perjantai 19. huhtikuuta 2024

Ihmeitä etsimässä...

Aika viileää, aamulla oli noin -5° C pakkasta, mutta tuuli teki tunnusta hyytävämmän, lunta pitäisi tulla illalla kaakon suunnalta. 

Hei kaverit siellä kaakossa, jos ette halua lunta tänne meille lähettää niin ei ole pakko...! Kylmä kangistaa...

Fritillaria imperialis 'Lutea'

Lasikasvihuoneessa kaikki on peitetty moninkertaisella harsolla ja tänään toin kaikki  paprikoiden ja tomaattien pikkutaimet navetasta sisälle suojaan. Navettaan ei mene pakkanen, mutta ikävää, jos ressukat saisivat kylmää. Vein navettaan viime lauantaina ostamani taimet, toki ne ulkonakin olisivat menestyneet, mutta olivat niin viluisen näköisiä. 

Tein toppatakkiin sonnustautuneena kierroksen pihassa. Kukkapenkit olivat edelleen siivoamatta ja jäässä maan pinta. Mutta jotain sentään kukki! Olen toisaalta pannut merkille, että aina kun todella hyytävää säätä luvataan - kuten nyt - piipot pysyttelevät maan suojissa eivätkä poksahtele ihan miten sattuu maan pinnalle!

Talventähdet ovat rohkeita kukkijoita, nytkin keltaisia pieniä aurinkoja maasta oli poksahtanut pinnalle. Talventähdet olen niputtanut sanan 'talventähti' alle sumeilematta, näin en toimi enää.

 

Eranthus cilicica, turkintalventähti luki pussissa.
 

Lumikelloja kilkattamassa tietenkin! Nyt olen omia lumikellojani katsellut hieman tarkemmin kaiman lumikellopostauksen jälkeen. Lumikellot olen myös niputtanut sanan 'lumikello' alle, enää sitä en tee - tutkin niitä tarkemmin, paljon niissä onkin tutkittavaa ilman muuta.

En uskalla mennä edes arvailemaan, mitä nuo lumikelloni ovat...

 Ensimmäinen kuva on todella vanhasta lumikellosta, jonka isomummu on jostain saanut kauan kauan aikaa sitten. Näitä on kaksi kasvustoa vanhoje sireenien juurella.

Isomummun vanhaa kantaa

Rohkenenko sanoa, voisiko tämä olla galanthus ikariae Woronowii group, sellaisen olen ainakin ostanut.


Kissan kanssa on joskus hiukan hankalaa ottaa valokuvia! Sulo on kova poika puskemaan ja kuvaajan käsi tärähtelee tietenkin!

Alla oleva lumikello ilmeisesti on galanthus nivalis flore pleno.

Voi ei, millaiseen suohon olen itseäni upottamassa näiden lumikellojen kanssa!

 Kevättähdistä tykkään kovasti ja useampaa sävyä meillä kasvaakin, hiukan kun lämpenee, niiden varsi kasvaa ja niistä saa pienen kimpun vaasiin. Kevättähtiin palaan lämpimämmällä säällä hiukan myöhemmin.

 Chionodoxa luciliae 'Alba'

Ja suuren ilon minulle tuottaa karhunlaukka! Viime kesänä kaivoin sen maasta kokonaisuudessaan ja istutin uudelleen. Sipuleiden sekaan oli joku mummeli istuttanin fritillaria uva-vulpista - kuka nyt sellaista tekisi! Mutta nyt olen iloinen että karhunlaukkamaani on puhdas ja siitä siirrän metsäpuutarhaani kesän ainaka sipuleita. karhunlaukka on todella käyttökelpoinen ja kaunis kasvi, maukaskin kaiken lisäksi!Lopuksi muutama kevätkurjenmiekka, jotka uhmaavat kylmyyttä ja kukkivat! Lisääkin niitä on vielä tulossa, kunhan sää lämpenee.

Iris reticulata 'Pauline'

Iris reticulata 'Painted Lady'

Iris reticulata 'Harmony'

Iris reticulata 'Frozen Planet'

Iris reticulata 'Catharine's Gold'

Ja sitten viimeisenä sangen mysteerinen kukka. Tuolla paikalla kasvaa aina helleborus niger, syksyllä kukkii myrkkyliljat ja keväisin hyasintit! Mutta minulla on vahva usko, että tässä on vuodenajoista sekaisin mennyt myrkkylilja, mutta antaa toisen kukkia jos haluaa!


