torstai 11. huhtikuuta 2024

Pihakierros toppatakki päällä

 Aika viileää!

Toppatakki päällä kiersin hiljalleen pihaa sateen vihmoessa. Kova tuuli on puhaltanut koko päivän, aamupäivällä paistoi aurinkokin. Toisaalta on hyvä, että sataa! Katupöly aktivoi kroonisen sinuiittini jälleen, nyt sitten vain niistetään ja yskitään, onneksi viileä ilma helpottaa hiukan ja samalla voi puuhatakin jotain, muuten kipeä en olekaan.

Mutta kierroksella löytyi...

...vanha jouluruusuni on avannut kukkia lisää! Toivon, että ensi viikolle luvattu l...sade ei tärvele sen kukkia!

 

 Myös omenapuulehdon yksi helleborus niger kukkii...se on saanut hiukan siipeensä, kun joku kauriista sitä maisteli

Myös helleborus orientalis 'Double Ellen' on herännyt. Se tekee ennen kukintaa uudet lehdetkin, kukka on hyvin kaunis!

 

Lisäksi löytyi narsissien nuppuja...

 

 ...palloesikko nuputteli...

 

...sinivaleunikon karvalakit nousivat maasta...

 

 ...kevätkurjenmiekkojen nuppuja...

Tyylikäs ja veistoksellinen nuppu!

...lumikelloja lisää......krookuksia, jotka sulkivat kukkansa sateen alkaessa...

Havun alla puoliksi syöty atsalea 'Ruususen uni'

...kiurunkannuksia...


...ja yksi pikkuruinen suloinen valkoinen julianesikko...
 

Kevät etenee reippain askelin! Vielä täytyy pikkulintujen ruokintaa jatkaa, kun lomalaisia etelästäkin on saapunut aika paljon samoille apajille. Kauriit ja peurat käyvät säännöllisesti, mutta olen enemmän kuin onnellinen siitä, että meidän alueelle on palannut meidän karhu! Ilveksiä vielä odottelen!

 Sarvipääkanta on lisääntynyt metsästyksestä huolimatta niin paljon, että petojakin tulee niiden perässä. Toki lasten, jotka kulkevat koulumatkoja, vuoksi hiukan pelkään, mutta onneksi kylän karhu on ollut aina aika varovainen, se ei piha-alueilla liiku juurikaan ja äänet säikyttävät sen.

Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle! 

💚

26 kommenttia:

 1. Dear Saila!
  It looks like we have very similar climate. Your white helleborus looks very beautiful. It's so huge! I have H. orientalis 'Double Ellen' too. I think they are so pretty. I wish I had both bear and lynx here. The deers destroy my garden. Primula Julienne is very sweet!
  Have a great weekend!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit!
   We really seem to have a pretty similar climate, except there you have a big effect of the sea! The bigger helleborus is quite big, it is almost 20 years old and I let it spread, it is very beautiful, still growing although the place of growth is not at all typical for hellebores. Double Ellen is so beautiful, once at the garden fair in Stockholm the 'helleborusangel' gave it to me as a present!

   From us, the 'big forests' start towards a large national park, that's why every couple of years we have our own bear or an adult cub abandoned by its mother. It makes sure that the deer are on their guard and move further away.

   I love that sweet little primrose too!
   Thank You, hugs!

   Poista
 2. Oi miten paljon kaikkea jo löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, mullan alla ovat odotelleen kovasti lumen sulamista!

   Poista
 3. Ihanaa, että sielläkin on nyt kevät ja kevätkukat – viimein! Hyvä, että pedot tulevat harventamaan kauriskantaa. Meilläkin oli talvella ainakin yksi susi tässä lähistöllä, ja ilveksestäkin raportoitiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vihdoin ja viimein, ensi viikon sääennustetta en suostu edes katsomaan, kelit eivät lupaa mitään mukavaa! Pedot pitävät kyllä huolta, kun kanta alkaa kasvamaan ja meiltä alkaa isot metsät kohti Seitsemistä ja sen kautta meille aina parin vuoden välein karhu tulee, siitä olen niin iloinen, susia en ole nähnytkään tai kuullut että olisi kovin lähellä ollut - siellä teilläpäin jokunen lauma kyllä on kai ollutkin. Myös ilveksien määrä on lisääntynyt, pihapiiriin ne eivät vielä ole tulleet.

