Kivipellon Saila

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Maaliskuu maata näyttää,,,

...ja helmikuun piti helistä.

Mutta tämä alkanut vuosi ja kulunut talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen kaikkinensa. 
Helmikuulla meillä paukkui pakkanen, 
aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja eniten ilahdutti huomattavasti pidentynyt päivä.


Maaliskuu alkoi siis lumisateessa, 
ei kovaa pyryä mutta jatkuvaa sadetta kuitenkin. 
Toivon, ettei lumi ihan heti sulaisi pois! 
Lännestä ilmeisimmin lumipilviä on tulossa enemmänkin.
Lumitöihin ei tarvinnut mennä, vielä. 
Isäntä oli rassanut metsää ja keräisi polttopuuksi sopivia tuulenkaatoja ja rankoja puimalan päätyyn kasalle. 


Siivoilin pelargonioita, otin pistokkaita runsaanlaisesti. 
Minulla on muutamia pelakuuaarteita (kuten Ida-mummu ja kaksi mummoa, jokunen muukin vielä lisäksi)
 ja koitin siis niitä lisätäkin. Pelakuuharrastuneisuudessani minua on tukenut ystäväni Vekki, hänellä on paljon enemmän pelakuuaarteita kuin minulla! 

Kylvin paprikat pieneen omatekoiseen kasvihuoneeseen ikkunalle 
- kaksi jauhelihalaatikkoa vastakkain - 
vähän hassu mutta kelpaa. 
Aika rientää kesää kohdet melkoisin harppauksin. 
Nautitaan tästä ajasta! 


Oikein ihanaa alkanutta maaliskuuta sinulle!

45 kommenttia:

 1. Todellakin...lunta! Ihan vähän ihmeissäni olin aamulla! No, näin alkaa maaliskuu! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu lunta ja sataa ihan koko ajan lisää! Tuolta Norjan suunnasta on tulossa oikein kunnon lumipilvet ja sitten sitä lunta vasta tuleekin. Maaliskuu alkaa tosi valkoisena!

   Kiitos!

   Poista
 2. Dear Saila!

  I can see that you got some snow too. I hope you will keep the snow for a while. I long for spring, but now it's winter here. Beautiful photos!

  All the best!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Marit!

   Now we have snow and as always, the weather You have, is here in a couple of days! I hope that the snow stay here to protect the plants. I'm waiting for spring too, but now is wintertime.

   Thank You! Hugs!

   Poista
 3. Mainio itämiskämppä paprikoilla, tuosta on hyvä ponnistaa. Kekseliästä kierrätystä.

  Ällistelin noita pelargonioitasi instan puolella, vaikuttava määrä pontevia pistokkaita. Omat Mårbackani näyttävät hyvin hyvin huonoilta, onneksi niitä saa lisää läheiseltä puutarhalta, varasin itselleni sieltä yli satavuotisen tunnetun historian omaavasta perinnepelargoniasta pari alkua. Nuo mummojen perua olevat kasvit ovat minusta niitä kaikkein arvokkaimpia aarteita.

  Hyvää kasvua ja aurinkoisia maaliskuun päiviä sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pähkin, että mihin ihmeeseen laitan paprikat kasvuun ja sitten keksin nuo laatikot, joita olin pessyt kasvihuoneen esikasvatuksia varten. Kierrätystä tuokin!

   Pelakuuinnostuksen kanssa pitäisi olla varovainen! Mulla on muutama ystävä ihan hurahtanut ja perässä kai mennään! Mummojen pelakuut ovat hyvin kestäviä ja sellaisen kun saa niin sitä pitää vaalia! Korvaavia aina saa taimistolta, no mulle on tulossa Pelargonitaivaasta 12 uutta perinnepelakuuta vielä. Varmaan saan ne jonnekin mahtumaan ja olenhan menossa vielä Tukholman messuille ja tuskin sieltä kotiin pääsen ilman yhtäkään tainta, sellaisessa porukassa olen sinne menossa!

   Kiitos!

   Poista
  2. Saila, hyvää vauhtia olet tulossa meidän hurahtaneitten joukkoon. Kivaa. Pelargonit on niin ihania ja tarinat niiden takana uskomattomia kertomuksia niiden kasvattajista. Mitä aarteita saatkin vielä Liedosta.

