Kivipellon Saila

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Puutarhamessuilla Tukholmassa, osa 3. ...sitä jotain ihanaa...

Messujen viimeiset herkut ennen siirtymistä paratiisiin...

Messuilla varsin silmiinpistävä aihemaailma oli mielestäni luontoon palaaminen, kasvattaminen ja kattaminen kuten luonnossa ja luonnon auttaminen. 
En tiedä uneksinko vain, mutta minusta vain tuntui siltä. 
Monta asiaa kolahti kovaa vallankin ideapuutarhoissa (siis messuilla en tätä ideapuutarha-juttua edes aiheena huomannut, vasta ystävän postauksista myöhemmin sen oivalsin, olin kai taas niin intoa piukassa, enkä taaskaan ollut tehnyt etukäteistutustumista messuohjelmaan).

En ole kovin pikkutarkka tarhuri, rakastan luonnollisia katteita ja maalaispihaani sellaiset mielestäni sopiikin. 
Nämä siis kolahtivat...


Tuossa vasemmalla alhalla nuo lankaköynnökset purkkeineen on aikas karkkeja!Ideapuutarhana oli myös tumma vesiaihe. 
Se oli tavallaan kaunis, mutta musta vesi on minua (olen siis kova uimari ollut aina, varmaan edellisessä elämässäni kaskelotti tai hylje, luulen) aina hiukan pelottanut, koskaan en menisi uimaan mustaan veteen.Jälleen kerran minua ilahdutti valtava määrä linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja, niitä ei todellakaan ole koskaan liikaa. 
Tänä vuonna meidänkin mäelle laitettiin uusia pönttöjä kesälomavieraille ja kantasirkuttajillekin, yksi pöllölle.Katsokaapa tätä ihanaa näkyä, 
valtava jono siemenhyllyjä Impectalla 
ja innokkaita keväthurmaisia ihmisiä...siellä minäkin seilasin, vaikka yhtään siemenpussia en olisi tarvinnut enää.Sitten jotain kivaa puutarhaan tai kuistille.
 Elämänikäni olen kaikenlaisia patsaita hiukan vieroksunut, 
en enää! 
Haluaisin sellaisia ihan pieniä patsaia, joita ei näy kauas ja jotka huomaa vain, jos ne katse ne sattuu tavoittamaan. 
Myös lampaantaljat ovat ihania!


Nuo turkoosit patsaat eivät ihan ole omaani, mutta tuossa edessä olevat känkkyräisen puun päälle astetut lasimaljat kyllä ja vahvasti.


Sitten hiukan hienostelua ja ehkä turhamaistakin.Nyt on aika tarkastaa maltilliset ostokseni.

Siemeniä...yllätyksekseni löysin Impectan siemenparatiisin vierestä toisenkin mielenkiintoisen siemenkaupan, Runåbergs fröer...mukaan lähti muutama pussi. Mutta laitan tuon siemenkaupan korvan taakse tulevia vuosia ajatellen.


Näitä minulla oli kotona muutama pussi, mutta nämä hyppäsivät hyllystä syliin, niin pakkohan ne oli mukaan ottaa!


Taimia...pelakuut jo esittelinkin. Mutta muutama taimi muutti meille. Taimikauppa Odlarglädjen pitää joka vuosi tarkistaa, nytkin muutaman taimen sieltä ostin. Suosittelen rohkeita käymään heidän sivuillaan tai jopa tilaamaan uutiskirjeenkin, mielenkiintoisia kasveja löytyy. Toivoin saavani heiltä ostaa ihanan kellanlehtisen vaivaiskoivun, mutta heillä ei sitä ollut tällä kertaa mukana. Tilaan sen siis!Esikko Primula vulgaris 'Hose-in-Hose'

Tämän unikon ostopaikkaa en muista, mutta pakko sekin oli saada!

Papaver orientale 'Patty's plum'
Uhkarohkeaa yrittämistä...Rosa 'Skedarosen' Itä-Göötanmaalta 1900-luvun alkupuolelta, jalojuurinen. Hiukan uhkarohkeaa sitä on täällä meidän leveyksillä kasvattaa. Mutta toisaalta, meidän pihassa on pienilmastoja, joissa olen saanut muitakin herkkiä kuten esimerkiksi Nuit's de Young (Centifolia muscosa, sammalruusu) kasvamaan, leviämään ja kukkimaan. Otin siis 5 euron riskin, pelaan siis uhkapeliä ja toivon, että se kannattaa. Tuon 'Skeda'-ruusun kukka on upea tumma samettinen ihanuus.

