tiistai 28. toukokuuta 2024

Juhlat ovat alkaneet

 Minulle on aina suuri asia, kun pionien kukkajuhlat alkavat! 

Luonnonlajit aloittavat kukkajuhlat.

Meillä kukkajuhlat odotetusti aloitti hyvin aikainen paeonia japonica, neidonpioni kahdella kukalla.


P.japonicaa seurasi paeonia mlokosewitschii eli kaukasianpioni. Melkein samaan aikaan aloitti kukintansa myös silkkipioni paeonia Wittmanniana, he asuvat meillä vierekkäin. Heidän kanssaan samassa ryhmässä on myös paeonia obovata, se ei kuki tänä kesänä lainkaan. Minulla on p.obovatasta valkokukkainen ihanuus. Ostin juuri Vakka-Taimessa käydessäni toisen p.obovatan siementaimen, sen väri on siis vielä avoin - odotellaan taimen kasvua.


 


 

p.mlokosewitschii kaukasianpionisilkkipioni, p.Wittmanniana

 

Ruusupioni, paeonia veitchii, ihana vaaleanpunainen, ruohovartinen. Kukka muuttuu vanhetessaan hieman vaaleammaksi.

 


Kuolanpioni, paeonia anomala, meillä vahvasti leviävä pioni. Meiltä muutti pois kolme isoa juurakkoa ja pyrin olemaan tarkka, että leikkaan kukkapohjat ajoissa pois ennen siementen kypsymistä, jotta kasvi ei kovin leviäisi - aina siementaimia kuitenkin löytyy vaikka mistä! Tykkään silti tästäkin pionista hyvin paljon, se vain vaatii hieman enemmän 'tarkkailua'.


 

Luonnonlajit ovat mieleeni kovastikin ja niitä hiljalleen meille olen etsinytkin, muutama niitä on vielä lisää, mutta ensikukintaa en vielä ole saanutkaan.

Aikaisten luonnonlajien jälkeen kukintansa aloittaa hybridi 'Red Charm'. Sen varret ovat kuin raparperilla - kuten jo edesmennyt pionivaari Matti Uusi-Honko kuvaili ja nuput kuin golfpallot! 'Red Charm' valittiin viime kesänä Suomen kauneimmaksi pioniksi - kukka on kyllä sen arvoinen, ei juurikaan tuoksu ja maljakkokestävyys erinomainen. Kuva kukkivasta kaunottaresta tulee myöhemmin.


 Ja nyt sitten vähän muutakin asiaa! 

Keltainen on luikerrellut elämääni eli siedätyshoito on tehonnut pikkuhiljaa, pienet keltaiset kaunottaret ovat kietoneet minut kukkanuppujensa ympärille! Ja mikä merkittävää - älkää nyt naurako minulle - olen kasvattanut vähän kaikenlaista, mutta kolme kasvia ei vain suostu meillä kasvamaan: sormustinkukka, tulikukka ja siperianunikko. Mutta sormustinkukan kanssa olen jotenkin onnistunut, tulikukan kanssa kaksi vuotta lahjaksi saadun taimen kanssa (itse en ole sitä saanut koskaan taimetettua) ja nyt sain siperianunikon kasvamaan mökillä! Olen niin iloinen siitä! 

Mutta nyt nämä luikertelevat keltaiset:

Metsäunikko, hylomecon japonicum


Lapinorvokki - viola biflora

Lapinorvokkia olen pari kertaa yrittänyt kasvattaa ja nyt onnistuin ja sitä vaalin! Rakkaus Lapin kasveihin syntyi jo lapsuudessa siellä viettäessäni paljon aikaa rakkaan pappani kanssa Kemijärvellä. Kullerot, tenonajuruoho, erityisesti pulskaneilikka, ritarinkannukset, jotka jo silloin noin 60 vuotta sitten olivat paikoittain karkulaisina puutarhoista...

