torstai 16. toukokuuta 2024

Yhtä juhlaa

 Nyt viimein olemme saaneet nauttia pitkän ja tarhurin hermojakin kiristävän viileän sään vaihtumisesta lempeään lämpöön. Sipulikukat ovat loistossaan, luonnonlajipionit nuputtelevat, kasvihuoneessa taimetus vauhdittunut, kukkamaita uudistettu,kasvimaa laitettu kevätkuntoon ja perunat istutettu ja tarhurin pää surisee kuin mehiläispesä täynnä uusia suunnitelmia ja haaveita! Vuorokaudessa tunnit eivät tahdo riittää!

Some on saanut muutaman päivän siis nukkua Ruususen untaan, aika tuntuu loppuvan kesken, kun ulkoa ei millään malttaisi tulla sisälle, vielä se viimeinenkin rikka pitää nyppäistä pois ja ihan viimeiseksi pihakierros ennen sisälle tuloa.

Kasvihuoneessa...

Nyt jo uskallan sanoa ääneen, tomaatin taimet ovat tänä vuonna onnistuneet. Suurimmille taimille minulla on tällaiset Ikean isot kannelliset laatikot, joissa taimia on helppo siirrellä sisällekin, jos tulee ihan mahdottoman kylmää, Pienemmät taimet, eli mikrodwarfit, ovat pienemmissä laatikoissa, joihin on kannet. Nämä laatikot ovat olleet harsojen peitossa yöaikaan vielä eli joka iltainen harsotanssi on tehty ja se on kannattanut! Paprikat ja chilit kituvat jostain syystä...


Edessä mikrodwarfeja ja jokunen chilin ressukka-

 Pihapiirissä...
 
Pionien luonnonlajit nuputtelevat!
 
Paeonia daurica subsp. mlokosewitschii

Paeonia daurica subsp. wittmanniana

 

Kukkamailla kukkii niin sipulikukat iloisesti ja jälleen ajattelin, että tulppaaneita ja narsisseja on edelleen liian vähän. Rytörinteen reunassa, ison kiven juuressa, minulla oli köynnösruusu, jonka talvi vei mennessään. No sitä en ihan kauhean paljon alkanut suremaan kaikkien niiden ruusunpistojen jälkeen, Nyt paikalla on lumikärhön kaverina ruotsinköynnöskuusama, ehkä laitan niiden keskelle vielä atsalean ja tietenkin ensi kevättä varten paljon sipulikukkia. Kuuselle etsin uuden paikan myös, kunhan saan sen kaivettua maasta ylös!


                                                    


Nuo 'Appeldoornit' ovat melko vanhoja ja kukkivat edelleen.


Pakkanen kurmuutti fritillarioita harmillisen paljon!

Myös toinen kiven kylki sai uudet asukkaat. Ruusuangervo ja  yksi piikkinen ruusu sai lähteä! Tilalle tuli pähkinä (corylus avellana 'Pyhäranta') isohöyhenpensas (Fothergilla major), kaksi kärhöä (clematis atragene 'Violet purple' ja 'Kajsa' ja kasvien eteen jalokuunliljat (hosta 'Isoäidin hymy'). Kiven suunta on tiellepäin, joten pensaita leikkaan tarpeen mukaan, kuitenkin toivon niistä hiukan näkösuojaakin kesäaikaan.   

Pähkinämaa...

Pähkinämieheltä, Joel Rosengren,  tilasin viiden ensimmäisen taimet pähkinämaahani, kuudennen ostin Vakka-Taimen taimitapahtumasta. Kuusi tainta siellä nyt kasvaa: 'Pyhäranta', 'Gunsleber', English Riesen', 'Butler', 'Katalonski', 'Juglans cinerea'.

Siellä ne ovat vaikka mitään ei juuri näy.

 
Metsäpuutarha...

Kaikki puiden taimet on nyt istutettu valeesta paikoilleen ja kasvua odottelen innolla! No oikeastaan kaksi mulperia on vielä istuttamatta, mutta sen teen vielä lähiaikoina.

Kasvimaalla...

Maa muokattu, osa penkeistä tehty, peruna istutettu, kasvulavat kunnostettu ja osaan jo kylvettykin.

Edessä tuleva kurpitsamaa, kompostikasa levitetty ja katteena vanha heinä.

Perunat kylvetty.

Tällaista puuhaa on ollut ja jatkuu vielä. 

Mutta nautin, nautin niin suunnattomasti, jokaissta taimesta, jonka saan maahan, jokaisesti rikkaruohosta jonka nyhdän maasta irti, jokaisesta pienestäkin sirkkataimesta! Hetkistä aamoin ja illoin kiertäessäni puutarhaani!


Tarhurin sydämeni sykkii ilosta!

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

20 kommenttia:

 1. Your tomatoes are growing well and are getting ready for transplanting, it can be seen from their color that they are growing properly.
  The flowers outside are fantastic!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! This year I have tried to protect the tomato seedlings first from the cold and now from the really hot weather and I know that the cold weather is still coming, so I can't plant the seedlings in their final place yet. Blooming in my garden is so beautiful, spring came after a long wait!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on ollut melkoinen työtahti ja jatkuu vielä!

   Poista
 3. Meillä ei olla pihassa tehty vielä oikein mitään. Hyvä sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtiin oikein hyvin! Meillä on ollut sellainen rupeama nyt päällä ja hommat eivät vielä ole lopussakaan!