Tukholman puutarhamessut ovat todella upea tapahtuma. Sinne jälleen ensi vuonna matkustan, tosin varustaudun varmaankin isoilla tukevilla kasseilla ja mummokärryllä, tänä vuonna olin aika maltillinen taimiostoksieni suhteen.

Näistäkin tykkäsin ja meille joskus tuollaisen pienen ihanan kastelukannun tuonkin...luulen!
Mutta, ei tässä vielä kaikki, se paratiisin matka vielä kuvakertomuksena seuraavassa jaksossa.

Tänään ensimmäisenä Pääsiäispäivänä aurinko tanssii ilosta, sanoi isomummu! 
Minkä eläimen näit aamulla ensimmäiseksi, sellainen tulee olemaan vuotesi seuraavaan Pääsiäiseen - minä näin urpiaisen, 
ei paha ollenkaan!

Mukavaa Pääsiäispyhää Teille kaikille!

41 kommenttia:

 1. Tämä henkilökohtainen navigaattori on tainnut missata jonkun käytävän messuilta, kun oli pari kuvaa esineistä, joita en itse muista nähneeni :) Kiitos taimikaupan linkistä, laitoin sen talteen, täytyy tutustua, mitä ihanuuksia siellä on tarjolla. Täällä on maa valkoisena ja toistaiseksi en ole vielä nähnyt yhtään eläintä, jännittää, mikä se tulee olemaan, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missaus messuilla kävi todella helposti, tosin oma navigaattorini on pistämätön suunnistaja, joten uskon ja toivonkin ettei mitään jäänyt väliin vaikka väsymys teki jaloista välillä taikinaa.

   Tuo taimikauppa on ollut mun 'vakikohde' näinä kolmena Tukholman messukäyntivuonna, Saaripalstan Saila vinkkasi tuon uutiskirjeenkin, ihanuuksia siellä on tarjolla ja kuten he itse sanovat - odlingsvärda och ovanliga växter till din trädgård. Näin onkin varmasti :D

   Poista
 2. Taisin nähdä ensimmäisenä kissa joka nukkui vieressäni. Olipa siellä paljon minun silmiini erikoisempia kasveja, ihan pelkästään niiden takia voisi messuilla käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa onkin ihana nähdä ensimmäisenä...luvassa rentoa elämää vailla huolta.

   Messuilta löytyi kaikkea kivaa, erikoisempaakin, mutta sellaista kuitenkin joka voisi viihtyä täällä meidänkin leveysasteilla.

   Poista
 3. Kissoja näin ekana, tuleekohan vuodestani nautiskelevainen ;)
  Kivoja juttuja olet löytänyt, kiitos kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta rento ja nautiskelevainen vuosi tulossa!

   Kivoja juttuja messuilta oli helppo bongata :D

   Poista
 4. Kuinka ollakaan ensimmäin näkemäni eläin tänä aamuna oli kissa. Kiitos messuraporteista, kiva päästä näkemään supermessujen antia. Riskin ottaminen tuo lisämaustetta puutarhurointiin ja onnistuminen suuren ilon. Hienoja hankintoja, minulla menisi varmasti pää aivan pyörälle tuollaisen tarjonnan keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Sinullekin tulossa rento ja nautintoja täynnä oleva vuosi! Pää meinasi mennä minultakin sekaisin, mutta logistiikka rajoitti niin paljon, että yritin ainakin pitää järjen mukana niin hyvin kuin se vain oli mahdollista! Uhkapeluri minusta melkein tuli 5 euron panoksella :D

   Poista
 5. Paljon ihania juttuja ja asioita. Sydämellilstä pääsiäistä Saila <3

  VastaaPoista
 6. Mä näin ekana fasaanin. Olen tainnut jo entuudestaan periä lauluäänen noilta kammottavilta rääkyjiltä. 😂
  Näitä messukuvia ei kyllästy katselemaan, aina bongaa jotakin uutta. Kiitos teille messukävijöille, on ihana ollut saada näitä kuvaterveisiä!
  Mukavia pääsiäispyhiä!💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fasaani on tosi kaunis ja ylväs lintu, mammafasaani pitää todella hyvää huolta jälkikasvusta. Ääni sillä tosin ei ole ihan kaikista kaunein, tuskinpa sinun lauluäänesi on lähelläkään sitä.

