Kivipellon Saila

lauantai 31. lokakuuta 2015

Pyhäinpäivä

Tuuli leikkii puusta pudonneilla lehdillä...


Eilen vein kynttilät isälle, mummulle ja papalle sekä enolle. Tänään sytytin kynttilät rakkaille, joiden viimeinen leposija on kaukana, kuten ihanalla papallani. Halloweeniä emme juhlista millään tavalla, pyhäinpäivää vietämme. Muistelemme ihania rakkaita, joiden matka päättyi täällä luonamme ja jatkuu siellä jossain...


Haaveiluaikani alkoi...pihalla enää fiilistelen, leikkivillä lehdillä...yritän niitä haravan kanssa metsästää, kunnes iloinen tuulenvire nostattaa ne kasalta tai kottareista jällen ilmaan tanssimaan. Kivaa hommaa.

Viime viikko meni sisätöissä. Aloitin esijoulusiivon, ehdin katsella kotia rauhassa sisältäpäin ja sitten heräsi siivoushormooni. Viikon sitä kesti ja sitten olin melkein tyytyväinen, jatkoa riittää mutta ei kaikkea yhtäaikaa.

Ompelukoneen kaivoin esille jälleen ja tietysti saumurin. Olen siis jouluihminen kuten olen joskus ehkä maininnut. Joulussa on niin paljon ihania asioita, paitsi yksi: auki revityt lahjapaperit. Niitä ei huolita edes paperinkeräykseen, roskiin vaan, tuntuu niin pahalta. Joskus vuosia sitten tein lapsille partioreissuille kangaspusseja ruokailuvälineitä varten ja siitä heräsi ajatus joulupusseista. Ostin kauniita joulukankaita ja nauhoja. Saumuri surrasi ja ompelukone lauloi sulosävelmiä. Sitten asia jotenkin painui unholaan, kunnes kummityttöni mies ilahtui suuresti, kun hänelle joulupussin tein pikku yllätystä varten. Hän mainitsi asiasta ja oli mielissään, koska paperitulva ei häntäkään myöskään miellyttänyt.

Kävin kangaskaupassa, ostin kahta sorttia joulukangasta ja nauhoja. Ompelin taas joulupusseja, jotka sitten voivat kiertää jälleen tulevina jouluina lahjojen kääreenä. En toki ihan kaikkia kangaspussiin laita, paketeitakin vielä tehdään. Kuopus on taitava paketoija. Hän usein kerää lehdistä kauniita kuvia/kuvasivuja ja tekee niitä kääreen lahjalle, kauniita ovat.

Kaikenmoista tarviketta paketointiin...ja muutama paketti jo valmiina.
Enkelipusseja
Printtipusseja   
Kaunista printtikangasta
Ja tuo esijoulu, josta mainitsin aiemmin. Ehdotin Kivipellon isännälle, josko aloittaisimme joulun jo pyhäinpäivästä. Ilme kertoi mielipiteen ja muutama sana: ei pilata joulua pienellä...no ei sitten. Vähän kokeilen jouluherkkuja kuitenkin, pyhäinpäiväherkuksi sillitahnaa piirakoiden kanssa...


Ohje, vähän kallellaan.

Kuva sillitahnasta
Ai niin, harjoittelin viime viikolla yökuvausta...mustia kuvia :D

Oikein mukavaa viikonloppua!

Aamulla lämpisi uuni

36 kommenttia:

 1. Esijoulu, kuulostaa mukavalta. Lasten aikuistuttua minusta on tullut vähemmän jouluihminen. Ei se vaan tunnu samalta, kun ne pienet jouluunuskovat ihmiset puuttuvat. Mutta pihatöiden väheneminen ja iltojen piemeneminen kyllä kaivaa minustakin jouluun valmistautumista ja innostumista.
  Ommeltujen lahjakassien valmistaminen on erinomainen idea. Niitä tuskin tekee mieli kantaa roskiin ja niitä voi käyttää vuodesta toiseen. Ties minkälaisia hienoja traditioita ompelemiisi joulupusseihin vähitellen kertyy.
  Tykkään kovasti kaikista silliruoista. Sillitahna käy hyvin näin esijoulunkin aikaan. Mukavia pyhäpäiviä sinne Kivipellon suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esijoulu on niin kiva juttu...hiljalleen voi tehdä kaikenlaista, valmistella ja sitten kun koittaa viimeiset ajat ennen joulua niin kaaos ei kaadu päälle! Olen hyvin hyvin jouluihminen, en välitä saada lahjoja mutta annan niitä oikeinkin mielelläni! Pihahommien vähennyttyä on kiva laskeutua haaveiluaikaan ja tehdä kaikkea mikä kesällä tuli siirrettyä myöhempään ajankohtaan! Olen tästäkin ajasta niin innoissani!