Siperianunikko (papaver croceum)

Siperianunikko kuuluu lapsuuden rakkauskukkiini! Samaan ryhnään kuuluvat runoilijanarsissit, vaaleanpunaiset pionit (ehkä Sarah Bernhardt), leijonankidat, tuoksuherneet, sireenit, sarviorvokit, lummekukkaiset daaliat (joriinit)...

...vielä kaksi ihanuutta...

Hietaleimu, pflox bifida, kuivan paikan ihana kasvi

En ole erityisesti sammalleimujen ystävä, mutta Särkän puutarhan Jari Särkkä antoi tämän kasvin minulle 'testiin', ostin myöhemmin sitten toisen. Kasvin alkuperä juontaa Jarin äidin puutarhaan. Hietaleimu kestää kuivuutta ja köyhää maata, luonnonlaji Amerikan keskilännestä. Pörriäiskasvi.

Toukoheidinkukka, Cortusa matthioli f. alba, suloinen

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta tämäkin ihanuus - toukoheidinkukka - on Särkältä. toinen puutarha tietenkin Vakka-Taimen lisäksi on Tommolan tila, näistä löytyy aarteita!

...ja vielä yksi juttu...muovihuoneessa on uusi muovi! Siitä olen niin iloinen. Muovikate on hieman vahvempaa kuin aikaisemmin. Viiniköynnökset on leikattu (pitäisi leikata syksyllä, mutta talvi kuritti niitäkin, ja pakko oli siis tämä kevätleikkaus).


No jopas tulikin taas paljon asiaa...nyt hommiin!

Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

💚


23 kommenttia:

 1. Pionit ja unikot, kaksi suosikki kukkaa! Onko teillä satanut vettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös molemmista kovasti! Eilen satoi kaatamalla ja ukkosti 10 minuttia ja siihen se sitten loppui, no tuli tänään 10 tippaa taivaalta - luonto nyt kaipaa vettä!

   Poista
 2. Tuli paljon asiaa, totesit, mutta niinpä oli paljon aihettakin. Niin paljon upeita ihanuuksia, keltaiset mukaanlukien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, asiaa olikin aika paljon todella - keltaiset mukaan lukien!

   Poista
 3. Dear Saila!

  Your peonies are very beautiful! The yellow p.mlokosewitschii are stunning! I have many peonies, and many without names. Still they are pretty :)
  I think your grapes will survive.
  All the best to you!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit!
   Peonies are always lovely, even if they don't all have a name! Peonies received as a gift or inheritance are valuable! I love p.mlokosewitschii so much!
   All my grapes have new growth, they survived last winter which was so hard!

   All the best to Yoy, hugs!

   Poista
 4. Hei Saila!
  Oikein ihanat pionit, minulla ei vielä kuki. Minulla on niitä ihan tavallisia pioneja, yksi rakas joka on minun Famulta Hangosta. Niitä oli yhteensä kolme mutta nyt on vain yksi jäljellä. Pionit on rakkaita niitä tulee joka vuosi muutama lisää. Taas messuilta tuli kolme. Meillä on oikein lämmin ja sadetta ei ole tullut kuin muutama pisara.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!
   Pionit ovat aina ihania, nämä luonnonlajit kukkivat todella aikaisin ja sitten seuraavaksi hybridit! Tuo Famultasi saama pioni on varmasti todella rakas ja erittäin arvokas! Minullekin tulee joka vuosi pioneita lisää - nyt talvi vei hanhikit mennessään ja sain hyvän paikan uusille pioneille.

   Meillä on ollut melkoinen helle myös, onneksi tuulee sentään hiukan. Eilen tuli 10 minuuttia kestävä rankka sadekuuro sekä ukkonen, lempeää sadetta kaipaa luontokin jo!

   Poista
 5. Ihanat pionit. Siementaimet ovat aina iloinen yllätys mitä niistä kasvaa.