   Messukuvat on aina mukavaa katseltavaa, kun jokaiselle messuille ei voi päästä kuitenkaan. Vinkkejä postauksista on kiva metsästellä :D

   Kiitos Riina-ihanuus!

   Poista
 7. Onpa olleet nuo messut runsaat ja monipuoliset! Jospa joskus tulevaisuudessa minäkin pääsisin sinne.. mutta se ei olekaan ihan yhden päivän juttu kun täältä asti lähtee, mutta kokemuksena varmasti ihan huippu!
  Tuota samaa tsinnia zaharaa oli minullakin viime kesänä, aivan ihanaa ja ei ihme että ne pussukat hypähtivät sinun käteesi sieltä hyllystä melkein itsestään ;)
  Kyllä näiden messujen antia saa muistella varmasti pitkään.
  Ihanaa pääsiäisen jatkoa sinullekin!

  Ai niin, niinkuin monet muutkin lukijat - minäkin näin kisuliinin ensimmäisenä kun silmät avasin tänä aamuna, toivotaan kaikille ainakin sunnuntaisin lokoisia kissanpäiviä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messut ovat käymisen arvoiset, mutta kuten sanoit, matkaan menee aikaa. Me oltiin messuilla yksi päivä ja yöt laivassa, tosin olisi varmaan ollut viisaampaa mennä yöksi hotelliin ja kahtena päivänä fiilistellä messuilla ja Tukholman puutarhakohteissa, ihania nekin :D

   Zinniapussukat hyppäsivät todellakin syliin, niitä mulla on kotonakin, mutta rakastan vallankin kesäaikaan puhtaanvalkoisista kukista, niitä piti saada lisää.

   Kiitos Tuulikki!

   Kissanpäiviä ja rentoa elämää siis sinullekin tiedossa, aikas kivaa!

   Poista
 8. Oi, miten mahtavan pitkä siemenhylly! Miten tuosta edes pääsi eteenpäin? Olisin jäänyt ikiliikkujaksi sen äärelle. Taitaa olla parempi, etten edes haaveile Tukholman messuista. Niin paljon kaikkea ihanaa on tarjolla ja se 87 mme:n lottovoittokin meni Tampereelle. Harmi...
  Näin tänä aamuna ensimmäisenä kissan, kuten likimain kaikkina muinakin aamuina. Yllättäen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenhylly oli kunnioitusta herättävä, tosin ei ainoa siemenhylly messuilla, mutta massiivisin kuitenkin! Vilskettä hyllyllä todellakin riitti!

   Kyllä messuista kannattaa haaveilla, mulla on messusäästötilille laitettu jo ensi vuoden messuja varten sivuun matkarahaa. Voitto tuli todellakin Tampereelle ja Lielahteen vielä kaiken lisäksi, ei mulle kuitenkaan, pah! No elämä on onnellista ilman sitäkin ja toimeen tullaan :D

   Kissa tietää pelkkää hyvää, rentoa nautiskelua ja herkuttelua, suloisia päiväunia!

   Poista
 9. Kivat ostokset sinulla;-) Nuo värikkäät sienet on kivoja. Voisi melkein kokeilla tehdä jotakin samantapaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tarkkaan koitin ostokseni miettiä, kun kaikki piti kantaa kotiin :D Sienet ovat tosi kivoja ja toteutuskin kohtuullisen helppoa, mukava idea! Niistä tuli mieleeen tonttukirjat :D :D :D

   Poista
 10. Paljon kaikkea kivaa mutta tuo musta vesi juttu on huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta vesi näytti aika kohtalokkaalta, kauniiltakin ja nuo pienten suihkujen herkät vesipisarat olivat ihania. Mustassa vedessä uiminen tosin pelottaisi!

   Poista
 11. Mahtava tarjonta. Paljon kaikkea kivaa. Eipä ole koskaan tullut käytyä tuollaisilla messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjonta oli valtavaa, melkeinpä jokaiselle jotakin. Kannattaa varmaan joskus tehdä retki, yllätyksiä sieltä varmasti löytyisi! Itse sieltä olen bongannut puita, tänä vuonna sitä kellanlehtistä vaivaiskoivua etsiskelin, en löytänyt, mutta tilaamalla sitten saa. Helppoja ideoitakin messuilla on mukava bongata!

