sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Clematisten kukintaa

 Hiljalleen he maasta nousevat 
kohti korkeuksia tai maata peittämään, ihanuudet, 
kärhöt.
Varoitus jälleen, kuvia aika paljon!
 
Taidan aloittaa kärhökierroksen Rytörinteestä. 
Se on ollut nimensä veroinen paikka, josta olen hiljalleen  pyrkinyt saamaan katseen kestävän helppohoitoisen rinteen. Siellä kasvaa ruusuja, neilikoita, ukonhattuja, mehikasveja - vähän kaikenlaista. 
 
Siellä kasvaa myös kaksi kärhöä,  maanpeittona tiukukärhö (clematis x diversifolia) 'Arabella' ja loistokärhö 'Multiblue' kiipeilemässä vanhan luumupuun oksilla. 
Sävymaailma on siis kaunis sininen.
'Arabella' on täydellinen maanpeittokärhö, sen avulla saa aika hankalatkin paikat kauniisti peitettyö, sen kasvu alkaa hyvin aikaisin keväällä ja kukkii aina pakkasiin asti, lämmin suositus siis!
 
Molemmat - 'Arabella' ja 'Multiblue' ovat hyvin kiitollisia kukkijoita, jälkimmäisen kukinta-aika on lyhyempi.
Rytörinteen reunalla köynnösruusun 'Flammentanz' kanssa sulassa sovussa kasvaa Lumikärhö, siitäkin kuvia myöhemmin.

 

 
 
 

 

 

 
Siirrytään hiljalleen sisäpihalle. Lasihuoneen päässä kasvaa pikkuinen 'Miniseelik', siitä valitettavasti en kuvaa löytänyt, mutta asia korjataan tulevan kesän aikana. 

Sisäpihalla, pionien keskellä kasvaa kaksi kärhöä, jo aiemmassa postauksessa kuvailemani ihanuus c.viorna 'Kaiu' ja maanpeittona viime kesänä ensikukinnan antanut  tarhakellokärhö c.integrifolia 'Hakuree'
 Molemmat näistä kärhöistä ovat hyvin herkkiä kauneudeltaan ja siksi olenkin valinnut niille kasvupaikan, jossa kauniit kellomaiset kukat tulevat oikeuksiinsa.
 
c.viorna 'Kaiu'
 


c.integrifolia 'Hakuree' ensikukinta

Sisäpihan tummassa penkissä yhdessä valkoisen varjoliljan kanssa kasvaa 
kamtsatkankärhö clematis fusca. 
Kärhö ei ole kovin korkea, se kasvaa tukea vasten hiljalleen kietoen kärhiinsä kauniita tuulessa keinuvia valkoisia varjoliljan kukkia. Kukan pinta on hyvin samettimainen.
  
 
 
Meillä sisäpiha on varsin varjoinen aina iltapäivään asti. 
sisääntulon penkissä kasvaa kuunliljoja, sinikämmentä, keihuangervoa, maanpeittoruusuja...
Keskellä penkkiä nousee korkeuksiin tukea vasten 
c.mahdhurica, ensimmäinen kärhöni, 
jonka ostin Tuovi Miettiseltä kauan aikaa sitten. Hän kuvaili kärhöä osuvasti poutapilveksi. Mantsuriankärhön kainalossa kasvaa jouluruusuja ja maariankämmekkää, joka on ilokseni tehnyt siementaimiakin.
 

Mennään sitten omenapuulehtoon. 
Vanhoja omenapuita pitkiin kiipeilee alppikärhöt. Sävyinä on sininen, vaaleanpunainen 'Willy' ja valkoinenkin (Alpina plena').
Kukinta ajoittuu hyvin samaan aikaan omenapuiden kanssa. 
Yhteiskukinnassa puut näyttävät todella kauniilta! 
Aikaisemmin alppikärhöt muodostivat katoksia omenapuiden oksille, mutta talvella ne keräsivät melkoisen lumikuorman, joten nyt annan alppikärhöjen kasvaa vain muutaman metrin korkeuteen.


Omenapuun alla kasvaa pieni kellokärhö, clematis integrifolia, siitä kuva ensi kesänä.c. Alpina plena


'Piilu'
Clematis 'Blue Angel' oikea väri hento vaalean violetti.

Aivan omenapuulehdon vieressä on pieni alkava metsäpuutarha, sinnekin pari kärhöä olen jo laittanut kasvamaan,


Tarha-alppikärhö 'Pink swing'  


C.integrifolia 'Alionuska'

Ja sitten viimeiset kärhöt...

Kukkamaassa kasvaa ihan muutama kärhö vain obeliskia tai tukirautaa vasten.
Jo aikaisemmin kirjoitin Clematis 'Tie Dyestä'.
 
