Kivipellon Saila

perjantai 25. toukokuuta 2018

Pionikausi alkoi

Tuntuu, että kukkamaan ihanuudet 
juoksevat satasen sielää sellaista vauhtia, 
ettei millään ehdi pysymään perässä. 
Pionien kukintakausi alkoi jo luonnonlajeilla.

Eilen menin illalla vielä kameran kanssa 
tutkailemaan kukintoja ja melkein lensin pyrstölleni, 
ruusupioni oli avannut ensimmäisen 
- ainokaisen - 
kukkansa, nyt jo.

Paeonia veitchii, ruusupionin kukka eilen illalla...

...tänään iltapäivän auringossa.

Silmät terästäytyivät tutkimaa muita pioneita, 
kuka ehtii kakkoseksi? 
Yleensä juhannuspioni on kuolanpionin kanssa 
ensimmäisiä kukkijoita, 
mutta nyt tilanne on muuttunut. 

Juhannuspioni, meillä kutsuttuna Talonpoikaispioni (paeonia humilis). Näitäkin meillä kasvaa muutamassa paikassa useita taimia.Kuolanpioni (paeonia anomala)

 Kakkossija jaettiin valkokiinanpionin ja amurinpionin kesken. 

Tänä vuonna valkokiinanpionissa (paeonia lactiflora v. trichocarpa) on vain kaksi kukkaa. Viime vuonna kukinta alkoi 8.6.2017.

Jos kohtaat tämän pionin taimen jossain, älä jätä häntä yksin vaan ota mukaan, se kannattaa!

Suloisista suloinen, ainokaisella kukallaan ensimmäistä kertaa kukkiva amurinpioni (peonia obovata).

Ihana!
 Kolmannelle sijalle viimein tänään ensimmäisen kukkansa avannut kuolanpioni. Meillä on muutamia kuolanpionien siementaimipuskia. Taimet ovat hauskoja, lähes peikkomaisen näköisiä juuri ennen nuppujen avautumista.Paksu, pian poksahtava nuppu on 'Red Charmissa'. 'Red Charmin' minulle myi vuosia sitten pionivaari Matti Uusi-Honko saattein: upea pioni, varsi kuin raparperilla - olin myyty. Pionin tuoksu on tosin varsin vaatimaton.Vauhti on melkoinen, tarhuri ei saa nyt torkkua! 
Kamera pitää olla akku täynnä ja valmiina koko ajan!

Luonnonlajeja kannattaa hankkia ilman muuta. 
Ne ovat alkukesän kaunottaria! 
Hankin taimet joskus aika pieninäkin odotellen jopa vuosia kukintaa, tällainen on esimerkiksi paeonia mlokosewitschii - kaukasianpioni, keltainen kaunotar!

Mukavaa alkavaa, lämmintä viikonloppua!


 

60 kommenttia:

 1. Aikamoinen valikoima pioneja sinulla :-)
  Minulla on vain muutamaa lajia. Pari lajiketta oli täällä 24 vuotta sitten muuttaessamme valmiina ja yhden olen ostanut itse. Jakotaimia on siirretty paljon eri puolille pihaa. Alunperin piti siirtää yksi pioni hankalasta paikasta (miehen ruohonleikkuun tiellä, tuli aina yliajetuksi ;-)) rauhallisempaan kukkimispaikkaan. Mutta se alkoi siirtämisen jälkeenkin puskemaan vanhassa paikassa uutta versoa. Moneen kertaan. Sitä on sitten siirretty moneen otteeseen, aina jää jokin mukula maahan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja on hiljalleen kertynyt, olen pioni-ihminen - olen rakastanut pioneja aivan lapsesta asti. Nyt kukkivat luonnonlajit, jalostetut vielä nuputtelevat.

   Onpa ollut sitkeähenkinen vanha pioni ja päättäväisesti halunnut asua samalla paikkaa, vaikka ruohonleikkurin ajotiellä onkin. Vanhat lajikkeet ovat kauniita ja kestäviä, mukavaa että reippaita jakotaimia olet saanut useaan paikkaan.

   Poista
 2. Pionit ovat aivan ihania! (Meillä ei ole pioneissa vielä nuppuja) Ihanaa viikonloppua Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Pionit ovat ihania ja kukinta-aika eri lajikkeilla on aika pitkä.

   Poista
 3. Mukavaa viikonloppua yhdessä pionien kanssa.

  VastaaPoista
 4. Pionit on ihania❤ Mukavaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
 5. Ihania pionikisoja sinulla. Luonnonlajit ovat kauniita. Harmi, kun minulla ei niitä vielä ole. Niiden hankkiminen tarkoittaisi uuden kukkapenkin aloittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nuput kisailevat kuka avautuisi ensimmäisenä. Luonnonlajit ovat tosi kauniita ja aikaisia kukkijoita, suosittelen lämpimästi!