   Poista
 12. Oikeassa oli minun navigaattorini, joku käytävä on jäänyt meiltä väliin, ainakaan noita pieniä sienipatsaita en muista nähneeni :D
  Linnunpönttöjä on meillekin taas hankittu muutama lisää, hyönteishotellikin on ollut ja on edelleen. Se ei ole tosin saavuttanut suurta suosiota, meillä taitaa olla täällä pihapiirissä niin paljon muita sopia asuntoja asuntoja ötököille. Jossain kaupungin kivierämaassa voisi olla toinen tilanne.
  Se Impectan siemenhylly oli kuulemma 24 metrin pituinen!
  Noita samoja Zinnioiden siemeniä ostin lauantaina Ulriksdalista. Juuri tällä hetkellä on ongelmana se, että en tiedä mihin olen ne laittanut. ehkä ne löytyvät risuverstaalta. Siellä on nyt melkoinen ruuhka, kun mitään ei uskalla laittaa vielä kasvihuoneeseen.
  Ai niin. Näin aamulla ensimmäiseksi kolme kissaa. Yhtäaikaa. Olivat kaikki minun sängyssäni.
  Leppoista toista pääsiäispäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Navigaattoreiden akut välillä tyhjenivät ja latauksen aikana sitten jokin suunta meni ohitse, siinä varmaan selitys! Oma navigaattorini toimi moitteetomasti, mutta silti oma tutkani ei pystynyt hahmottamaan 360 astetta, eli jotain jäi varmasti huomaamatta minultakin. Onneksi monta kameraa surrasi messupäivinä, että näkemättömät ja huomaamattomat jutut eivät ihan kokonaan jääneet katsomatta.

   Lintupönttöjä täytyy aina hankkia lisää ja tuo hyönteishotelli olisi ihana, mutta kuten sanoit meillä maalla ötökät tykkäävät leiriytymisestä luonnon helmaan varmaankin enemmän, kaupungissa on toinen juttu.

   Oliko se vain niin lyhyt, olisin veikannut ainakin 50 metrin pituiseksi, kunnioitusta se ainakin herätti :D :D :

   Jos zinnioiden siemeniä et löydä, laita watsappi niin korjataan tilanne, ostin niitä monta pussia jo etukäteenkin ja mulla olisi montaa väriä, keltaistakin :D

   Kissa on juurikin sopiva Pääsiäisaamun ensimmäiseksi eläimeksi ennustamaan tulevaa vuotta - rentoja kissanpäiviä siis on luvassa!

   Kiitos Marja!

   Poista
 13. Kiitos näistä ihanista kuvista. Tuo siemenhylly on ihan mieletön, pääseekö siitä mitenkään lähtemään pois. Tuollaisilla messuilla pitäisi olla rinkka selässä jotta kaikki ihanuudet mahtuisi mukaan. Ja aamulla näin ensimmäisenä koiran. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kuvista löytyi jotain mukavaa vinkkiäkin kesää varten :D Siemenhylly oli melkoinen imuri! Etukäteen tein siementilauksen Impectalta juurikin siksi, että tiesin tuon upean hyllykön vetävän puoleensa ja kun pää menee sekaisin ihanuuksista, oli varmempaa tehdä järkevästi ostot kotona ja herkkuja vain sitten messuilta.

   Mummokärry messuilla oli aika IN, sellaisen kanssa herkkujen keruu toimii hyvin!

   Koira on myös hyvä ennusmerkki tulevalle vuodelle - uskollisuutta, valppautta, rohkeutta, viisautta...

   Kiitos Mari!

   Poista
 14. Ihania ostoksia ja kiva katsaus messuihin! Mukavaa pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
 15. Kiva käyrä messuulla näin kuvien välityksellä, ehkä joskus muutenki.
  En muista, mutta toivottavasti näin aamulla eres jonku linnun enne lehemää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja edullisempaakin olisi, vaikka messujen henki ja tunnelma jää kokematta. Messuille kannattaa tosiaankin tehdä retki joskus!

   Äläs nyt, lehmä on lempeä, pitkämielinen ja uskollinen ystävä!

   Poista
 16. Hih, minäpä näin Mikin! Sinäpä shoppailit. Minä olin (ehkä lentomatkustamisen vuoksi) erittäin maltillinen. Zetasilta en ostanut mitään, koska oli tolkuttomat jonot. Nuo ideapuutarhat eivät puhutelleet meikäläistä ollenkaan. Parvekkeista joissain oli kivoja ideoita, mutta yliampuviahan ne ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikki varmasti on hyvä ennusmerkki seuraavaan Pääsiäiseen saakka - iloinen ystävä, luotettava, välittävä ja täynnä hauskoja ilonpilkahduksia!

