Kivipellon Saila

maanantai 29. elokuuta 2016

Kasvihuoneella

Kesä on ollut hyvä, vaikka sadetta on riittänyt! Ajattelin jossain vaiheessa jo perehtyä riisin kasvattamiseen, mutta seurailen vielä tilannetta!

Kasvihuoneessa on kaikki hyvin! Satoa on tullut ja tulee vielä lisää. Torjunta on onnistunut, varsin biologisesti jälleen kerran. Avainsanoja ovat suosiollinen kasvihuoneen paikka, hyvä tuuletus, hyvät rinnakkaiskasvit, joista paras lienee kääpiösamettikukka. 'Red Gem' on suosikkini, sekoitus oli jälleen päin seiniä, vaikka pussissa piti olla vain 'lämpimän punaista' kukkaa... 


 Myös hyötyeläimet, kuten leppäkertut, sain houkuteltua kasvihuoneeseen kirvoja popsimaan leijonankitojen kukkien houkuttamana.
Kurkkuja olen kerännyt jo useita ämpärillisiä, kasvusto alkaa jo hiipua. Meillä tykätään makeista etikkakurkuista.
Tomaatit ovat ihania!

'Green Zebra'

'Espanjalainen'

'Golden bumble bee'

'Ananas'

'Zloty Ozarowski'

'Sungold'

'Golden bumble bee'

'Black Russia'

'Green Envy'

'Häränsydän'

 Rypäleistä on pian aika tehdä pakkaseen tuoremehua. Rypäleitä on seitsemää sorttia, viime talvi rokotti kasvustoja, mutta neljästä saadaan satoa, ainakin maistiaisia. Zilga ei peitä, sato taas kiitettävän runsas! Tuoremehuna Zilga on uskomattoman makeaa!

'Kuzminski Sinii'

'Zilga'-vanhus

'Madeleine Royal'

'Guna'
 Paprikoita on vain kahta lajia, 'Pusztagold' ja 'Lunchbox', satoa satiin kummastakin ilman kirvoja, kiitos samettikukkien!Muutama hunajamelonikin tulee, lajikkeena makea kaupan hunajameloni, josta otin siemenet.

Kasvihuonekurkku yllätti, lajike erinomainen, kiinteä, lähes makea. Kaksi tainta ja satoa paljon myös annettavaksi! Tätä kasvaa meillä ensi kesänäkin ('Cordoba').


Rinnakkaiskasvit, iloinen tuuli ja hyvät kasvihuonevahdit ovat taanneet sadon! 

 Kuistille vaihdoin kukkia, kannoin pelakuita sateensuojaan kohti ovea ja talvisuojaa ja ostin lisäksi muutaman syklaamin, Nöpö esittelee.
Joko pääsen nukkumaan?

Oikein mukavaa viikonjatkoa!

40 kommenttia:

 1. Kauniit leijonankidat ja upea sato!!
  Jopa viinirypäleet näyttävät mahtavilta!!
  Onnellisia elokuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Kerrottu leijonankita on suosikkini vallankin tuo limenvalkoinen! Olen niin iloinen että täällä pohjoisessakin on mahdollisuus kasvattaa rypäleitä, minulla kasvihuoneessa, mutta myös avomaalla!

   Ihanaa elokuun loppua myös Sinulle!

   Poista
 2. Voi hyvä tavaton mitä ihanuuksia ja herkkuja sulla onkaan. Noi rypäleet eritoten ovat kiinnostavia ja noin suuresti satoa tuottavia - vauh =) muutoinkin herkkujen määrä ja moninaisuus on häkellyttävää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen tähän on saavuttu, sopivia lajikkeitä löytynyt! Olen luopunut pihvitomaateista, vaikka niissäkin on superihania kuten 'Mustameriläinen'. Pienemmät lajikkeet ehtivät satoon erinomaisesti. Paprika samettikukan kanssa takaa hyvän sadon, kirvat eivät viihdy samassa ympäristössä!

