Kivipellon Saila

torstai 22. syyskuuta 2016

Arvotavaraa

Hiljalleen hiipivät pelakuut kohti ovea, viimein sisälle suojaan hallaa, kylmää viimaa, talvea! Olen tietoisesti pelakuita kasvattaessani tehnyt rajan talvetettaville ja kesäkukiksi kasvatettaville pelakuille, mutta tuo talvetettavien osuus vain paisuu ja paisuu! Miksi kukaan puutarha-alan ammattilainen ei laita lehteen ilmoitusta - talvetan pelakuusi ja palautan ne keväällä nypittynä, mullat vaihdettuna ja elävinä! Olisin vakioasiakas ihan varmasti! 
Ahdasta!
Rakastan pelakuita, en pelkästään kukkivina vaan myös ihanina lehtimuotoina. Valkoiset pelakuut eivät niinkään kiinnosta, mutta jokunen mahtuu joukkoon ja vallankin tuohon 'Maryyn' ihastuinkin. Harmillista vain että kirjavalehtisten talvettaminen ei ole ollut vahvinta alaani, samoin kuin kantamuotoisten pelakuiden, mutta yritän taas ja toivon parasta! Lisävaloa täytynee antaa ja olla tarkempi veden kanssa...

Tällaisia kaunottaria muutti sisälle.

'Suvikumpu'

Dr. Ingrid
Kr. Mary kiharaisen kerrottu


'Siperialainen', oikeaa nimeä en tiedä, mutta uskomattoman kestävä tapaus...lähtöisin kummitytöltä ja kiertäen Mustikkamummon kautta meille...

'Wera'
'Edwards Finn''First Yellow'


Nämä vielä värjöttelevät harson alla, mutta sisälle nekin ovat muuttamassa, kunnes saan lasihuoneen viikonloppuna pestyä ja pääsen purkittamaan pelakuut pienempiin purkkeihin.
'Els'
villipelakuu, nimetön
'Mårbacka'
'Prins Nikolai'


'Lasse' valkoinen, vanhetessaan heteet muuttuvat kirkkaanpunaisiksi.
 Nämä ressukat jäävät kesäkukiksi! Ne kasvatin siemenestä, niiden piti olla vanhanaikaisia kirkkaan punaisia! Koko pussista tuli vain yksi kirkkaanpunainen, harmillinen sekaannus, jällen!


Pelakuiden talvettaminen on aika mielenkiintoista puuhaa! Joidenkin taimien kanssa talvi sujuu vihellellen ja toisten kanssa taas ei! Erittäin helppoja talvetettavia ovat 'Els', Mårbacka', Prins Nikolai', 'First Yellow' ja tuo siskolta saatu 'Siperialainen' (nimetty juurikin kasvin kestävyyden mukaan omatoimisesti).

Pelakuiden talvettamista pistokkaina suosittelen lämpimästi! Tänä syksynä en pistokkaita ehtinyt/saanut aikaiseksi ottaa, mutta aikaisemmilta vuosilta on kokemusta ja esimerkiksi tuo 'Suvikumpu' talvehti upeasti pikkutaimena viime talven kukkien sitten niin upeasti koko kesän! Ja tilankäytön kannaltakin pistokkaiden kanssa on helpompaa, mutta raskiiko emokasvia laittaa pois, se taas on toinen juttu!

Onneksi talvenselkä taittuu kuitenkin aika pian ja mukavaa, että kukkatouhuja talveksikin riittää. Toivotaan parasta, että mahdollisimman moni pelakuu, pielikki, kestää talven yli!

Mukavaa torstaita!

37 kommenttia:

 1. Minä niin rakastan pelakuita.. ensivuonnakin aion laittaa niitä parvekkeelle:)

  VastaaPoista
 2. Pelakuut ovat kiehtovan kauniita. Mutta tuo talvetus. Kohta siirrän kokoelmani loputkin pihalta kuistille ja siitä vähitellen sisätiloihin. Taas mietin, miten sain kaikki mahtumaan sisälle iime talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat tosiaan, värimaailma monimuotoinen, kukkienterälehdissä, kukkien muodoissa, heteissä ja lehdissä riittää variaatiota melkoinen määrä, ihan sinistä pelakuuta ei taida olla, tumman purppuran olen nähnytkin.

   Mutta se talvetus, jokavuotinen miettimisen kohde!

   Poista
 3. Onpa kaunis "kokoelma". On niin erilaisia lehtiä ja kukkia ja kaikki toinen toistaan kauniimpia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en ole mitenkään pelakuita keräillyt, mutta hiljalleen niitä meille on tupsahtanut :D

   Poista
 4. Pelargoniapalvelu olosikin mainio idea!
  Rakastan pelakuita, mutta täällä ongelma on ainoastaan pieni sievä perhonen...ja sen lapset, jotka hotkivat koko kasvin suihinsa!!
  Muuten pelargonioista voisi kasvattaa vaikka pieniä puita pihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi niin hienoa, kun joku vain hakisi isot piharuukut talvetettavaksi syksyllä, hoitaisi niitä ja palauttaisi keväällä, kanta-asiakkaaksi ilman muuta sellaiselle yritykselle lähtisin :D

   Voi harmitus, vai pieni sievä perhonen perheineen on pelakuuhun ihastunut! Madeiralla näin aika suuria pelakuita, ihanuuksia!

