Kivipellon Saila

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Syksyinen viikonloppu

Syksyiset viikonloput ovat niin touhukkaita! Sadonkorjuu, sipulikukkien istutus, puutarhapuuhat, säilöminen ja kaikki talveen varautuminen saa ajan kulumaan mukavissa puuhissa nopeaan. Aika on tosin melko haikeaa, luonto on nyt täynnä värien ilotulitusta, pian laskeudumme pehmeiden värien rauhoittavaan aikaan, nautin niistäkin pehmeistä, harmonisista väreistä suunnattomasti...aika rientää onneksi nopeaan, uudet siemenluettelot kolahtavat postilaatikkoon kolmen kuukauden päästä ja sitä ennen on vielä kaikkea kivaa tiedossa! Jouluun on alle 100 päivää!!!

Kasvihuoneet on Kivipellossa ajettu alas, pesua vailla! Ensi viikonloppuna pesen molemmat kasvihuoneet, punkat ja kastelukannut talviteloille. Tänään korjasimme satoa:


Tomaatteja ja paprikoita...


...myös jälkikypsytykseen...

...ja tietenkin...


...rypäleet! Nämä menevät jalostukseen, kotiin jäi ämpärillinen, josta isäntä esikoisen kanssa linkosi mehua! Rypälemehu on suunnattoman hyvää ja mahdottoman makeaa!

Kasvihuoneessa kukkii vielä, vaikka halla on käynyt parina yönä! Keräsin vielä vadillisen basilikaa kuivuriin! Voitte varmaan kuvitella kuinka ihana tuoksu leijuu nyt meillä!


Myös perennojen puolella oli muutama ihana yllätys! Preeria-auringonkukka harvoin ehtii avaamaan kukkiaan, nyt on kolme kukkaa auennut!


Muistattehan kun tilasin Barnhavenista esikoita ja siemeniä! Ensimmäinen ihanuus kukkii, samettisen sininen, lähes purppura! Kuva hiukan valehtelee...esikoiden taimet ovat aika vankkoja ottamaan talven vastaan!


Ja vielä kolmaskin ihanuus! Nyt meillä on roskakatos! Sitä ei tehty hätäilemällä vaan harkiten, suunnitellen, miettien, niin kuin perusteellinen isäntä vain voi, 10 vuotta siihen kului ja nyt meillä se on, roskakatos! Mitäs tykkäätte? Se on kuin meidän puimalan pääty, linnunpönttö vain puuttuu, mutta sekin asia korjaantuu! 


Syksy on nyt niin täällä, päivällä kesä - yöllä melkein talvi! Mutta nautitaan, korjataan satoa niin puutarhasta kuin luonnosta, haistellaan raikasta ilmaa ja vilkutetaan muuttolinnuille...niitä jään ainakin minä kaipaamaan!


Ihanaa alkavaa viikkoa! 


34 kommenttia:

 1. Muuttolintujen lähtö on tosi haikeaa. Monikohan palaa? Kauniit kuvat ja upea sato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Muutolintuja jään aina kaipaamaan ja suuri ilo keväällä kun ne palaavat, niin monikohan?

   Poista
 2. Hei Saila! Mahtava sato. Miten säilöt kaikki? Komea roskiskatos. Hyvää alkavaa viikkoa:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen nyt hurahtanut umpiointiin! Osa tietenkin syödään tuoreeltaan!

   Toivottavasti kovia hallaöitä ei tule!

   Poista
 3. Upea kuukaloisto kasvihuoneessa! Tuohon voisi pyrkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukilla on kasvarissa tärkeä merkityksenä kauneuden lisäksi, ne houkuttelevat pörriäisiä ja torjuvat kirvoja, samettikukka on siinä aivan iskemätön! Tänä kesänä paprikoissa ei ollut ainuttakaan kirvaa!

   Poista
 4. Moikka. Kyllä on mahtava sato. Isännälle terveisiä hienosta katoksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Terveiset menevät perille! Meillä isäntä on hyvin perusteellinen tilan rakennusten suhteen ja siksi tätäkin suunniteltiin ja tehtiin myös hyvin perusteellisesti, olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen :D

   Poista
 5. Moi. Aikamoinen sato. Kyllä sitä talven aikana on kiva nauttia. Katos on upea. Kannatti suunnitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Totta tosiaan, lumen tuiskutessa sadosta on mukava keitellä ihania patoja ja keittoja!