   Mutta tuo rypäleasia, lempilapseni, jos voin niin sanoa! Suosittelen! Vuosia sitten siitä kiinnostuin ja 'Zilgan' hankin! Taitamattomuuttani laitoin sen kasvariin, kasvaisi hyvin avomaallakin. Uusia lajikkeita hankkiessani käännyin Kivistikin tilan puoleen Eestissä, sieltä kyselin mitä heidän lajikkeistaan sopisi meidän vyöhykkeelle, laitoin siis postia Taavi Kivistikille ja sain vastauksena että nuo jo esittelemäni kuten myös 'Mars' ja 'Sükriibe' menestyvät III-vyöhykkeellä. Lisäksi minulla kasvaa kotimainen 'Brita' jonka maanpäälliset osat paleltuivat viime talvena kun en sitä laskenut alas. Kivistikillä on upea valikoima rypäleitä kärhöjen lisäksi, hinta edullinen (n. 6,50 e /kpl ja tilaus kevättalvella) ja taimipassi seuraa asiallisesti rypäleiden mukana. Kaikki tilaamani taimet lähtivät hyvään kasvuun, joten suosittelen! Rypäleissä mitä tilasin olisi oivallista ainesta myös jatkojalostukseen.

   Nautin kasvihuonekasvattamisesta suunnattomasti :D

   Poista
 3. Kyllä siulla on paljon erilaisia tomaatteja, miulla vain yksi ainoa amppelitomaatti josta saatu jo yli 430 tomaattia.
  Kiitos vinkistä ensi vuonna laitan kasvihuoneeseen samettikukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi valtava miten satoisa amppelitomaatti Sinulla onkaan!

   Samettikukka kasvihuoneessa on oivallinen kirvantorjuja!

   Poista
 4. Voi itku, kun mahtava sato kasvihuoneessa! Minun häränsydän tomaatissa, on vasta pienet vihreät raakileet. Ei auta kun kokeilla ensi kesänä uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häränsydän on hyvä tomaatti, mutta jos kasvihuoneen paikka ei ole kovin aurinkoinen tai lämmin kannattaa kasvattaa pieniä tomaatteja, niissäkin valikoima on melkoisen suuri ja maukas, satoa tulee ihan varmasti jopa ulkonakin! Harmi että häränsydämesi ei satoa tuottanut! Kokeilujen kautta käy tie voittoon :D

   Poista
 5. Ooh, mikä kasvihuone ja miten paljon erilaisia lajikkeita kasvamassa! Lisäksi vielä taitavasti ja luonnonmukaisesti hoidettu torjunta. Ihailen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silkkaa laiskuutta, luulen! Kirvojen kanssa kävin vuosia sitten taiston ja lähes hävisin (paprikat menivät parina vuonna), sitten iskin uudelleen, samettikukilla vuorasin paprikat ja niinpä onnistumisen aika alkoi. Sama pätee kurkkuihin ja melooneihin, tomaateissa ei öttiäisiä juurikaan ole.

   Kasvihuone on ihana paikka kasvattaa kaikkea kivaa :D aika pienellä vaivalla kuitenkin.

   Poista
 6. Moi. Mahtava sato tulossa. Oma kasvattamat ovat ihan eri planeetalta kuin kaupasta ostetut. Herkullisen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuosi on ollut aika suosiollinen, olen iloinen että rypäleitäkin tulee kun kevät näytti niin surulliselta! Omien kasvisten maku on tosiaan niin hyvä, että talvellakin omia kurkkuja ja tomaatteja kaipaa!

   Poista
 7. Niinpä juuri - riisiä olisi pitänyt laittaa kasvamaan jos olisi keväällä tiennyt millainen kesä on tulossa:) Olen minä kyllä sitäkin kasvattanut muutama vuosi sitten, ihan siemenestä asti, mutta ruukussa, en vedessä ;D Arvata saattoi, Suomen kesä ei riittänyt satoon asti.
  Nuo sinun leijonankitasi ovat aivan mahtavia, ja itse siemenestä kasvatettuna tietenkin sinulla. Minulla kävi myös punaisten kääpiösammareitten kanssa niin ettei tullutkaan yhtään punaista, keltaisia vaan kaikki vaikka pussissa piti olla punaisia. Harmitti kyllä vähän.
  On sinulla paljon erilaisia tomaattilajikkeita, ja niin hyvin kasvaa kaikki! Voi kunpa saisin joskus minäkin aikaiseksi hankkia viinirypäleen, mutta multapenkki kasvihuoneessa on niin matala, että sille täytyisi kaivaa isompi kuoppa. En ole tajunnutkaan että myytävänä on jo monia lajikkeita viinirypäleestä, olen vaan ajatellut että on yksi tai pari lajia kehitelty pohjoisen oloihin.
  Ihana kasvihuonevahti sinulla, eipä ainakaan hiiret tai myyrät pääse sinne mellastamaan :) Tuossa katteen päällä, kasvihuoneen pehmoisessa lämmössä nukuttaaa varmasti ihanasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riisille ei kesän pituus meillä taida riittää, omat riisipuuroryynit olisivat aika kova juttu!