   Ommellut lahjapaketit, pussit ja kassit säästää luontoa ja niihin kuten vanhoihin räsymattoihin jää muistot, kunhan ne lisääntyvät ja kiertävät eri lahjansaajille.

   Mulla on sellainen ruotsalaisen kokin kirja missä on paljon silliruokia, tykkään myös niistä kovin! Sillitahna on oikein ihanaa esijouluruokaa!

   Kaunista ja levollista Pyhäinpäivää Sinullekin!

   Poista
 2. Kyllä sitä on niin kovasti hommia sisälläkin ilman puutarhatöitä. Jos vähän tulee luntakin,niin sitten kaikkien pihat ovat yhtä kauniita. Keväällä sitten puutarhaan taas uusin voimin ja innoin. Kiva alkaa pikkuhiljaa valmistella joulua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeesti kyllä tekemistä piisaa sisällä ja se on niin kivaa, vallankin käsityöt ovat kutsuneet jo hyvän tovin. Lumi on tosiaan niin armollinen tarhurille, peittää tekemättömät työt ja antavat unohtaa nekin työt jotka piti tehdä ja joita ei enää keväällä muista...lumi valaiseen kauniisti.

   Keväällä jaksaa taas kunnon talviunen jälkeen touhuilla mutta nyt haluan valmistella joulua nautiskellen ilman kiirettä!

   Poista
 3. Oikein rauhallista Pyhäinpäivän aikaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli aika levollinen pyhäinmiestenpäivä ja ajatuksissa rakkaat poisnukkuneet.

   Poista
 4. Noi kangaspussit on hieno idea. Meillä ei tarvita niitäkään, kun ei lahjoja osteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ainakin hieman maailma pelastuu :D Meillä lahjoja annetaan, olen kieltänyt lapsilta lahjat mutta itse niitä lapsille haluan antaa!

   Poista
 5. Nam, miten hyvännäköisiä piirakoita. Oikein näkyy tuo rrrrukiisuus :) Hyvät pimeäkuvatkin, nyt kannattaakin nautiskella pimeästä, kyllä sitä valoa vielä on tulossa. Joulu jo mielessä ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, haluan leipoa piirakat karkealla ruisjauholla ja nyt sitä oli kaupassa. Usein sitä tilaan suoraan myllystä. Nyt on ihana pimeä ja sitä ei kauaa kestä, pian taittuu vuosi kevääseen. Joulu on jo vahvasti mielessä!

   Poista
 6. Kiva idea tuo joulupussi, kankaan voi käyttää vaikka kuinka monesti. Vai piirakoita vielä, nam nam. Taidatkin olla Karjalasta :)
  Jotain jouluista sitä voi jo alkaa ajattelemaan. Eilen naapurit kertoivat paistaneensa joulukinkun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu totta ja kun tarpeeksi saan kiertoon kangaspusseja (vaikka tilkuistakin tehtyinä) paperia ei kulu niin paljoa pakkaamiseen.

   En ole Karjalasta, appiukko on ja isännällä oli kaksi kriteeriä vaimolle kun seurustelimme, toinen oli piirakoiden leipominen..sitä reenasin...jonkin aikaa ja sitten se alkoi sujua :D

   Joulu jo mielessä, mutta ei kinkku...jaa jo nyt kinkkua naapurissanne paistellaan!

   Poista
 7. Tänään olen minäkin katsellut kun tuuli on tanssittanut lehtiä pihalla, hedelmäpuiden lehdet eivät vaan halua tanssahdella, tarrautuvat tiukkasti kiinni oksiin.
  Onpa ihania lahjapussukoita ♥
  Ja nuo karjalanpiirakat, nam!
  Meillä vietetään myös Pyhäinpäivää, ei ollenkaan mitään halloweenia!
  Sytytin tuohon pöydälle isälleni kynttilän. Jo hänen eläessään juttelimme, että miksi viedä haudalle kynttilää, sen kynttilän voi yhtä hyvin sytyttää kotona ja muistaa rakkaita poisnukkuneita kaikessa rauhassa.
  Levollista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovat ovat lehtitanssit ja tuulta piisaa! Omenapuista ja sireeneistä lehdet eivät hevillä irtoa.