   Poista
 5. Onpa sinulla aarteita, kyllä niitä kannattaa helliä! Noille täytty olla kunnollinen talvetustila, minulla ei sitä ikävä kyllä ole. Siis vain kesäpelakuita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanuuksia ne ovat, mutta talvi on aina koettelemus! Sisäilma on niin kuivaa ja lämpötilaa en saa alennettua tarpeeksi, menetyksiä tulee aina jonkin verran, mutta onneksi ei paljoa ja sitten keväällä teen hankintojakin aina hiukan! Kunnon talvetuspaikka olisi aarre!

   Poista
 6. Sinulla on mahtava valikoima pelakuita. Minulla on pelakuuinnostus vielä niin alussa, tänä vuonna kokeilen ensikertaa talvetusta kahdella taimella. Keräilin myös niiden siemeniä, oletko koskaan kasvattanut niitä itse kerätyistä siemenistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omista siemenistä en pelakuita ole kasvattanut koskaan, se tosiaan voisi olla aika mielenkiintoista! Kuinkahan pelakuu on herkkä risteytymään, lopputulos voisi olla aika yllättävä!
   Pelakuita kannattaa tosin kasvattaa siemenestä, mulla kävi tuon ison padan kanssa vain hassusti kun tilasin siemenet Hyötykasviyhdistyksestä, niin sain tuollaisen iloisen sekoituksen jossa oli mukana ilmeisimmin 'Appleblossomin' kanssa jotain fuksiaa, ei kuitenkaan mummonpelakuuta kuten luvattiin.

   Pelakuuinnostus on tosi kivaa...Ruotsin puolella on Era-garden ja heillä mielenkiintoiset nettisivut, talvi-iltojen mukava surffailupaikka!

   Onnea pelakuiden talvettamiseen :D

   Poista
 7. kauniita ovat! Kasvihotelli olisi kyllä mainio juttu, olisin myös heti asiakas:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Kasvihotelli on ihan selkeästi puute puutarhatarjonnassa, sinne saisi kaikki isot talvetettavat ihanuudet pelakuiden lisäksi!

   Poista
 8. Oi sinulla valtaisa määrä erilaisia pelakuita, ja nimetkin vielä löytyvät heille, ihanaa! Kyllä tosiaan pelakuitten talvetus kannattaa ehdottomasti, jos vain suinkin on paikka mihin laittaa. MInä leikkasin kaikista talvetettavista kukat poies, ja nuput vain jätin. Jotkut pelakuut karistavat kukkansa pelkästä kosketuksesta, niin tulee kauhia sotku. Tuo Mårbacka on ihanuus, sitä minulla ei olekaan. Vaihdetaanko ensi keväänä pistokkaita, saisit ruusunnuppupelargonian Säkkijärvi, tummanpunainen kaunotar joka ei karista kukkien terälehtiä, kuivuu vaan paikalleen. Miten olis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki, ihan valtavaa määrää ei ole, vaikka lisää haluaisinkin ja nimiä on osalle, ei ihan kaikille, koitan säilytellä nimilappuja ja kuvata niiden kanssa.

   Talvetus on tosi kannattavaa, vaikka joskus hiukan haasteellista. Kuiva sisäilma ja lämpötila tuottavat suurimmat ongelmat valon lisäksi! Oli varmasti viisasta leikata kukat pois, itse en raskinut ja sitten imurin kanssa varoen ruukkujen alta koitan kuivuneita kukkia saada pois.

   Vaihdetaan vain, sepä on mukava ajatus! Mulla on tuo Mårbacka aika vanha ja kestänyt monen monta talvetusta samoin kuin Els, Nikolai ja First Yellow, juu tehdäänkin niin :D :D :D Säkkijärvi olisi ihana! Tummanpunaiset pelakuut ovat tosi kauniita!

   Poista
 9. Kyllä sulla onkin tosi paljon talvehtivia pelarkuuneita. Mä tykkään kovasti tosta kukasta, kukkii niin hyvin koko kesän. Mutta oon laiska laittamaan talveksi säilöön, kun ei oo oikein kunnollista paikkaa. On liian lämpöistä. Jotenka heitän kylmästi pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi! Tuo talvetus on tosiaan joskus aika haastellista, mutta kannattavaakin, vallankin jos pelakuu on aarre, ihana kukka!

   Poista
 10. Onpa paljon erilaisia pelakuita;-)) Minulla on jäljellä yksi pelkuu, joka on äidin jäämistöä. Kukka ei voi oikein hyvin. Siinä on yksi kuivan oloinen varsi, jossa vain muutama lehti. Mitähän sille pitäisi tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuita on hiljalleen tullut lisää ja tykkään niistä kovin! Voi, sinulla on aarre! Olisiko pelakuussasi yhtään oksaa, jonka voisit vielä ottaa ja taimettaa, hylkäämättä kuitenkaan emokasvia, jos ei niin yritä saada pelakuusi kestämään kevääseen, kastele varoen ja ota keväällä siitä pistokas, niin saisit sen elämää jatkettua. Juurtuneet pistokkaat ovat aika kestäviä talvetettaviakin.

