Kivipellon Saila

perjantai 12. joulukuuta 2014

Lämmittävää...

Olen paprikoiden ystävä, en niinkään chilien, vaikka niitä kasvatankin, ne ovat hyvin kauniita kasveja, vaikka keräävätkin toisinaan kirvoja.


Olen hyvin tarkka, mistä siemenet tilaan. Jo kärhöistä kirjoittaessani kerroin huimasta aluevaltauksestani, täälläkin se tapahtui: tilasin ulkomailta siemeniä ja sekin oli niin kiehtovan jännittävää! Tilasin ne Siementen maailmasta

Minulla on huikea tuuri kaikessa mikä liittyy kasvatukseen. Ostan kuvallisen siemenpussin tai taimen, jotain aivan tiettyä väriä ja laatua, niin huit hait...saan ihan mitä sattuu. Niin kävi myös ulkomaan siementen kera ja tässä siis paprikoiden. 

Paprikat olivat kauniita ja kasvoivat huomattavan hyvin, mutta lähes kaikki olivat chilejä. Nyt ei kirvavaaraa ollut, kun sain hyvän tuuletuksen muovihuoneeseen ja heinäkate piti kosteuden tasaisena. Sain siis chilejä ja ne piti säilöä. 

Ihannekokkini on tanskalainen ruuanlaittaja, puutarhuri ja vaikka mitä ihanaa, siis Camilla Plum. Hänen ohjeiden mukaan olen umpioinut niin tomaatteja, vihannessekoituksia ja nyt chilejä. Yhdistin chilien umpiointikoktailiin ohjetta, joita sain Madeiran matkalta Funchalin kauppahallin vihanneskauppiaalta. 

Eli nyt tarjoillaan umpioituja chilejä:

Huuhtelin chilit ja paloittelin suurimmat.


Ladoin ne puhtaisiin purkkeihin,


Nestettä chileissä itsessään ei ole niin kuin tomaateissa, joten lisäsin skotlantilaista voimajuomaa ja hyvää oliivioöjyä, kumpaakin noin desin purkkia kohden sekä karkeaa merisuolaa reilu teelusikallinen ja ruokalusikallinen hunajaa. Olisin voinut laittaa vielä yrttejä ja valkosipulia, mutta nyt en niitä laittanut.Kiersin purkkien kannet kiinni ja sitten vähän avasin, että höyry pääsee purkista pois. Ladoin purkit uuniritilälle ja laitoin kuitenkin uunin pohjalle syvän uunipellin, varoiksi. Purkit olivat uunissa niin kauan, että neste purkissa poreili. Lämpöä uunissa oli noin 110 astetta. Kun ihanuus näytti kypsältä, otin purkit uunista pois, sammutin uunin ja isäntä sulki purkit tiiviisti. Sitten nostelin purkint jo sammutettuun lämpimään uuniin jäähtymään, jolloin purkkeihin muodostui alipaine ja säilykkeet säilyvtä hyvin.
Näin olen siis säilönyt tomaatteja ja vihanneksia erilaisin sekoituksin talvisia patoja ja keittoja varten. Näin säilöttynä tomaatitkin maistuvat paljon paremmilta. Umpiointi ei ole kovin hankalaa ja vaikeaa ja säilyvät siis kellarissa hyvin talven ajan. Oliiviöljy vähän hyytyy viileässä, mutta huoneenlämmössä taas palautuu omaan olomuotoonsa.

Minulla oli testiryhmä nuoria miehiä maistelemassa tätä keitosta. Sain hyvän vastaanoton, oliiviöljy ja hunaja pehmensivät chilin tulisuutta ja näitä sopi maistella monin eri tavoin, tosin voimajuoman makuinen chili ei oikein tortillan välissä ollut edukseen.

Siemenluettelot tulevat taas pian postilaatikkoon...niitä odotellessa herkutellaan edellisen satokauden tuotteilla.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Värit ovat säilyneet hyvin, taidanpa itsekin niitä maistaa...

   Poista
 2. Voi miten upeita säilykkeitä. En ole koskaan säilönyt tomaatteja, mutta se olisi kovin järkevää kun syksyisin tulee usein satoa enemmän kuin ehtii tuoreena syödä. Täytyypä kokeilla chilejäkin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Umpiointi on kyllä aika helppo ja aika nopeakin tapa säilöä, ja ne säilyivät erittäin hyvin kellarissa, jos ei tule syödyksi. Tomaatin maku säilyy hyvin ja tomaattikeittokin tulee näistä aika aromikas ja säilykkeen voi maustaa yrteillä ja valkosipulilla monella tavoin, suosittelen!

   Poista
 3. Tätä ohjetta ei parane näyttää Vanhalle herralle, joka rakastaa chiliä. Muuten mää joudun laittaan kasvihuoneen, tilaan siemeniä, lahtaan kirvoja ja polttaan näppini umpioimishommissa. Paprikoita oon entisessä elämässä kasvattanut etelääarvekkeella ja ne onnistuivat oikein hyvin - kirvoineen päivineen. Pikkufisuja oon umpoinut, mutta ne eivät säilyneet - kiitos herrani, joka hotki ne ennätysajassa parempiin suihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun herrallasi on ilmeisimmin erittäin taitava herkkujen tekijä rouvana! Umpioidessa kannattaa kyllä olla varovainen. Kirvametsästys on kovaa hommaa, tosin sain chilimiehiltä puutarhamessuilla kirvojen torjuntaan hyvät aseet, neem-öljyn, se on aika tehokasta!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!