   Poista
 6. Kaunista katseltavaa, on sulla todella ihanat pionit siellä. 💚 Lupsakkaa viikonloppua pioneita ihaillen. Ps. blogissani arvonta, tule mukaan! -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat olleet lempikukkiani aivan lapsesta asti ja tämä kukinta-aika on yhtä juhlaa! Kiitos Katja ja kiitos vinkistä!

   Poista
 7. vautsi, on siinnä ihailtavaa <3 Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 8. Helo dear Saila!
  Such a great variety of beautiful peonies! Love the preety colors!
  Absolutely gorgeous pictures! Summer beauty indeed!!
  Wishing you a lovely weekend!
  Dimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello dear Dimi!

   The flowering of peonies is just beginning and natural varieties are blooming now, probably because May's weather has been so hot and summery. Processed peonies are still bundled. The color of flowers is really beautiful and petals like silk.

   Thank You!

   Hugs!

   Poista
 9. Lämmintä piisaa. Todella kauniita kukkia. Meillä alkaa vihdoinkin alppiruusut aukenemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hiukan liiankin lämmintä! Pionit ovat upeita kukkijoita kuten alppiruusutkin, meillä nekin kukkivat parhaillaan.

   Poista
 10. Huh huh. Minun makuun ihan liian kuumaa. Kauniita kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liian kuumaa minullekin ja nyt jos koskaan sade olisi paikallaan!

   Kiitos Matti Juhani!

   Poista
 11. Pionikausi on pitkä, mikä sinulla kukkii myöhimpänä?

  Minulla kausi alkaa "vuokkopionilla" joka on varmaan jotain näitä siperialajikkeita. Viimeisimpänä kukkii muuan valkoinen, nimisäleen ovat kanarouvat kantaneet aikaa sitten pitkin pihaa. Pitäisi joskus pelata nimisälelottoa ja koettaa tunnistaa olemassa olevat lajikkeet nettikuvista. Olisi nimittäin hirmuisen kiva saada nimet rakkaille pioneille. Itohit tunnistan kun ne ovat kaikki samassa penkissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä suurin osa pioneista on kiinanpioneja, jokunen hybridi ja itoh. Kiinanpionien kukinta vallankin lajikkeilla, joiden kukkavarteen tulee useampi nuppu, kukinta kestää pisimpään heinäkuulle toki riippuen säästäkin.

   Mulla on sellainen vanha Pionien kodin mainos, johon aina laitan merkin, kun olen pionin hankkinut ja montako samaa meillä on. Kukasta sen mukaan on helppo tunnistaa. Viime kesänä meillä kukki yksi keltainen, joka oli tullut meille eri nimellä varustetussa purkissa. Sen nimi on vielä arvoitus. Kukkakuvien mukana pitäisi olla myös kuva kasvin lehdestä, sekin varioi aikalailla. Itohit on kyllä helppo tunnistaa :D. Mulla on Rea Peltolan ja Vesa Koivun kirja 'Pioni', sitä tavaan kesäaikaan hyvin aktiivisesti. Uusille hankinnoille yritän laittaa nimilapun. Tälle kesälle on tulossa muutama ihanuushankinta, tosin retkellä Pionien kotiin pää menee aina sekaisin!

   Poista
 12. Oi sinulla on niin valtava määrä erilaisia pionilajikkeita, ja ihana kukkameri vaikka on vasta alkukesä. Oma suosikkini on yhä ja aina vaan kuolanpioni. Se on kukkimattomanakin niin kaunis muodoltaan. Tillipioni olisi hankintalistalla, kunhan vaan löytäisi. Se vaatii varmaan käynnin naapurikaupungissa, täällä kun valikoimat ovat kovin suppeat.
  Ihanaa viikonloppua sinulle ja pionien tuoksuttelua ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut lapsesta asti pioni-ihminen ja hiljalleen valikoima on lisääntynyt vuosittain. Suurin rakkauteni 'Sarah Bernhard' vielä nuputtelee, mutta kyllä tykkään kaikista ihan mahdottoman paljon ja nuo luonnonlajit ovat niin ihanan aikaisia. Suurimmassa osassa pioneista on niin ihana tuoksu, millään ei malttaisi lopettaa tuoksuttelua :D.

   Kuolanpioni on ihana! Kesän alussa sen kasvusto on kuin peikon pää - pörröinen ja sitten tupsun keskeltä avautuu kukka. Ensimmäisen kuolanpionini minulle toi kummityttö vuosia sitten ja loput ovatkin siementaimia - täytyisi aina muistaa leikata kukkapohjat pois, meidän kuolanpioni on aika fertiili tyyppi lisääntymään!

   Tillipioni on kaunis, sen hankinnassa täytyy vain olla tarkka, että saat tillipionin (p. tenuifolia) etkä kartanopionivarianttia (p.x hybrida). Pionien kodilla on hyvä nettikauppa, siellä vierailen aika usein.

   Kiitos Tuulikki!

