Kivipellon Saila

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Jatkoa kauniiseen tarinaan

Perjantai-illan ja eilisen olin sitten tipusten varamamma. Vaalea kananen hoiti hyvin pienokaisia, mutta niitä tuli koko ajan lisää ja kaiken kukkuraksi yksi musta tipu! Voi ei, ajattelin! Toisilla kanaroduilla, kuten ilmajokisilla esiintyy tipujen hyljeksintää värin perustella, niin myös meillä! Mustat kanat ovat hylänneet keltaiset tiput ja nyt yritin vaaleaa mammaa saada ottamaan mustan tipun alleen! Oli hankalaa ja pikkuista kävin lämmittämässä monta kertaa, kunnes viimein vaalea kana hyväksyi pikkuisen. Kanan on helpompaa opettaa tipu syömään, juomaan, kuopsuttamaan ja istumaan orrella kuin minun lähes kuuskymppisen täti-ihmisen, yritin kuitenkin,  juottaminen vallankin on hyvin tärkeää!


Vaalea mamma oli niin ihmeissään, kun pesästään hypänneet juuri kuoriutuneet keltaiset tiput suunnistivat hänen alleen lämpöiseen. Äiti otti ne avosylin vastaan. Kana vain ihmetteli, mistä pikkuiset ovat tulleet ja omilla tipuillaan oli jo hentoiset sulat jo, nämä untuvikkoja.
Tarina sai kauniin lopun! Mustan mamman viimeinen tipu kuoriutui ja oli aika lentää korkealta salapesäpaikalta alas pikkuisten kanssa. Mustan mamman alle pääsi myös musta tipu. Nyt siellä on kaksi mustaa, villikko ruskea ja keltakirjava tipunen, aiemmin pesästä hypänneet keltaiset ottivat vaalean kanan äidikseen.


Pikkuruinen ruskea tipu
Kukkamaat jäivät perkaamatta, ja kasvimaalla rehottaa vesiheinä, mutta ei haittaa (haittaa hiukkasen kuitenkin). Kanat tykkäävät vesiheinästä ja jauhosavikasta niin paljon!Iso tipunen

Kuvatessani musta mamma kutsui tiput alleen, muut tottelivat paitsi ruskea villikko. Tipujen kuvaaminen on hyvin haasteellista, ne ovat niin eläväisiä! Tipuja on nyt siis 10 kpl!!

Alkavalla viikolla pääsen sitten kukkamaiden kimppuun, jos ei sada ihan kauhean paljon!

Mukavaa ja iloisia yllätyksiä täynnä olevaa viikkoa!

50 kommenttia:

 1. Suloisia palleroita. Kauniit väri tussa mammakanassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tipuset ovat tosi ihania! Mamma on brahman ja ilmajokisen sekoitus, siksi laulusulat ovat noin voimakkaat!

   Poista
 2. Oi miten mukava tarina ♥ Parempaa ohjelmaa sinulla kuin mitä televisio voi koskaan tarjota, olisimpa paikalla näkemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telkkaria en koskaan juurikaan ehdi/halua katsella, uusintoja ja kaikenlaista väkivaltaa - ei kiitos! Kanalasssa ja kasvihuoneessa aika kuluu mukavasti ja illalla käsitöiden parissa :D

   Poista
 3. Moikka. Upea jatko tarina . Pikku tipuset ovat tosi ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu hyvin kaikki hyvin! Tiput ovat suloisia ja mammat kilttejä!

   Poista
 4. Söpöjä! Naapurissamme on kanoja ja on mukavaa päästä seuraamaan niiden touhuja. Mielenkiintoinen seikka tuo, että emo saattaa hyljeksiä tipuja ihan vaan värin perusteella. Enpä ole tuota ennen tiennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat ovat ihania! Meillä oli ennen brahmoja ja niiden kanssa ei tuollaista värisyrjintää koskaan ollut. Tutkin munanettiä ja samoja juttuja tuli usein esiin, emot jopa nokkivat väärän värisen tipun kuoliaaksi. Se on tosi raakaa!

   Poista
 5. No, teilläpä onkin vilskettä! Ihanaa että tarina päättyi hyvin, kaikille tipuille löytyi oma mamma. Eläimistä on kova huoli, kuin omista lapsistakin, taidat olla kaikkien mamma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilskettä on riittänyt! Oli täysi yllätys tuo salapesä! Meillä on kanala vanha tilan sauna ja siinä sellainen ylinen jonne kanat pääsevät lentämään. Koskaan aiemmin salapesää ei ole meillä ollutkaan. Vapaana kulkevat kanat tekevät mielellään salapesän rauhalliseen paikkaan. Ilmajokiset ovat hyvin taitavia lentäjiä!