   Pussukoihin taas innostuin ja ajattelin että niitä voisi tuunata vielä lisää pitseillä ja nauhoilla, tai tehdä tilkuista...

   Nyt alkoi talvileivonnaisten aika ja pyöröja on tehty jo usemman kerran ja nyt oli piirakoiden vuoro.

   Meilläkin oli isän kanssa puhetta haudalla käynnistä, isä sairasti pitkään ja hän sanoi että muistella voi mutta ei mitään pakollisia rituaaleja, kynttilän voi sytyttää kotona ja kukkia viedään ajoissa elinaikana.

   Mukavaa alkuviikkoa Sinullekin ja kiitos.... :D

   Poista
 8. Pyhäinmiestenpäivää (huom edelleenkään en osaa lyhentää Pyhäinpäiväksi!) täälkin vietetään, rihkama Halloweeniä emme vietä. Illalla miniä keräsi vanhoista korteista joulupostimerkkejä, siinä samalla luin vanhoja kirjeitä ja osin myös päiväkirjojani, niitä kun säilytän samassa lootassa. siinä oli luontevaa yhdessä nuorten kanssa muistella jo edesmenneitä läheisiä ja kouluaikaisia ystäviämme. huomasin miten tärkeää se oli nuorillekin, tavallaan tällä tavoin he oppivat tuntemaan omat vanhempansakin taas hitusen paremmin.
  uskon edelleen Joulupukkiin, joulua vietän mieluiten kotona. joulun aika alkaa meil vasta 1. adventtina. toki jo hivenen jotain jouluun liittyvää olen puuhastellut, esim. perjantaina kirppikseltä tuli jo jotain jouluista hankittua;)
  joulupussit oivallisia ja todella kauniita. meilkin nuoret jo monena vuonna paketoineet lahjat sanomalehtiin. itse käärin edelleen perinteisiin joulupapereihin useimmat lahjat, mut kierrätän kääreet, jos vain mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoihin aikoihin on ihanaa palata niin korttien kuin päiväkirjamerkintöjen kanssa, kertoa asioita poisnukkuneista sukulaisista ja ystävistä...teen samoin aina silloin tällöin, joskus jopa käydessämme yhdessä haudoilla, isän ja enon vieressä on leposija monella tuttavalla...

   Minäkin uskon joulupukkiin ja tonttuihin, siksi varmaan jo joulua alkaisin aiemmin viettämään, mutta adventtiaika on parasta kuitenkin. Kotona meilläkin joulua vietetään ja kaikki ovat tervetullaita, nyt täytyy vain mennä lautaskaupoille, väki on mukavasti lisääntynyt. Tänä jouluna on juhlaa, meille tulee vieraaksi mukava ihminen joka viettää ensimmäistä jouluaan, hieno juttu, valmistelemme vanhan kaavan mukaan kaikki huomioiden.

   Kääreiden kierrätystä ennen harrastettiin vallan, pakettien avaamisen jälkeen paperit taiteltiin kauniisti varastoon ja nauhat avattiin kauniisti, saksia ei käytetty. Kääreen saa kauniiksi monella tavalla, sanomalehdestäkin saa kauniin paketin.

   Poista
 9. Olen joskus käärinyt lahjat ihan sanomalehtipaperiin, eikä niistä nyt pöllömmän näköisiä paketteja ole tullut, varsinkin jos satsaa sitten nauhan näyttävyyteen normaalia enemmän. Joulusta pidän kanssa. Ihmiset syyttävät joulua liiasta kaupallisuudesta, mutta eikös siihen pysty ihan jokainen itse omilla valinnoillaan vaikuttamaan. En tuomitse edes Halloweenin viettoa, mikä tahansa mikä vähän piristäisi tätä pitkää ja pimeää syksyä on minusta ihan OK. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehdestä saa aika retron näköisen paketin, kauniin vallankin! Jokainen viettää joulua tavallaan ja sisikunnassaan, jotkut menevät kaupallisen virran mukana toiset taas sydämen mukana. Jokainen tekee Joulusta omannäköisensä.

