maanantai 11. maaliskuuta 2024

Koska kukkii -haaste

Minna  Hiidenkiven puutarhassa -blogista haastoi vastaamaan Koska kukkii -haasteeseen. 

Kiitos haasteesta Minna!

Hän laittoin kolmannen kerran liikkeelle tämän mukavan arvausleikin, aikaisemmin tähän haasteeseen en olekaan vastannut. 

Meillä on nyt hyvin paljon lunta ja jäätä, öisin pakkasta myös eli toivoa lumen nopeammasta sulamisesta ei juurikaan ole. Mutta kevät tekee ihmeitä! Katselin aiempien keväiden tilanteita, lunta oli vaihtelevasti - hyvin niukasta lumikaaokseen, mutta huhtikuussa pamahtaa - lumet saavat kyytiä ihan varmasti, toivottavasti!

Ajattelin keskittyä vappukukkiin! 

Vappuunhan ei ole aikaa kuin reilu kuukausi - no puolitoista kuukautta ja silloin ehtii tapahtua vaikka mitä!

Vappuna meillä on kyllä ollut kukkia jo vaikka kuinka paljon, miksi ei siis myös tänä vuonna, ei anneta lumen lytätä haaveita tänäkään vuonna!

10.4.2023

Jouluruusu takaa, että vappuna on kukkia ilman muuta! Jouluruusun päällä on nyt puoli metriä lunta, olen siis optimismiin vahvasti taipuvainen!

Vappuna kukkii siis kevätkurjenmiekkoja, krookuksia, kiurunkannuksia...

19.4.2023  


 

19.4.2023

19.4.2023

Uskallanko enää olla optimistinen - lunta näidenkin kaunottarien päällä on melkoisen paljon!

No Vappuna kukkii myös esikoita ja pikkunarsisseja, isompia narsisseja kukkii 4.5.2024, se oli edesmenneen appiukon syntymäpäivä ja perinteisesti veimme hänelle aina oman kukkamaan narsisseja pienen kimpun.

21.4.2023

21.4.2023

Mutta voi lannistus...

Kangistaako kylmä kuitenkin!

27.4.2023

Onneksi keväällä maasta ponistavat ihanuudet kestävät viileää/kylmää säätä! Vaikka ne taipuvat, eivät ne kuitenkaan taitu - tai harvemmin ainakin, toivottavasti! 

Vappukukkina vielä scilloja, posliinihyasintteja, jouluruusuja, vuokkoja...


1.5.2023

1.5.2023

Jäädään odottelemaan, kuinka käy! 

Haastan mukaan

Anunpuutarhan Anun

Rikkaruoholelämää Betweenin 

Saaripalstan Sailan, mutta koska Saila asuu Etelämeren rannalla ja siellä on jo kevät niin paljon edempänä, niin hiukan muutetaan hänen kohdallaan haastetta: mikä kukka on myöhässä, eikä kuki vaikka pitäisi jo!

Haasteen säännöt:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Valitsemasi kasvin kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. 

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut normaalikeväästä poikkeavat viritelmät lasketaan dopingiksi. ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Toivottavasti odottavan aika ei olisi kovin pitkä! Lunta kyllä riittää!

      Poista
  2. Kiitos osallistumisesta! Runsaasti teillä onkin kukintaa vappuna, jos ennusteesi pitävät paikkansa. Jännä nähdä, kuinka käy. Meillä on ollut joskus huhtikuun alussa melkein metri lunta mutta silti vapun aikaan enää rippeet jäljellä. Suotuisalla säällä suurikin lumimäärä hupenee ihan silmissä. Vastaavasti joskus lumien tai vähintäänkin roudan sulamista on odoteltu pitkälle toukokuun puolelle. Toivottavasti tänä vuonna kevät etenisi vauhdikkaammin.
    Kekseliäästi tuunasit Saaripalstan haastetta. Tosin melkein kenen tahansa meistä mielestä kaikki kukat saisivat varmaan kukkia jo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika jännää palata aikaisempiin vuosiin ja kukintoihin ja totta tosiaan, vuodet eivät ole veljeksiä! Nyt lunta riittää, mutta kevät on aina aika voimakas, lumi sulaa ja haihtuu nopeasti kuitenkin. Tämä oli mukava haaste!

      Ajattelin, että kaimalla on jo niin kevät siellä Etelämeren rannalla ja hänen puutarha on aivan uskomaton, mutta olisiko jotain mitä hän odottelee tuskaisesti... joskus meillä kaikilla niitäkin on!