   Poista
  3. No niin, ne kertomukset ovatkin niin ihania, että se viettelee! Pelakuut ovat ihania, mulla on jo muutama aarre ja lisää tahdon! Liedosta on tulossa kaksitoista, mutta varmaan sinne täytyy vielä lähteä käymäänkin!

   Poista
  4. Siellähän on yhdistyksen keväinen Pelargonitapahtuma 21.3. Ja minä en pääse. Harmi.

   Poista
  5. Juu, en minäkään valitettavasti.

   Poista
 4. Täällä meilläkin on pyryttänyt tänään hieman lunta, mutta se luultavasti tulee sulamaan pois sillä mittari näyttää parhaillaan + 2 astetta.
  Tuosta määrästä pelargoneja onkin helppo saada runsaasti pistokkaita.
  Mukavaa alkanutta maaliskuuta. Kevättä kohti mennään kovaa vauhtia. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on jo suojan puolella, meillä on vielä nollassa - varmaan muuttuu lumisade vesisateeksi, vaikka toivon lumen pysyvän edes hetken.

   Pelakuita leikoin ja pistokkaita otin aika montakin. Minulla on muutama perinnepelakuu, säilytettävä, ja niitä koetan lisätä muiden lisäksi.

   Kiitos!

   Poista
 5. All the photos are so beautiful. I especially loved the 5th, it's stunning.
  Here where I live it doesn't snow, it just rains but it has been little.
  Have a wonderful month of March.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Maria! You live in my wonderland Portugal! There is snow sometimes in the mountains (Madeira or Azores islands). That old building in 5th is our threshing house, nowadays machine hall.

   Thank You!

   Poista
 6. Siellähän on tullut lunta kunnolla! Täälläkin on muuttunut maisema hieman valkoiseksi. Eiköhän se kevät kumminkin etene, lämpötila näyttää lupaavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lunta vihdoin kasvien suojaksi, pakkanen onkin paukkunut kunnolla monena yönä. No uusi lumi vie ... no ei mitään tällaisena vuotena, mutta jos muutaman päivän pysyisi tuo kymmensenttinen hanki.

   Kevät etenee huimaa vauhtia ja kevätmieli sitä enemmän!

   Poista
 7. Ei taida tuo lumipeite onneksi kovin kauaa vaivata. Tänään oli kovaa pyryä täälläkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tosiaankaan, nollakelillä mennään ja räystäät jo tippuvat vettä. Luulen, että kunnon lumimyräkkä on vielä edessä!

   Poista
 8. Haa, siäläki, nii tääläki, tuli ohut valakoone kerros. Ihan kiva, mutta palio enempää ei tarttisi enää täsvaihees tulla. Ja pelargoonia riittää!!! Selevästi päivät o jo pirentyny, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kerros tuli ja pysyi, pakkasta on pitänyt! Yhtään enempää en myöskään lunta kaipaa. Pelakuita pitää olla 😊. Päivät on tosiaankin pidentyneet ja siitä on hyvä mieli.

   Poista
 9. Hyvää maaliskuuta myös sinulle. Tänään tuli myös meille pieni lumipeite.

  VastaaPoista
 10. maaliskuu toi meillekin parin sentin lumipeitteen, nyt vesi jo ropisee taas ikkunoihin. pelakkasi terhakoita. samanlainen kierrätys minikasvihuone tai huoneita on meidänkin pöydällä. nyt vielä kissanruohoa ja meille herneitä olen versottanut. taimikasvatusta en uskalla viel ihan aloittaa.
  oikein mukavaa maaliskuuta myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lumi pysyi meillä ja edellenkin pieni hanki on jäljellä. Pakkasta en kaipaa enää ollenkaan. Taimikasvatusta hiljalleen aloittelen, mutta varovaisuus on kyllä valttia!

   Poista
 11. Meillä satoi kymmenisen senttiä lunta ja lisää näyttää tänä aamuna tulevan. Minua ei kyllä haittaa, koska rakastan lunta. Mutta ei sovi kieltää, ettenkö olisi nauttinut noista kuivista pakkaspäivistäkin!

