Kivipellon Saila

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Reipas lenkki

 Huikean kova tuuli, pieni pakkanen, ihana keli. Vanha taivas pilkisti pilven raosta välillä.
  Kiersin radan lenkin, tuulensuojaisemman.
Tuuli taivutti puiden latvoja, männynkuoren palat, lepän kävyt ja muu irtoava leikki hangella tuulessa. 

 Taivas näytti kauniilta, pilvilautat liukuivat kovalla vauhdilla eteenpäin. Tuuli ulvoi, se sai minut hyvälle tuulelle, tuli kaunis muisto,  mutta mikä puuttui...suuren meren rannassa tuuli tuo aallon rantaan, pyöreiksi kuluneille kiville, aalto hellii kiviä, on muotoillut niistä kauniin pyöreitä vuosisatojen ajan, niistä kuuluu mukava kalina, se ääni puuttui ja sitä aloin kaipaamaan. Tunnetteko tuon yhdistelmän, ujeltava tuuli ja kivien kalina aaltojen niitä hyväillessä?

Eilen Kivipellon isäntä puhdisti kasvihuoneiden kattoja lumesta, kävi myös muovihuoneessa sisällä. 
 Kysyin hänen tullessa sisään, että miltä siellä kasvarissa tuoksui? No ihmekysymys kai, ilme kertoi, ei vastausta :)

Kävin tänään lenkin jälkeen kasvarissa tuoksuttelemassa. Multa tuoksui, muovihuoneen seinissä ja katossa helmeili pisarat, maassa kiirehti piiloon pieni hämähäkki. Uudet viiniköynnökset nukkuivat heinäpeiton alla talviuntaan, vanha Zilga valvoi niitä. 

 Tarkistin jo monta vuotta vanhan persiljan, onko se jo herännyt?
 Taimetin muutamia heiniä viime kesänä ja ne ovat tämän talven olleet kasvarissa ennen ensi kesän istutusta, kuparisara ja transilvianhelmikkä, joko helmikkä on herännyt?
 Mukavaa alkavaa viikkoa!

19 kommenttia:

 1. Minä en tykkää kylmästä, niin en tykkään myöskään kylmästä tuulesta...Mutta kevättä jo odottelen sillai että nostin saunan pukuhuoneessa ja kellarin rapussa olleet pelargoniat jo sisälle, leikkelin oksia niistä ja kastelin, laitoin työhuoneen kaapin päälle joulukukkien seuraan :) Toivottavasti en ollut lian aikaisessa niiden kanssa :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toin vierashuoneen pöydältä auringon puolelle Mårbackat ja ajattelin leikata ne vielä, kunhan saan aikaiseksi. On mukava seurata niiden kasvua! Tuuli on kyllä tänään ollut melkoinen!

   Poista
 2. Aurinko paistaa täydeltä terältä, myrskytuuli puhaltaa välillä kovia puuskia mutta ei sentään taukoamatta. Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin avautui taivas puolilta päivin ja tuuli vain pauhaa. Kivaa sunnuntaita Sinullekin!

   Poista
 3. Tuuli pauhaa täälläkin kovasti ja valkoinen hanki on kuorrutettu kaikenlaisella roskalla. Olen varautunut sähkökatkoon runsain vesivarastoin, mutta onneksi jakelun keskeytyksiä on ollut vain yksi ja sekin melko lyhyt. Ihanan suuri kasvari sinulla, laitoin eilen ensimmäise siemenet itämään koemielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole täälläkään onneksi ollut vielä ainakaan sähkökatkoja. Kasvari on aika suurelta näyttävä, keväällä tosin liian pieni :) nyt siellä kasvaa kaikki mun seitsemän viiniköynnöstä kun ajattelin ettei meidän kahden taloudessa tomaatteja ja kurkkuja ihan niin paljoa tarvita, taimia varmaan taas laitan kuten ennenkin. Pelakuita ajattelin kanssa laittaa kohta kasvamaan.

   Poista
 4. Oi sinua viherpeukalo. <3 Tässä hyytävässä tuulessa ei ole paljoa huvittanut nokkaa ulos laittaa.
  Sydämellistä sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalta sai punaiset posket ja kasvihuoneesta huumaavan mullan tuoksut ja lupauksen keväästä! Ilonaiheita minulle! Mukavaa sunnuntaita Sinullekin!