  VastaaPoista
 6. Kyllä pionit on niin ihania. Niitä on meillekin kertynyt liki 60 kpl. Red Charm on todella upea. Ihania keltaisia. Tuo Metsäunikko on meilläkin ja niin kaunis keltainen "pensas". Teepä joskus kirja kasveistasi tai kuvakierros tänne blogiin ihailtavaksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat todella ihania! Siksi niitä hiljalleen on pihaani tullut jo aika monta. Red Charm on upea ja ansainnut paikkansa viime vuoden pionina, myös keltaiset ovat hyvin kauniista. Metsäunikko on kaunis pieni 'pensas', ilahduttaa keskellä pihaa. Joskus voisi tehdä kirjan todellakin, kiitos vinkistä!

   Poista
 7. Minulla on pioneja yli kolmekymmentä ja kartanonpioni kukkii parhaillaan . Onko nämä sinun arkoja kasvattaa ?minulla on vaan niitä tavallisia . Olisi mukava joku tällainen erikoinen hankkia .
  Meillä ei narsissit viihdy ...kummallista .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat todella ihania ja minullekin niitä on kertynyt aika monta, laskin ne eilen juuri. Luonnonlajit eivät ole arkoja, kunhan noudattaa saman tyyppistä kasvupaikkaa mikä niille on luonnollista eli siis vesi ei saisi kastella varpaita. Luonnonlajit ovat hyvin aikaisia, siksi niitä kannattaakin hankkia pihaan ilahduttamaan! Aika jännää, ettei narsissit teillä viihdy, oletko kokeillut pienikokoisia narsisseja, kuten nunnia, bulbocodiumeja, orkideanarsisseja...?

   Poista
  2. Kiitos en ole kokeillut näitä pieniä viihtyykö ne erilaisessa ympäristössä ?

   Poista
 8. Kiitos Saila, kutsuit meidät osalliseksi juhliisi. Kylläpä oli ihania kuvia kauniista kasveista. Kaukasianpionin hennon keltainen kukka on herkkääkin herkempi, eikä silkkipioni yhtään jää kakkoseksi.
  Ymmärrän hyvin keltaisen siedätyksen onnistumisen. Eihän tuollaisia kaunottaria voi vastustaa. Voi mitä herkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain, juhlat ovat jo hyvässä vauhdissa - ensimmäiset ovat jo lopettaneet kukinnan kuten p.japonica ja 'Nosegay' mutta muut vasta kukkivat tai ovat pienellä nupulla odottamassa omaa vuoroaan! Nämä aikaiset luonnonlajit ovat todella suloisen kauniita - tykkään ihan mahdottoman paljon!
   Keltaiset ihanuudet ovat hiljalleen kietoneet nuppunsa ympärilleni - ihania kaunottaria! Meillä kolisee ukkonen!

   Poista
 9. Upeita luonnonlajeja, etenkin pidin silkki- ja ruusupionistasi. Kyllä pioneja pitää puutarhassa olla, vaikka sitten niitä "tavallisia". Ovat usein kukkiessaan myös sateen tuojia :D Red Charm löytyy omasta puutarhastanikin ja onhan se upea ilmestys! Hienoa, kun löytyy taimistoja, missä on vähän harvinaisempiakin kasveja tarjolla. Taitavat parhaat sijoittua Länsi-Suomen puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat kaikki aivan ihania ja kuuluvat puutarhaan! Nämä luonnonlajut ja hybridit hieman aikaistavat kukinnan alkua ja se on kyllä totta että kun kiinanpioneiden kukinta alkaa niin silloin tulevat sateet, valitettavasti! Red Charm on upea ilmestys, suhteellisen aikainen ja minulla on siitä kauniit muistot.
   Olen huomannut aivan saman, jos jotain erikoisempaa haluaa puutarhaansa, pitää mennä länsirannikolle (Tommolaa lukuunottamatta), Särkkä ja Vakka-Taimi ovat mun luottotarhoja ja tytär asuu aika lähellä Särkkää että oma agentti on upeaa puutarhaa lähellä! Toki Turun seudulla on muitakin upeita puutarhoita joissa ilman muuta kannattaa käyda, kuten Viher-Lassila.

   Poista
 10. Nuo luonnonlajit ovat niin herkkiä. On sinulla hienostuneet juhlat siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat todella kauniita ja herkkiä. Hienot juhlat menossa!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!