   Poista
 4. Ihania kevään kukkia . Sinulla on aivan upeita jouluruusuja. Toivottavasti minullakin jotain löytyy kun mökille päästään tänään . Pitää tehdä heti pikku kierros .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lumen sulattua kevään kukkijat ovat poksahtaneet heti maan pinnalle, ihmettelin jo noin isoja narsissien nuppuja! Tykkään jouluruusuista, yksi jälleen odottaa purkissa maan sulamista. Sain sen joulukukkana. Toivottavasti sinullakin on mukavia yllätyksiä kun mökille pääset!

   Poista
 5. Hei Saila!
  Aivan ihania kukkia sinulla. Ihania Jouluruusuja. Minä löysin niille sopivan paikan missä ne viihtyy. Minulla on muutama kukkapenkki vielä siivottava kaikista vaahteranlehdistä. Toivon että tänään ei sada niin saan sen tehtyä.
  Oikein mukavaa viikonloppua /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Jouluruusut tuntuvat viihtyvän täällä meillä ja tuo kasvihuoneen päässä oleva ei kasva lainkaan tyypillisellä paikalla, kuumalla ja kuivalla ja silti viihtyy ja levittäytyy. Se on ollut aikoinaan joulukukkana minulle kummitytöltä ja nyt on jo lähes neliömetrin kokoinen! Ihanaa, että löysit sopivan paikan jouluruusuille!
   Kukkamaahommiin en ihan vielä ole päässyt, aika märkää, mutta kasvihuone kutsuu!
   Oikein ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 6. Oi, millaisia herkkuja puutarhassasi on heräämässä. Ihastelin jo edellisessä postauksessasi noita jouluruusuja. Tuollaisen näkymän kun saisi omaan pihaan. Siinäpä tavoitetta.
  Saan kohta sydänkohtauksen noista lumiennusteista. Kännykkään tupsahtelee uutisehdotuksia ja eikös siellä ollut isoin kirjaimin, kuinka takatalvi on taas tulossa. Murrr...
  Meillä peuroista on tullut karmea riesa muutaman viime vuoden aikana. Eilen illalla alkoi satamaan vettä. Niinpä kiersin tänään suihkuttamassa Tricogardenia ympäri puutarhaa. Karhuja ei meidän nurkilla ole. Ilveksiä on, vaikka itse en ole nähnyt. Kohta yksi ihmiseukko istuu iltamyöhäisestä aamuvarhaiseen ovensuussa ritsan kanssa peuroja pelottelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen heräävät, toivottavasti ei liian aikaisin sillä takatalvi varmaan kolkuttelee vielä ennen kesää, enpä tykkää minäkään! Tuo iso jouluruusu on saanut alkunsa ihan pikkuisesta jouluruususta, noin parikymmentä vuotta sitten. Ne olivat silloin vielä hyvin kalliita ja harvinaisia joulukukkia, kummityttö toi minulle ja tuo kasvarin seinusta - mikä ei millään tavalla ole tyypillinen kasvupaikka - oli ainoa paikka rakennusaikana, jossa se säilyi. No jouluruusuni on paikallaan viihtynyt, levinnyt kovasti, tehnyt paljon siementaimia, kuten kaikki h.nigerit täällä meillä, siementaimia löytyy vaikka mistä!
   Nyt tuntuu että kauriita ja peuroja on ihan joka paikassa! Meilläkin niitä riittää ja nyt tosiaan peurojakin on tullut ja ne syövät kaiken! Onneksi tuo nalle on taas tullut maisemiin, ilveksiäkin odottelen ja toivon että täällä meilläkin on pukkijahti toukokuulla, että kantaa saataisiin hieman pienemmäksi! Meilläkin kauriit tulivat keväällä päivännäöllä ihan keittiön ikkunan alle! No pedot seuraavat usein lisääntynyttä kantaa. Kauriit ja peurat ovat vaarallisia liikenteessäkin, meillä menee rata aika lähellä, yksi ihminen syöttää radan vieressä kauriita - arvaat vaan mitä metsästysseura siitä tykkää, kun junankin alle jääneitä haavakkoja haetaan!
   Luulen että ritsaa kauriit ei ihan kauheasti pelkää, eiköhän joku teknillinen yliopisto voisi ottaa hommakseen kehittää jonkun ihmiskorvin kuulemattoman ämyrin, joilla kauriit voitaisiin häätää - tosin koirat voisivat sellaiseen myös reagoida - tai liiketunnistimella joku pelotusjuttu, ei luulisi olevan vaikeaa sellainen kehitystyö!