   Tipuista oli niin kova huoli ja niiden piipitys kuului pihaan saakka, aika kovaäänisiä lapsia :D Meillä varamammaa tarvitaan aika usein :D :D :D

   Poista
 6. Kylläpä kanakanta lisääntyi roimasti. Ja paljon huoltakin pikkuiset tuottivat, tipun hoito onkin mutkallinen asia. Onneksi kaikki löysivät turvan, väristä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut kauaa, kun isäntä harmitteli että kesällä ei tipuja tullut enempää, eipä harmittele enää! Pikkuiset vilistävät jaloissa, vien niille herkkuja aika usein ja heillä kupu pullottaa :D :D Koskaan aiemmin tipuset eivät ole apuani noin paljoa tarvinneet vaan mammat ovat hyvin hoitaneet pienokaisensa, mutta tuo musta mamma teki salapesän ja kyllä huolta riitti ennenkuin keksin missä pesä on ja kuka päänvaivaa aiheuttaa! Tipujen hoito ei ole niin yksiselitteinen asia, onneksi kaikki pikkuiset pääsevät mamman alle turvaan ja lämpimään, ja tuo väriasiakin helpottui! Kanarouvan vatsan alue on haudonnan aikana melkoisen kuuma ja tipujen synnyttäkin lämmin!

   Poista
 7. Onko sillä merkitystä, jos kanat ovat sekarotusia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanoilla kuten muillakaan eläimillä ei mielestäni ole merkitystä, ovatko ne sekarotuisia vai rotuisia. Tuntuupa joskus että sekarotuiset ovat terveempiä kuin pitkälle jalostetut. Noita ilmajokisia kanoja hankin, koska halusin maatiaisia, kuten aiemmatkin kanani olivat ja kultabrahmoja oli vaikea saada. Toinen merkittävä asia oli mammojen hautomakäyttäytyminen, ilmajokisilla keskimäärin joka kolmas kana hautoo, joillakin se voi olla jopa joka 8. kana, halusimme siis jälkikasvua, ja ilmajokiset siksi että ne ovat niin vilkkaita ja hauskoja kanoja, hyviä lentämään, aktiivisia touhuamaan, kotimaisia maatiaisia ja siten olosuhteita kestäviä. Brahmatkin ovat ihania, mutta sellaisia pehmeän rauhallisia. En ole sitoutunit lajin säilyttämiseen ja siksi meillä saa olla sekarotuisiakin, kaikki kelpaa!

   Poista
 8. Olipa mukava tarina ja parasta tietenkin sen iloinen päätös. Mietin postaustasi lukiessa, kuinka kesäkanoja ottavat ihmiset pärjäävät niiden kanssa, kun kaikilla tuskin on riittävästi tietoa niiden hoitamisesta. Ihan kiva idea ottaa muutama kana kesäksi pihalleen, mutta on ne kuitenkin eläviä eläimiä ja varmasti vaativat muutakin, kuin ihastuksen huudahduksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tosin helpottunut, kun toinen kana laskeutui salapesästä ja kaikki pikkuiset pääsivät mamman alle suojaan ja lämpimään, vaikka olihan se mukavaa pikkutipua käsissä lämmittää, mutta oikea mamma on aina parempi!

   Tuota samaa olen usein ihmetellyt, kesäkanan ottaminen on aika huoleton teko! Kyseessä on kuitenkin eläin ja sen pitoon täytyy sitoutua. Ei kanaa kuten muitakaan eläimiä voi noin vain ottaa, täytyy olla ihan varma ja perehtyä lajin elämään. Ihmettelen kuinka kukaan pystyy luopumaan kesäeläimestä huolettomasti, kana kuten muutkin eläimet tarvitsevat lämpimän ja rauhallisen suojan niin kesällä kuin talvellakin. Minulta on usein kysytty, syömmekö me kanoja...no ei me syödä meidän kissojakaan, totta puhuen kukkopoikia laitamme pataan, jos niitä tulee luvattoman paljon mutta kanaa jolla on ollut osa elämässämme, oma nimi ja jota on pitänyt sylissä, ei voi syödä. Kesäkanan antaminen talveksi jollekin kanalan pitäjälle hoitoon on varsin hankalaa jo tautiriskinkin vuoksi. Itse en halua ottaa kesäkanoja meille hoitoon, koska oma porukka on kasvanyut tiimiksi ja ovat terveitä. Kuten sanoit kanatkin vaativat muutakin kuin ihastuksen kiljahduksia!

