sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Kohtuuden ystävä

Nyt on se aika! 
Se tarhurille tärkeä aika! 
Kasvukauden suunnitelmat ovat raksuttaneet päässä 
jo hyvän tovin ja tilauksia olen tehnyt - 
kohtuudella. 
Tarkkaan olen miettinyt kaksihenkisen perheemme tarpeen lisäten mukaan herkut, mitä lapsille voisi antaa heidän käydessään kotikonnuilla. 

Tilaus Impectalta

Tilaus Runåbergs Fröeriltä

Suurin rakkauteni on tietenkin tomaatit. Kymmenkunta uutta lajia tulee kasvatukseen ensi kesäksi. Ihania lajikkeita löysin Tomatmammalta Ruotsista.Tomaattien lisäksi tilasin tietenkin kaalien, papujen ja juurikkaiden siemeniä. Suuri ilo oli, kun löysin Fröbankenilta portugalilaisen kaalin siemeniä, niitä en muistanut haluavani, onneksi kuitenkin löysin. Löysin sieltä myös hauskan viikunan mallisen tomaatin 'Charlie Chaplin' ja sitä piti tietenkin saada myös!

Lavakaulusmaatani ja kasvimaata suunnitellessani 
tietenkin kukkia piti tilata. 
Olen kesäkukkien ystävä, juurikin sellaisten, 
joita ei tarvitse esikasvattaa. 
Suuri rakkauteni on tuoksuherneet, niitä ei ole koskaan liikaa. Cecilia Wingårdilla on huikea valikoima näitä ihanuuksia 
ja tilauksen tein. 


Kasvimaalla kukkii ensi kesänä jälleen matala auringonkukka, kehäkukat, unikot, maurinmalvat, samettikukat, leijonankidat... 

Oli suuri onni, että sain Hyötykasviyhdistyksen kautta ihanuusleijonankitaa 'Madame Butterfly! 


Se on ollut suosikkini vuosia! 
Muutama taimi tosin on talvehtinut lämmittämättömässä muovihuoneessa, mutta koska talvesta ei aina tiedä niin siemeniä tarvitaan ja juurikin näiden Mme Butterflyn siementen kanssa olisikin ollut hankalaa, kun harva siemenliike niitä valikoimassaan pitää, joten iso kiitos siis kuuluu Hyötykasviyhdistykselle!


Siemenet on siis hankittu, tosin Tukholman puutarhamessuille kun menen erittäin hyvässä seurassa - Suvikummun Marjan ja Intianmintun kanssa, tiedän, että minulla on vielä muutama siemenpussi hankinnassa sellaisia, joita en edes tiennyt tarvitsevani. Ystävien tuki tässäkin asiassa on kultaa!

Joko Sinä olet siementilaukset tehnyt?

Mukavaa alkanutta helmikuuta!

46 kommenttia:

 1. En ole tilannut yhtään siemeniä, enkä myöskään myymälöistä ostanut. Vielä... ='D Vanhoja varastoja yritän käyttää loppuun. Mutta katsotaan nyt, miten ämmän käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja varastoja minullakin olisi ollut, mutta aina jotain uutta tarvitaan ja joidenkin siementen osalta varasto oli ihan loppu. Vaatii kovaa luonnetta tarhurilta, jos siemenhyllyn ohi pääsee 😉

   Poista
 2. Hello Saila,

  So many interesting seeds you have! I wish you good luck with them.
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Marit! I'm waiting for spring so much!

   Hugs!

   Poista
 3. Oi joi, näitä kaikkia kaunottaria jään odottamaan...<3
  Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 4. olet saanut ihania paketteja viime aikoina, hyvin on Sinulla hommat hanskassa;))
  mukava kuulla, et pääset Tukholman messuille ja vielä niin mukavassa seurassakin. hyvää helmikuuta myös Sinulle, bannerisi niin kaunis, siel onkin varmaan lunta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Juu, taitaa olla ja olen löytänyt mieleisiä siemeniä - vanhoja hyväksi koettuja ja mielenkiintoisia uusiakin. Tukholman messut odottavat ja seura ykkösluokkaa!

   Meillä on nyt lunta, ihan hiihtämään ei vielä pääse.

   Poista
 5. Hieno joukko rapisevia pussukoita. Sinulla on niin suuri lavakaulusalue, että sinne mahtuu siemen poikineen. On tässä taas jännät ajat käsillä.
  Mukavaa helmikuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between!

   Siemenpussien rapistelu on parasta lääkettä kevään kaipuuseen. Lavakaulusmaata olen sisikunnassa hiljalleen maalaillut kukilla 😉 ja hyötykasveilla.

