perjantai 22. maaliskuuta 2024

Vanha pelargonia on mummon akkunalla

Pistokkaita pelargonioistani olen jälleen ottanut, olen yrittänyt olla maltillinen. 

Kaikki ottamani pistokkaat olen laittanut suoraan multaan, kuten minulla on ollut aina tapana ja niin olen onnistunutkin.

Mutta  tämä 'Alavieskan Hilda' - sillä oli aikomus jättää hyvästi, varatainta minulla ei sille ollut ja mielestäni hyvästien aika ei todellakaan ollut. Otin viimeisestä elossa olevasta oksasta pätkän ja vastoin tapojani, laitoin sen vesilasiin.

Hilda innostuikin kasvattamaan juuret ja vihreitä lehtiä alkoi ilmestymään.

Voi tätä onnea! 

Yhteiselomme siis jatkuu 💗

Koska ihan kaikkia pelargonioita en kerralla leikannut, jätin isompia odottamaan ja nekin on nyt sitten leikattu ja vesilasissa. Kuulin sellaisen vinkin, että vesilasiin kannattaisi laittaa hiilen pala, jotta vesi pysyisi puhtaampana. Yleensä vaihdan juurtumisveden aika usein ja juurrutankin hyvin harvoin vesilasissa, että tätä vinkkiä en siis ole kokeillut, oletko sinä? Varmaan tuo hiili voisi olla muissakin vesilasijuurruttamisissa eduksi.

Mukavasti on niissäkin alkanut juuret kasvamaan ja siitä olen iloinen.

Koska tila on rajallinen, kovin paljon uusia pelakuita en aio ja voikaan hankkia, mutta kauppalista vain tuntuu paisuvan, ehkä jokusen kuitenkin messureissuilta ja muiltakin puutarhareissuilta saatan hankkia, onhan pelakuut niin kauniita!

Ja pitäähän pelargonioita olla mummon akkunalla, vai mitä?

Oletko pelargonioiden ystävä?


28 kommenttia:

  1. We plant the geraniums here at the end of Spring and they bloom non-stop throughout the summer. Yes, our grandmothers had them too. I believe it will become a perfect geranium, I hope to see it in bloom❤️.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Geraniums are really beautiful! They are certainly very popular around the world and have also been grandma's flowers, cuttings were given to friends. Here too, geraniums bloom best in summer, but often also during winter storage.

      'Alavieskan Hilda' is is a soft pink multi-flowered geranium.

      Poista
  2. Dear Saila!
    I know this problem very well. I have too many pelargonia / geranium myself. The numbers grows every year, and I have sown one plant too. How stupid can I be? :)
    I usually plant them in pots right away. I have not put them in water, but your cuttings looks very good. Maybe I will try it another year. Do you put anything else in the water?
    Yes, I love them very much. I have some with variegated leaves, and they have double pink flowers. The name is 'Westdale Appleblossom Rosebud'. Do you know the plant?
    I wish you a nice trip to Stockholm!
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      I enjoyed the fair trip to Stockholm immensely! I found a lot of interesting things and met wonderful people, my Swedish also got practice! I will do a post about my trip later.
      Really, I should always put two cuttings of the same geranium to grow, but also too often put only one and it is sometimes disastrous! Usually I put the cutting directly in the soil, but exceptionally I put those cuttings in water. So there is only water in the glass.
      The geraniums are wonderful, I especially love the rosebud geraniums, the variegated leaves ones are really beautiful too! Yes, I know that beauty 'Westdale Appleblossom Rosebud' 🩷!
      All the best to You!
      Hugs!


      Poista
  3. Kyllä minä pidän paljon pelakuista ja niitä minulla on kyllä muutamia mökin sisällä ja kellarissa talvehtimassa . Minä en ole oikein onnistunut mitenkään pelakuiden pistokkaiden kanssa . Hiilenpalasta en ole kuullut . Toivottavasti saat kaikki pistokkaat kasvuun .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuut ovat todella ihania! Pistokkaiden otossa onnistun vaihtelevasti, jotkut (kuten 'Sofia') ovat todella hankalia, niistä ei saa pistokkaita millään! Hiilenpala oli minullekin uusi, pitänee testata sitä. toivon myös, että suurimman osan pistokkaista saan kasvuun, hankintalistalla on muutama 💗!

      Poista
  4. Onneksi sait Alavieskan Hildan pistokkaan lopulta lähtemään kasvuun. Minulla on muutama pelargonia myös talvetettavana lämpimässä varastossa ja autotallissa. Katsotaan kuinka niiden kanssa lopulta käy. Olen kasvattanut pelargoneja joskus myös siemenistä ja yllättävän hyvin ovat lähteneet kasvamaan.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sain 'Alavieskan Hildan' lähtemään kasvuun, se on todella kaunis! Pitää ottaa siitä pistokkaita, kunhan kasvi vahvistuu! Toivottavasti sinun pelakuusi lähtevät talven jälkeen hyvin kasvuun, siihen jaksan uskoa! Siemenestä minäkin olen useamman kerran pelargonioita kasvattanut, mutta nyt mielenkiintoni on jotenkin suuntautunut vanhoihin kotimaisiin ruusunnuppupelargonioihin eli pistokkaita sitten niistä hankin.
      Kiitos, tänään tulee virpojia ja Tukholman messureissu oli erittäin onnistunut!