   Katos on niin ihana! Sunnitella kannattaa aina perusteellisesti, niin ei tule hätiköiden tehtyä sutta :D

   Poista
 6. Valtavan hieno sato! Viimeisiä tomaatteja minäkin kasvarista maistelen.

  Hieno roskakatos. Meillä myös isäntä tekee hyvin ja hartaasti. Vaan jälki on aina priimaa, tosin toimitusaikatuluissa tuppaa olemaan venymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, ahkerointi palkitaan herkuilla :D

   Meilläkin jälki on aina priimaa, vaikka toimitusaika joskus venyy!

   Poista
 7. Wau, millaista satoa olet saanut! Ja muistan vieläkin sinun mahtavan härkäpapusatosi, rehellisesti sanottuna olen siitä vähäsen kateellinen.. Voi, teilläkö on jo halla vieraillut, taidat asua vähän pohjoisempana. Täällä vielä kasvarissa kaikki, ja seinustollakin tomskuja. Pelakuut ,arssitettiin miehen avulla tänään sisälle. Hieno,ja toimiva tuo roskakatos, voin kuvitella kuinka ihanaa on kun hartaasti toivottu ja suunniteltu asia toteutuu. Nyt lähden googlettamaan preeria- auringonkukan..
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvari antoi myös runsaan sadon ja siitä olen niin mielissäni, hiljalleen niistä laittelen säilykkeitä jälleen! Härkäpapu on ihana ja helppo kasvi, herkkua lautaselle ja kasvimaalle maanparannusta monella tapaa, sitä meillä on vuosia kasvanut, kasvatusalaa vain aina lisäilen :D

   Halla kävi jo kahdesti, asun III-IV -vyöhykkeiden rajamailla ja vaikka talo on mäen päällä, halla silti hiipii ja täytyy olla varuillaan, kerran vuosia sitten pääsi elokuulla yllättämään ja vei tomaatit ja kurpitsat kerralla!

   Mulla on vielä isot pelakuuruukut ulkona, mutta harsotan ne aina yöksi, ne pitää nostaa sisälle kohta. Kaikkia pelakuita en talveta, mutta ihanimmat kuitenkin!

   Roskakatosta mietittiin, pohdittiin, suunniteltiin ja nyt se on meillä, suuri ilon aihe!

   Preeria-auringonkukkaa kasvatin siemenestä jonka hankin Hyötykasviyhdistyksestä vuosia sitten. Kasvi on komea mutta kukkaan ehtii harvoin.

   Kiitos Tuulikki!

   Poista
 8. Päivät kuluukin nyt niin lentämällä..varsinkin ne vapaat.
  Iltasella ihmettelee minne se päivä taas hävisi. Kivaa puuhaa riittää.
  Upeaa satoa sinulla siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, aika kuluu siivillä! Illalla ei paljoa ehdi työpäivän jälkeen kun hämärä saapuu, joskus tosin olen otsalampun kanssa pihahommia tehnyt, kunnes isäntä on tullut hakemaan sisälle ettei naapurit ihan mahdottoman omituisena pitäsi :D

   Kiitos TainaT!

   Poista
 9. Ihanat värikkäät sato- ja kukkakuvat ! On tämä niin parasta aikaa. Mukavaa syksyistä viikkoa Saila !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija!

   Tämä on niin parasta aikaa, sadonkorjuuta rakastan ja hämärtyviä iltoja! Kun kaikki on tehty, nautittavaa riittää talviunen ajaksi, keväthän alkaa heti vuodenvaihteessa, kun ensimmäiset siemenluettelot kolahtavat postilaatikkoon tai nykyään nettiin :D

   Poista
 10. Mahtavan sadon oot saanut. Kukat ovat vielä niin kauniita.
  Jotenkin toi roskalaatikon katos, miettiminen ym. menee meillä vähän samalla tavalla, tosin meillä ei ole sitä vieläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Kukkia vielä riittää onneksi, halla on käynyt muttei vienyt paljoa mukanaan!

   Vaativat asiat vievät paljon aikaa suunnitteluun, jotta lopputulos viehättää silmää :D

   Poista
 11. Sun kasvarissa on vielä täysi KESÄ! Roskiskatos on komia, kyllä kelpaa kattella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vielä hetken, siellä riittää suojaa ja lämpöä hallaa vastaan vielä toistaiseksi.

   Kiitos, se on hartaudella tehty :D

   Poista
 12. Mahtava sato ja ihana kasvihuonekuva! Samaa ahkerointipiikkiä odotan. Välillä on vain niin monta asiaa kilpailemassa samasta ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean vihreää! Tykkään että kasvihuoneessa on kukkia paljon ja niillä on tärkeä merkitys sadon onnistumiseenkin!