 
 
Kukkapenkki on aika iso, suurin osa pioneistani kasvaa juuri siellä.
Alunperin maanpeittokärhöksi ajattelin c.heracleifoliaa, mutta se kasvoi niin valtavaksi, että se oli pakko tukea obeliskiin, jotta se ei peittäisi pioneita. Clematis heracleifolioita minulla on kaksi. Ne minulle toi rakas ystäväni Eestin matkalta.

Clematis heracleifolia  'China Purple'
Clematis heracleifolia praecox

Tämän clematiksen kukinta ajoittuu hyvin loppusyksyyn, kukan väri on hento vaaleansininen.
 
Sitten se ison kukkamaan melkein viimeinen, pitkin kirsikkapuuta kasvava kärhö.
Väri on hento vaalean violetti ja kukan koko melko suuri!
 
Clematis 'Endel'
 


Suuressa kukkamaasssani pionien keskellä on vielä kaksi pionivauvaa, clematis
'Rüütel' ja clematis 'Rubromarginata', niistä ei vielä ole kuvaa.   
 
Jossain vaiheessa teen postauksen mäkkipihan kasveista, mutta laitan tähän nyt kuitenkin vielä yhden ihanaisen kärhön mökkipihalta.
Kruunukärhö 
Clematis macropetala 'Purple Dream', Atragene-ryhmä
 
Eikös ole aika suloinen 💗
 

 


Kärhöt ovat ihania! Ihailen suunnattomasti upeita jalokärhöjä, joissa on valtava kukinta. 
Jotenkin minut vain ovat hurmanneet nämä hieman vaatimattomammat lajikkeet, 
ehkä osaan hoitaakin niitä hiukan paremmin ja ajatuksenani on että kärhöt ja pionit luovat kokonaisuuden, joka miellyttäisi silmää ja olisi hiukan villi - kuten ihailemani Tasha Tudorin puutarha on.
 
Mukavaa alkanutta maaliskuuta Sinulle!
 

32 kommenttia:

 1. No on sinulla kärhö poikineen! Nuo pienikukkaiset ovat tavattoman suloisia. Ensimmäisessä kuvassa on niin ihana siniviolettien sävyjen kombo.
  Ja sitten tuo 'Blue Angel'! En tiennyt, että se on noin hailukka. Aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noita kärhöjä on tullut sillain hissuksiin, en niitä varsinaisesti ole vasiten ostanut, ne vain ovat vietelleet minut milloin missäkin ja etenkin kärhökauppiaat! Ajatteles nyt tuo Rüütelkin, kirkkaan punainen clematis, mutta Taavi Kivistik piti mulle niin hyvän myyntipuheen!

   'Blue Angel' on tuossa kuvassa vaaleampi mitä se oikeasti on, se on huomattavasti tummempi, mutta aurinko kerrankin paistaa sellaisesta suunnasta, että se tekee kukasta lähes valkoisen. Sinulle voin kertoa tämän kärhön tarinankin, jos jaksat lukea: Helsingin puutarhamessut silloin joskus yli 20 vuotta sitten, Matti Uusi-Honko ja Börje Fri, kaksi kaverusta vierekkäisillä standeilla. Menin ostamaan pioneita Pionivaarilta, 'Juhlapukuinen rakastaja' ja 'Jalkavaimo nousee kylvystä', olin iloinen pioneista ja tunsit varmaan Matin - juttuhetki oli mitä mainioin ja siihen sitten tuli Börje. Olin ajatellut ostaa vuorikärhön (koska olin nähnyt sen Camilla Blumin ohjelmassa ja kärhö oli ihana), no siitä sitten kysyin tästä Börjeltä, ja löytyihän se, mutta pähkittiin, josko se meidän korkeudella menestyy. Sitten siihen Börje lisäsi, että kyllä hänenkin kärhöt myisivät, jos niillä olisi niin hienot nimet kuin Matin pioneilla. Sitten hän sanoi, että kyllä hänellä on tuo Sininen Enkeli. Siitä sitten tehtiin kaupat. Vuorikärhö menehtyi ekana talvena, mutta muut ihanat ovat vieläkin elossa ja mun pitää ensi kesänä muuttaa tuon enkelin paikka parempaan samalla kun tuo valtava c.heracleifolia muuttaa väljemmille vesille. Minulla on siis ollut suuri ilo ja kunnia tehdä taimikauppaa vanhan koulukunnan taimistoherrojen kanssa - siitä on upeat muistot niin mielessä kuin puutarhassakin!

