maanantai 28. lokakuuta 2024

Helppoa elämää

Minut tuntevat tietävät, että olen ikonimaalari. Tänä syksynä minulla on ollut muutama arkeani koskettava juttu juurikin tältä saralta - kuinka helppoa elämäni oikeastaan onkaan, vaikka itse sitä en aina huomaakaakaan. Kiukuttelen, valitan ja pyristelen vastaan milloin mistäkin syystä!

Viime lauantaina olin ikonimaalareille tarkoitetussa koulutuksessa, jossa meillä oli hieno luento ikonimaalauksesta Keniassa, luennoijana ikonimaalauksen opettaja Antti Narmala, toinen aihe oli kulta. Kuinka oloissa, jossa on puute lähes kaikesta, voi olla ikonimaalareita? Kekseliäisyys on todella huipussaan tässäkin kohtaa! Käytämme paljon maavärejä, myös Keniasta kekseliäs suomalainen ikonimaalauksen opettaja Antti Narmala löysi paljon maavärejä. Siveltimet, ne piti suojata, ettei rotat syöneet harjaksia ja keltuainen, jota käytetään tempera-tekniikassa - piti varoa, ettei kissat nuolleet maalauspintaa - keltuaista, johon väri oli sekoitettu - huh sanon minä! 

Ja sitten Tallinnaan, jossa olin noin reilu kuukausi sitten. Olen usein kulkenut Toompella Nigulisten kirkkomuseon ohi. Museo ja kirkkokaan ei näytä ulospäin houkuttelevalta, mutta sisälle kannattaa ilman muuta mennä, niin mielenkiintoinen paikka täynnä historiaa!

Alttaritaulu, jonka sivuista avautuu lisää kuvia.

Kuoleman tanssi

Kellotapulin toisessa kerroksessa oli kirkonkellomuseo

Me kaksi korkeanpaikan kammoista lasihississä kirkontorniin, mutta kyllä kannatti, maisemat olivat upeat ja uskalsimme!
 

Meillä oli myös toisessa kohteessamme ikonimuseossa (osoite Vene 6) upea luento. Ikonimaalari, taidemaalari, restauroija  Oleg Kormasov luennoi meille ikoneista niin mukaansa tempaavasti, että parituntinen hujahti siivin! Hän kertoi ikoneista, avasi meille tapahtumaikoneiden sanomaa, kertoi myös maaväreistä... kertomus oli kuin hunajaa, jota vain valui alitajuntaan. Ikonimuseossa oli upea kokoelma ikoneita, paljon vanhauskovaisten ikoneita, joiden maalaustyyli on lähellä omaani. Erityisesti uudelleen maalatuissa uskonsa takia houkka -ikoneissa kuvasin upeita rakennuksia ja kasvillisuutta, taidokasta ikonimaalausta!



Viimeinen tuomio. Tämän ikonin sisältö avattiin ja se kyllä kosketti ja sai hiljaiseksi! Olen tuota ikonia ja sen sanomaa miettinyt useinkin tuon luennon jälkeen.


Gregorius Voittaja




 

Viimeinen, toki ei vähäisin vierailukohde oli se pieni kirkko satamassa lähellä D.terminaalia Pyhien Simeonin ja Hannan kirkko, jonka ohi usein olen myös kulkenut. Siellä meille kertoi kirkon värikkäästä ja surullisestakin historiasta ikonimaalauksen ohjaaja Sirje Säär. Kirkko oli kaunis, upea ikonostaasi, ikkunoiden lyijylasit ja ikonit.

Ikonostaasi


Pyhät Hanna ja Simeon



 

 Eli palaan alkuun - helppoa elämää ainakin suurelta osin.

Luennossa viime lauantaina ja vierailukohteiden luennoissa tuli esiin niin monta kertaa sellainen elo, jossa ei ole rahaa materiaaleihin, ehkä rotat tekevät tihutöitä, valtio takavarikoi kirkon ja omaisuuden, uskon takia henkikin on vaarassa. Tarvitaan rohkeutta toteuttaa haave, vaikka joskus sen toteuttamisen tiellä on esteitä - suuriakin ja sitä kiitollisuutta, että ei ne asiat itsellä oikeastaan aina niin huonosto olekaan, vaikka siltä joskus tuntuu.

Loppukaneetti

Kävimme ystäväni kanssa käsityöharrastajan paratiisissa, Karnaluksissa. Se oli jälleen niin ihana paikka kuten ennenkin, vaikka hinnat olivatkin nousseet! Tällä kertaa ostin puikkoja, muliinilankaa, nappeja, neuloja ja ehkä hiukan lankaakin...


Tänään ajatuksenani oli tehdä assist-kultaus Konevitsan Jumalanäidin ikoniini, mutta menin kiukuttelemaan itseni kanssa ulos! No sain tehtyä aika monta kivaa juttua ulkona ja kiukut jäivät kottikärryihin ja menivät kompostiin! Ihailin jälleen oman paikkansa löytänyttä Grönlannin hanhikkia  (Potentilla tridentata) 'Nuuk' ja sen ihanaa maaruskaa, jos niin voi sanoa! Sain tehtyä myös viimeiset syyskylvöt. Pihahommia riittää niin kauan kuin on säitä, valoisa aika tosin lyheni ajansiirron takia, mutta se ei haittaa, tekemistä riittää sisälläkin - uusi villapaita on puikoilla ja pian avaan joulukorttipajan.

Aina mietin, onko puutarhassa kaikki tehty, jos yöllä sataa lunta...on oikeastaan melkein kaikki, muutama verkko vielä ja havuja tarvitaan,





 Kaikkea hyvää sinulle! Vaikka välillä harmittaakin milloin mikäkin niin melkein hyvin on asiat kuitenkin, joskus!

💚

3 kommenttia:

  1. Dear Saila!
    I didn't know you painted icons. Icons are so beautiful. You are an artistic person who does so many different things. I hope you enjoy your garden too. All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      I have been painting icons with tempera technique for years. It's really interesting and nice work!
      Taking care of the garden is so wonderful, today I did the last autumn sowings and put two flower beds in winter condition to wait for spring. It's been such a wonderful fall and I hope it doesn't snow yet! Today the sun was shining beautifully, but in the evening it rained - a lot.
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  2. Sinulla on kyllä erittäin mielenkiintoinen harrastus puutarhuroinnin lisäksi!

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!