Kivipellon Saila

maanantai 1. elokuuta 2016

Pata

Vanha pata myllynkiven päällä, kellarin oven suussa, takana tylsä harkkoseinä rapattuna... Pataan olen vuosia halunnut homssuiset kukat, rehevät kuin vanhimman tyttäremme punaiset luonnonkiharat hiukset, taiten kammatut, lakatut, melkein liimatut ja kosteuden villitsemät, huikeat, itsepäiset kiharat...sitä tavoittelin, nyt luulen löytäneeni ainakin osan tästä ajatuksesta!Padassa kasvaa kesäkukkana sinipunavaulaa homssuisena ja kerrottua leijonankitaa...keltainen jälleen luikerrellen sisäpihaan, tosin sitruunankeltaisena, ja se taitaa sopiakin sinipunavaulan kanssa yhteen, luulen! Kukan nimeä ihmettelen, onhan se lähes sininen...ei edes oikein purppura!
Sinipunavaulaan ihastuin, sitä tulen taimettamaan tulevinakin vuosina, suosittelen!


...ja taivas...raskaat pilvet lipuivat taivaanrannassa, häivä punaista! Lähes...en enää pelkää punaista häivää, mutta kavahdan...ukkonen, jotain muuta ikävää...jytinää riitti, kaukana onneksi! Ilta kirkastui ja hämärtyi lempeästi! 
Lempeää alkanutta viikkoa!
(neljä herätystä lomaan)46 kommenttia:

 1. On tosi komee pata siis nuo kaikki kukat. Villi ja runsas!!
  kattelin taivasta kun tulin iltavuorosta niin punaisia läikkiä täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pata on aika vanha, reikäkin jo pohjassa, mutta se ei haittaa, eipä jää vesi seisomaan :D Kivipellossa oli kaksi pataa, saunalla ja navetassa, tuo on niistä toinen. Villin ja runsaan halusin, leijonankidan piti olla matalampaa, siemenpussi teki jälleen yllätyksen! Tuo sinipunavaula on aika kiitollinen.

   Taivas oli aika hurjan näköinen, punaliekehtiväntumma...sadetta taas saatiin!

   Poista
 2. Onpa erilainen kukkapata, varmasti olet tavoittanut sen mitä hait! Ihanaa nähdä tällaisia kesäkukkayhdistelmiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeinpä niin voinen sanoa, rehevä, runsas, kukkiva ja villi! Pata on aika aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa, eli helteenkin kestävä istutukseni on :D

   Poista
 3. Hieno kokoonpano padassasi ja kerrot siitä kauniin runomaisesti. Vielä jaksat muutama heräämisen, tsemppiä loman odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Meillä on neljä lasta ja heistä kolme kiharoista ja yksi suorista hiuksista 'kärsivä'...kiharapilveä tavoittelin kukkapataani ja sainkin :D Kesä on ollut töissä aika tiivistahtinen, loma jo häämöttää ihanan lähellä :D

   Poista
 4. Ihana kukkapata, nuo leijonankidat ovat kerrassaan upeita! Jostain syystä minä en saa sinipunavaulaa itämään, muutamana vuonna olen yrittänyt ja sitten luovutin. Sillä on niin ihanat kukat, rehevästi kukkii sinulla. Noita sadepilviä vaanii täälläkin taivaalla, on joutunut monet kerrat keskeyttämään pihahommat ja juoksemaan suojaan .. huooh :( Ja sitä tutkii säätutkaa ja karttoja, muttei niihinkään aina voi täysin luottaa. Mutta toivotaan että tämä elokuu olisi oikein aurinkoinen ja ihana! Iihana kisu, taisi juuri nousta päiväunilta ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! En ihan noin isoja leijonankitoja ajatellut siihen istuttaa, mutta ne eivät kukkineet vielä kun ne istutin ja siemenpussi yllätti, mutta olen tyytyväinen! Nautin noista kerrotuista leijonakidoista! Sinipunavaula iti aika hajanaisesti, taimet ihan minimaalisia, junnasivat kauan paikallaan, ja sitten yhtäkkiä alkoi voimakas kasvu...taimetan niitä varmaan ensi vuonnakin!

   Raskaat pilvet tosiaan lipuvat taivaalla ja vettä tulee yleensä aina paljon kerrallaan, onneksi ukkonen ei ole hajottanut paikkoja! Josko elokuulla hiukan kuivahtaisi niin pääsisin jatkamaan kasvimaan raivaamista, onneksi vesiheinää on riittänyt, se on kanojen herkkua :D Nytkin sataa ja ukkonen uhittelee!

   Nöpö heräili ja venytteli makeasti!