      Poista
  3. Dear Saila,
    You show so many beautiful flowers. Yes, around 1 May most of them will bloom here too. Your hellebores are so beautiful and they are so beautiful when they bloom. I am so fond of primroses, and the one you show has such a nice color.
    Wishing you all the best!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Even though we still have a lot of snow and frost at night, I try to be positive and confident that spring will arrive again in time. Spring can surprise us!
      That helleborus niger is quite old, it has been allowed to grow in that place for more than 20 years. The place is not typical for it, but it has a wonderful time. I got it with love from my goddaughter, we built our home then and that place was the only place where the plant was allowed to grow in peace, there were all kinds of machines and materials elsewhere. Now the helleborus is almost a square meter in size and doing well!
      I like primroses too so much, and also like that colour - deep purple!
      All the best for you!
      Hugs!

      Poista
  4. Oi mitä ihanaa väriloistoa! Tulossa jälleen pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näin uskon myös, kyllä sää tästä pian lämpenee kuten joka kevät!

      Poista
  5. Kiitos haastamisesta ja haasteen muuntamisesta :-D
    Voi kyllä olla, että tänä vuonna monikin kukka on myöhässä, kun maa on jäässä. Viime vuosina olen saanut ihastella lumikellojen nuppuja helmikuussa vaikka kuinka monessa kasvupaikassa, nyt useimmista niistä kohdista ei näy yhtikäs mitään. Ei, vaikka päivä olisi lämmin ja aurinko paistaisi.
    Yöpakkasten loppuminen tai edes aleneminen auttaisi. Onneksi viime yö ei sentään ollut enää niin kamalan kylmä ja ennusteessa onkin lauhempia öitä – mutta samalla pilvisiä päiviä. Näköjään se on joko tai. Aurinko ja kylmyys tai pilvisyys ja lauha.
    Tämä on tosi hauska haaste! Ihania nuo vappukukkasi, mutta voi palloesikkoa. Komeasti siinä oli kukkavarsia, voi jestas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai sinut piti haastaa, mutta haaste sinänsä tarvitsi kohdallasi hiukan tuunausta jo senkin takia, että melkein meillä kaikilla on täysi talvi ja sinulla jo hitunen kevättä! Nyt on tosi hyvä aika tehdä halkohommia, niitä on tehtykin kovasti, keho on nyt täynnä uusia lihaksia ja puut saadaan tehtyä ennen sään lämpenemistä kuten aina. Mutta toivoisin, että lumi alkaisi hieman vajuuntua ja yöpakkaset hellittää, -10 asteen yöpakkaset eivät ole kivoja!
      Uskon että vappukukkani kukkivat jälleen tänä vuonna, kevät yllättää! Tuo palloesikko jaksaa aina naurattaa kun kuvan näen, oikea kylmyysmasennuskuva! Vaasiin siitä olisi voinut ottaa, olen vain tosi huono leikkokukkaihminen, tykkään ihastella kukkia kyllä puutarhassa ja jopa nykyään leikkoja kasvatankin - aika huvittavaa! Käyn kyllä kukkia silittelemässä useinkin.

      Poista
  6. Kiitos! Otan haasteen mielelläni vastaan. Olen mahdollisia arvuutettuja jo vähän miettinytkin.
    Jouluruusumättäsi on kerrassaan upea. Siinä on vappukukkaa vaikka useammaksi vapuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että otat haasteen vastaan! Tuo jouluruusu on tosi ihana ja leviää koko ajan, annan sen siementää - nyt kai jo neliömetrin halkaisijaltaan. Se on todellinen vappukukka ollut iät ja ajat!

      Poista
  7. Kiitos haasteesta, mielelläni mukana!
    Täytyypä alkaa katselemaan edellisten vuosien kevätkuvia...
    Ihanan paljon teillä on jo vapun aikaan kukkia, varmasti tänä vuonna myös moni noista ehtii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun otat kopin haasteesta! Juu, yleensä meillä on vappukukkia, uskon, että tuo lumi sulaa myös pois näiden vesisateiden avustuksella.

      Poista
  8. Vappukukat on kiva teema. Sinulla on siellä vaikka mitä ihanaa, ei voi kun huokailla haltioituneena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vappukukat ovat ihania ja toivon, että niitä tänäkin vuonna on! Kiitos!

      Poista
  9. Kaunista kukintoo on odotettavissa siellä. Kevät keikkuen tulevi ja noppiisti ne lumet sulaa, kuhan kelit lämpenöö ja vettäkin sateloo välillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vapuksi kukintaa jälleen toivon ja kevät on siitä tehokas, että tuuli, aurinko ja sade häivyttää ihmeen nopeasti kovankin hangen - nyt lunta onkin ja pyhänä luvattiin vielä 15 cm lisää!
      Kaunis kiitos kirjeestäsi, lämmitti kovasti mieltä!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!