Kivipellon Saila

tiistai 3. helmikuuta 2015

Mennäkkö vai eikö mennä, kas tulipa pulma

Olen jo pitkään suunnitellut/haaveillut puutarhamessuille menosta.

 Olen vuosia kierrellyt messuilla hakemassa ja löytämässä kaikkea kivaa, ideoita, taimia, siemeniä ja kultajyviä, oivallisia keskusteluita vanhojen puutarhurien kanssa.
Tänään olen sitten perehtynyt kolmen suurimman messutapahtuman näytteilleasettajiin, siis niiden joihin ajomatka Kivipellosta on kohtuullinen. Jäin miettimään, mitähän messujen järjestäjät ymmärtävät sanalla - puutarha?
Itse koen sanan niin henkilökohtaisena, puutarha on minulle rentoutumisen paikka, jossa suurin kiinnostus kohdentuu kasveihin, kukkapenkkeihin, ruukkuihin ym. Messujen tarjonta ja se mitä toivoisin sieltä löytäväni eivät oikein kohtaa, vai eivätköhän kaikki helmet ole vielä messustandipaikkaansa varanneet. Laitoinkin sähköpostia muutamalle puutarhalle kysyäkseni, mille messuille he aikovat osallistua. Toki ymmärrän senkin, että messujen kaupallistuttua standipaikkojen hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiksi ja taimia saa myydä melkoisen määrän jo esittelypaikkakulujen peittämiseksi.
Vieläköhän löytyisi Suomesta sellaisia messuja, pienimuotoisia, jossa keskityttäisiin olennaiseen? Sellaisia on, tiedän muutaman. Toivottavasti nämä pienetkin nostaisivat päätään ilmoitellakseen itsestään, vaikka puutarhalehdissä, tulijoita olisi varmaan muitakin kuin minä!
En ajatellut lähteä Tukholmaan messuille, mutta hiljalleen alkaa mielessäni itää ajatus ettei sinnekään lähtö nyt ihan mahdoton ajatus olisi.

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Messuilla on aina kiva käydä haistelemassa kevättä!

   Poista
 2. Olen kanssasi samoilla linjoilla. Suomalaiset puutarhamessut ovat valovuosien päässä ulkomaisista. Täällä ei kai sitten messuille olisi tarpeeksi tulijoita, jos ei sitä kaikenmaailman oheiskamaa olisi niin suuresti edustettuna messuilla. Siksi lähdenkin Tukholmaan ja annan suomalaisten messujen olla. Ties vaikka ensi vuonna lähtisi johonkin vielä kauemmas haistelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tätä samaa asiaa kysynyt muutaman kerran messujen järjestäjiltäkin, mutta kun messuja järjestetään euron kuvat silmissä, niin ketä järjestäjää sitten kiinnostaa erikoiskasvit, hyvä puutarhakirjallisuus, taimet, siemenet saati informatiivisella puolella kasvitaudit ja torjunta, luonnonmukainen kasvatus...tai voi joitain kiinnostaakiin, mutta täytyy olla jotain vetävämpää ja muutama olutpaikkakin tietenkin että jotkut viihtyisivät vielä paremmin.

   Poista
 3. Joku kehui Viron messuja, olis varmaan ihan varteenotettava vaihtoehto! Tukholmaan haluaisin minäkin, mutta ainakaan tänä keväänä se ei ole mahdollista, asetan tavoitteen vuoden päähän :) Helsingin messuilla on tarkoitus pyörähtää tänäkin keväänä, vaikka puutarhan osuus on vain murto-osa koko tapahtumasta, mutta pääsee edes jonnekin :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, murto-osa on puutarhaa ja Helsinki ajoittuu vielä niin varhaiseen kevääseen, muutamat näytteilleasettajat, taimien tuottajat jäävän sen vuoksi varmaan pois. Helsinkiä myös ajattelin ja sitä varten otin lomaakin, pidennetyn viikonlopun. Eesti on hyvin varteenotettava myös. Ehkä menen Turkuunkin...

   Poista
 4. Samaa ihmettelin minäkin, kun kävin joskus noilla Hesan messuilla. Toivottavasti tänä keväänä anti on parempi. Luultavasti menen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan parasta ja sitä että näytteilleasettajaksi ilmaantuu vielä joku helmi! Tampere tietysti täytyy käydä katsomassa, supermessut :)

   Poista
 5. Olen käynyt kaksi kertaa Piha ja puutarha -messuilla täällä Oulussa. En menen kolmatta kertaa, sillä metrilaku, kipukoukku ja veneet eivät mielestäni edusta puutarhaosaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, saati muovipussit, ikkunan pesurit tai intiaanikorut... millaisella aasinsillalla ne näytteilleasettajiksi oikein ovat tulleet... Aletaanko lakkoon ja perustetaan omat messut :D