   Poista
 5. Ihanan runsas istutus! Tuota vaulaa voisi kokeilla...Rapattu seinä siinä takana luo kivan tunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Taisin tänä vuonna löytää tarpeeksi villit kukat istutukseeni! Meillä isäntä tykkää rapatuista seinistä, tuossa kai se rauhoittaa padan villiä tunnelmaa...?

   Poista
 6. Moi. Aivan mahtava pata. Huikea kukka loiste. Tosi hyvä tuo viimeinen kommentti ja kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Pata palveli ensin aikansa navetalla ja nyt kukka-astiana, tykkään rautapadoista kovin! Nöpö heräili tullessani sisälle ja venytteli makeasti, jospa itsekin malttaisi noin venytellä... Monen loma päättyi ja paluu arkeen ja työelämään on edessä, toivottavasti arki ottaa ahertajat lempeästi vastaan!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Vanha Rouva! Villi ja vapaa, nuppuja täynnä, kesti äsköisen kaatosateenkin erinomaisesti!

   Poista
 8. Ihanan runsaan villi istutus. Komeat leijonankidat ja tuo vaula menee ehdottomasti kokeiluun, kiitos ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Leijonankidoiksi ajattelin matalampia, mutta siemenpussi päätti toisin enkä valita, päinvastoin, kerrottu leijonankita onkin aika hauska! Vaulaa kasvatin ensimmäistä, mutta en viimeistä kertaa, kannattaa kokeilla :D

   Poista
 9. Ihana tämä pata-asetelma. Olet onnistunut luomaan varmasti juuri sellaisen sähäkän tunnelman jota tuossa niin kauniisti meille kuvailit. Minun kesäkukkani on tänä vuonna kovasti vaatimatonta sorttia ja ei aiheuta minkäälaista ahaa elämystä.
  Hyvää lomaa ja näinhän se on, lomaan muutama päivä on parasta ja sitten jo yksikin lomapäivä vie palan tuosta kokonaisuudesta. Nauti lomastasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kauan haaveillut rehevästä, kukkivasta, sähäkästä, runsaasta padasta, tuo on hieman haasteellinen, kuuma paikka, nuo kukat ilmeisimmin viihtyvät juuri tuossa paikassa, tosin vaulan kukat tulivat ensin katvepuolelle ja sitten vasta auringonpuolelle. Voi Molley, kaikki kukat ilahduttavat meitä ja perhosia!

   Kiitos! Kesä on ollut töissä aika hektinen, odotan lomaa kovin!

   Poista
 10. Ihana ajatus kauniin asetelman takana! Tuo vaaleanpunainen kerrottu on suosikkini mutta muutenkin aivan valloittava asetelma tai asettelematon kiharapehko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kesätuulia! Olen kaitsenut vuosia villejä kiharoita, nyt villien kiharoiden tapaan kasvavat kukat saavat rehottaa ja kiipeillä iloisesti! Vaaleanpunainen kerrottu on tosi kaunis!

   Poista
 11. Onpa tosi kauniita kukkia kaikki. Kyllä kukkia täytyy olla, ei ole kesä yhtään mitään, jos ei ole paljon paljon kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Olen samaa mieltä, kukkia pitää olla niin paljon kuin mahdollista, iloisesti kukkivia, sähäköitä, villisti tuulessa huojuvia ja kiipeileviä!

   Poista
 12. On kyllä onnistunut runsauden, ei sarvi vaan, -pata! Kukat oikein ryöpsähtävät tuolta :)
  Loman toinen jakso on alkamassa mullakin - tänään iltahuki, kaksi aamua ja sitten lomps lomaa reilu 2 viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat kukat yllättivät, vaulaa kasvatin ensi kertaa samoin tuota kerrottua leijonankitaa (tavallista olen kasvattanut paljonkin), sen piti olla matala ja tavallinen, eli kukat yllättivät minut ja erittäin iloisesti!

   Lomps lomaa sinullekin, rentouttavaa, iloista, auringonpaisteista, mukavia yllätyksiä täynnä olevaa ja herkullista ja paaaaljon kukkivia kukkia sekä perhosia!

   Poista
 13. Aivan ihana tuo asetelma on, tykkään:)

  VastaaPoista
 14. Upeat villit kiharat. Sinipunamalvaan en olekaan ennen törmännyt, pitääpä laittaa nimi muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Sinipunavaulaa kasvatin ensi kertaa. Olen etsinyt rehevää kiipeilijää pataan jo vuosia, montaa lajia olen koettanut ja pettynyt, nyt viimein kukkapaljous ja ihanat villit kiharat yllättivät! Laitan tuota vaulaa kasvamaan toistekin!

   Poista
 15. Kylläpä onkin komea kukkaputous! Kauniita kuvia muutenkin :)

  VastaaPoista
 16. Upea pata! Tuosta rönsyilystä olisivat varmasti englantilaisetkin harrastajat jo ylpeitä, on se niin hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka kauniista sanoistasi! Nyt padassa kasvaa sellaiset kukat joista olen kauan haaveillut!

