Kivipellon Saila

perjantai 9. syyskuuta 2016

Ensimmäinen viikko

Ensimmäinen työviikko on takana. Myönnän, viikko vei veronsa. Mutta se on niin ihmeellinen asia, että paluu puutarhan pariin voimaannuttaa nopeasti, väsymys häviää, surut ja kivutkin kaikkoavat! Puutarhalla on ihmeellinen vaikutus!


Hiippailin illalla kameran kanssa ja palauduin...

H...a kävi kylässä...onneksi ei vienyt mennessään muuta kuin lehtien kärjet! Harsotin kyllä, ja pelakuut vahvastikin, kasvarissa oli lisälämpöä.
Talvikurpitsat pulskistuvat...

...samoin kanojen jättiläismelonit!

Lehtikaalia on 80 tainta, satoa on tullut paljon!

Sato korjattu härkäpavuista. Päätin että 'Kontua' en enää kasvata, vain isosiemenisiä.

Lehtikaali ja 'matala' auringonkukka!
Sipulit ovat kuivuneet, osan väänsin jo, osan väännän huomenna ja vien ne sitten pannuhuoneeseen loppukuivatukseen.Valkosipuleita kasvoi noin 180 pistokkaasta, saman verran laitan syksyllä maahan, uskon/toivon sen riittävän.Vahvasti nyt mietin, sipulikukkia olen hankkinut ...yritin maltillisesti ja tärkeitä lajikkeita... istutettavaa riittää! Mutta tärkein mietinnän kohde on lumikellot. 

Sain 20 e lahjakortin puutarhaliikkeeseen, ostin koko rahalla lumikelloja! Viime keväänä kaipasin niitä niin kovan talven jälkeen!! Toki niitä meillä kasvaakin, mutta kevään ensimmäiset kukkijat ovat hyvin tärkeitä! En kerää lumikelloja, joten päätin etten niiden lajikkeisiin paneudu, mutta määrään kyllä! 

Onko noin 100 lumikellon pikkusipulia tarpeeksi...voi olla tai ...mmm... kevät näyttää! Nyt täytyy siis vain vakavasti muistella, mistä lumi sulaa ensimmäisenä pois ja laittaa lumikellot sinne! Viikonloppu on siis vakavan ajattelun ja istutuksen aikaa.

Matala zinnia, tätä tosin punavalkoisena laitan ensi kesäksikin!

 Viikonloppuna meillä nostetaan myös oman pikkumaani kuin kommuunin perunat! 


Oikein mielenkiintoisen ihanaa viikonloppua! 
Odotellaan kaunista säätä!


35 kommenttia:

 1. Onpa komean näköistä satoa, ja noin paljon. Mekin peiteltiin kurkku. Joku lehti oli jäänyt harson alta pois. Siihen napsahti heti pakkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Satoa on tullut kiitettävän hyvin tänä vuonna. Halla on tosiaan jo vieraillut.

   Poista
 2. Sinulla on todella mielenkiintoinen viikonloppu edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu oli tosiaan mielenkiintoinen ja täynnä iloa, yksi ihana yllätyskin!

   Poista
 3. Kuulostaa kivalta viikonlopulta. Upea sato!

  VastaaPoista
 4. Keväällä monen blogin voimin vannottiin juuri kevään ensimmäisten pikkusipulikukkijoiden nimeen. Sinä ainakin muistat sen. 100 lumikelloa kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tarvitaan pikkusipulikukkijoita ja paljon, keväällä tuntuu aina, että liian vähän tuli taas laitettua, sata on pieni määrä keväällä :D

   Poista
 5. Keväällä monen blogin voimin vannottiin juuri kevään ensimmäisten pikkusipulikukkijoiden nimeen. Sinä ainakin muistat sen. 100 lumikelloa kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Mukavia istutushetkiä sinulle viikonlopuksi!

  VastaaPoista
 7. Miten teillä on halla käynyt, kun meillä ei?!! Olisiko tuo meri, joka lämmittää? Mutta oli halla tai ei, sinun puutarhasi on paratiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halla kävi meillä vieraana, onneksi vahinkoa ei tehnyt kovin paljoa. Meri on varmaan vielä lämmin ja pitää teiltä hallan loitolla toistaiseksi.

   Poista
 8. Hurja määrä lehtikaalia! Mitä kaikkea teet niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaalia päätin laittaa paljon! Se maistuu salaatissa, lämpimissä ruuissa, sipseinä. Sitä laitan pakkaseen ja kuivaan. Tuoreeltaan sitä voi käyttää kauan vielä, vaikka pakkasetkin tulevat. Lehtikaalista tykkää myös kanat, miksi myös sitä noin paljon laitoin ja tietenkin pienenä riistapeltona pupujusseille ja kauriille jotka varmasti talven tultua syövät niistä loput.

   Poista
 9. Mahtavasti satoa! Mulla kaksi lehtikaalta, jotka kaalikoi? söi melkein kokonaan alkukesästä, onneksi elpyivät ja saan hieman satoa. Ihania valkosipuleita, mitähän merkkiä mahtavat olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Olipa hyvä, että kaalit elpyivät, lehtikaali on hyvä ja monipuolinen käyttötavoiltaan! Valkosipulini ovat 'Aleksandraa', suosittelen!