   Poista
 6. On siellä siemenpussikka poikineen, kohtuus on ehkä katsojan silmässä :-D Täällä ei ole oikeastaan siementilausta tehty, enkä aio tehdäkään, tilasin syksyllä kaikenlaisia perennojen ja puidenkin siemeniä ja niiden kylvökset on ulkona kylmäkäsittelyssä, toivottavasti jotakin keväällä itää! Osa aloitti itämisen jo syksyllä. Saapi nähdä, miten käy.
  Aivan ihania tuo tomaattitädit ja hajuhernetädit ja muut joilta voi tilata kiinnostavia siemeniä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kohtuus katsojan silmässä ilman muuta. Sinulla varmaan on tulossa kaikkea ihanaa, toivotaan armollista talvea siemenkylvöillesi! Minullakin on pioneiden siemeniä joitakin (kymmeniä) tulossa, saa nähdä kuinka itävät.

   Nuo pientuottajat ovat aivan verrattomia!

   Poista
 7. Viime ja edellis vuotisten siementen loput käytän ensin pois ja jotain olen ostanut. Liikaa tulee siltikin kasvatettavia, TAAS, veikkaan kuitenkin.
  Jos tuo määrä on -kohtuudella- niin mulla on on sitten tosi vähän pussukoita ;)
  Onnea ja menestystä kasvatuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minullakin vanhaa varastoa jonkin verran oli, mutta hurma iski ja joka vuosi vakiokasvatettavien lisäksi jotain uuttakin haluan kokeilla...tänä vuonna niitä löytyi hiukan enemmän kuin ennen! No kohtuus on suhteellinen asia, minulle tämä oli melkoisen kohtuullista, kasvimaani on aika iso ja kukkia sinne tarvitaan paljon, myös 'riistapellon' pupuille laitan joka vuosi eli kaalejakin tarvitaan.

   Kiitos!

   Poista
 8. Olet niin hyvin varautunut tulevaan kasvukauteen, että kukkaloisto ja herkkukattaus on varmasti taattu! Aina on kiva kokeilla jotakin uutta ja tietenkin vanhat hyväksi havaitut pääsevät jatkoon. Yhtään siementilausta en ole kuitenkaan tehnyt, mennään pitkälti vanhoilla ja lähikauppojen tarjonnalla. Mukavia siemenkylvöjä ja tulevia retkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon näin ja kukkia tarvitsen joka kesä niin paljon kuin mahdollista! Vanhoja tuttuja, uusia ihanuuksia tarvitsen, vaikka meillä kylväytyy aika monet kesäkukat villisti ja vapaasti sinnetänne vielä kaiken lisäksi. Tykkään kasvimaallakin sellaisesta hallitusta kaaoksesta 😉. Herkkujakin löysin aika monta!

   Kiitos, samaa toivon myös sinulle!

   Poista
 9. Hei Saila!
  No nyt tulee ihana puutarhasesonki. Paljon syötävää jag kauniita kukkia.
  Oikein hyvää alkanutta viikkoa.
  /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!

   Teillä siellä Ruotsin puolella on todella vietteleviä ja mainioita siemenliikkeitä, herkkuja paljon tilasin ja muutama siemenlaji oli todellinen löytö! Paljon herkkuja kaikille aisteille!

   Kiitos!

   Poista
 10. Kyllä, kohtuuden ystävä ilmiselvästi! :D Pussi poikineen kaikkea ihanaa. Minä kävin syysaleista täydentämässä varastojani ja pari puuttumaan jäänyttä pussia ostin nyt keväällä, joten ei ole rapisevaa postiakaan tänä vuonna tulossa. Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan sanan varsinaisessa merkityksessä 😊😊😊! Syysalet aina kannattaa käyttää hyväksi, minulta ne jäi nyt väliin ja nyt täytyi korjata tilanne. Ehkä ensi syksynä on voimia enemmän panostaa sillekin saralle.

   Hyvässä iskussa ollaan - valmiina kevään tuloon!

   Poista
 11. Blogissani on sinulle haaste: https://keijunkukkaset.blogspot.com/2020/02/puutarhavuosi-2019-haaste.html

  Voi mitä ihania siemenostoja! Minä lupasin miehelleni, etten tänä vuonna osta lainkaan uusia siemeniä, paitsi joitain pakollisia hyötykasvien siemeniä. Nyt kun katselen noita sinun ostoja, alkaa lupaukseni kaduttaa. Täytyy kuitenkin yrittää tyytyä oman siemenvarastoni antiin. Hempeää helmikuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen, käynpä katsomassa!

   Voi sinua, lupaukset kannattaa aina miettiä tarkalleen, toisaalta pakollisia hyötykasveja on paljon niin kasviksissa kuin kukissakin. Toisaalta hyvä on käyttää varastot poiskin.

   Kiitos!

   Poista
 12. No jopas on maltillista ja kohtuullista! Onneksi siellä messuilla on se Impectan 100 metrin pituinen siemenhyllykkö ja muut vielä lisäksi, että saat täydennystä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä juuri, oikeinkin maltillista ja kohtuullista! Tuosta upeasta siemenhyllystä haaveillen ja kaikista niistä muistakin siemenhyllyistä ja juurakkotiskeistä joissa me kolme pää keväthurmaa täynnä seikkailemme...ensi kuulla!