   Poista
 13. Onpa kaunis valikoima pioneja. Voisiko ajan pysäyttää hetkeksi, niin voisimme nauttia kukista pitempään 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pionit ovat ihania ja aina löytyy tilaa uudelle taimelle :D. Nyt voisi tosiaan ajan pysäyttää ainakin hetkeksi, lämmin kesäinen sää vielä nopeuttaa kukintaa...

   Poista
 14. Aurinkoista viikonloppua sinne pionien maahan!

  VastaaPoista
 15. Pionit ovat ihania. Tänä kesänä meidän pionit tulevat kaupasta ja päätyvät maljakkoon. Aurinkoista viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat ihania maljakossakin!

   Kiitos Merimiehen vaimo!

   Poista
 16. Nämä ensimmäiset pionit ovat sykähdyttäviä ja niin runsaita tänä keväänä! Antoisaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 17. Auringon lämpö saa näköjään kasveihin hurjasti vauhtia. Hetkittäin tulee jo miettineeksi, jääkö loppukesään mitään kukkivaa. Eiköhän sentään. Nautitaan kauneudesta täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta näillä luonnonlajeilla on nyt niin mahdottoman ajoissa, pari viikkoa ainakin etuajassa. Toivotaan, että meillä syyskukkijoitakin riittää, jos ei niin tilanne täytyy korjata pikimmiten :D.

   Nyt täytyy nauttia kauneudesta!

   Poista
 18. Herkkiä! Tuo valkoinen on kaunis, muistuttaa hivenen White Wingiä, mutta siinä ei ole punaista sisällä.
  Kyllä nyt kaikki on hurjasti etuajassa, täytyy koettaa hokea itselleen, että nyt on tosiaankin vasta toukokuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnolajit ovat tosi herkän kauniita ja tosiaan tuo valkokiinanpioni muistuttaa 'White Wings'-pionia, tosin 'White Wings' on kerratumpi - kauniita molemmat.

   Juu, tuota samaa olen koittanut myös hokea - nyt on vielä toukokuu!

   Poista
 19. Mulle kävi ihan samoin. En ollut uskoa, että kuolanpionini kukkii. Herkkä ja pirteä tuo amurinpioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli melkoinen yllätys tosiaan! Amurinpioni on tosi kaunis ja hempeän vaaleanpunainen, ehkä hieman persikkainenkin. Yksi kukka - se ensimmäinen, tuli tänä vuonna ja siitä olen iloinen. Usein hankin näitä luonnonlajeja aika pikkuisena taimena.

   Poista
 20. Peonies are such beautiful flowers.
  Wonderful photos.
  Have a lovely weekend
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Already as a little girl I loved peonies! Peonies are so beautiful flowers and often the scent is also charming.

   Thank You, Maria!

   Poista
 21. Onko se tavallista, että pionit kukkivat toukokuussa? Tuo valkoinen yksinkertainen on erityisen kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kovin tavallista ole, tuo valkokiinanpioni on aikainen yleensä, mutta nyt sekin on pari viikkoa etuajassa. Tämä lämmin toukokuu on saanut pionitkin kukkimaan jo näin aikaisin. Valkokiinanpioni on todella kauniskukkainen!

   Poista
 22. Onpas kyllä kauniita! Odotan oikein, että rakennus valmistuu, niin saa mietittyä pitäisikö jonnekin laittaa kukkapenkkejäkin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat todella kauniita, toivottavasti löydät paikan pioneillekin - niiden maailma on laaja ja ihana!

   Poista
 23. Pionit ovat niin ihastuttavia ja upeita kukkia..kauniita kuvia:-)
  Leppoisaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ovat niin ihania ja väri-, koko- ja muotovariaatio on laaja.

   Kiitos Tuta!

   Poista
 24. Upeita pioneita. Hienot värit. Meilläkin kuolanpioni ja juhannuspioni on kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat aina ihania! Joko teillä juhannuspionikin kukkii, meillä se vielä nuputtelee, varmaan pian kukat avautuvat!

   Poista
 25. Meillä on jo yksi nuppu!! Mutta mihin kylvää keltaiset kakkarat? Ah, siinäpä pulma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppu lupaa jotain todella kaunista! Keltaisille kakkaroille varmaan on vaikea sijaa löytää, saunan taakse??

   Poista
 26. Ihanat pionit!! Minullakin meni muutama villilajike melkein ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat ihania ja nuo villilajikkeet olivat tänä vuonna tosi aikaisessa.

   Poista
 27. Mahtavaa, pionit jo kukassa! Tuo valkokiinanpioni on kyllä kaunis! Paljon on nuppuja täälläkin, ja paljon myös uusia tuttavuuksia, joiden kukintaa en ole vielä saanut kokea, ehkä jo tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö herätti luonnonlajit kukkimaan jo näin aikaisin, kiinanpionit, itohit ja hybridit vielä ovat nuputtelemassa. Toivottavasti uudet tuttavuudet myös siellä nuputtelevat ja avaavat herkät kukkansa.

   Poista
 28. Ei ole pionin voittanutta. Niin kauniita kaikki.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!