   Leijonankidat kasvatin siemenestä kyllä. Tuo kerrottu oli ylläri, siemenpussissa luki ihan muuta. Yllätys oli varsin positiivinen ja ensi kesäksi onneksi jäi noita siemeniä vielä, onhan toki niitä myynnissäkin oltava. Kerrottu valkoinen on niin kaunis ja vaaleanpunainenkin...täytyy sanoa että sitruunankeltaiseenkin vähän tykästyin! Tavallisiakin leijonankitoja mulla on kasvarissa, niistäkin tykkään. Lapsuuden ihanuuskukkia nekin! Tänä vuonna mulla on monta siemenpussisekaannuta ollut ja se kyllä harmittaa! Noiden sammareiden kanssa kävi oikein superkämmi ja harmittaa!

   Tomaatteja mietin ja 15 lajiketta oli tänä vuonna kasvussa, perusihanat ja muutama uusi! Olen ikuinen 'Sungoldin' ystävä, mutta lähes sen veroiseksi nousee 'Green Envy', aika aromikas ja siirtyy kasvatuslistalle ilman muuta. Viiniköynnös on aika ihana ja 'Zilga' kasvaa ulkonakin ja tuottaa satoa. Ystäväperheellä on pihassa (Mikkelin korkeudella). Rypäleiä on aika montaa lajia saatavilla jo Suomesta, ovat aika kalliita. Omani olen tilannut Eestistä, ne tulevat taimipassin kanssa ja juurakot on pesty puhtaaksi mullasta, taimituottaja on varma (Kivistik).

   Pojilla on vakinukkumapaikat kasvihuoneessa. Vallankin Sulo viettää poikamiespäiviä mielellään katteen päällä. Mikäpä siinä on kölliä, kun aurinko lämmittää ja muovin läpi näkee maailman tapahtumia tai saa uinahtaa sateen ropinaan suojassa ja lämpimässä, oikeaa kissan elämää :D

   Poista
 8. Upeaa ja monipuolista satoa! Omat hunajamelonitkin ja kaikkea :) Tuossa tuntee jo vissisti onnistumisen iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ihanaa satoaikaa ja säilöntäaikaa tietenkin! Hunajameloneita olen kasvatellut usein, sato ei aina ole kovin huima, mutta maun takia kannattaa kuitenkin!

   Kasvihuoneeessa on ihana olla ja katsoa tosiaan että kasvu on onnistunut!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Mehevää ja maukasta, väri-iloitteluakin lautaselle :D

   Poista
 10. Nam, mitkä satonäkymät sinulla. Kasvihuone on suurenmoinen ruoka-aitta. Minä kerään kääpiösamettikukan siemenet omista kasveista ja värikirjo on aina odottamaton, mutta kaunis ja hyödyllinen kukkapensas joka variaatiossa. Huomasin juuri, että kirvat ja kirpat ovat tulleet takaisin. Samat torjunta-aseet täälläkin käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvihuoneessa kasvaa paljon ihanaa talven varalle! Kiitos vinkistä, olin jo unohtanut, keräänpä minäkin kääpiösamettikukkienkin siemenet talteen! Kääpiösamettikukka on uskomattoman hyödyllinen kasvi. Meillä ei vielä kirvoja ja kirppoja ole näkynyt, onneksi!

   Poista
 11. Wau, millaista satoa! Viinirypäleitäkin noin paljon, mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sadonkorjuun kulta-aika! Nautin suunnattomasti noista rypäleistä!

