Kivipellon Saila

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Peittoa päälle

Olen aika innokas kateviljelijä. 
Minusta paljas maa on viluisen näköinen. 
Kattaminen onnistuukin meilllä hyvin, 
meillä ei vielä ole kotiloita - onneksi. 
Eilen meillä ajettiin nurmea, 
perattuihin kasvimaihin saatiin ruohokate. 
Kasvihuoneeseenkin sitä meinattiin, 
mutta sopiva kate loppui kesken. 
Kasvihuoneessa on jo kate eli siellä tarve ei ollut akuutti. Kateviljelyn ansiosta kova savimaa on muuttunut mururakenteiseksi kasvupohjaksi.
Maan hoitaminen on myös yksi tärkeimmistä 
asiosta puutarhan hoidossa. 
Meillä on maanparannusaineita tuottava yksikkö. 

Kuningas Tarmo

Prinssi Valte

Rouva ja pikkuinen tipunen (kuva epäselvä valitettavasti). Mamman takaa on turvallista kurkistella. Meillä on nyt kolme vaaleaa tipua, haudonta on vielä kesken.
 Pehkuna heillä on villin niityn heinä ja orren alla turve, 
johon kanankakat kompostoituvat. 
Turve sitoo myös hajuhaittoja.

Taustalla kanalan pehku kompostoitumassa. Edessä herne 'Markana'.
Jälleen yksi kertomus epäonnisesta kollipojasta.
 
Nuokkuluppio
 Sulo on hyvin innokas pikkulintujen metsästäjä. 
Meidän mäellä pikkulinnut ovat tulleet hyvin liukasliikkeiseksi. Sulo on keskittynyt ja pitkämielinen jahtaaja, onni vain ei ole koskaan myöten. 

Linnut pitävät Suloa pilkkanaan ruusupuskasta.
 Voi melkein kuulla kuinka pikkulinnut naureskelevat onnettomalle metsämiehelle...


...onneksi ravinto ei ole tipusista kiinni. Sulo ja Nöpö saalistavat myyriä ja hiiriä, pulleita paisteja riittää täällä maalla.

Kaksi viikkoa lomaa takana  ja kaksi vielä edessä. Tuntuu että olisin ollut lomailemassa jo vaikka kuinka kauan!

Marylandin zinnia 'Zahara Yellow'

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Aarre, Viornan ihanainen nuppu, huomaattehan!


47 kommenttia:

 1. Oijoi, no kyllä huomataan Viornan nuppu! Iik!
  Ja voi pientä Sulo-rassukkaa, ilkeät linnut ilkkuvat, voi ei, ja toinen nääntyy nälkään... pääskyset ovat kanssa oikeita ilkimyksiä, ja västäräkit, oikein pitävät pilkkanaan! Tsemppirapsutukset pienelle kollipojalle.
  Ihanan näköisiä viljelyksiä ja mainio tuo teidän tuotantolaitos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanssin ilotanssin, kun nupun huomasin, ja toisenkin - monta!

   Linnut kiusaavat Sulo-rassukkaa, pientä poikaa! Onneksi on paisteja saatavilla ja myös mamman herkkuja :D Sulo kiittää tsemppirapsutuksista!

   Hyötytarhaus on mun omin alueeni ja tuotantolaitoksen maanparannusaineet huippuluokkaa!

   Poista
 2. Niin kivalta näyttää siellä,ihanan vihreää/vehreää😍Onni on tuollainen maanparannusyksikkö😉👌Ja voi Sulo reppanaa...kyllä pitäisi ainakin kermamaitoa saada tilkka jotta unohtuu lintujen naurut😂💕👏Ihanaa loman jatkoa ja kaunista kesäiltaa sinne☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Tuotantolaitos on tarhurin tuki! Sulon suurta herkkua on raaka muna vatkattuna - ei sekoitettuna :D se lohduttaa lintujen ilkkuessa :D :D :D

   Kiitos, ilta-aurinko lämmittää mukavasti!

   Poista
 3. Kirjoituksellasi on kirjaimellisti katetta! Meillä muninnasta tuli huti, kun huomasin reilun kolmen viikon haudonnan jälkeen ettei mitään tapahdu. Otin munat alta pois, tutkin ja lopulta särjin ne. Selvisi, ettei kukko polje ensinkään maatiaisia. Vain lihavat ruskeat rouvat saavat lempimistä osakseen. Onko vika kukossa vai pihtaavissa maatiaiskanoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kate on maan peitto ja tärkeä monella tapaa!

   Voi harmi, että tuli huti! Oletko huomannut, että hedelmöittymätöntä munaa kun helistää hellästi, kuuluu veden lotinaa, ei tarvitse munaa edes rikkoa, niin on helppo tarkistaa tilanne.

