Sain jo aikoja sitten Rikkaruohoelämää-blogista mukavan haasteen taimien tunnistuksesta ja sepä onkin välillä puuhaa, kun kitkeminen on täydessä vauhdissa!
Kaunis kiitos haasteesta!
Puutarhaeloa -blogin Riitta haastoi valokuvaamaan pieniä taimenalkuja ja nimeämään kuvat. Taimet voivat olla joko jo istutettuina puutarhaan tai tulossa olevia pikkutaimia kylvöastioissa. Ne voivat olla joko perennojen tai kesäkukkien taimia.
Talvi kun muuttui hetkessä hellekesäksi, tarhurilla onkin ollut melkoinen vauhti päällä aamusta iltaan, valitettavasti vastaus tulee näin viiveellä ja kuvat hieman vanhentuneitakin. Suonette anteeksi! Turha selitellä kiirettä toisaalta - kyllä te tiedätte!
Mutta asiaan!
Ensimmäisenä aarteeni! Olen aktiivisesti kerännyt kaukasianpionin siemenet syksyllä ja taimettanut niitä vaihtelevalla menestyksellä. Tässä pari vuotta vanhan Paeonia daurica subsp. mlokosewitschiin siementaimi. Niitä löytyy ilokseni enemmänkin! Tämä on yksi rakkaimmista pioneistani!
Seuraavaksi sinikukkainen sinikämmen, glaucidium palmatum. Pikkuisia siementaimia löytyy sieltä täältä pitkin etupihan kukkapenkkiä.
Sitten on maariankämmekän vuoro (Dactylorhiza maculata). Maariankämmekkä tekee satunnaisesti siemementaimia, niitä olen antanut jokusen eteenpäin hyvään kotiin. Nyt löytyy vain tämä emokasvi, onneksi se on hengissä talven jäljiltä!
Toukoheidinkukka (Cortusa matthioli). Samettisen ihanat lehdet ja tämä onkin ehtinyt jo tekemään nuput. Heidinkukka viihtyessään leviää mattomaiseksi ja kukkiessaan on aivan upea kukkapilvi!
Heidinkukkaa on myös kauniina fuksian punaisena, sitä minulla ei vielä olekaan, jos oikein muistan.
Rotkolemmikki (Brunnera macrophylla 'Variegata'). Jotenkin minulla on mieltymys erilaisiin lehtivariaatioihin, niin nytkin ja olin jälleen iloinen, että tämä rotkolemmikkini kesti viime talven!
No niin, siinä niitä oli jokunen ilahduttava ja tunnistettu pikkutaimi! Nyt kasvuvauhti tällä hetkellä on niin huimaava, että pikkutaimet jäävät isojen lehtien suojaan ja niitä sieltä aina löydän milloin mistäkin ja se on iloinen asia. Nyt vain toivoisin lempeää sadetta, jotta vauhdilla alkuun päässyt kasvu ei pysähtyisi!
Haasta seuraavat blogit esittelemään omia alkuun lähteneitä taimiaan. Saa osallistua vaikkei olisi saanut haastetta ja saa osallistua useaan kertaan, sillä kasvit lähtevät kasvuun pitkällä aikavälillä. Saa vertailla kuvin ja sanoin, ja saa myös kysellä jos itse ei tunnista taimiaan.
Jos ja kun osallistut haasteeseen, käy jättämässä postauksesi linkki tämän haasteen kommentteihin. Kerään haasteeseen osallistuneet postaukset listaksi, jossa ne ovat myöhemminkin kootusti tarjolla.
En tiedä, ketä kaikkia on jo haastettu, en siis haasta ketään, haasteen voit ottaa omaksesi niin halutessasi.
Nyt puutarha kutsuu jälleen!
Kaikkea hyvää Sinulle!
💚
Tämä haaste tuli haastavaksi, kun kaikki nousi maasta äkkiä. Paitsi että vähitellen nousee myös niitä myöhäisempiä. On outoa, kun osa kasveista, vaikkapa kullerot, ovat jo kukkimisvaiheessa ja sitten ruusut vasta hitaasti alkavat versoa. Rotkolemmikeistä suurin osa näyttää minulla kuolleen, ellei niitä sitten vielä nouse kuolleista. Kaukasianpioni on ihana!
VastaaPoistaTotta, kaikki vain aivan kuin pamahti maasta äkkiseltään ja varmaan vielä jotain nouseekin. Osa kärhöistä on ollut todella hitaita heräämään ja todella, kullerot meilläkin, yksi kukkii ihan minivarrella, varmaan on ottanut talvesta itseensä! Ilahduin kun tuo rotkolemmikki ei kuollut, mulla on ollut huono tuuri sen kanssa aiemmin! Kaukasianpioni on todella ihana!
PoistaDear Saila!
VastaaPoistaSmall seedlings can be very difficult to identify. Paeonia mlokosewitschii is very beautiful! I have one peony who is already finished with it's blooming. It's name is Paeonia obovata var. alba. They don't make seeds. Brunnera macrophylla 'Variegata' is very beautiful too. I have bought it many times, but it never suvives here.
All the best to you!
Hugs!
Dear Marit!
PoistaSometimes it's really hard to recognize small seedlings and that's why I have to be careful. Paeonia mlokosewitsschii is so beautiful, one of my favortites. Paeonia obovata s also a natural species and that's why it blooms early too, it's also one of my favorites, but it's not blooming this year. My p.obovata has made seeds, I just bought one seedling from a special nursery, I don't know yet if it's white or red. P.obovata makes black seeds that germinate easily. Every year I haven't had seeds either, even though the flowering has been successful.