Suurin ihme minkä löysin, oli nuo kukkanuppunsa tänne kylmyyteen puskeneet kaunottaret!

Oikein mukavaa alkavaa viikonloppua Sinulle!

Iloa, valoa ja aurinkoa

💚


24 kommenttia:

 1. Oh-hoh, onpa siellä jo keisarit nousseet korkealle – hitsi, kun silloin niitä pääsee pakkanen puraisemaan. Aika kestäviä onneksi ovat. Ja karhunlaukatkin! Niistä ei näy täällä vielä mitään.
  Ihania lumikelloja sinulla! Rohkenenko olla ilonpilaaja, mutta minusta tuo "ikariae woronowii group" (outo nimi, sillä ikariae on yksi laji ja woronowii toinen) näyttää erehdyttävästi tähtilumikellolta (Galanthus elwesii). Niillä on tuollaiset leveät lehdet ja kukassa kaksiosaiset vihreät laikut.
  Kyllä tuo minustakin on myrkkylilja, joka on mennyt hieman sekaisin. Ehkä talvi tuli sille liian aikaisin. On noita kyllä joskus aiemminkin nähty keväällä kukkimassa, muistan jostain blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keisarit ovat korkealla ja nyt kumartavat lumen herralle, joka iski lujaa ja rajusti - toivottavasti vain taipuvat eivätkä taitu! Karhunlaukat ovat jo hyvässä vaiheessa ja mukavasti lisääntyneet.
   Tuota lumikelloa tutkin RHS:n ja muidenkin sivujen kanssa kera kuvapussin, jossa sipulit olin ostanut ja siksi rohkenin laittaa nimen kuvan alle ja ilmeisimmin jälleen pussissa on ollut ihan muuta kuin mitä olin ostanut. Tuon nimenkin löysin RHS:n sivuilta. No lumikellojen opiskeluni on vielä niin varhaisessa vaiheessa että pidättäydyn nimeämästä rohkeammin enempää.
   Jos maailman kirjat ovat sekaisin, niin sekaisin on myös myrkkyliljan vuodenajat...toivottavasti kukkii syksyllä uudelleen! Talvi tuli todella aikaisin ja saman kasan myrkkyliljoista useat nuput jäivät avautumatta.

   Poista
 2. Your grandma's snowdrops are so beautiful! You have a lot of them in your garden. I assume they have been growing there for many years since your grandmother planted them. The filled snow drops are so nice, but they are almost impossible to photograph. We have the same weather here, and it's freezing every night. Today there was a bit of snow in the air for a moment. I hate these cold springs. Last year I took a picture of snow that came here on May 2nd, and it seems that we have the same weather now. I also have the white flowers you show, but here they haven't started blooming yet. Here they are called snow stars. You have so many beautiful Iris reticulata too. They are so beautiful, but I have never got them to thrive here.

  All the best to you!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit!
   Quite a lot of snowdrops were planted by my husband's grandmother, but I have also added them myself. Photographing snowdrops from inside a flower is really difficult, especially with a lovely cat! There are so many different varieties of snowdrops, I'm trying to get to know at least the ones that grow in my garden.

   Winter came back for us, more than 10 cm of snow and frost! My daughter's son and I took food for the migratory birds today, we feel sorry for the little ones so much - sunflower seeds and raisins. This weather is not unusual for this time of year, but I don't like it at all!

   Those Chionodoxa, known as glory-of-the-snow, are so lovely - we call them spring stars. They bloom wonderfully and multiply, are very modest in their growth habit and there are many colors! Yes, I love iris reticulata and and in my garden there are quite a few different ones, some still on the bud. I am very sorry that You haven't got them thrive!

   Hopefully warm springdays are soon here again!
   All the best to You!
   Hugs!

   Poista
 3. Hei Saila!
  Kivasti nuo kevätkukat tulee esiin, vaikka ei oikein kevätilma ole vielä tullut. Meille tuli pikkasen lunta toissa yönä, nyt se on jo poissa. Aamulla oli ainoastaan .yksi plussa aste, joten aika kylmä ulkona. Minulla on tomaatit ja paprikat täällä sisällä, kasvihuoneessa ainoastaan kukkia. Peitän ne kunnolla joka ilta mutta nyt saa olla harso päällä koko päivän. Kävin katsomassa että ne on pärjännyt.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!
   Aika rohkeasti monet kevätkukat uskaltautuvat kukkimaan vaikka sää on näin kolea, tosin jälleen minusta tuntui, että moni kukka hidasti maan pinnalle nousuaan aivan kuin tietäen sään muuttuvat talviseksi. Sielläkin on ollut melko kylmää! Toin myös tomaatit ja paprikat sisälle takaisin, kukkia minulla myös kasvihuoneessa ainoastaan hiukan ja harsot moninkertaisina päällä - toimimme samalla tapaa!