   Poista
 10. Ihanat piirakat! Lurps. Hyvät valmistelut ja tarvikkeet sulla. Minä olen aika allerginen koko joululle... Loma joulun tienoilla on kyllä kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirakat maistuvat aina! Vai olet allerginen Joululle...no toiset tykkää, toiset taas ei ja Joulun voi muokata omannäköiseksi! Lepo Joulun aikaan on aina tervetullutta!

   Poista
 11. Kyllä on herkullisen näkösiä piiraita. <3 Sinäkin olet ollut kovin ahkerana <3 Leppoisaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Leppoisaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa Sinullekin!

   Poista
 12. Viim evuonn atein lahjapaketit kirjansivuista ja sanomalehdistä. Tänä vuonna teen tapetinpaloista, sillä saimme maalikaupasta poisheitettäviä tapettikirjoja ison pinon. Kun talomme valmistui, tein kaikki paketit ylijääneestä saunafoliosta ja lattiasuojapaperista. Sitten vaan liimasin niiden päälle kauniita kuvia vuoden aikana hamstraamistani lehtikuvista. Värkertäjän vinkistä olen alkanut myös kerätä talteen pahvilootia ja rasioita, jotka päällystän nätillä paperilla. Mutta tuommoisia sun kangaspusseja en ole vileä ikinä tehnyt, joten kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovuudella(si) ei ole rajaa tässäkään asiassa, paketeista saa kauniita monella tapaa ja lehdet ovat täynnä kuvia joilla paketteja voi tuunata! Sinulta on varmaan maailmalle lähtenyt monta kaunista lahjapakettia ja Väkertäjän vinkki on kyllä erinomainen! Ajattelin että noita kangaspusseja voisi rakennella vuoden mittaan tilkuista, nauhoista ja pitseistä...ajan kanssa vaikka mistä!

   Poista
 13. Ihana kun sinulla on noita joulupuuhia jo meneillään. Pussit on tosi suloiset. Inhottaa juuri se paperi- ja narusotku mikä joululta jää. Minä ostin sellaiset jättipukinpussit viime jouluna jonne aion lasten lahjat sulloa niin ei tule turhaa jätettä. Meillä joululaulut jo soi tauotta (miehiltä ei kysellä, hih)! Nuo piirakkasi on tosi ihania!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupuuhat ovat täydessä vauhdissa, pyrin saamaan paketit valmiiksi ensimmäiseen adventtiin ja sitten voin tehdä kaikkea muuta kivaa. Kiitos, ajattelin pusseja kiertopusseiksi, josko sillain saisin paperin määrää vähennettyä. Joululauluja en vielä soita, kohta ne raikaa kaikissa kaupoissa, hiljaisuus ja kynttiänvalo ovat mieleen! Piirakat ovat mun syksyleivonnaisia ja niitä on jo kyselty kerran jos toisenkin :D

   Poista
 14. todella kiva idea tuo joulupussi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, tänä vuonna löysin sopivaa kangastakin.

   Poista
 15. Tulipa jouluinen olo :) Pitää sytyttää taas tuikku!
  Mulla on tonttuprojekti kesken, lahjakassien tekoa varten on pieniä tyhjiä pahvipaketteja ja ja ja... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilän valo on niin kaunis ja niitä meilläkin poltetaan talvisydämen ajan, rauhallista ja pehmeää valoa. Joulunalus on niin puuhakasta, kaikkea kivaa tehtävää löytyy. Parin viikon päästä on kädentaitomessut Tampereella, koitan nyt kovasti miettiä mitä tarvin, siellä kaikki käsityöjutut vievät mennessään...ja helposti lähtee mopo keulimaan.