  Teillähän on mukavasti polttopuita tulossa! Meillä on vasta puunkaadot suunnitteluvaiheessa.

  Voihan pelakuut, kun ovat ihania! "Onneksi" minulla ei ole tilaa hurahtaa tuohon harrastukseen, koska tiedän että se olisi menoa!

  Mukavaa maaliskuun alkua Kivipeltoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta!

   Lumi tuli ja jäi, kuivat pakkaspäivät olivat ihania, mutta vaikka en ole talven ystävä, kasvien kannalta olen iloinen sataneesta ja maahan jääneestä lumesta.

   Polttopuusavotta on vahvasti käynnissä. Onneksi on ollut pakkasta, että isäntä on saanut ajettua puut metsästä lanssille.

   Pelakuihin todella hurahtaa helpolla, tai toisaalta mihinkähän ei 😊.

   Poista
 12. Talvisen näköistä. Hyvää maaliskuun alkua!♡

  VastaaPoista
 13. Hei Saila!
  Teillä on paljon lunta, meillä vaan vähän, valkoista tomusokerin kaltaista. Tuli oikein hieno kasvihuone, hyvä saada uuteen kayttöön.
  Oikein mukavaa uutta viikkoa sinulle /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!

   Pienoiskasvihuone on hyvä ja edullinen, uusiokäyttöä! Meille tuli lunta ja se jäi toistaiseksi.

   Kiitos!

   Poista
 14. Meilläkin tuli eilen illasta ja yön aikana lunta. Taisi yhteensä tulla lähemmäs kymmenen senttiä entisten päälle, joten talvelta näyttää edelleen meillä. Tässä vaiheessa kevättalvea lumi sopii vielä hyvin. Pääasia, että huhti-toukokuussa ollaan jo kunnolla keväässä eikä tarvitse silloin takatalvia ihmetellä. Komea pelakuukokoelma! Paprikoidenkin "kasvihuone" on toimivan näköinen. Kierrätys kunniaan! Aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi todellakin tässä vaiheessa talvea on odotettua, myöhemmin ei niinkään. Samoin meillä, talvelta näyttää. Pelakuita on kertynyt ja noita aarteita halusin hiukan lisätä muutamalla pistokkaalla. Messuilta varmaan lisää pelakuita meille muuttaa, samoin tein tilauksen myös Pelargonitaivaaseen.

   Kierrätys kunniaan - tälläkin alalla!

   Poista
 15. Pelakuun pistokkaat on hyvän voimaisen näköisiä. En saanut viime syksynä pistokkaita kasvamaan. Laitatko suoraan multaan ne, vai kasvatatko ensin vesilasissa juuret? Äiti opetti aina vesilasissa kasvattamaan juuret ensin. Onneksi olen hänen perintökukat saanut kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaat ovat terhakoita. Laitan ne suoraan taimimultaan, jota olen parantanut perliitillä ja vermikuliitilla. Vesilasissa en juurikaan ole onnistunut mitään juurruttamaan, vaikka meilläkin äiti aina teki niin.

   Poista
 16. Huikean ihastuttavat talvimaisemat ja lunta! Niin oli täälläkin, mutta se suli tänään pois. Nyt ollaan taas ihan keväisissä olotiloissa ja linnutkin kurkkivat pönttöjen sisään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille talvi jäi toistaiseksi, lunta sellainen sopiva määrä ja vielä oikeaan aikaan. Lintujen konsertti on huumaava, keväthurmaa en vielä ole huomannutkaan.

   Poista
 17. Koko eilisen päivän lunta pyrytti ja näkymä oli samanlainen kuin teillä. Ehdittiin jo kiitellä, ettei viety lumikolaa kellariin. No, illalla alkoi vesisade ja tänä aamuna maisema oli täysin lumeton. Aurinkokin on pilkistänyt ja mittari näytti +6 eli se siitä talvesta tällä kertaa.
  Sinulla on melkoinen pelaguukokoelma. Hienoa, että mummot ja muut erikoisuudet ovat talvehtineet hyvin ja saat niistä pistokkaita. Olisit vain sanonut, että hankit uudenuutukaisen kasvihuoneen paprikoille. Olisi mennyt täydestä. Sama se, onko se ollut aiemmin lihan säilytyspaikka. Tärkeintä, että toimii uudessa roolissaan ja niinhän se varmasti tekee. Luova kierrätys on peukutuksen arvoista.
  Mukavaa maaliskuuta sinulle Saila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kävikin sitten pikatalvi, meillä lumi jäi maata peittämään toistaiseksi.

