perjantai 18. lokakuuta 2024

Nyt sattuu

 Aamulla herätessä sanoin Kivipellon isännälle, että olenpa kankea (yleensä en ole). Yritin nousta sängystä ja aika monta lapsilta kiellettyä sanaa tulvahti suustani - issias mokoma! En tykkää!

Lääkitsin itseäni, kipugeeliä ja kipulääkettä, pääsin kampaajalle ja kauppaan. Kaupasta tullessani isäntä oli alkanut ajamaan syksyn lehtiä. No kipulääkkeen kanssa menin mukaan (ihan parasta syyshommaa) ja saimme melkein kasvihuoneet peiteltyä talviunille. 

Hiukan vielä lehtiä tarvittaisiin...

Muovihuoneessa kukkii itsestää kylväytynyt leijonankita (Antirrhinum majus)


Siistin vielä lattian...

 

 Mutta...

Jos ihan vähän tekisin pihahommia, vaikka ruokkoisin talvikuntoon sisääntulopenkin, se on nopea ja helppo, paitsi...


Inhoan keuhkosammalta (Marchantia polymorpha), jonka aina puhdistan ostamistani taimista huolella ja kuinka ollakaan, sisääntulopenkin yhdessä kohtaa sitä taas löytyi. Pakkohan se oli puhdistaa pois! Yleensä jätän kukkapenkkeihin taimien versoja ja meikkaan ne mullalla keväällä, mutta sisääntulopenkki piti puhdistaa oiken kunnolla! Keuhkosammalta torjun kiehuvalla vedellä.

Sulo tarkistaa, olenko siistinyt haisujouluruusun (Helleborus foetidus) alueen huolella.

 Seuraava projekti, josta siivoan vain rikat ja liiaksi törröttävät kuolleet kasvien versot, meikkaan sen sitten keväällä. Eli kyseessä on patiopenkki.

 

Tulin sisälle ja ajattelin istahtaa eteisen puusohvalle - ei olisi kannattanut! Pääsin kuin pääsinkin ylös, no vessaankin piti mennä - ei olisi kannattanut, paitsi  - no kyllä te tiedätte kuinka olisi käynyt!

Loppuillan neulon, varaan sohvalle lankaa tarpeeksi ja peiton, jos en pääse sohvalta ylös, voin nukkua siinä aamuun.

Toivottavasti huomenna kaikki on paremmin!

 

Kiitos kommenteista koskien puupionin suojausta! Nyt toinen kysymys - kuinka olette saaneet kuningasatsalean (Rhododendron schlippenbachii) kukkimaan?

Kaikkea hyvää teille ja mukavaa viikonloppua!

💚

4 kommenttia:

  1. Hei Saila!
    No voi, ei ole hauska saada iskias hermo oireita. Ota varovasti ja anna lehdet olla maassa, haravointi ei ole paras tapa parantua. Neulominen ja sohva on. 😊
    Pikaista paranemista /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Marika! Pitkään aikaan issias ei ole ilmoitellut itsestään, mutta aamu oli aika kankea! Huomasin, että pihatyöt eivät taida parantaa, neulominen on lääke moneen vaivaan!

      Poista
  2. Dear Saila!
    I'm so sorry to hear about your health problems. I hope your back is getting better very soon.
    You have raked a lot of leaves. Take care of your back, and let the leaves be. Your cat is so sweet!
    Have a lovely weekend!
    Hugs!

    VastaaPoista
  3. Voi kurja, iskias vaiva ei ole kiva laisinkaan. Toivottavasti tilanne helpottuu pian. Minäkin olen hyödyntänyt syksyn lehtiä samalla tapaa kuin sinä. Toimii hyvin. Ja minä myös poistan keuhkosammalen mahdollisimman tarkkaan taimipoteista ennen istutusta.
    Minulla on yksi pieni kuningasatsalea ’Estellen’ taimi. Istutin sen syksyllä 2023 ja keväällä se kukki parin kukan voimin (ihanat kukat). Toivon kovasti, että se kotiutuisi ja innostuisi hyvään kasvuun ja kukintaan. Taidan lisätä sille biohiilikompostia nyt syksyllä.

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!