   Poista
 5. Teillä on iso kasvihuone, tuonne mahtuu jo paljon kasveja. Kasvarissa on talvella jänskä tunnelma, kun lunta on katon päällä. Aika on pysähtynyt syksyyn. Me käydään joskus kissan kans siellä kaivelemassa, ja Siiri on aivan onnessaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain kasvariin mahtuu yhtä ja toista, kukkia mielelläni laitan sinne tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden seuraksi, joskus aika runsaalla kädellä ja syksyllä sitten viidakkoveistä tarvii käyttää jotta pääsee käytävällä etenemään, keväällä kaikki näyttää niin pieneltä että siinä ymmärrys hämärtyy kun ei muista kuinka suureksi kasvit kasvavatkaan. Uskon että Siirikin viihtyy kasvarissa, meillä Nöpöllä ja Sulolla on oma kissanluukkunsa kasvariin ja kevätauringon paisteessa ne nautiskelevat ja köllöttelevät heinäkatteella kasvarissa.

   Poista
 6. Kivien kalina meren rannalla on uskomaton ääni! Kun kuulin sen ensimmäistä kertaa Pohjois-Norjassa, en ollut tajuta mistä moinen ääni tulee.

  Tarinoitasi on niin mukava lukea. Niissä on samoja tuntoja, mitä minä olen useasti miettinyt kun kuljen ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajatukset seilaavat ulkona liikkuessa pitkin ja poikin maailman teitä, en juurikaan mieti synkeitä tai työasioita, katselen, kuuntelen ja haistelen, pysähtelen ihailemaan, sitten jaksaa taas kun on latautunut. Moni juttu siivittää johonkin aiemmin koettuun, joskus ihan tulee hymynkare huulille!

   Poista
 7. Tänään tosiaan näytti ikkunasta katsoen ihanan keväiseltä ja aurinkoiselta, ulkona totuus paljastui, myrskytuuli oli todella hyytävä. Silti vähän piti käydä kuvaamassa auringon valaisemaa kasvaria. Heti tuli ajatus, että laskiaiskemut pidetään siellä ensi sunnuntaina; pullat ja kaakaot ja taljat mukaan ja keväinen liina pöydälle sen jouluisen tilalle.
  Sinulla onkin ihan viiniviljelmä!
  Pitäisköhän itsekin kokeeksi istuttaa, minulla on myös tuollainen isompi muovihuone, talven aikana sinne aina kerääntyy kaikenlaista tavaraa, mutta keväisin kasvattelevat siellä pikkuisia taimia siinä vaiheessa kun ei enää tarvitse lämmittää. Viihtyisikään viiniköynnös siellä?
  Mukavaa alkavaa viikkoa, jostain äsken luin, että on peräti rakkausviikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pitää olla "kasvattelen" ja "viihtyisiköhän"! saakohan tästä iPadista tuon arvaustoiminnon jotenkin pois.....

   Poista
  2. Vai rakkausviikko, ei hassumpaa! Juu, laitoin viiniköynnöksiä, nuoria neitoja onkin omasta takaa, jos viiniä vanhaan malliin aikoisi valmistaa, neidot siis polkemaan rypäleet, no ei kai :) Viiniköynnös on sellainen haave ollut ja tilasin noita viime keväänä Kivistikin Taavilta, ei kalliita ja hyvin lähtivät kasvuun. Muutakin kasvariin mahtuu, tosin leikata täytyy välillä että mahtuu itsekin sekaan. Haaveena siis vielä se persikka ja aprikoosi ja no haaveita tulee lisää koko ajan :D

   Voi miten ihanat juhlat teillä on tulossa laskiaisena, ihana kasvari, herkut ja lampaantaljat pepun alla! Toivottavasti aurinkokin kävisi tervehtimässä!

   Poista
 8. onpa sul ollut reipas lenkki, itse pysyttelin huoneella koko päivän. mitä ihanuuksia sul pilkistääkään jo kaasvihuoneen mullista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin itsekin, kyllä vain helmikässä oli uutta versoa ja samoin persiljassa, kasvihuoneessa oli lämmintä, vesi helmeili seinillä. Yritän lenkkiä tehdä kelistä huolimatta, vaikka aika liukasta on ollut!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!