   Poista
 12. Tuo sinun kasvarisi on ihan mieletön! Ja mitä herkkuja sieltä tuleekaan! Oletkin innostunut erilaisista tomaateista, aikas hauskoja kaikki. Ja mitä vielä, leijonankitaa, rypäleitä, kurkkuja...ylistys sanat loppuvat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vierekkäin kaikenlaista ja kukkia tietenkin! Tomaatit ovat herkkujani ja niitä kokeilen ja kasvatan niin innolla, tomaatti on ihanuuskasvini, vaikka kasvina olen sille hyvin allerginen, tomaatteja voin hyvin kyllä syödä :D Noista rypäleistäkin pidän niin paljon :D

   Poista
 13. Valtava sato! Tomaatteja on Sinulla vaikka mitä lajiketta. Viiniköynnöksiäkin on useita.
  Nuo leijonankidat ovat sitten kauniita. Tykästyin noihin korkeisiin oransseihin. Nyt syksyllä kaikki oranssit ovat niin mieleeni. Se on niin lämmittävä väri, kun on jo ollut pari kylmää päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa riittää niin omaan tarpeeseen kuin annettavaksikin, on niin hauskaa yllättää tomaateilla ja rypäleillä! Vihreä tomaatti vallankin saa aikaan hyvin jänniä kommentteja, se on yksi suosikeistani :D Rypäleet olivat haaveeni, joka jalostuu, seuraava haave on aprikoosi...joskus :D

   Leijonankitojen kanssa kävi mukava sekaannus, en saanut sitä mitä tilasin, vaan parempaa...leijonankidat olivat mukava yllätys, tuo kerrannaisuus ilahdutti. Leijonankidat ovat lapsuusihanuuskukkiani, niistä nautin kovin!

   Poista
 14. Voi taivahan talikynttilät sun plantaasias! Huomasin noista kasvien nimistä, että aika monet taitavat olla venäläistä sukukuntaa? Muuten, mitä minä voisin tehdä vihreiksi jääneistä pikkutomaateista? Ne eivät ennätä kypysä näillä leveysasteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on mun paratiisi, sielun koti! Rypäleet ovat venäläistä juurta, taimet Kivistikiltä Eestistä, heillä on pitkät perinteet niin kärhöjen kuin rypäleidenkin kasvatuksessa. Suosin noita taimia, niiden talvenkestävyys on taattua ja laatu luotettavaa, taimipassi mukana laadun takeena!

   Vihreitä pikkutomaatteja voi hyvin säilöä, esim. Martoilla on aika hyviä ohjeita. Tomaatit täytyy vain kaltata ensin, niistä saa hyvää marmeladia!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, menen heti Marttalaan.

   Poista
 15. Onpas siellä kaunis kasvari kääpiösamettikukkineen ja leijonankitoineen. Tulee aina niin hyvä mieli, kun näkee jonkun kasvattavan leijonankitoja. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Leijonankidat kuuluvat kesääni, ne ovat lapsuusihanuuskukkiani, nekin!

   Poista
 16. Ihastuttavia kukkia ja niin hienon värisiä. Mahtavaa satoa oot saanut.

  VastaaPoista
 17. Herkullisen näköistä ja kaunista on kasvihuoneessasi♥

  VastaaPoista
 18. Ihanasti siellä kasvaa kukat ja tomaatit yms. Voi että kaihoisaa katsella, kun on "aina" kasvanut samoja kasveja itselläkin, mutta tänä kesänä ei yhtään.
  Hienoja säilykkeitä voit tehdä noista, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Emilie, kiitos! Tämä vuosi on ollut Sinulle niin raskas, toivottavasti aika on armollinen ja pääset jälleen kasvattamaan ja puuhastelemaan voimiesi mukaan!

   Nyt on upeaa säilönnän aikaa, nautin niin!

   Poista
 19. komea sato!

  Ihana tuo viimeinen kuva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi!

   Nöpö alkoi jo pitkästyä, johan jo väsyttää jatkuva kuvaaminen ja kukkien katselu!

   Poista
 20. Oi kun isoja terttuja zilgoissa ja muissa. Mielenkiintoinen postaus, kiitos. Riisinviljelyä minäkin olen miettinyt. Täällä se olisi menestynyt, jos missään, tänä kesänä :D

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!