   Poista
 6. Olen aika monena keväänä käynyt Tukholmassa, ne messut eivät koskaan ole olleet pettymys! Ja kun on siellä käynyt, ei kotimaisilla messuilla ole tuntunut olevan mitään annettavaa. Viime keväänä käytiin Turun messuilla myös, ihan vaan sitä varten,että saatiin kasvihuone tilattua tarjoushintaan. Muuten messut olivat suuri pettymys! Turkuun en ainakaan tänä keväänä mene!
  Chelsea flower show on vielä toistaiseksi toteutumaton unelma.
  Katsotaan saisinko kuitenkin kaikki aikataulut sopimaan, että pääsisin Tukholmaan myös tänä vuonna.....
  Tampereella kuitenkin on tarkoitus käydä, samaan reissuun voi sovittaa käynnin Kissakahvilassa ja parissa muussakin paikassa.
  Uudessakaupungissa on 23-24.5 kukkamessut. Tapahtuma ei ole niin iso kuin joku Helsingin messut, mutta Uudessakaupungissa on erikoikasvien myyjiä ja myös kotipuutarhureita myymässä omia taimiaan. Mm. Vakka-taimi ja pionien koti
  ovat siellä yleensä mukana.
  Meillä on tapana työkaverini kanssa tapana tehdä aina muutama kesälomareissu puutarhoille. Siellä on yleensä koko valikoima nähtävillä ja ostettavissa toisin kuin messuilla, jossa on vain pieni osa kasveista mukana.
  Sorry, tuli pitkä kommentti, mutta kerrankin minulla oli mielipide jostain asiasta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja varsin valaiseva, hyvä mielipide! Minäkin teen sellaisia pieniä yhden naisen retkiä, mutta tuo Uusikaupunki täytynee laittaa korvan taakse ja alkaa ajattelemaan tuota Tukholmaa hyvin vakavissani. Turku oli ennen oikeinkin mukava messuamispaikka mutta on kärsinyt inflaation, surulliseksi siellä tulee vain, tosin esikoinen asuu Turussa, joten voin yhdistellä retkiä. Ajattelin ensi kesänä tehdä retken Tommolan tilalle, Vakka-taimeen ja Mustialan myyjäisiin syksyllä.

   Poista
  2. Meillä on myös työkaverin kanssa ensi kesän suunnitelmissa Tommolan tila. Viime kesänä jo piti käydä, mutta olis tullut liian tiukkaa aikataulujen kanssa.
   Vakka-Taimi on tosi mielenkiintoinen paikka, ei mikään perinteinen puutarhamyymälään ollenkaan, oikeastaan se on koepuutarha, jossa on myös taimimyyntiä. Siellä on aivan ihana kävellä erilaisten kasvien keskellä. Missään ei tosin ole niiden kasvien nimiä. Myytävissäkin kasveissa on vain latinalaiset nimet ja hintojakaan ei ole näkyvissä. Myytävät kasvit ovat eri puolilla aluetta laatikoissa, osa laatikoissa olevista kasveista ei kuitenkaan ole myytävänä. Asia selviää siinä vaiheessa kun on maksamassa niitä kasveja. Kannattaakin tutustua etukäteen heidän nettisivuihinsa ja tehdä lista niistä kasveista, joita haluaa ostaa. Sieltä jostain kasvihuoneessa löytyy ystävällinen rouva joka kyllä etsii kasvit sinulle.
   Vesa Muurinen itse tulee hinnoittelemaan kasvit. Minusta tuntuu,että vetää hinnat hatusta. Olen aika usein käynyt siellä, vielä ei ole konkurssia tullut, eli hinnat eivät ole mitenkään mahdottomia kuitenkaan, vaikka erikoiskasveista onkin kysymys.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta, kuulostaapa se todella mielenkiintoiselta paikalta! Taidan siis perehtyä sivustoihin, silloin saattaa välttyä myös heräteostoksilta paremmin! Tommolan tilalla on myös Maira-persikkaa, jota he ovat itse lisänneet, eli se on melkoinen houkutin sinne, ja tietysti paljon muutakin, hyvä valikoima iiriksiä, lumikin haluaisin ja vaikka siis mitä ja ne Mustilan myyjäiset, jossa harrastajat myyvät itse taimettamiaan puita ja pensaita ym. mun piti sinne mennä jo viime syksynä mutta tuo selkä naksahti silloin ja matka siirtyi.. Taitaa tulla mielenkiintoinen kesä :)

   Poista
 7. Mä olen lähinnä töissä noilla messuilla ja en hypi ilosta kun viereen parkkeeraa haiseva juustoständi neljäksi päiväksi. Hinnoista johtuen tuolla on kaikenlaista... No mutta messuista. Helsingin messuista paremmat on Kevätpuutarhamessut, jossa on Puutarhaliitto toisena järjestäjänä. Viime vuona oli loistavat pikkumessut Turussa. Siis ne mitkä olivat kylpylän yhteydessä. Sinne sai osallsitua vain puutarhaan liittyvät firmat. Tampereella on aina kiva tunnelma. Pikkutapahtumista Helsingissä oleva Annalan taimitapahtuma on yliverto (Hyötykasviyhdistyksen järjestämä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annalassa en ole käynytkään vaikka hyötykasviyhdistyksen jäsen olen ollut jo yli 20 vuotta, voisi tehdä sinne retken kyllä mutta nuo Turun pikkumessut kyllä kanssa houkuttaisi, en tosiaan kaipaa messuille sitä oheistoimintaa, jolla ei puutarhaan ole edes aasinsiltayhteyttä. Tampereen käyn tietenkin katsastamassa...se on taimien kannalta ideaaliin ajankohtaan.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!