   Poista
 10. Lumikellot onneksi lisääntyvät, kunhan alkusipulit saa maahan. Minä juuri jouduin niitä kevään jälkeen jakamaan, kun kasvoivat niin tiukkaan nippuun. Tosiaan, mihin noin suuri määrä lehtikaalia - ne kasvavat jouluun asti ja satoa voi kerätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minulla olisi kaksi isoa pehkoa, jotka pitäisi jakaa, mutta kasvavat niin hankalassa paikassa että olen jakoa siirtänyt - sireenien alla isomummun vanhat lumikellot kasvavat ja kukkivat ja ne tosiaan pitäisi jakaa.

   Lehtikaalia on paljon, siitä riittää meille, lapsille, sukulaisille, kanoille ja loput riistapeltona pupuille ja kauriille, kaikki menee kaupaksi jälleen kerran! Lehtikaali on käyttötavoiltaan niin monipuolinen.

   Poista
 11. Ohhoh. Jopas on sato. Kyllä sitä onkin sitten kiva nauttia. Upeat kuvat. Terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Satoa on tullut niin mukavasti, kesä on kuitenkin ollut hyvä, vaikka satoikin melkoisesti! Talvella on niin kiva nautiskella kasvimaan antimia!

   Poista
 12. Ostin kahta lajia suvikelloja, toiset oli jotain gigant lajia! Toinen yritys. Viime syksynä laitetut eivät nousseet syystä tai toisesta. Pitäisiköhän vielä hommata noita lumikellojakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvikellojen kanssa kävi minullakin ihan samalla tavalla, nyt niitä en hankkinutkaan. Lumikelloja kannattaa hankkia, ne ovat ihania ja nousevat niin aikaisin! Ensimmäisiä kukkijoita odottaa aina niin kovin, keväällä kaipaan valkoisiakin kukkijoita!

   Poista
 13. Hienoa satoa, siellä on oikein kunnon hyötyviljelmät! Ihanan värinen tsinnia. Voimia arkeen, onneksi on puutarha, joka tasapainottaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen täysverinen hyötyviljelijä! Isäntä kyllä julmisteli etten saisi pikkumaahani laittaa niin paljoa perunaa ensi vuonna...no en luvannut mitään :D

   Tsinnia on aika sähäkkä, mutta tuo matala lajike on niin suositeltava! Kukkii kiitollisesti, muuta sille en ole istutuksen jälkeen tehnyt kuin kastellut, nyppiä ei ole tarvinnut laisinkaan ja on kestänyt sateet ja myrskyt katkeilematta. Noita oli kahta väriä tuo keltaisen sävyinen ja punavalkoinen siellä Impectalla, ensi keväänä ostan niitä molempia!

   Kiitos! Ihmeesti verenpaineet laskevat pihalla tai kasvarissa puuhastellessa!

   Poista
 14. Moi. Aika mahtava sato. Auringon kukat ovat upeita. Terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Auringonkukka kasvoikin aika korkeaksi, piti olla metristä vain! Hyvää maanparannukseen ja siemenet matkaevääksi muuttaville linnuille sekä tietenkin tinteillekin!

   Poista
 15. Ihan vesi kielelle nousee kun näitä sinun satokuviasi katselen,tosin ei valkosipulin kohdalla. Pidän kovasti sipuleista, mutta en todellakaan valkosipulista. Täällä ei onneksi käynyt halla ja mitään niin herkkää ei minulla täällä kotona ole kasvamassakaan, kesäkodissa kyllä.
  Ihailen tuota sinun lehtikaalikasvustoasi.Jospa ne hallat vielä pysyisivät poissa ja usein näin syyskuun alkupuolella käy halla ja sitten on vielä edessä pitkä hallaton kausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sipulia pitää kasvattaa ja tänä vuonna jopa punasipuli pulskistui kiitettävästi. Purjot ovat vielä maassa. Valkosipuli jakaa, itse pidän siitä kovin, mutta laitan sitä keveällä kädellä ruokiin, ettei sen maku ihan muita ihani makuja peitä.

   Halla tuli jälleen heti syyskuun alussa kuten aina. Kerran halla tuli jo elokuulla ja vei kaikki tomaatit kasvihuoneesta, kerrasta opin ja olen varuillani. Usein syyskuu on aika lämmin kuitenkin.

   Lehtikaali on ihana kasvi ja päätin sitä laittaa paljon, menekkiäkin on riittänyt. Isoimpia lehtiä olen isoina kimppuina vienyt kanoille ja sekin menekki on taattu, pitsipöksyjen herkkua!

   Toivotaan ettei kylmät ihan vielä tulisi, kurpitsamaalla on isoja pampuloita vielä pulskistumassa :D

   Poista
 16. Ihana sato ja mahtavat kukat. Auringonkukka on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Satoa on tullut tänäkin vuonna hyvin! Auringonkukat ovat niin ihania, nuo keltaiset kaikkein kauneimpia!

   Poista
 17. Kyllä puutarhalla on vaan voimaanuuttava ote :) Nopsasti palautuu monesta asiasta, muun muassa työpäivän jälkeen kun siellä hetkenkin hiippailee. Mahtava sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä niin oikeassa! Verenpaineet laskee, mieli rauhoittuu, piristyy ja siihen tarvitaan tosiaan vain hetki!

   Kiitos Väkertäjä!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!