   Poista
 4. Hei Saila!
  Meillä on ollut viikon verran ihan kesäilma, tomaatit siirtyi kasvihuoneeseen ja tänään aloitin istutuksen suurempiin ruukkuihin. Kukkapenkit on kaikki puhdistettu vaahteran lehdistä ja tammenterhoista. Niitä oli oikein paljon. Nyt täytyy myös muistaa nauttia kaikista kauniista kukista.
  Terveisiä Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos kommentistasi Marika! Meillä myös on hyvin kesäinen, helteinen sää ja sadetta toivoisinkin jo hiukan! Pihahommat ovat nyt niin ihania ja kyllä toki niitä riittää ja ainakin minä keksin tekemistä puutarhassa hyvin helposti lisääkin. Mutta nauttimiseen täytyy antaa aikaa ilman muuta!

   Poista
 5. Kevät on aina hyvin kiireistä aikaa ja tekemistä riittää ihan liiankin kanssa.
  Minullakin paprikat ja chilit ovat ihan miniatyyri kokoa ja mietin ehtivätkö ne tuottaa lainkaan satoa.
  Kaunista kukintaa kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Kyllä nuo meidän minitaimet varmasti satoa ehtivät tuottamaan! Kiirettä kyllä tuntuu nyt riittävän melkein liian kanssa.

   Poista
 6. Dear Saila,
  Your garden looks fantastic! I love to see all your springflowers. I think we both have the same fritillarias. They are lovely springflowers. The white erythronium is very beautiful. I'm happy that the warm weather has come to you too.
  All the best to you!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit!
   Thank you for your kind words! We seem to have quite a few of the same wonderful flowers in our gardens. Now summer came to us quite quickly, spring was short after a long winter and I hope from the bottom of my heart that there will be no more cold weather, as it often is here in June.
   All the best to You!
   Hugs!

   Poista
 7. Oi mitä söpöläisiä, ja noin paljon eri lajikkeita!

  VastaaPoista
 8. Kerta toisensa jälkeen ihmettelen, miten paljon sitä iloitsee raskaasta raatamisesta puutarhan parissa. Ja vielä enemmän, kun katselee ahertamisensa tuloksia. Jonkun toisen mielestä meidän kaltaisilla ei ole ihan kaikki ruuvit tallessa, mutta älkäämme heidän sanomisistaan välittäkö.
  Sinulla on puutarha täynnä ihanuuksia. Ja lisää jaksat istuttaa. Ymmärrän hyvin, että sydämesi sykkii ilosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa ihmettelen, niitä ahavoituneita käsiä, kankeaa selkää ja jalkoja ja olo on niin onnellinen - meitä varmaan ihmetellään ja kovasti, mutta toisaalta yllättävältä suunnalta joskus kuuluu kehujakin pihasta! Minultakin on kysytty, että kuinka viitsit ja jaksat - no ilman tätä en varmaan jaksaisikaan! Ruuvit ainakin minulla täytyy olla löysällä!
   Kaunis kiitos!

   Poista
 9. Vaikka mitä ihanaa on kukassa puutarhassasi. Olet myös puuhaillut kaikenlaista kivaa ja inspiroivaa. Oma pähkinämaa kuulostaa jännittävältä idealta. Toivottavasti menestyvät hyvin eikä mikään nelijalkainen käy syömässä taimia.
  Kyllä pitkän talven ja kylmän kevään jälkeen on ollut ihanaa päästä käpsehtimään jokaisena vapaahetkenä puutarhassa. Työpäivinä ei ole oikein muuta ehtinyt kuin kastella taimiruukut ja vähän vilkaista puutarhaa mutta heti kun on enemmän vapaa-aikaa, niin päivä menee aamusta iltaan ulkona. Ja pakko mennäkin, sillä muuten ei ehdi tekemään kaikkea mitä pitäisi. Kylmän huhtikuun takia hommia kertyi ihan jonoksi asti ja vasta tänään havahduin siihen, että kesäkurpitsakin oli kylvämättä. Ehtii se vielä onneksi pari-kolme viikkoa saada alkuvauhtia ruukussa ennen kuin sen uskaltaa istuttaa ulos.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Sain kuulla, että pähkinät eivät ihan kauhean hyvin kelpaa kauriille, alkuun tietenkin täytyy suojata, enemmän pelkään kauriiden reviirimerkintää, siksi havujen runkojakin suojaan ja meillä on verkot vielä puissa juuri samasta syystä.
   Paljon on kyllä kaikkea tekemistä, nautin kovasti ja kyllä on kylvettävääkin ainakin avomaalla, taimien siirtoa ym. Sydämestäni toivon, ettei kesäkuulla tulisi jälleen niitä halloja, siksi en ihan kauheasti kiirehti taimien siirron kanssa avomaalle ja muovihuoneeseenkaan - kesäkuun halloista minulla on ikäviä kokemuksia aika paljon! Kesäkurpitsat ehtii hyvin vielä taimettumaan.

   Poista
 10. Nyt menee tosiaan pitkät päivät kokonaan ulkona. Sinulla on hieno kivitaideteos Rytörinteen reunassa. Valtavasti ihania kukkia ja hienoja näkymiä. Onpa sinulla hieno kokoelma pähkinöitä, niistä on kiva kuulla lisää, kunhan saat kokemuksia.
  Olet ollut ahkera ja aikaansaapa! Kiireestä huolimatta tämä on aivan ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona menee kyllä aika niin vauhdilla ja paljon mukavaa tekemistä riittää - tänne someen en ole oikein ehtinyt ja se harmittaa - olisi niin kivaa ehtiä lukemaan muidenkin kuulumisia! Pähkinät ja muut 'syötävät' metsässä kiinnostaa kovasti, mulla on vielä pari mulperia potissa odottamassa istutusta.

   Kiireestä huolimatta tämä on ihanaa aikaa ja tämä lämpö, siitä tykkään!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!