It's sad to hear that brunnera macrophylla 'Variegata' has not been successful for you, the same for me, often winter takes the plant with it!
All the best to You!
Hugs
Ihanaa alkavaa uutta viikkoa Saila.
VastaaPoistaKiitos samoin Anne, vilkastahtinen viikko jälleen tulossa!
PoistaMuistaakseni joku on tehnyt loistavan ohjelman joka tunnistaa kasveja. Pitääkin muuten kattoa löytyykö. Linnuille on omansa.
VastaaPoistaJuu, sellainen ohjelma on olemassa, olen sen nähnytkin. Hienoa kuulla että linnuille on omansa!
PoistaKiva tietää, että kämmekkä saattaa tehdä siementaimia, sain sellaisen viime vuonna hankittua nimettömän kämmekän ja tietysti odotan, että saisin joskus sen jälkeläisiä.
VastaaPoistaMaariankämmekkä meillä on tehnyt siementaimia useammankin ja kaikilla on nyt hyvä koti, tämä oma emotaimi on tuossa paikallaan viihtynyt hyvin ja onneksi hankalan viime talven aikana kasvi ei menehtynyt.
PoistaOlipa kiinnostava tuo maariankämmekkä esittely. Olin aika samanlaista lehteä ihmetellyt yhdessä kuivassa penkissä. En muista ikinä ostaneeni Maariankämmekkää, mutta ei se sovi oikein muihinkaan ostamiini kasveihin, joissa olisi laikkuja lehdissä. Toki olen ostanut paljon kasveja puutarhaharrastajilta (ja osan olen menettänyt). Voisi siis olla pienen pieni mahdollisuus, että jokin salamatkustaja on tullut joskus mukaan. Jos ne lehdet ovat maariankämmekän, ne ovat ehdottomasti liian kuivassa paikassa. Siirtoa ennen täytynee kunnolla kastella ensin sitä aluetta.
VastaaPoistaMaariankämmekkää ei kovin usein ole kaupan, luonnosta sitä voi löytää. Se kyllä tekee itäviä siemeniä ja saattaa hyvinkin olla että se on tullut sinulle salamatkustajana - no se selviää kun kukinta alkaa aika piankin siis! Maariankämmekkää (tai siis jotain kämmekkää) olen nähnyt kyllä luonnossakin ja siellä Jäämeren rannalla sitä oli paljonkin tunturin rinteillä ja sitä ihmettelin!
PoistaLämpö on laittanut kasveihin vauhtia, jonka vuoksi tämän haasteen toteuttamisessa tuppasi tulemaan kiirettä. Hyvin onnistuit. Paeonia daurica subsp. mlokosewitschiä ei välttämättä tietämätön pioniksi arvaisi. Maariankämmekässä sen sijaan on selvästi omanlaisensa tuntomerkit.
VastaaPoistaVaikka puutarhassa kasvu on jo rehevää, monia odotan yhä herääväksi. Toivottavasti lauantainen sade auttoi hitaampia.
Lämpö todella on laittanut vauhtia kovasti, mutta nousijoita myös vielä odottelen ja haaste tuotti hieman kiirettä minullakin - ehdin! Kaukasianpionin lehdet ovat hieman toisenlaiset, nahkeat ja siniharmaat, ihan pioniksi ei todella arvaisi, jos ei kasvia entuudestaan tunne. Maariankämmekkä on hyvin tunnistettava.
PoistaMeillä ei ole satanut kuin kymmenen tippaa ja lempeää sadetta odottelen, toivon, että kesäkuun halloja ei tänä vuonna tulisi!
Kiva esittely! Itse ilahdun aina kun löydän mongolianvaahteran pikkusiementaimen jostakin. Sitten yritän sitä varjella ja miettiä minne sen voisi parempaan paikkaan siirtää.
VastaaPoistaNiistä minäkin ilahdun aina nähdessäni - mongolianvaahtera on kaunis koko kasvukauden aina ruskan aikaan asti. Varjella siementaimia kyllä kannattaakin!
PoistaIhailen teitä, jotka tiedätte kasvienne tarkat lajikkeet ja latinankieliset nimet. Meillä kasvaa vain kukkia, joillakin on tarkempi nimi esim. kuunlilja, mutta ihan oikeaa nimeä, eli lajiketta ei ole mistään tiedossa. Syynä on ehkä se, että perennojen taimia on tullut vaikka mistä, eikä koskaan ole ollut mukana oikeita nimiä. Olisi ehkä syytä tutustua alan opuksiin ja perehtyä, varsinkin apupuutarhuri olisi siihen kykenevä. Itse en oikein tunnista kaikkia hienoisia eroja ja pysty tekemään luotettavaa tunnistusta mistään.
VastaaPoistaOn joitakin kasveja, jotka tunnistan latinankielisillä nimillä, jopa käytän vain niitä ja ne ovat minulle tärkeitä, mutta kyllä minunkin pihasta löytyy kasveja, joilla ei ole tätä nimeä tiedossa ja eikä se sinälläänkään niiden kohdalla ole arvo, pääasia on että kasvi on kaunis ja ilahduttaa - muistuttaa ehkä rakkaasta ystävästä. Pitäisi olla tietenkin tarkempi ja selvittää, mutta kesällä tarvitsee kasvi kuvata ja talvella on aikaa tutkia, jos asia tuntuu tarpeelliselta.
Poista