   Poista
 7. Onpa todella kauniisti ja runsaasti kukkiva jouluruusu ja paljon muutakin kaunista.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on todella ihana ja olen antanut sen kasvaa kokoa, tekee siementaimia täällä meillä aika helposti.
   Kiitos!

   Poista
 8. Onpa siellä vaikka ja mitä jo näkyvissä, kevätkukkijissa. Meilläkin lumet hävivää vauhilla ja on mukava tehä kahtelemassa mitä nousoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No yllättävän paljon jo kaikkea nousee, tuossa oli lämmin jakso, mutta eilenkin oli tosi kylmää kun olin Turussa. Tälle päivälle luvattiin sadetta. Nämä pihakierrokset ovat todella kivoja!

   Poista
 9. Pian kukkii vaikka kuinka paljon! Päivittäiset puutarhakierrokset ovat alkaneet, meillä vielä joka päivä toppatakki päällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, pian kukkii jos vain olisi lämmintä, eilen Turussa oli tosi kylmää! Toppatakkia ei vielä kannata laittaa talvisäilöön!

   Poista
 10. Voi, että miten upea jouluruusu! Meillä ilvekset ovat lisääntyneet paljon, toivottavasti sillä on vaikutusta kauris- ja peurakantaan. Sitä toivon, että malttavat jättää vapaana kulkevat kissat rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jouluruusu on jo aika iso ja saanut kasvaa ja levitä mielensä mukaan, paljon on tullut siementaimia - niitä on meidän pihalla vaikka missä! Ilveksillä ja karhuilla on jo olemassa olonsa ansiosta merkittävä vaikutus sarvipääkantaan! Toivon samaa, meillä ilves oli muutamia vuosia pihapiirissä, kissat eivät menneet silloin ulos juuri lainkaan - haistoivat sen. Ilves on todella nopea saalistaja, mutta kissat tietävät senkin!

   Poista
 11. Kyllä se kevät sieltä tulee. Ainakin kukkaset ovat sitä mieltä! Tosin ensi viikoksi on luvattu taas vähän kylmenevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulossa kevät on tännepäin, mutta tie ei ole suora - pakkasta ja lunta luvattiin kuten arvata saattaa, ihan kuin viime vuonnakin ja aikaisemminkin, mutta heränneet kukat eivät siitä juurikaan ole moksiskaan, onneksi!

   Poista
 12. Olipa ihana pihakierros keväisessä puutarhassa. Kuvista ei onneksi kylmyys välittynyt, toivottavasti sielläkin oli nyt viikonloppuna lämpimämpää. Sinulla on komeat jouluruusupuskat. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Sää on ollut aika vilpoinen - toppatakkia ei ole sopinut laittaa vielä pois ja pakkasia on tulossakin, kuten tietenkin ajankohtaan sopiikin, vaikka mieli olisi jo lämpimän puolella! Sää ei viikonlopuksi paljoa lämmennyt, lauantain olin Turun seudulla ja siellä oli tosi kylmää! Jouluruusu on saanut olla paikallaan parikymmentä vuotta, saanut kasvaa ja siementää - isoksi on kasvanut!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!