   Poista
  2. Voi että, onpa ihanat muistot ja tosiaan taimistoherroja parhaasta päästä <3 Kiitos Enkelin väritiedosta, ei tummempikaan sininen ikävä olisi ;-) Voisikin miettiä justiinsa paikkaa, jossa sen voisi nähdä vastavalossa.
   Hitsi, kylvin kerran siemenestä C. heracleifoliaa, yhden taimen sain, mutta se sitten kuoli, kun olin istuttanut sen kukkapenkkiin. Höh. Vuorikärhöt eivät täälläkään ole pitkäikäisiä olleet. Tosi harmi, ettei niitä voi Suomessa kasvattaa.

   Poista
  3. Börje ja Matti olivat taimistoherroja parhaasta päästä ja minulle on aina ollut suuri ilo ja kunnia päästä juttelemaan puutarhaa ihmisen kanssa, jolla on todella asioista tietämystä, kuten sinulla!

   Jos ilmaston muutos jatkuu kuten on puhuttu, niin ehkä saadaan joskus vuorikärhöäkin kasvattaa, se on todella kaunis! Toivottavasti jarrua ilmastonmuutokseen saataisiin!

   Poista
 2. Voi veljet! Sinulla on hurjasti sellaisia kärhöjä, joista en ole kuullutkaan. Arabellan kukinta on minustakin kaunis ja todella pitkäkestoinen. Tuo Purple Dream on ollut pitkään hankintalistalla, mutta en ole vielä löytänyt sitä.
  Oli kiva tutustua noihin itselle uusiin lajeihin, kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sellaisia helppoja kärhöjä, melkein luonnonlajeja kaikki! Arabella on kyllä ihana ja sen kukinta on todella pitkä, aikaisin keväällä nousee maasta, käytän sitä kotona ja mökillä maanpeittokärhönä, johon se on oivallinen. Suurin osa kärhöistäni on Kivistikiltä (olen tilannut suoraan tai ostanut Lepaan messuilta), toki muualtakin joitakin ja tuo Purple Dream löytyi Särkän perennataimistolta Raahesta.

   Poista
 3. Oi joi sentään mitä karkkia silmille. Upeita ja mitä ihania erikoisuuksia joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat todella ihania ja tykkään näistä luonnonlajeista ja niiden tyyppisistä, ne sopivatkin meidän pihan tyyliin paremmin.

   Poista
 4. Kiitos postauksesta. Pihasi kukat ovat ihania! Hyvää viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos sinulle kommentista! Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 5. Hei Saila!
  Ihania kärhöjä. Minulla viihtyy nuo Alpina kärhöt parhaiten ja sitten myös pienikukkaiset. Olen monta kertaa yrittänyt vähän suurikukkaisempia mutta ei ne viihdy. Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!
   Kiitos! Minusta tuntuu myös, että nuo luonnonlajit ja sen tyyppiset kärhöt viihtyvät meillä paremmin ja kestävät minunkin hoitotoimenpiteeni ja nuo pienikukkaisemmat sopivat pihani ja asuinalueeni tyyliin paremmin kuin ne upeat ihanat isokukkaiset.

   Poista
 6. Upeita kärhöjä ja melkein kaikki mitä minulla ei ole . Minulla on vasta kuusi kärhöä joten vielä minulle niitä mahtuu . Kirjoitankin ylös muutaman nimen jospa ne löytyisi .
  Ihana postaus Kiitos .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit jonkun kivan noista minun kärhöistäni - kärhöt ovat todella kauniita ja käyttökelpoisia moneen paikkaan! Minullekin jokunen vielä mahtuu, enpä tiedä vielä minkä haluaisin vai menenkö taas sillä taktiikalla, että mikä kärhö löytää minut!

   Kaunis kiitos!

   Poista
 7. Todella upeita kukkia. Ilo katsella.

  VastaaPoista
 8. Valtava määrä toinen toistaan kauniimpia kärhöjä. Kuvistasi näkee, kuinka kekseliäästi olet niitä istuttanut. Ne istuvat puutarhaasi ja muiden kasvien seuraan kuin olisivat iäti siellä asuneet. Kärhöjä ajatellaan istutettavan etupäässä tukiin ja telineisiin. Tästä ajatuksesta olen itsekin vasta vähitellen irtautumassa. Nehän toimivat mainiosti myös maanpeitekasveina sopivissa olosuhteissa. Kiitos tästä postauksesta. Taas lähti yksi uusi mylly päässä pyörimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kärhöt ovat todella ihania ja ihan itsekin yllätyin, että niitä noin monta on jo ja lisääkin haluan, mutta en vielä tiedä mitä - varmaan kärhö löytää taimistolla minut, kuten aina! Kärhöt ovat oivallisia maanpeittokasveja, olenkin muutamalle puutarhatoimittajalle vinkannut, että siitä saisi kyllä myös juttuaiheen. Mylly pyörii täälläkin päässä aika kovaan tahtiin parhaillaan!

