Kivipellon Saila

maanantai 9. helmikuuta 2015

Pelakuu, ihanuus

Pelakuu, kesän kaunotar, kohta laitan siemenet multaan ja leikkaan talven yli säilyneet. Laitan pistokkaitakin varmaan muutamia, ainakin Mårbackoista, ihanista vaaleanpunaisista.
Ostin muutama vuosi sitten Pukin puutarhan standilta (täältä) keltaisen pelakuun, First Yellow, vaalean keltaisen, jossa on - outona yhdistelmänä mielestäni - punaisia heteitä, pieniterttunen kukka ja vaikka onkin vaalean keltainen (kuva vaaleampi kuin kukka luonnossa) se jaksaa aina ilahduttaa niin kukkiessaan kuin säilyessään keittiön ikkunalla talven yli. Sen kasvutapa on hiukan pensasmaisen köynneliäskin.



Navetan ikkunalle laitan taas vanhanaikaista punaista pelakuuta, ne kasvatan siemenistä...kauniimpia kukkalaatikoita yritän jälleen etsiä, sellaisia joista kasteluvesi ei saa vuotaa valkealle seinälle.
 Apple Blossom -pelakuut, kauniit vaaleanpunaiset, kasvatan myös siemenistä.
Mårbackat laitan kunniapaikalle, mukana Prins Nikolai. Sitten vielä kaikkia kivoja pelakuita messuilta, vielä ei voi tietää mitä haluaa! 


Punaisen sävyisiä kuitenkin!

18 kommenttia:

 1. Niin hieno tuo navetan ikkuna! Suloisia pelakuuhaaveitakin.
  Minullakin oli joskus vaaleankeltainen pelakuu, ostin yhtenä keväänä Tukholman messuilta. Se oli silloin vuoden pelakuu Ruotsissa, mutta heitti henkensä minun hoidossani jo ekana kesänä :(
  Pelakuuvauvojen kasvua on varmasti kiva seurata, mutta minulla on harmi kyllä ihan riittävästi talvehtineita pelakuita risuverstaalla. Pitää varmaan järjestää lisää talvehtimistilaa, ne kevään messut ovat kyllä pahoja paikkoja, eihän messuilta voi poistua ilman pelakuuostoksia, eikä niitä pelakuita pysty syksyllä kantamaan kompostiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä navetta ei ole oikein tyypillinen tälle alueelle vaikka on rakennettu 40-luvun lopulla, se on tuollainen valkoiseksi kalkittu, puuosat punamullattuja ja punatiilikatto. Minustakin se näyttää aikas mukavalta, en vain ole löytänyt sopivia kukkalaatikoita vielä kun sain kovan nootin että ne eivät saa vuotaa! Talvehtimistilaa ei oikein koskaan ole riittävästi ja on surku heittää niitä kompostiin. Messut ovat kyllä pahoja paikkoja, vaikka kuinka vannottaa itseään niin pelakuut marssii perässä! Pelakuuvauvat ovat todella söpösiä!

   Poista
 2. Pelargonit <3 <3 <3 Oi vitsit, tuo keltainen pelargoni on ihana, vaikken muuten niin keltaisen ystävä olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään keltaisen ystävä, se menettelee sipulikukissa ja kasvimaalla, mutta nyt kai olen alkanut saamaan keltaterapiaa, mulla on siis tuo keltainen pelakuu josta itsekin pidän kovin ja keltainen pioni Bartzella.

   Poista
 3. Ihania ovat. . Minäkin olen viimeisenpäälle tykästynyt niihin♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat hyvin monimuotoisia ja värikirjokin ja melkoinen, ihana kukka!

   Poista
 4. Ihana navetan ikkuna pelaguineen!
  Ja kuinka suloinen tuo vaalean keltainen, sellainen täytyy minunkin saada!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pukilta sen ostin ja varmaan niitä saa tulevilta messuiltakin.

   Poista
 5. kauniita! En tiennyt, että niitä on keltaisinakin, suloinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Pelakuita saa nykyään useita värejä, ihan sinistä en ole nähnyt ja se olisikin aika jänskä, melkein mustan olen kyllä pelakuukirjassa nähnyt ja senkin voisin haluta :)

   Poista
 6. Mummulassa oli aina koko kuistinikkunan pituudelta pelakuita. Kirkkaan punaisia. Ne oli korkeita ja komeita ja kylän emännät kävi niistä varastamassa itselleen pistokkaita. Sen koomin en ole pelakuita harrastanut, kun kaupunkielämäni aikana ei ollut paikkaa missä talvettaa niitä. Nyt olisi... Jokos olet päättänyt minne messuille menet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen oli naisihmisillä komeita pelakuita, verenpisaroita ja maatiaisamarylliksiä, suuria ja kukkia täynnä, sellaisia en ole aikoihin nähnyt, viimeksi varmaan isosedän vaimolla, joka oli oikea viherpeukalo. Talvettaminen on kyllä hankalaa, huoneissa ei enää ole niin viileää ja talot rakennetaan toisella tapaa, mutta olen sentään muutaman saanut hengissä pysymään. Messureissuohjelma on vielä avoin, mutta Tampere ja Uusikaupunki ovat vankasti listalla, ja Tukholmakin, Kivipellon isäntä ei sinne ole innokas lähtemään, mutta enköhän matkakaverin saa.

   Poista
 7. Pelakuut on ihania, joka kesä niitä pitää saada,Harmi vaan että ei ole talvettamis paikkoja.
  Nuo navetan ikkunan ruukut on sitten täynnä upeita kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jotenkin pelakuu ja vanha navetta sopivat yhteen. Talvetus pelakuilla on aika haasteellista.

   Poista
 8. Parvekkeen erikoispelakuut joutuivat valitettavasti yksi kerrallaan talven vietäviksi, ei ollut sopivaa talvetuspaikkaa. Mökillä sisällä sinnittelevät viime keväänä siemenistä kasvattamani Inspire Salmonit. Jos vaikka niiden kanssa kävisi tuuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetus on aina kovin haastavaa, toivotaan että Salmonit ovat edes säilyneet!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!