   Poista
 9. Ai kun suloista!
  Ja ihania juttuja aiemmissakin jutuissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin :D Kanojen kanssa ei tule aika pitkäksi :D

   Poista
 10. Ihana tiputarina! Liikuttavaa, että varamamma piti huolta poikasista sen aikaa kun oma äiskä pääsi hoitamaan jälkeläisiään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On sydäntäsärkevää kuulla kun pikkuinen tipuvauva itkee äitiä, sen ääni on mahdottoman kova vaikka ei uskoisi! Toimin varamammana ja vaalea kana adoptoi keltaiset tiput, ihana mamma!

   Poista
 11. Tipuset ja kanaset ovat niin ihanan symppiksiä, että sydäntä vääntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat tosiaan! Puuhakkaita ja persoonallisia, ihania...joskus vaativiakin, ovat aika persoja herkuille :D

   Poista
 12. Loppu hyvin kaikki hyvin. Sulosia tipusia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki päättyi onnellisesti! Tiput ovat niin ihania, mukava katsella kun pikkuinen kömpii mamman alle suojaan ja kurkistaa sieltä jostain siiven alta turvasta :D

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Onneksi elämä jatkuu nyt onnellisten tähtien alla :D

   Poista
 14. Moikka. Hyvä kun uusi äiti otti tipuset hoiviin. Iloisia asioita tarvitaan aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, iloisia asioita tarvitaan aina! Ehdin jo kovin huolestuakin!

   Poista
 15. Voi että miten ihanaa,tipusia. Ja monen värisiä,niin tiput kuin äiditkin! Noi ovat niin,niin suloisia ja ihastuttavia. Ainahan vauvat ovat. Ovatpa sitten ihmislapsia tai eläinvauvoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki vauvat ovat niin ihania ja pehmoisia! Meillä on kesäisin noita tipuvauvoja, ihanan pörröisiä ja mahdottoman kovaäänisiä!

   Poista
 16. Nuo pikku tipuset ovat suloisia. Kivan värisiä, mä tykkään näistä enemmän kuin valkoisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiput ovat ihania! Meillä ei ole valkoisia kanoja, vain kirjavia maatiaisia!

   Poista
 17. Hieno tarina! Miellä on kolme ekaa tipua haudottu. Kolme munaa meni jostain syystä suhkuksi. Oliko kukko laiskotellut, vaiko muuten vain ei onnistunut. Emo on kuitenkin hyvin antaumuksellinen huolehtija. Vaalean emon kolme keltaista kakaraa jo lentoharjoittelee. Huikeaa on kanapojan kehittys ihan muutamassa viikossa. Onnea teillekin jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin niin iloinen että kaikki päättyi onnellisesti. Brahmojen kanssa ei koskaan ollut mitään kiemuroita, mutta nuo ilmajokiset, niin ihania kuin ovatkin, kiemuroita on riittänyt ja hiljalleen olen niihin oppinutkin!

   Jos muna ei ole hedelmöittynyt niin suhkuksi jää ilman muuta, sellaista elämä on. Tipuvauvat alkavat niin pian harjoittelemaan lentoa ja ihanaa katsella kun ne venyttelevät!

   Kanalassa on nyt kaikki hyvin ja rauha maassa, toistaiseksi :D

   Poista
 18. Voi mahoton ja kun en ole aiemmin syventynyt kanojen elämään, niin nyt olen ihan koukussa teidän kanoihin. <3 Kauniita unia Saila <3

  VastaaPoista
 19. Loppu hyvin kaikki hyvin. Suloiset tipuset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki päättyi hyvin! Tiput ovat niin suloisia!

   Poista
 20. Niin söpöjä kaikki ja tietysti tuo yksinäinen vipeltäjä on paras. Toivottavasti Nettimartta näkee nämä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kymmenen pikkuista ovat niin ihania, onko Nettimartta ollut kiinnostunut kanoista :D Suosittelen :D :D :D

   Poista
 21. Ihana tarina!
  Ovatpa ne suloisia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Onneksi kaikki päättyi hyvin, paljon huolta tipujen elämä tuotti kuitenkin!

   Poista
 22. Voi, kun on suloisia palleroita sinulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuiset tipuset ovat niin suloisia, vaikka erittäin kovaäänisiä :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!