   Poista
 4. Olisi hienoa tunnistaa erilaiset lumikellot ja talventähdet ja kaikki muutkin. Sinussa on selvästi ainesta meille tutun "lady Attenborough Sailan" perilliseksi kasvitietoudessa. Pian lumikellojen ja talventähtien tunnistus sujuu sinulta ja voimme tarvittaessa kääntyä tunnistusasioissa puoleesi. Välillä kuvittelen jo jotain oppineeni ja sitten saan todeta ymmärtäneeni oppimanikin väärin. Tuleepa sentään haastettua omaa päänuppia säännöllisesti.
  Sinulla on kattava kokoelma ihani iris-kaunottaria. Painted Lady on kuin taideteos hienoine viiruineen terälehdissä.
  Meilläkin aamu valkeni -5 asteessa, eikä mittari ole noussut plussalle koko päivänä. Ulkona on hyytävän kylmää. Kävin laittamassa kasvarissa oleville tuoksuherneille tuplaharsot. Keisarinpikarililjani makaavat samalla tavoin pitkin pituuttaan ja jouluruusujenkin nuput ovat tavallista enemmän päät painuksissa.
  Lumisateen pitäisi alkaa kahdeksan maissa ja jatkuu koko huomisen päivän. Jos hakisin lumikolan kellarista. Toimisikohan se lumisateen karkoittajana?
  Jos jotain myönteistä, niin eipä ainakaan jutunaiheet lopu.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle! Pidähän varpaat lämpiminä ja Sulo kainalossasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todellakin hienoa tunnistaa edes omassa puutarhassa kasvavat lumikellot ja talventähdet, kun on ilmeisen selvää, ettei sipulipussin nimikyltti aina pidä paikkansa. Hiljalleen opettelen ja minulla ei ole aikomustakaan edes haluta tai yrittää Sailan perilliseksi kasvitietoudessa, kunhan edes jotain tunnistan - se riittää minulle. Tutkin aktiivisesti RHS:n sivuja, ovat hyvin mielenkiintoisia.

   Kevätkurjenmiekat ovat todella ihania ja niitä meillä kasvaa aika monta, suurin osa vielä nupulla. Toivon, ettei pakkanen ja lumi tärvele nuppuja. 'Painted Lady' on yksi suosikeistani.

   Toin kasvihuoneesta paprikat ja tomaatit takaisin sisälle, harsotin kaikki muut moninkertaisella harsolla - todella kylmää säätä ja luntakin on tullut kymmenkunta senttiä. Yöllä satoi lunta aika paljon ja tänään aamulla lisää, nyt iltapäivällä pieni auringonkare näkyi, kunnes taas alkoi satamaan lunta.

   Hyvä, että lumi tulee nyt eikä kuukauden kuluttua, vaikka sekään ei ole aivan varmaa kuitenkaan.

   Kiitos!

   Poista
 5. Haikein mielin pitää todeta. Taitaa se lumi sinne tulla, täällä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tännekin lumi tuli - 10 cm ja kylmää säätä, onneksi kesärenkaita ei vielä olla vaihdettu!

   Poista
 6. Meillä sataa juuri nyt lunta, eipä ole puutarhurin mieli kovinkaan korkealla sateen takia. En käynyt katsomassa, mutta keisarini ovat samoin taipuneet kuten sinun, toivottavasti kestävät nämä yöpakkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin saimme lunta oikein reippaasti! Meidän pikkuinen Muru oli oikein innoissaan, paljon lumipuuhaa tänään pihalla keksittiin, pihahommat ovatkin nyt tauolla. Keisarit taipuivat, toivottavasti lumi suojaa niitä, etteivät taitu ja pakkanen murra niitä!

   Poista
 7. They really are small miracles since they bloom in such cold! We have similar flowers here in Greece. Have a beautiful weekend🌷!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You Katerina! There are a lot of small miracles in the yard now, the snow just covered them all, winter came back and 10 cm of snow, the weather is very cold! I'm really looking forward to the warm weather!

