Nyt niitä ihanuuksia tupsahtelee siellä täällä.

  Tuo maurinmalva on kyllä ihanan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnentyttö, toivon että sormustinkukat alkaisivat meilläkin kasvamaan ja tupsahtelemaan :D Maurinmalva on upea kukka, se tupsahtelee ja laitan sitä vielä siemenestäkin ja mukava kun sitä ei tarvi esikasvattaa.

   Poista
 10. Meille mahtuisi tuota yrtti-iisoa ainakin, pitänee hankkia! Tosin pikkysydämenkin kanssa oli jo männäkesänä helisemässä. Maahumala on kauhea leviämään, sen kanssa olen ihmeessä. Onneksi ukontulikukan ruusukkeet on somia ja ne saa näpsästi pois ei-toivotulta paikalta vaikka myöhemminkin, ennen kukkimista seuraavana kesänä. Olen yrittänyt levittää yhtä ja toista, mutta lähinnä jotain kolmatta on omatoimisesti tullut siitä huolimatta - kuten unikoita talon juureen; siihen kasvoi hirveän paljon neidonkieltä. Voisiko vaikutelma olla erilaisempi... Vernäläinen rakuuna kuulemma leviää hullun lailla, vaan ei meillä - ja saksankirveli jota haluaisin pihan täyteen ei maineestaan huolimatta leviä sitten millään. Ole tässä sitten noitten kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtti-iiso on hyvä yrtti ja meidän Sulon lemmikki, hän aina hinkaa itseään yrtti-iisoa vasten, pikkusydän hyvässä maassa kasvaa oikein innokkaasti, maahumalasta ei olekaan mulla kokemusta. Ukontulikukkaakin olen yrittänyt meille laittaa kasvamaan mutta se ei tykkää meillä kasvaa. Mulla on ranskalaista rakuunaa ja se kasvaa hyvin maltillisesti, vanhalla talolla mulla olo saksankirveliä ja se levisi oikein reippaasti, tänne sitä en sitten ole laittanutkaan. Neidonkieli on aikas kaunis sininen :D ja unikot, meillä kasvaa noita äidiltä saatuja kerrottuja niistä tykkään!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. On kyllä, onneksi hankalia tupsahtelijoita ei ole meillä ollut paljoa.

   Poista
 12. Meillä tupsahtelee sormustinkukkia, tieltä nykin ne pois, muuten saavat kasvaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnentyttö, odottelen kovin sormustinkukan tupsahtamista meilläkin.

   Poista
 13. Sormustinkukkia mnäkin toivon lisää, ehkä niitä vielä joskus tupsahtaa oikein kunnolla. Piti oikein miettiä, että mitä meillä tupsahtelee. Joskus oli varsinainen riesa pisamakello, siitä olen onneksi päässyt eroon, joitain yksittäisiä saattaa vielä tupsahtaa. Akileijat ovat samanlaisia, kuljeskelevat missä niitä huvittaa, mutta ei haittaa. Ainakaan paljon. Arovuokko on myös varsin vikkelä tupsahtelija. Varsin toivoton taistelu jatkuu edelleen suikeroalpin kanssa, se tuntuu aina vaan olevan voitolla! Kallionauhuksen kukinnot kannattaa muuten myös leikata syksyllä. Meillä on piha täynnä pieniä kallionauhuksen siementaimia!
  Ruusan kevätkukkaniitylle toivon kovasti uusia tupsahtelijoita, viime syksynä en huomannut istuttaa sinne yhtään uutta sipulia, kun olin niin tohkeissani kirsikkapuistoni aluskasvillisuuden kanssa :)
  Pitkiä pellavia sinnekin,liukas laskiainen taitaa nyt tulla ihan toivottamattakin, liukasta ainakin meillä on taas ihan omiksi tarpeiksi kun alkoi vesisade!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka on siis hyvin valikoiva missä haluaa tupsahdella, toivotaan että se valitsee pihamme tupsahtelupaikaksi :D Pisamakellon kanssa mullakin oli melkein hankalaa mutta pääsin sen kanssa sopuun ja se kasvaa maltillisesti. Akileijoja meilläkin tupsahtelee, niitä mummonmyssyjä, tosin ajattelin että ne olivat ennen minua Kivipellossa, joten ne eivät voi olla tupsahtajia vaan minä joten kasvakoot ja kukkikoot kotonansa :D Joku on meilläkin sisääntulon kukkamaahan käynyt salaa laittamassa suikeroalpin, olen voitolla taistossa sitä vastaan, pieni mutta sitkeä on sen taimi. Nauhusten kanssa pitää olla varovainen, leikkaan kukinnot pois hyvissä ajoin. Mulla jäi tuohon postaukseen laittamatta orvokit. Meillä tupsahtelee hyvin outoihin paikkoihin hyvin oudon värisiä orvokkeja silloin tällöin, luulen että lintujen mukana siemenet tulevat, viime kesänä kasvoi keltaisen kirjava isokukkainen orvokki terassin kiveyksen välissä, hankala oli paikka ja vielä tosiaan keltainen, isäntä usein kiveystä sumuttaa, jottei kasvaisi rikkoja mutta orvokkia ei sumuttanut, miellytti kai silmää :D

   Meillä on nyt niin liukasta, ettei ulos viitsi mennä, taidan jatkaa vaatehuoneen siivousta :D

   Mukavaa laskiaista!

   Poista
 14. Meillä mökillä tupsahtelee rikkaruohoja, montaa sorttia ja monessa paikassa :) Sormustinkukan taimen ostin pari kesää sitten, nyt on paljon siementaimia kukkapenkissä. Taitaa olla pakko keväällä niitä siirrellä vähän muuallekin kuin siihen yhteen penkkiin. Muutamia orvokkeja ilmestyy silloin tällöin, mutta kyllä eniten ne tupsahtelijat ovat noita joka kolon valtaavia rikkaruohoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä meilläkin tupsahtelee, naapuri 'viljelee' ohdaketta ja niitäkin riittää. Kiva kun Sinulla sormustinkukat viihtyvät, niitä olen meille yrittänyt kotiuttaa vähän huonolla menestyksellä, taimetinkin kerran ja nyt toivon että ne alkaisivat tupsahtelemaan :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!