   Lentomatkustaminen tekee todellakin painorajan myötä selkeän rajoitteen hankinnoille! Vai oli Zetasilla niin kovat jonot, kun me käytiin perjantaina niin siellä ei ollut juurikaan muita kuin me.

   Oli mukavaa että messuilla oli kaikille jotain, parvekeet olivat tosiaankin kilpailua varten suunniteltuja, käytännön kanssa ei juurikaan mitään tekemistä, mutta vinkkejä sieltä löytyi silti.

   Poista
 17. Olipa kiva postaus!
  Haluaisin lisää hyönteishotelleja.
  Nuo sienipatsaat ovat niin symppiksiä, ehkä ensi talvena teenkin savitöissä tuollaisia, (laittaa miettimismyssyyn)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki!

   Hyönteishotelleja oli kaupan kaikenlaisia, niitä pääsi myös itse siellä messuilla rakentamaankin.

   Tykkäsin myös sienipatsaista, ne olivat aika hellyttäviä! Tuli tonttukirjat mieleen :D

   Poista
 18. Tuo vaivaiskoivu on tosi mielenkiintoinen. Olisko samaa minun Keltakoivun kanssa. Ostin taimen joskus Mustilasta ja olen ihmetellyt sitä koivuna. Luin ensin Runebergs frö, ehkä hän oli eri alalla kuitenkin. Ihania juttuja löysit. Ja kiitos vinkeistä taas, täytyy tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaivaiskoivu on todella mielenkiintoinen. Keltakoivu on 'Betula alleghaniensis' ja tuo keltainen vaivaiskoivu Betula nana 'Golden Treasure', samaa betula-sukua kuitenkin. Minäkin meinasin kirjoittaa Runebergs ja sitten alkoi päässä raksuttamaan, onneksi ennen postauksen julkaisua :D

   Tutustumista minullekin tuli kun sain messuilta niin paljon vinkkejä :D :D :D

   Poista
 19. Voi ihanat, ihanat kuvat! Iloitsen tuosta luonnollisuuden ja luonnon merkityksen korostumisesta, niin iloinen asia. Ja nuo ostoksesi ovat niin ihastuttavia, huomaan, että minulla pikkuisen samaa makua kuin sinulla...kasvatuksessa juuri parhaillaan patty´s plum ja alabaster! Kiva kun kokeilet tuota upeaa ruusua, seuraan innolla. Uskon, että varmasti saat sen menestymään! Se on niin kaunis...Näin varmasti mustarastaan naaraan ensimmäisenä, mitähän se tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnollisuuden ja luonnon korostamisesta jo messuillakin on niin iloinen asia. Vuosia sitä pähkäiltyäni ajattelin seurata luonnon tapaa suojata kasvit talven varalle, muutenhan moni laji olisi aikoja sitten kuollut sukupuuttoon! Äiti aina opetti että mulloksen piti olla puhdas ja paljas, tässä kohden olen hänen kanssaan eri mieltä!

   Patty's plum ja Alabaster viehättivät, tosi nauratti itseäni niin mahdottomasti tuo Trollius...pää oli messuista sekaisin ja mietin kuumeisesti tuota sanaa, tytär tuumasi sen kuullostavan peikkometsältä. Viimein tavoitin tuon sanan, messut niin huumasivat! Mutta noissa molemmissa niin kukan väri kuin kasvin rakenne miellyttivät. Ruusun hankinta oli selvää uhkapelia, mutta se kannattaa kyllä, kyseessä on kuitenkin jalojuurinen kasvi ja pienilmastoilla saa ihmeitä aikaan. Ruusun samettinen kukka myös hurmasi!

   Rouva mustarastaan näkeminen varmasti tuottaa vuoteesi paljon kauneutta, sulosointuja ja nautittavuutta, iloa elämästä, eihän tuo lintu muuten niin kauniisti laulaisi!

   Poista
 20. on kyllä mahtavat messut! Kiitos kuvamatkasta!

  VastaaPoista
 21. Kyllä on ollut antoisat messut! Nuo turhuuksien ihanuudet ovat kyllä hauskoja tuonne sekaan ripoteltuna.

  VastaaPoista
 22. Josko tuonne turmion tielle ensi vuonna suuntaisin, niin jaksaako siellä olla päiväseltään, vai pitääkö jäädä yökuntiin?

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!