   Poista
 16. Nuo kangaspussit ovat tosi ihanat. Tässä hiljalleen alan ajatella joulua ja tärkein asia on tänä vuonna kysymys missä olemme joulun, siis maalla vai täällä kaupungissa.?
  Maaseudun joulu, keskellä ei mitään ja ympärillä rauhallinen hiljaisuus ja pimeys tai joulu täällä omassa kodissa, kaupungissa ja valossa.
  Tämä on asia jota ei vielä ole päätetty, katsotaan....
  Pyhäinpäivä meni hiljalleen ja jo kesäkodista lähtiessä vein patterikynttilät haudoille. ( elävä liekki olisi toki paikallan mutta aina ei voi olla paikalla ja kyllä patterikynttiläkin on tavallaan kaunis ja tekee tehtävänsä. )
  Kun olin lapsi meille joulukuusi oli todella tärkeä asia ja varhain syksyllä jo katselimme kauniin kuusen, joskus sitten kävi niin, että sitä kuusta ei sitten enää löytynytkään. Luminen metsä teki tehtävänsä, mutta aina meillä oli joulukuusi ja se oli tärkeä asia ja tietysti itse tehdyt koristeet.
  Odotellaan joulua ja toki se pian tulee.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Kummassakin joulunviettopaikassa on omat puolensa...valintoja vain täytyy tehdä tilanteen mukaan ja aika sen näyttää. Meillä vietetään maalaisjoulua ja aika pimeääkin, kunta on velvoittanut että tiekunnat maksavat katuvalojen sähköt, kaikki pikkutiet ovat siis vuodenvaihteessa valottomat. Minua se ei haittaa, näkyy tähtitaivas, mutta pimeään tottumattomia maallemuuttajia asia varmaan kauhistaa, mutta pimeässä on turvallista.

   Pyhäinpäivässä tärkeintä on kuitenkin muistaminen, tapa on vapaa, henkilökohtainen.

   Joulukuusta ajattelin mennä metsään valitsemaan, nyt on helppo homma kun lunta ei vielä ole. Joulukuusi meilläkin on aina, joskus metsänhoidollinen ja koristelun teema aina sama - vanhat ihanat lasten tekemät koristeet, ne ovat kauneimpia.

   Joulu tulee, pian...

   Poista
 17. Itse tehtyjä karjalan piirakoita ei voita mikään.. joskus olen tehnyt niitä, en kyllä piiiiiitkäääään aikaan. tuo sillitahna muistuttaa meillä tehtävää sillikaviaaria. Me tehdään sitä kyllä ihan ympäri vuoden. Kesällä se on uusien perunoiden kanssa tosi hyvää...

  Täällä myös jouluihminen. Ajattelin että nyt kun Halloween on ohi niin voin ruveta jo pikkuhiljaa valmistautumaan jouluun. Se varsinainen joulun aika menee niin nopeasti ohi ja haluan nauttia siitä mahdollisimman pitkään.

  Olen itsekin tehnyt noita lahjapusseja, en tosin mitään noin hienoa... Olen tehnyt erilaisista kankaista, mitkä eivät välttämättä ole jouluun sidottuja. Silloin kasseja voi käyttää mm. erilaisten juttujen säilytykseenkin hyvin, mm. lankoja, puikkoja, sukkia...

  Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, piirakat maistuvat aina ja jos on leivinuuni, niitä kannattaa tehdä koska paistolämpö saadaan riittävän korkeaksi. Sillitahna on kyllä niin hyvää, meillä sitä tehdään näin syksyllä, enpä ole tullut ajatelleeksi että se todella sopisi uusien perunoidenkin kanssa, kiitos vinkistä.

   Joulun valmistelut ovat niin kivoja, mulla olisi paketoitavaa vaikka kuinka paljon. Kotimatkalla pistäydyin eilen Finlaysonin pop up -myynnissä ja Iittalan outletissa ja mollemissa tarttui mukaan mukavia juttuja ja olivat tarjouksessakin vielä. Pitänee vain tehdä jouluvihkoon kirjauksia, jotta olen taas kartalla mitä pitää hankkia vielä ja mitä on hankittu. Mulla on sellainen pikkuvihko jo vuodesta 2000 johon aina kirjaan mitä aion ostaa ja mitä on jo hankittu, niin seuraavana vuonna ei sitten ihan samoja juttuja tule laitettua ja vihkoon kirjaan myöskin ne toiveet 'voi kun olisi' jotka sitten laitan joululahjaksi, helpottaa ihmeen paljon.

   Lahjapusseja on kiva tehdä kankaista ja tilkuista, tuunata niitä nauhoilla ja pitseillä, Niille löytyy muutakin käyttöä ja voivat kiertää seuraavina jouluinakin.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!