   Poista
 13. Jestas mitä ihanuuksia sinulla siellä onkaan. Minä ajattelin että en esikasvata mitään. Mutta kesäkukkia minunkin tekisi mieleni istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja vielä yksi tilaus on matkalla! Esikasvatan aika kompaktisti tomaatteja, kaaleja, kurpitsoita ja papuja, viime syksynä tein aika paljon syyskylvöjä eli kasvukautta jo silloin aloittelin. Paljon kesäkukkia kylvän myös silti vielä. Kukintaa tarvitsen paljon eli kesäkukilla täälläkin mennään!

   Poista
 14. Ihana tuo en muistanut haluavani, niin tuttu tunne :) Tomaattien suhteen ajattelin olla tänä vuonna kohtuullinen, tuskin onnistuu kun ei aiemminkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aina ei voi muistaa mitä haluaa kunnes siemenpussi tupsahtaa eteen! Sen teki oikein vankasti portugalilainen kaali! Sitä olen Madeiralla ja Azoreilla kaihoten katsellut ja nyt saan sitä omaan peltoon kasvuun, voiko olla ihanampaa! Ja muutama tomaatti on juuri sellainen mitä piti saada! Onneksi kohtuullisuus on aika suhteellinen käsite. Tomaatteja laitan noin 30-40 lajiketta - se on ollut mulle sopiva määrä jo vuosia ja herkkulajikkeisiin olen panostanut.

   Poista
 15. Kohtuudessa pysyminen on ainakin minulle nöin keväisin ihan kamalan vaikeaa 😂
  Vaikka niin vannoin, etten enempää siemeniä osta, tänäänkin mukaan tarttui pari pientä juttua.

  VastaaPoista
 16. Voi hyvänen aika, mikä määrä kaikenlaisia siemeniä. Ei murto-osaakaan noista täällä. Minä varmaan nääntyisin eikä minulla olisi edes esikasvatusmahdollisuutta :) Mukavia puuhasteluja kylvöjen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, aika monta menee suorakylvöön ja minulla on tilaa kasvimaalla ja kasvihuoneissa! Kaunis kiitos!

   Poista
 17. Noooo, eihän noita nyt vielä ihan kohtuuttomasti ole, kun pöytäliinakin vielä näkyy pussien alta ja ympäriltä :) Ja tietysti se on ihan pakko Tukholmassa katsastaa ne moninaiset siemenhyllymetrit, joukossahan voi olla uutuuksia, joita vaan ei voi ohittaa! Ja se kohtuus, sehän nyt voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, vielä näkyy pöytäliinakin 😉, Tukholmaa varten olen tehnyt jo hiukan ostoslistaa, varon vuoksi, jokusen ihan must-siemenpussin olen vielä löytänyt! Sienmenhyllyt ovat vietteleviä, vallankin se Impectan! Kohtuus on ikuista kilvoittelua 💖

   Poista
 18. Kohtuus on tosiaan katsojan silmässä. ;) Mutta olisihan se kamalaa, jos ei upeaan lavakaulusmaahasi olisi tarpeeksi siemeniä. Tukholmaan suuntaan minäkin, ehkä nähdään siellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtuus on todellakin katsojan silmässä tai ainakin tarhurin! Siemenet eivät todellakaan saa loppua kesken 😉! Toivottavasti nähdään Tukholmassa!

   Poista
 19. Tosiaan, kohtuus on suhteellinen ja venyvä käsite.
  Mimmoista kaalia mahdat tarkoittaa? Nytkin Madeiran viljelyksiä katseltiin, mutta ehkä ei ole minun silmiini osunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen samaa mieltä! Kaali on sellaista lehtevää, jota kaupoissa ja Merkadossa myydään nipuissa, isolehtistä eikä juurikaan kerivää. Sitä käytetään aika monissa ruuissa ravintoloissakin eli tuolta löydät sen mitä tarkoitin https://xn--frbanken-o4a.se/bladkal-portuguese.html

   Poista
 20. Aivan ihanat siemenostot! Monta lajia, joita en edes tiedä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat! Olet kukkaihminen ja minä taas hyötykasvattaja...varmaan siitä johtuu ettei ihan kaikki ole tuttuja 😉

   Poista
 21. Mikä kokoelma jälleen sinulla. Ja kiitos, Hajuherneet on niin mun suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, siemenluetteloiden viettelemä jälleen! Hajuherneet ovat minunkin suosikkejani 😉

   Poista
 22. Thank You, Nastya! Thank You for the invitation!

  VastaaPoista
 23. Did you realize there is a 12 word phrase you can speak to your man... that will trigger intense emotions of love and impulsive attraction for you buried inside his heart?

  That's because hidden in these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, cherish and guard you with all his heart...

  12 Words Who Trigger A Man's Love Response

  This impulse is so built-in to a man's brain that it will make him work better than before to to be the best lover he can be.

  As a matter of fact, fueling this mighty impulse is so binding to having the best possible relationship with your man that once you send your man a "Secret Signal"...

  ...You will instantly find him expose his soul and mind to you in a way he's never expressed before and he will perceive you as the only woman in the world who has ever truly interested him.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!