   Kukko on sellainen veikko, lempikanoja meilläkin astuu - siksi meillä on kaksi kukkoa. Tarmo astuu ilmajokiset lempitytöt, Valtelle jää loput, vanhoja kääpiöitä ei kukaan lemmi! Kukko on siis kranttu, lempii vain suosikkejaan - tyypillinen mies :D

   Poista
 4. Tuo katehan on hyvä juttu! Mikä kasvi kasvaa 3 kuvassa? Onko se härkäpapu? Ollaan ihmetelty kun pellot on nykyään sitä täynnä. Taitaa muinaiset egyptiläisetkin jo viljelleen härkäpapua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kate on monella tapaa erinomainen: parantaa maata, lannoittaa, pitää kosteuden ja pitää rikat poissa, suosittelen lämpimästi!

   Kuvassa 3 on härkäpapu, sen kasvatusala on lisääntynyt merkittävästi. Härkäpapu on erinomainen, vaikkei sitä ehdi puimaan, juurissa on typpinystyjä ja se parantaa maata jo mahtavalla varsimassallaankin. Meillä kasvaa härkäpapua niin maanparannukseksi kuin meille syötäväksikin. Se on ihanan makuinen padassa vihannesten ja lihan kanssa haudutettuna. Palkoja en silmi, pavut kypsennän ilman kuorimista - siitä tulee hyvää kuituakin.

   Poista
 5. Nyt tulee tosi tyhmä kysymys: eikö tuosta nurmikatteesta tule rikkaruohoja kasvimaahan? Yhtenä vuonna tein työtä käskettyä ja sain sen jälkeen olla nyppimässä päntiönään =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nurmi on kukkivassa vaiheessa, on selvää että tulee rikkojen siemeniä mukaan. Kannattaa ajaa muutaman kerran nurmi ettei siinä kuki apila tai voikukka ja sitten kukkimaton kate laittaa kasvimaalle tai kukkamaalle. Märkänä kesänä katetta ei kannata laittaa taimen juureen kiinni vaan jättää muutaman sentin rako. Suosittelen lämpimästi!

   Poista
  2. Ahaaaa - Vanhis :) teki oivan kysymyksen. Tätä asiaa olen itsekin tuumaillut - ja käytäntö ihmetyttänyt.

   Poista
 6. Voi toista. Saattaa vielä onnistua. Sulo on kyllä tosi söpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo on suloinen pieni metsästäjä, yritystä on metsästyksen puolella paljon - myyräpaisteja hän on hyvä metsästämään, mutta lintuja Sulo ei kiinni saa - onneksi!

   Poista
 7. Sulo on tosi söpö. Myyriä onkin hyvä metsästää. Meillä on aikamoisia koloja. Ei edes naapureiden kissat saa niitä pyydystettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo on söpönen metsästäjä, vaikka lintujen kanssa epäonninen. Myyriä onneksi riittää ja jos niitäkään ei löydy niin ruokaa tarjoaa henkilökohtainen miespalvelija :D Meillä pojat ovat innokkaita metsästäjiä, vaikka aina saalista eivät kokonaan syökään...onkohan naapurinne kisujen metsästysvietti laantunut?

   Poista
 8. Suloinen Sulo apilamaassa - ihana yhdistelmä! Kuinkas teillä etanatilanne on hoidossa katemailla? Jätin kattamisen vähemmälle etanoiden takia. Makoisaa alkuviikkoa Sulolle ja muille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo yritti piiloutua apiloiden joukkoon. Meillä ei juurikaan ole etanoita ollenkaan, onneksi vielä...ei siis luonnon etanoitakaan saati vieraslajeja.

   Kiitos Pirkko :D

   Poista
 9. Voi Sulo <3 Miten muuten kissat ja kanat tulee juttuun keskenään? Aurinkoa uuteen viikkoon Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo on ihanuus! Sulo menisi kanalaan, jos saisi luvan. Pentuna se yritti kiivetä kanaverkkoa pitkin, mutta yritykset aina keskeytettiin. Nöpö ei ole koskaan kanalaan pyrkinyt. Kukot pitävät huolen, ettei kissa lähentele kanarouvia tai tipuja. Nykyään meidän kissat eivät juurikaan ole kanoista kiinnostuneita.

   Kiitos Tiia!

   Poista
 10. Onko siun 'Viorna' miten vanha. Kommeita on teillä kukot! Mie oon härkäpappuu kasvattanu ihan koristeeks, ol punanen kukinto ja mahtavat palot, en oo vielä sytäväks kasvattanu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain 'Viornan' viime kesän lopulla, ystäväni Suvikummun Marja toi sen minulle lahjaksi. Kasvu ihanuudellani on ollut erinomainen, vaikka keväällä herääminen hiukan kestikin.