   Ahkerointipiikki tulee aina silloin tällöin, silloin tukka nousee pystyyn, jos joku tulee keskeuyttämään esim. ruokataukoa ehdottamalla! Ajasta kilpailee moni asia, siinä olet oikeassa!

   Poista
 13. Upea sato teillä! Voih, kun joskus viinirypäleet onnistuisivat meillä!

  Hauska roskakatos! =D

  Mulla on varmaan syysmasennus meneillään, kun en meinaa millään saada otetta hommista. Kaikki on vielä tekemättä, kasvari tyhjäämättä, kuolleet kesäkukat siivoomatta jne. Mutta eiköhän se tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta!

   Ei nuo rypäleet niin hakalia ole, moni noista viihtyisi avomaallakin, mutta kasvariin ne laitoin, kun tuotantopaineita muiden kasvien kanssa ei enää ole, kun lapset ovat isoja. Zilga antaa avomaallakin satoa hyvinkin, kannattaa kokeilla. Omat taimeni hankin Kivistikin tilalta tilaamalla, laitoin Taavi Kivistikille s-postia, että mikä meidän vyöhykkeellä menestyisi ja tilasin kaikki viisi, mitä hän ehdotti, taimia on mulla seitsemän, ja kaikki kestivät viime talven, onneksi!

   Joskus iskee tännekin ja silloin vain hiippaillaan pihalla ja haikaillaan, kyllä se ohi menee, kohta alkaa talviunen aika!

   Poista
 14. Musta on aina vähän haikeaa pistää keittiöpuutarha pakettiin. Komean sadon olet vielä kerännyt. Musta tuntuu, että sieltä nousee aina vaan kasveja, varsinkin juureksia on vielä hyvin. Tsemppiä urakkaan! Mä olen tehnyt paloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikealta se tuntuu toisaalta mutta toisaalta se on suuri ilon aihe, kasvimaa ja tarhuri pääsee talviunille, kasvimaa lepäämään ja tarhuri suunnittelemaan kaikkea kivaa uudelle kasvukaudelle! Eniten talvella kaipaan omia tomaatteja!

   Kasvihuoneet ajoin alas ja ne odottavat vielä pesua ja penkit katteita. Ihmeesti kasvimaalta tulee vielä hyvinkin, mulla on maassa vielä purjot, porkkanat (jos myyrä ei ole niitä syönyt) ja palsternakat, hiukan siemensatoa kerään vielä myös.

   Aika paljon paloissa teen myös mutta nuo kasvarien alasajon rysäytän aina kerralla :D

   Poista
 15. Vautsi, miten mahtavaa satoa ja kukkaloistoa! <3
  Kasvimaan ja sadon korjaaminen on haikeaa, mutta on siinä oma viehätyksensäkin. Saa siivota kaikki rönsyävä ja ryöpsyävä pois. Ja miettiä, mitä teen toisin ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin tomaattien värikirjosta niin ja tietenkin omien tomaattien mausta, suunnattomasti!

   Haikeaa toisaalta sadonkorjuu on, se on jälleen yksi päätös kasvukaudelle, vaikka toisaalta se on uusi alkukin! Maan voi laittaa kuntoon, siivota kuolleet kasvit pois ja mikä ihaninta, kätkeytyä huopaan ja alkaa haaveilu uudesta kasvukaudesta!

   Poista
 16. Täällä ollut pieniä pakkasöitä, mulla vielä tomaatit kasvarissa ja paprikat. Öisin pitää käyttää lämmitystä. Onneksi nyt kypsyvät hyvää vauhtia. Ihanan kukkaisa kasvihuone, tuonne on ilo mennä! Viinirypälesato kuulostaa suorastaan eksoottiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmitykseen minäkin turvauduin, kunnes oli kannattavampaa ajaa kasvarit alas, sää tuskin enää lämpenee ja nuo hommat on kivempi tehdä, jos ei ihan kauhean kylmä keli ole. Kukkia kasvariin laitan vuosi vuodelta enemmän, niillä on satoon mielestäni tärkeä merkitys :D ja silmäniloa tietenkin :D :D Samettikukka on paras kirvantorjuja paprikalla!

   Rypäleet ovat ihania, jos kasvinakin ne tuoksuvat hedelmäiseltä, suosittelen!

   Poista
 17. Kyllä tuota roskakatosta sietikin odottaa 10 vuotta. Komea on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, ajalla ja ajatuksella suunniteltu ja valmistettu!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!