   Poista
 17. Todella kaunis! Oikea kukkaputous!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Aika kestäviä kukkia niin auringon porotuksessa kuin äsköisessä kaatosateessakin, versot heiluvat iloisesti tuulessa ja kukkivat kiitollisesti!

   Poista
 18. Ihana pata istutus!
  Ja niin kiva tuo viiminen kuva!😍
  Mukavaa tiistai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Kissojen venyttelyä herätessään katselisin kauan kauan, josko joskus itsekin malttaisi, päivä olisi paljon vetreämpi varmaan! Nöpö on mun puutarhakisuliini :D

   Poista
 19. Onpa upea perustelu ja johdatus kesäkukka-asetelmaan, joka sekin on aivan ihanan kesäinen. Ensin katsoin, että mikä kärhö sinulla siinä kasvaa.

  Tuo harmaa muuri on oikeastaan aika hieno tausta kesäisille kukille. Muutenkin se luo jonkinlaista välimerellistä tunnelmaa. Oletko ajatellut, että siihen voisi myös kiinnittää metallisia telineitä kesäisiä ruukkukukkia varten. Etelän maissa kaikki muurit ja seinät hyödynnetään kesäkukkaistutuksissa. Aika usein niissä näkee erilaisia pelaguita.

  Kumma muuten, miten sitä toisten kuvia katsoessa alkaa ideat lentämään, mutta omissa nurkissa ei syty minkäänlaista valonvilkahdustakaan.

  Hienot ukkospilvikuvat. Täällä on koko aamun jytissyt ja netti on ollut pois päältä. Vartti sitten kävin laittamassa netin takaisin päälle, kun ukkonen näytti lähteneen. Vaan nyt se palaa takaisin.

  Vähän on enää aamuja kammassasi. Mukavia lomanodotuspäiviä ja sitäkin mukavampaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Hain kauan sopivaa kukkaa tuohon kuumaan paikkaan, se on muuten aikä suojaisa mutta helteellä siis tosi kuuma. Vaulaa en ole aikaisemmin kasvattanut, ja nuo leijonankidat, niiden piti olla tavallisia, molemmat kukat yllättivät! Ajatus oli siis padassani villit kiharat ja sain ne! Vaula on täynnä nuppuja, ihana, kestävä kasvi!

   Kiitos vinkistä, tosiaan ei ole tullut mieleenikään että seinään voisi kiinnittää telineitä, olen vain kiukutellut tylsän harmaan seinän kanssa jo vuosia, kaunis kiitos! Toisilla silmillä kauempaa näkee paremmin kuin omilla läheltä :D :D :D

   Meillä on satanut kaatamalla, juuri yksi koliseva kuuro meni ohi ja ukkonen paukkui! Nettiä täytyy avata ja sulkea jopa kesken vastaamisen ettei ukkonen riko laitteita.

   Kampa alkaa olemaan jo vähissä, lomaa olen jo odotellut ja siitä untakin nähnyt! Kiitos mukavasta lomantoivotuksestasi!

   Poista
 20. Vau miten upea oata. Todella hieno! Muutenkin niin kauniita kuvia taas. Sinipunavaulasta en ole ennen kuullutkaan,enkä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intsu! Sinipunavaulaa olen siemenliikkeissä nähnyt jo vuosia, ajattelin kokeilla vaikka tiesin ettei se ihan helppo ollut, kokeilu kannatti, kasvi antoi odottaa itseään mutta kasvuun päästyään se kiittää kauniisti hoidosta!

   Poista
 21. Onpa erikoiset kukat, en ole ennen nähnyt kumpaakaan. Kauniisti sointuvat yhteen pataistutuksessa. Leijonankidoista tykkään, jospa ensi kesänä löytäisin tuota kerrottua lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita! Vaulan kukat ovat aika hauskat samoin tuon kerrotun leijonankidan, jonka siemenet olivat sujahtaneet väärään pussiin ilahduttaakseen minua noin! Leijonankidat ovat ihania kukkia, jo lapsuudesta ne muistan vallankin samettisen tummanpunaisen naapurin rouvan pihassa. Vaulan kasvutapa myös miellyttää minua kovin.

   Poista
 22. Just olet sen tavoittanut, mitä tavoittelitkin.
  Villit ihanat itsepäiset punaiset ryöppyävät kiharat - onko mitään ihanampaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tätä hain ja sain! Kukat tekivät iloisen yllätyksen ja siitä nautin! Villit punaiset kiharat ovat ihania! Jo vastasyntyneenä vanhimmalla tyttärellä hiukset olivat villit, punaiset ja säkkärän kiharat, ihanat!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!