   Kukot ovat komeita ja joskus ne kilpaa kiekuvat :D

   Sitä punakukkaista härkäpapua aion ensi kesänä kasvattaa, nyt mulla on tuota valkokukkaista (jonka lajia en muista, mutta ostin siemenen Hankkialta) ja sitten on 'Hangdownia' ja punasiemenistä 'Karmazyniä'. Meillä härkäpapua käytetään ruuanlaitossa ja typpikasvina kasvimaalla.

   Poista
 11. Komeat härkäpavut sinulla! Kyllä huomaa, että olet saamassa savimaasta voittoa.
  Meillä on vielä taistelu alussa. Mitäs halusin kasvimaani tuonne alapellolle. Etupihalla olisi hyvää mustaa multaa, mutta en halua kasvimaata rapun eteen. Joten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutapainia on vuosia käyty, nyt maa on huokoinen ja muheva. Katteet ja maanparannuskasvit ovat olleet kova sana painitantereella ja on vieläkin. Härkäpapu on suosikkini ollut vuosia, joskus kasvatin 'Kontua', mutta olen siirtynyt noihin isosiemeniseen laiskuuttani :D Härkäpavun kukka on kaunis!

   Poista
 12. Ihanaa rehevyyttä kasvimaallasi. Kate helpottaa viljelyä monin tavoin ja ruohokate antaa myös ravinteita maaperään. Madotkin, nuo ahkerat maanparantajat tykkäävät. Teillä on upeita lannantuottajia, monin tavoin hyötyeläimiä. Minäkin olen monesti katsellut kun linnut hihittävät pensaassa kissalle. Erittäin harvoin kissa onnistuu pyydystämään linnun, siksi Nerokin vetelee unia puutarhatuolissa vaikka linnut kipittävät nurmikolla, se tietää, ettei kannata vaivautua. Onneksi jyrsijäpaisteja riittää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on tehnyt tehtävänsä, onneksi huokoinen maa on kaiken ottanut vastaan mitä taivas on antanut. Oheiskasvien määrä on onneksi vähentynyt huomattavasti, vesiheinää olen alkanut vuosi vuodelta arvostamaan yhä enemmän. Kate on kaikinpuolin erinomainen maan parantaja ja tosiaan matojen toimintaa hyvinkin paljon edesauttava. Matojen kakithan ovat parasta lannoitetta vielä lisäksi.

   Kanojen osuus meidän taloudessa on varsin monipuolinen ja iloakin niistä on paljon.

   Mukava kai on kissan aikansa lintuja jahtailla, ajankulua, vaikka tulos on heikko useimmiten. Myyrien kanssa tilanne on toinen. Meilläkin pojat makaavat keinussa, mukamas nukkuvat, mutta korvat seuraavat äänimaailmaa.

   Kiitos Cheri!

   Poista
 13. sulo on tosi suloinen tuolla apilameren keskellä. Upeat kuvat!

  VastaaPoista
 14. Onkin potria komeita maan parantajia. :)
  Apilat kukassa, varmaan ihana tuoksu leijailee.

  Krassia on Minullakin, ovat upeassa kukassa.

  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kanat ja kukot ovat oivallisia lannoitteen tuottajia ja maan parantajia :D Apilan tuoksu leijailee ihanasti ja kuivalla säällä pölyttäjät viettävät siellä juhlaa. Krassi kuuluu kesään ja on ihana kukkija :D

   Kiitos Liplatus!

   Poista
 15. Teillä on upea maanmuokkausyksikkö. Prinssi Valte on hieno ja prinssin rooliin sopiva vaatetuskin. Kanalan pehkua ihaillen kadehdin täällä. Hieno on kasvimaasikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kanat ovat terhakkaita ja prinssi Valtella on jo oma haareminsa, joten pojat tulevat juttuun keskenään. Valte on komea poika :D Pehku on täyttä ainetta, savimaalle tehnyt ihmeitä!

   Kiitos Vekki!

   Poista
 16. Hiljan tuli telkusta luomuviljelyä käsittelevä dokumentti, jossa näytettiin kateviljelyn tuomaa etua maaperälle. Välimeren maissa ei kuumimpaan kesäaikaan juuri ruohosilppua löydy, mutta sen sijaan olkea ja muuta materiaalia. Lieroja aivan kuhisi maassa ja maa pysyi vähemmälläkin kastelulla sopivan kosteana pitkään.
  Näin pitkän linjan kissanomistajana hiukan protestoin lintuharrastajien kissoihin kohdistunutta vihaa ja väitteitä, että kissa tuhoaisi lintuja sukupuuttoon. Kissa toki saalistaa muulloinkin, kuin syödäkseen, mutta terve lintu pääsee hyvin kissalta pakoon. Sairaat linnut tuskin selviäisivät muutenkaan. Kyllä meidän pihapiirissä linnut lähinnä pitävät niin Juusoa kuin naapurustonkin kissoja pilkkanaan. Ihminen se on luonnolle suurin uhka ja peto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateviljelyllä on paljon hyviä puolia, tosin paikoissa jossa on paljon kotiloita täytyy tuohon viljelymuotoon suhtautua harkiten. Hyvää katetta saa myös oljesta ja kaislasta.

   Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Kissoja syyllistetään aiheetta. Kuika paljon esim. varislinnut ryöstävät toisten lintujen pesiä, juuri oli yhdessä lehdessä siitä juttua - sorsien määrää eniten säätelee juuri varis-lintujen pesien ryöstöt. Myös orava menee lintujen pesiin ja syö jopa poikasia. Terve lintu nauraa nokkaansa kissa-ressun yrityksiä ja lentävät sitten tiehensä.

   Niin, ihminen toiminnallaan on melkoinen uhka ja peto!

   Poista
 17. Hienoa kuulla, että kateviljely on tepsinyt ja savimaa muhevoituu. Olen laittanut meillä nurmikon leikkuujätettä kasvimaan lisäksi myös uusiin liian savipitoisiin kukkapenkkeihin. Ulkonäöllisesti ei kovin hienoa, mutta pitkässä juoksussa näyttäisi toimivan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kate kyllä toimii ja usein ruskistuva kate jää rehevien lehtien peittoon. Katteella on monta etua ja ilman muuta erinomainen savimaan parantaja.

   Poista
 18. Kyllä ne linnut osaa! Meillä ne tekevät Lissen eteen syöksyjä, kun ne tietävät sen, että kisu on valjaissa! Tosin hyppäämällä suoraan ilmaan, mikä on kissalle helppoa! On pari lintua joutunut tassuihin. Lisse ei tiennyt mitä tehdä, joten otin linnun pois aivan vahingoittumattomana! En tiennytkään noista kuninkaallisista teillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut osaavat tosi hyvin kissoja härnätä ja täytynee sanoa, ettei kissa linnun pahin vihollinen ole, vaikka usein niin mainitaankin. Pahempiakin löytyy!

   Juu on meillä kuninkaallisia, ilmajokisia pitsipöksyjä kuninkaineen ja prinssineen ja muutama kääpiökana, mukavaa seuruetta!

   Poista
 19. Saveen ei oikein auta kuin kate ja kompostin lisääminen, sen olen huomannut. Vaatii pitkäjänteisyyttä mutta se palkitaan. Kanat ovat melkoisia hyötypakkauksia, saa lantaa, ja ruoka ja seuraakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saven parantaminen on tosiaankin melkoisen pitkäjänteistä puuhaa, mutta maa paranee ja silloin saven hyvätkin puolet tulevat esille! Kanat ovat tosiaankin hyötypakkauksia monella tapaa :D

   Poista
 20. Ihana lomapostaus! kasvimaasi näyttävät todella reheviltä ja tuo pihanurmi on mieleeni myös. kanankakka ja ruohosilppu pitää kasvuvoiman yllä. meillä ei kanasia ole, mutta ruohosilppua riittämiin onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! Hiljalleen kasvimaani muuttuu mieleisekseni. Yritän saada siitä sellainen potager-tyyppisen hyötymaan, lavakauluksetkin minulle on luvattu - toimitusaikaa ei ole lyöty kuitenkaan lukkoon, joskus kuitenkin. Ruohosilppu on tehokasta ainetta niin lannoitteena, maanparantajana kuin rikkojen torjunnassa! Kate estää hyvin kosteuden haihtumisen, myöskin maan liettymisen ja tänä kesänä sillä on ollut merkitystä, kun vettä on satanut aika paljon.

   Poista
 21. Kattamisen erut, oon jopa mäki huamannu. Vähääset hyätykasvini oon peitelly. Oi mitä nuppuja! Vaikka onhan jokaane kärhönnuppu suuri ilon aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattamisella on tosi paljon etuja! Juu, Viornallani oli nuput, kunnes yksi mämmikoura yritti tukea sitä liian innokkaasti ja koko nuppuinen verso meni poikki - kiukutti, mutta koitin hyvitellä itseäni ajattelemalla, että nuorella taimella on nyt voimaa kasvattaa juuristoa kun kukinta ei vie voimaa - harmittaa silti!

   Poista
 22. Ihana postaus! Suloinen kisu. Lintujen pyydystäminen taitaakin olla vähän vaikeampaa kun ne voivat lentää karkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kuvakehrääjä! Sulo on tosi ihanainen kisupoika, yritteliäs linnustaja - onnistumisprosentti on aika pieni, myyriä kyllä kovastikin saa ja siitä olen iloinen! Linnut kiusoittelevat kisupoikaa!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!