   Poista
 8. Kylläpä siellä kukkii paljon kaikkea kaunista. Meillä oli satanut yöllä lunta ja sitä kaunotteli hiljalleen lisää vielä aamullakin. Pakkasta on - 3 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikkea kaunista oli ja nyt lumi peittää kaiken - toisaalta se suojaa kukkia pakkaselta! Yöllä tuli suurin osa lumesta ja tänään pitkin päivää on satanut lisää, aurinko on hiukan pilkahtanut.

   Poista
 9. Aivan ihanat kukkijat. Täällä on talvi!

  VastaaPoista
 10. Voi jumpe noita kevätkurjenmiekkoja! Sinulla on jo kattava valikoima erilaisia, kaikki toinen toistaan kauniimpia.
  Kasvien nimeämisen kanssa menee pää ihan pyörälle. Ihmettelin itse viime keväänä kevättähtiä. Netistä tarkkoja tuntomerkkejä tutkaillessa asia tuntuu aivan selvältä mutta annappa olla kun menee omaan kukkapenkkiin ja yrittää laittaa teoriaa käytäntöön. Joku selvä kirjokevättähti löytyi, osa oli selviä isokevättähtiä mutta loppujen kanssa menikin sitten sormi suuhun. Varmaan risteytyneet keskenään :D Jännittävää nähdä, miltä ne tänä keväänä näyttävät.
  Lunta on ilmeisesti satanut teillekin runsain määrin. Toivottavasti nämä takatalvet jäisivät tähän huhtikuulle eivätkä jatkuisi enää toukokuussa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, kevätkurjenmiekoista tykkään ja vielä niitä on useampi lajike kukkimatta - toivottavasti lumi ei tärvele nuppuja!
   Kasvien nimien perässä pysyminen, vallankin näiden sipulikukkien, on oma lajinsa. Vaikka minäkin säilytän kuvapussin pahvin aina muutaman vuoden varastossa ja tiedän istutuspaikan melko hyvin, niin vikaan menee aina silloin tällöin. sipulit eivät ole sitä mitä olen tilannut ja se harmittaa, tosin joskus on tullut paketissa voittojakin, oikeita aarteita, mutta harvemmin. Kevättähdet ovat myös sellainen, että RHS:n sivut ja kuvapussin teksti ja kuva eivät tuo varmuutta.
   Kyllä, lunta tuli yli 10 cm ja pakkasta oli tänä aamuna noin 7 astetta, talvinen keli siis. Samaa toivon, että takatalvet olisivat tässä, näitä takatalvia on ollut useana vuonna peräkkäin, ajoitin tomaattien siemenkylvöt myöhempään (mulla ei oikein ole sisällä tilaa pikkutaimille), jotta pääsen koulimaan ja kasvattamaan kasvarissa, mutta ei nyt kasvariin voi tomaatteja vielä viedä vaikka meidän 'lasihuone' on kennohuone lasikatolla, kylmä sinne menee.
   Kiitos!

   Poista
 11. Minä en ole edes yrittänyt tunnistaa juurikaan mitään uutta .
  Saa nähdä miten minun karhunlaukkani on pärjännyt mitään ei ole vielä pinnalla . Niitä on minulla kahdessa paikassa . Olen niiden lehtiä käyttänyt salaattiin .
  Sinulla on upeita kevätkurjenmiekkoja monia erilaisia . Minua jännittää myös nouseeko nämä ollenkaan tänä vuonna .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minäkin voisin luopua yrityksestä tunnistaa, sillä tuntuu nyt siltä, että joidenkin sipulikukkien pusseissa on ihan joitain muuta mitä on luvattu.
   Toivottavasti karhunlaukkasi nousevat! Omani aion jakaa niin että laitan osan metsäpuutarhaani. Salaattiin minäkin lehtiä käytän, tykkään kovasti.
   Kevätkurjenmiekkoja olen laitellut kasvuun monenlaisia. Nyt vain pelkään että tämä sää nujertaa nuput ja en saa kukintaa - toivotaan niin sinun kurjenmiekoille kuin minunkin iloista kukintaa!

   Poista
 12. Voi näitä sinun upeita kasveja. Kevään ensimmäiset varsinkin on niin kauniita ja antavat lupauksen kesän tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Nämä ensimmäiset kukat ovat niin odotettuja - nyt vain lumi on peittänyt alleen kaiken! Lunta sataa edelleenkin koko ajan!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!