   Olin niin onnellinen, että sain aarteet talvehtimaan ja pistokkaat niistä sitten multiin. Tuo pieni kasvihuone on aika vaatimaton, mutta paikallaan tässä kohden paprikoiden esikasvatuspaikkana ikkunalla. Mulla on sisällä hiukan huonot esikasvatusmahdollisuudet ja siksi odottelen lasihuoneeseen pääsyä. Sinne mulla onkin uusi viritelmä, vähän vastaava mutta isommassa koossa.

   Kiitos!

   Poista
 18. Täällä satoi lumi myös maahan mutta sade vei mennessään. Mukavasti siellä on jo polttopuita saatu kasaan. Meilläkin on vielä se yksi kuusi pilkkomatta polttopuumittaan se mikä kaatui konkeloon. Jestas mitä belakuita. Minulla on ei mummun aarre kuitenkaan mutta yli kaksikymmentä vuotta kohta vanha pelakuu ja kaksi ruusunnuppu belargoniaa Emma ja Mary. Tilasin myös Virosta kahden ihanan pelakuun siemenet. En tosin ole koskaan ennen kokeillut kasvattaa siemenestä sanovat että se on helppoa. Me voisimme kohta perustaa itse niiden vaihtopisteen on täällä blogimaailmassa senverran jo niiden harrastajia. 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin oli siis pikatalvi 😊!

   Täällä blogistaniassa tiedän tosi monta pelakuun harrastajaa, oikein vankkumatontakin - itse ole vielä puuhastelija heidän rinnallaan. Tykkään pelakuista ja niitä olen myös siemenistä kasvattanut - helppoa sekin on ja kannattaa vallankin jos enemmän samaa lajia tarvitaan. Pistokkaiden vaihtoa täällä blogistaniassa on myös harjoitettu niin minä kuin muutama muukin ystävä.

   Poista
 19. Kaunista, on nuo lumiset kuvat. Meille sato yöllä lissee ja vielä nytkin hissukseen sateloo. On sitä yl kymmenen senttii. Hyvä kun ei oo enempi, suahaan noita koivunoksia pellolta pois rahata. Kolome issuu koivuu on jo nurin, muutama vielä kuajetaan. Risuillekkin on jatkoa suunniteltu. Polttopuuks ne meilläkin männöö ja mehästä tuulenkuatoja lisäks. Hyvä idea tuossa pinois kasvihuoneessa! Miulla pelakuut on vielä nykäsemättä, talaven jäliltä. Tälläkuulla pitäs rassailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi on nyt niin kaunista ja meille se jäi toistaiseksi maahan, joka on kasvien kannalta suotavaakin.

   Isäntä on polttopuusavotassa ja onneksi pakkasta on sen verran, että metsään voi traktorin kanssa mennä ettei vahinkoa tee kovin paljoa. Tuulikaatoja ja pystyynkuolleita puita riittää aina sen verran, jokunen muukin puu, jotta talven polttopuut saadaan kokoon haalittua. Savottaa siis riittää! Risut ovatkin oivallisia jatkokäsittelyssäkin moneen paikkaan. Joskus tein niistä koreja puukiekon päälle. Pieni kasvihuone on oivallinen, en kovin paljoa esikasvata sisällä, vasta kasvihuoneessa kunhan sää vähän lämpenee.

   Pelakuut lähtivätkin voimakkaaseen kasvuun, kuu kai oli oikeassa asemassa.

   Poista
 20. Arghh, lunta. Olisi vaan täälläkin.

  VastaaPoista
 21. Kiitos Suvi!

  Meille tuli lumi ja viimein jäi hetkeksi maahan kasveja suojaamaan.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!