   Poista
 11. Moi. Kyllä tuossa saa ajan menemään kun kaikki nuo luettelemasi työt tekee. Mutta palkitsevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkitsevaa ja mukavaa puuhaa, en niitä oikein työksi laskekaan!

   Poista
 12. Moikka. Ohhoh, mahtavia ja upean värisiä kukkia. Terkkuja.

  VastaaPoista
 13. Punalehtinen kaunotar on mun mieleeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä minäkin tykkään ja toivon että saan sen talvetettua! Kirjavalehtiset ovat aina haasteelisempia mielestäni! Tuon pelakuun lehden reunassa on kaunis limen sävy, ei siis k.......n.

   Poista
  2. Minun silmääni se kyllä näyttää k......selta. Hmm. Kaunis kuitenkin ;)

   Poista
 14. Miten ihana kokoelma! Ei ihme, että talvetettavien määrä paisuu ja paisuu =) Vaikka kukissa onkin omaa taikaansa, niin nuo kirjavalehtiset ovat kyllä myös tosi hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Kokoelma ei ole kovin iso vielä ja tila antaa rajansa, toivottavasti saan nuo talvetettua. Täytyisi panostaa pistokastalvetukseen, silloin määrää voisi vielä lisätäkin. Pelakuissa kuin monissa muissakin kasveissa usein huomio kiinnittyy kukkiin, vaikka lehdetkin ovat monimuotoisia ja usein hyvinkin kauniita.

   Poista
 15. Siinäpä oiva palveluidea. Voisivat vielä kiertää syksyisin noutamassa asiakkaiden pelaguut ja toimitraisivat sitten kesän korvilla takaisin. Näen jo silmissäni pelaguukuvioidulla logolla varustetun pakun ajavan pihaan ja iloisen kaverin avaavan takaoven, jolloin paljastuu hyllyittäin pelaguupurkein varustettuja laatikoita. No, niin, mutta sinulla on kyllä upea valikoima ihanuuksia, joille jokaiselle toivotan menestystä yli talven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu ja voisivat ottaa samalla mukaan muutakin talvetettavaa, varmasti niitäkin monelta löytyisi, vaikka lankaköynnöksiä, maljaköynnöksiä...vaikka mitä!

   Kiitos, toivon että talvi ei olisi pelakuilleni kovin tappiollinen, pistokastalvetusta pitäisi alkaa harrastamaan aktiivisemmin!

   Poista
 16. Kauniita pelakuita! Mielenkiintoinen tuo siperialainen pelakuu. Taitaa kaikki kasvit olla kestävää sorttia, joissa on maininta 'siperialainen'. Tosin minun siperialainen karhunvadelma menehtyi viime talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat tosi ihania, nautin niiden tuoksustakin kovin! En tiedä tuon siperialaisen oikeaa nimea, mutta se on niin kestävä ollut niin ulkona kuin talvetettuna, kukka on herkkä ja hapsuinen ja lehdissä punaisen sävyä.

   Viime talvi taisi olla pohjoisnavalta saakka tullutta, siksi se lannisti sinunkin siperialaisesi varmaan, harmitus!

   Poista
 17. Pelakuut ovat upeita! Minulla näidenkasvatus ei onnistu kuin kesällä..ei ole mitään paikkaa missä voisivat talvehtia. Mummollani oli mahtavat pelakat joka lähtöön ja talven kukat viettivät navetan eteisessä..tulee niin lapsuus mieleen näistä sinunkin kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat ihania! Hyvän talvetuspaikan löytyminen on tosi haastavaa, mullakin tuo tyttären entinen huone on liian lämmin ja valoa tarvittaisiin enemmän.

   Muistan kanssa lapsuudessa ihanat pelakuut, suuret, kukkivat, monimuotoiset...niin ja verenpisatat ja amaryllikset, joiden kukkien määrä ja koko olivat valtavat!

   Poista
 18. Sepä onkin melkoinen ongelma tuo pelakuiden talvetus. Minulla on mahdollisuus ainakin osan pelakuistani talvettaa kesäkodin kuistilla ja kellarissa. Se on sellaista kukkien kyyditystä paikasta toiseen syksyisin ja keväisin.
  Sinulla on ihanat pelakuut ja toivottavasti ne menestyvät yli talven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetus on ongelma, kellari meillä on liian kostea, autotalli pimeä ja kylmä, tuo tyttären entinen huone on ainoa! Pistokastalvetukseen täytyisi panostaa, mutta pistokkaiden otto unohtui! Hienoa että sinulla on hyvä talvetuspaikka, edestakaisin kuskaamistahan taimien kanssa elo usein on, mutta on se kannattavaakin!

   Toivotaan pelakuillemme lempeää talvea!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!