Kivipellon Saila

perjantai 5. joulukuuta 2014

Kultajyviä

Ikuinen ihastukseni pioneihin alkoi jo lapsena. Mummulan naapurissa asui jo vanha mummu, jonka pihassa oli suuria vaaleanpunaisia ihania kukkia, pioneja. Jo pienenä tyttönä aina uimaan mennessä jäin tienhaaraan katsomaan näitä ihania kukkia, suuria pensaita. Olisin varmaan saanut mennä pihaan katsomaan ja tuoksuttelemaan, mutta siihen aikaan ei voinut ilman lupaa mennä toisten pihaan. Taimi oli vanha, piuuni, kuten sanottiin, muuta nimeä ei ollut. Uskoakseni se oli Sarah Bernhardt. Ajattelin silloin lapsena, että isona minullakin on tuollainen ihana kukka.

Sarah Bernhardt
Näin kävikin. Kävin ensimmäisillä puutarhamessuilla Finlandia-talossa joskus 1984... Olen sen jälkeen käynyt lähes säännöllisesti vuosittain puutarhanessuilla, siellä sielu lepää kukkien kauneuden keskellä. Vuosia kului ja sain oman pihan, ja omat pionit.

Kukinta alkamassa
 Messuilla tapasin pionivaarin, Matti Uusi-Hongon, tai ei hän silloin vielä ollut vaari. Melkein kaikki pionini ovat syntyneet Taivassalossa täällä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Lajikkeiden määrä lähentelee jo kohta neljääkymmentä. Vielä puuttuu monta.

Jadwiga
 Olemme käyneet monta keskustelua hänen kanssaan tästä ihanasta kukasta. Kävi kerran joskus reilu 10 vuotta sitten Helsingin kukkamessuilla, Taivassalon Pionien kodin ja Sofianlehdon puutarhan täältä ständit olivat lähes vierekkäin. Niin kärhöt kuin pionit kiinnostavat kovin. Keskustelin myös Börje Frin kanssa kärhöistä, kun puhe kääntyi pioneihin. Mainitsin jo ostaneeni muutaman kiinanpionin, "Jalkavaimo nousee kylvystä" ja "Juhlapukuisen rakastajan". Siihen Börje Fri tokaisi, että hänenkin kärhönsä kävisivät paremmin kaupaksi, jos niillä olisi yhtä vetävät nimet kuin Matin pioneilla.

Juhlapukuinen rakastaja

Jalkavaimo nousee kylvystä

Tapasin kerran Pinsiön taimitarhalla pionivaarin, en muista mitä tainta kyselin, sitä ei hänellä ollut matkassa, mutta tilalle tiskin alta löytyi parempaa, Angel Cheeks ja Red Charm. Ostin tyytyväisenä molemmat ja ne ovat kukkineet ihanasti. Angel Cheekin kukat tuoksuvat ihanalle ja kukka on hyvin kaunis, Red Charmin kukka on upea, hyvin kerrottu ja varsi kuin raparperilla pionivaaria lainatakseni, tuoksu on vaatimaton kuitenkin.

Angel Cheeks

Red Charm
Viimeisin hankintani on keltainen Bartzella.

Bartzella

Olen saanut monta kultajyvää niin Matti Uusi-Hongolta kuin Börje Friltä eri puutarhamessuilta. Molemmat ovat alansa huikeita ammattilaisia ja elävät työtään tunteella ja monelle kukalleen heiltä löytyy tarina.

Keväällä odotan pionien silmuja, varsien kasvua, nuppuja ja kukkian avautumista. Kesäiltaisin kuljen Nöpön kanssa tuoksuttelemassa pionien  ihanaa tuoksua, Nöpökin pitää niistä, uskon niin!

 

Pionit ovat ihania kukkia!


6 kommenttia:

 1. Voi että, onpa sinulla paljon pioneja!
  Pionit ovat niin hurmaavia, vaikka kukkivatkin niin lyhyen ajan, ehkä siinä onkin juuri osa niiden viehätystä.
  Itse olen tajunnut pionien ihanuuden vasta muutama vuosi sitten, mulla on vasta jotain kymmenen erilaista.
  Upea paikka tosiaan on Pionien Koti; kävimme siellä viime kesänä katselemassa mitä seuraavaksi pitäisi saada itselle. Vähän oli kukinta jo silloin loppuvaiheessa, mutta silti oli valinnan vaikeutta ihanimpien valinnassa.
  Ensi keväänä uudistetaan vielä osa pihasta ja siihen kohtaan olen haaveillut pitkää pionipenkkiä....Ensi keväänä uudestaan ostoksille.
  Ostin myös tuon Barzellan ja yhden toisenkin Itoh-pionin silloin viime kesänä, vaikka piti vaan ihan käydä katselemassa, eihän sieltä millään voinut lähteä mitään ostamatta...
  Tuo Nöpö-kisunen on niin syötävän suloinen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat ihania kukkia ja kukinta-aikaa saa pidennettyä hiukan kun kukinta eri lajeilla asettuu vähän eri ajoille. Pionien koti on ihana paikka. Näitä ihanista kukista riittää puhuttavaa vaikka kuinka ja minulla on vielä isomummujen helmistä, jotka sain perintönä miehen mummuilta, kertomatta, ne ovat minun aarteitani, joita annan lapsille kun heillä on joskus oma piha ja paikka pionipenkille!

   Poista
 2. Vettä roimii mustaan maahan. Pimeää ja ankeaa. Sitten aukaisin sivusi ja pääsin osalliseksi paratiisista. Kiitos tästä ihanasta hetkestä pioniesi ja Nöpön kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kun sain ilahduttaa Sinua, aurinkoa päivääsi ja Nöpöltä hännänheilutukset!

   Poista
 3. Vetää sanattomaksi ihastuksesta. Olet ollut jo pienenä sama Saila :). Minulla on (kehtaankohan sanoa) kaksi pionia, mutta rakastan niitä suurella sydämellä. Taimien ostopaikalla taitaa olla väliä? Ja kohopenkki on paras?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taidan olla, lapsena oli kotikylässä tuttu kukkakauppias, kävin siellä kaupalla monta kertaa jo ihan pienenä kukkia ihailemassa ja tuoksuttelemassa. Tosiaan juhannusruusu, pioni ja runoilijanarsissi olivat minun lapsuuteni ihanuuskukat ja kielo sekä kukkakaupan freesia. Pionin varpaat eivät saa seistä vedessä, ja ostopaikka on kyllä tärkeä. Pinsiön taimitarha myy Pionien kodin taimia ja kukkamessuilta niitä saa myös. Olen aika kranttu taimien ostopaikan suhteen. Kesäillan tuulenvireen mukana hento pionin tuoksu kulkee ja tavoittaa, ja kyllä melkein joka ilta kukinnan aikana ja päivälläkin tuoksuttelen kukkia, kuin varastoon talven varalle.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!