      Poista
  5. Hilda halusi olla tänä keväänä vähän erilainen pelaguu. Hyvä juttu, että innostui vesilasissa tekemään juuria.
    En ole mummo, eikä minusta sellaista todennäköisesti tulekaan. Vaan pelaguita on minunkin ikkunallani. Juuri nyt sisäpuolella. Lämpimien säiden saapuessa talon seinustalla omassa portaikossaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Hilda halusi minua säikyttää ja muistuttaa, että kaksi pistokasta samasta vanhasta lajikkeesta olisi aina hyvä ottaa! Onneksi teki hyvät juuret vesilasissa!

      Pelargoni kaikkien ikkunalla on todella paikkansa ansainnut ja kaunis - kesällä vien omani myös ulos, osan kuistille ja osan kasvihuoneeseen. Pelargoniportaikkosi on varmasti hyvin kaunis!

      Poista
  6. Onnea Hildalle! Tähän aikaan vedessä juurruttaminen käy nopeasti. Oma pelakuu kokoelmani on kutistunut huomattavasti, se helpottaa mahtumisongelmaa. Kunpa ne pian saisi siirrettyä kuistille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hilda kiittää ja toivottavasti kukkii kesän myötä! Yleensä juurrutan pelakuut mullassa, mutta nyt leikkasin niin monta isoa kasvia ja multa oli kylmää - päätin laittaa pistokkaat vesilasiin ja se kannatti! Kohta saan alkaa purkitushommiin!
      Kunpa sää todella lämpenisi!

      Poista
  7. Hieno nimi; Alavieskan Hilda! Pelargonioissa on sitä jotakin vanhanajan tunnelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä vanhoilla lajikkeilla on tosi kivoja nimiä 💗! Pelargonioissa on todella jotain vanhanajan tunnelmaa!

      Poista
  8. Hieno juttu, että Hilda ei mennytkään manan maille!
    Minulla on haaveissa vain yksi pelakuu, mutta sitä ei tunnu löytyvän mistään: Pelargonium triste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin ja säikytti oikein kunnolla - uuden kasvin etsintä olisi taas ollut operaatio! Nyt on vankka taimi kasvussa!
      Voi että, kun olisin älynnyt, olisin voinut katsoa sinulle tuota p.tristeä Tukholmasta - yritin etsiä sieltä p.sidoidesta, en löytänyt - muuta ihanaa kyllä löysin, maltillisesti 💚!

      Poista
  9. Kyllä, mummon akkunalla kuuluu olla pelargonia. Odottelen että niitä ilmstyisi taas kauppoihin sillä onnistuin omani tappamaan talven mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuuluu ilman muuta, meillä oikeastaan ei muuta olekaan! Pian pelakuita tulee kauppoihin - ne ovat todella ihania! Pelakuiden talvetus on joskus haastavaa ja menetyksiä tulee!

      Poista
  10. Kiva, kun sait Hildan mielen kääntymään ja kasvu taas jatkuu! Minulla on kellarissa useampia pelargoneja aina talvetuksessa, ei kuitenkaan sellaisia perinnepelakuita kuin sinulla. Aina tulee otettua uusia pistokkaita ja välillä tekee tiukkaa tilan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yhteiselomme Hildan kanssa jatkuu! Pelakuut ovat ihania ja nuo perinnepelakuut ovat minulle rakkaita, erityisesti ruusunnuput, niitä mulle on kertynyt aika monta. Tila tekee kyllä haastetta, mutta otan silti pistokkaita joka vuosi ja ainakin pyrin maltillisuuteen!

      Poista
  11. Hyvä, että Hildan sai pelastettua. Tuo hiilijuttu oli minulle ihan uusi, täytyy muistaa kokeilla. Sinulla on upeat kokoelmat pelakuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Hilda pelastui, se on niin kaunis ja uuden taimen hankkiminen olisi jälleen ollut työlästä! Hiilijuttu oli minullekin aivan uusi ja kokeilun arvoinen myös muilla pistokkailla! Pelakuita on kertynyt ja muutama vielä hankintalistalla!

      Poista
  12. Kyllä ikkunalla pelargoni tai kymmenen oltava. Niin kauniita, niin suomalaisia kun ovat. Ainoa haitta on tilan puute vai olisko sittenkin hyvä niin, sillä varmaan asuisin kasvihuonetta muistuttavassa pelargonihuoneessa. Vanhojen lajien tarinat kruunaa tämän harrastuksen. Onneksi niitä on saatu talletettua muistiin tuleville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen aivan samaa mieltä ja nämä suomalaiset perinnepelakuut ovat niin ihania! Tilanpuute on melkoinen haitta, kun muutakin pitäisi keväällä kasvattaa. Nuo tarinat ovat ihania ja onneksi niitä on saatu tallennettua myös!

      Poista
  13. Ihanaa, että sait Hildan pelastettua! Itse juurrutan aina pistokkaat vesilasissa, tuota hiilikikkaa en ole kuullutkaan, mutta sitä voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hildan pelastuminen oli minulle iso asia! Uuden hankinta olisi ollut jälleen työn takana. Kotimaiset perinnepelakuut ovat todella ihania, ruusunnuppuihin olen erityisesti ihastunut! Hiilikikka oli minullekin uusi, tosin harvoin vesilasissa pitokkaita juurrutan. Jotenkin vain huomasin, että nuo vankemmalla varrella olevat pistokkaat juurtuvat paremmin vesilasissa.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!