   Poista
 9. Ihania kärhöjä onkin puutarhassasi. Miullakin muutamia noista on. Tuota kamtsatkankärhö haaveilen meillekin, Vakkataimen sivuilla oon nähny myynnissä. Luonnonlajit on sitkeämpiä kestämään meijän olosuhteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, kärhöt ovat kyllä ihania! Mun c.fusca on Vakka-taimesta, se on todella kestävä ja kaunis, kukat samettisen pehmeitä! Sopii vallan mainiosti valkoisen varjoliljan kanssa yhteen. Luonnonlajit ovat todella sitkeitä ja suositeltavia! Haaveet vielä kärhöissä!

   Poista
 10. Kauniita kärhöjä ja monta ennestään itselleni tuntematonta. Oli ihana lukea tätä juttua, vaikka itselleni isokukkaiset kärhöt ovat mieluisampia. Tuo 'Endel' lähti heti hankintalistalle. On täällä toki alppi- ja tarhaviinikärhöjäkin sekä tietysti 'Arabella' ja mantsuriankärhö edustamassa pienempikukkaisia ja pidentämässä kukinta-aikaa.
  'Purple Dream' on todella ihana, pari vuotta sitä olen ihastellut. Tykkäisit muuten varmaan myös 'Pink Dreamista'. Se on melkein saman näköinen hörsylä ja tekee saman kokoiset kukatkin kuin 'Purple Dream', mutta nimensä mukaisesti se on vaaleamman punainen, oikein suloinen.
  Heitin sinulle leikkimielisen arvaushaasteen, käyhän kurkkaamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin hienoa, kaikki tykkäämme kovasti puutarhasta ja meillä kaikilla on omat mieltymykset ja niin pitää ollakin! Endel on todella kaunis 🥰 ja olet oikeassa, tuo 'Pink Dream' on todella suloinen ja menee listalle ilman muuta! Kiitos vinkistä!

   Otan haasteen ilman muuta vastaan, sitä olen miettinytkin jo hyvän tovin 😉!

   Poista
 11. Oi, mitä ihanuuksia! Tuo omenapuu-kärhöyhdistelmä on mitä hurmaavin♥
  Mantsuriankärhö on niin ihan kukkapilvi.
  Fusca on niin suloinen, minunkin Fucani on oikein hyvin viihtynyt ja pulskistunut. Ne nuputkin ovat hauskoja, muistan kun joskus pelästyin, kun luulin sitä pientä valkoista karvaista nuppua joksikin kasvitaudiksi! Ne siemenhahtuvapallotkin ovat upeita kullanvärisiä!
  Arabella on todella hyvä kukkimaan, mutta ainakaan minulla se ei kiipeä itse, joten sitä pitää sitoa tukeen, jos sen haluaa kasvavan ylöspäin. Olenkin ajatellut laittaa sitä maanpeittokasviksi tuonne kalliolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän siis vältellä keräilyä kuten varmaan tiedätkin, kärhöjä en uskoakseni keräile, ne vain huutelevat perään taimistolla tai saan vakavan suosituksen kanssatutkijalta, jonka tietenkin otan ihan aina vakavasti ja tässä siis tulos 🥰!

   Omenapuuta pitkin kiipeilevä alppikärjö on todella ihana kukkiessaan hyvin samaan aikaan kuin omenapuukin, kaunis yhdistelmä. C.Mandhurica ehdottomasti suosikki jo senkin takia, että se on mun ensimmäinen kärhöni! C.Fusca on myös ihana, yllättävä ja joskus tosiaan voi antaa mielikuvan kasvitaudistakin! Arabella ei varmaan kiipeä itsekseen, sen varret ovat aika jäykät, se ei tee kärhiä ja lehdet eivät tartu kiinni oikein minnekään, siksi se onkin hyvä maanpeittona. Mulla on sitä tuolla rytörinteessä ja myös mökillä kivien kainalossa.

   Poista
 12. Dear Saila,
  I had put you in my bloglist, but it did not show your blog. Now I have put you in my bloglist again. You have so many beautiful clematis. They must grow very well in your garden. I love integrifolia very much. They are so cute.
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit'
   I have the same problem as You have, some blogs doesn't appear in the list either and I don't know why.
   Thank You! I love clematis, I don't collect them - they choose me, I think. I live in the countryside and I think those natural species and small-flowered clematis suits well here, I love them all anyway! Integrifolias are so beautiful!
   Have a nice weekend!
   Hugs!

   Poista
 13. Ihania kärhöjä! Meiltäkin löytyy enemmän näitä vähän pienempiä kärhöjä, eivät tarvi juurikaan hoitoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juuri näin ajattelen minäkin ja hyvin ovat meilläkin kasvaneet.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!